Yüzyılın Problemini Çözdü,

icemen

New member
Katılım
7 Şub 2007
Mesajlar
20,136
Reaction score
0
Puanları
0
fft20_mf562230.Jpeg


Dünyanın en zeki adamı olarak kabul edilen Rus matematikçi matematikte imkansız sayılan bir problemi çözdü; ancak, problemi çözene verilecek 1 milyon dolarlık ödülü reddetti.

44 yaşındaki Doktor Grigory Perelman St. Petersburg'da salaş ve bakımsız bir evde inzivaya çekilmiş durumda yaşıyor. Kendisiyle konuşmak için gelenlere "ihtiyacım olan her şeyim var" diyor.100 yıldır matematikçilerin çözemediği "Poincare Conjecture" adı verilen matematik problemini çözen Perelman, çözümü de internet üzerinden gönderdi.

Perelman, 2003 yılında bu tarihi matematik problemini çözdüğünü bildirmişti; problemin çözümünün onaylanması ise yıllar aldı.ABD'deki 'Clay Matematik Enstitüsü'nün koyduğu 1 milyon dolarlık ödülü vermek için kendisine dün ulaşılan Perelman, ödülü istemediğini, meşhur olmak istemediğini belirtti.Perelman "Matematiğin kahramanı falan değilim.

O kadar başarılı bile değilim, herkesin bana bakmasını istemiyorum, tanınmak istemiyorum." şeklinde konuştu.Komşularından biri, Perelman'in dairesini görünce çok şaşırdığını, sadece bir masa, bir sandalye ve bir yatağı olduğunu söylüyor.Apartman sakinlerinin apartmanda yaşayan hamamböceklerinden kurtulmaya çalıştığını ancak Perelman'in dairesindekilerden kurtulamadıklarını da ekliyor.​

KAYNAK
 

Ekli dosyalar

  • fft20_mf562230.Jpeg
    fft20_mf562230.Jpeg
    10.6 KB · Görüntüleme: 736
enteresan bi adam dahi insanların hepsi öyle
 
oda tarifi beninkime uyuyor belki ilerede bende bişe keşfederim :D
 
herşeyin fazlası zarar .. buyur burdan yak... şimdi o kafada ne tilkiler dönüyodur yazık adama :huh::durdurun
 
Dahiler her zaman böyle enteresan tipler oluyor zaten.
 
Parayı almayı kabul etmiş bence göstermelik yaptı.
 
parayı almaması daha ilgi çekici deilmic sizcede ...
Popülarite olmama çabası daha bi popüler kılar o adamı ..
 
Akıllı insanmış gerçekten. Salak olsa o parayı da alırdı ünlü de olurdu. Sonra daha iyi mi yaşayacaktı? Hayır. İyi yaşamak parayla ve şöhretle olsaydı ünlü insanlar kendini tatmin etmek için uyuşturucu kullanmazdı.
 
adam yıllarını harcamış bu soru için diğer kaynaklardanda okumuştum ben istediğimi aldım parayı istemiyorum diyecek matematiğe kendini adamış kaç insan vardır ki :S ayakta alkışlıyorum
 
ilginç... ama probllemi merak ettim şimdi...?

Poincaré sanısı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara

Topolojide Poincaré sanısı, Fransız matematikçi, fizikçi ve filozof Henri Poincaré'nin 1904 yılında ortaya attığı teoremdir.

Bu teoreme göre, tıkız, kenarı olmayan, deliği olmayan (basit bağlantılı) üç boyutlu bir çokkatlı, yalnızca üç boyutlu bir küre olabilir.

Poincaré sanısı, her noktası çevresinde yerel olarak üç boyutlu Öklit uzayına benzeyen topolojik uzaylara ilişkin bir önerme ifade etmektedir. Kenarsız (bir çemberin kenarı yoktur) ancak tıkız (ucu bucağı olan) böyle bir uzay düşünelim. Eğer bu uzayın içine atılmış her çember uzayın içinde kalarak bir noktaya büzülebiliyorsa (deliği yoksa), Poincaré sanısına göre bu uzay dört boyutlu Öklit uzayında yatan üç boyutlu bir küre olmalıdır. Deliği olmayan bir uzay iki boyutlu şu basit örnekle canlandırılabilir: bir elmanın kabuğuna gerilmiş paket lastiği, lastiği koparmadan ya da kabuğu parçalamadan kabuk üstündeki bir noktaya büzülebilir, ancak ortası delik bir simitte bu olanaklı değildir, delik var oldukça bazı lastikler simit yüzeyinde kalarak bir noktaya büzülemez.

Bu sanının ispatıyla evrenin oluşumu, açık evrenin geleceği, evrenin içindeki mevcut uzay zaman dokusundaki görülemeyen madde olan karanlık maddenin evrenin genişlemesi üzerindeki etkileri konularında pek çok yeni teori ve varsayım geliştirilecektir.


Kapalı iki boyutlu yüzeyler üzerindeki her bir çevrim tek bir noktaya büzüşebiliyorsa, bu yüzey küredir. Poincare sanısı aynı durumun 3 boyutta da geçerli olduğunu iddia eder.
Renkli çevrimlerin hiçbiri yüzeyden ayrılmadan bir noktaya büzüşemez.
Çözümü [değiştir]

Matematikçileri yaklaşık bir asır boyunca uğraştıran bu problem 44 yaşındaki Rus matematikçi Grigori Perelman tarafından çözülerek 2002-2003 yıllarında çizimler halinde kamuoyuna sunuldu. O zamandan bu yana çeşitli önemli matematik heyetleri tarafından doğruluğu onaylandı. 2006 yılında doğruluğu resmi olarak onaylandı. 18 Mart 2010 tarihinde kendisine Milenyum Ödülü verildi.[1]

Topolojinin en büyük problemlerinden biri olan Poincaré sanısı, ödüllü Yedi Milenyum Problemi'nden birisiydi ve bu güne kadar çözülen ilk problem oldu. Clay Matematik Enstitüsü ilk doğru çözüme 1 milyon dolar vaadetmişti ancak Perelman ödülü henüz kabul etmedi. Perelman bu çözüm nedeniyle Fields Medal'a da layık görüldü ancak reddetti. Sonra da almaya karar verdi...


500px-P1S2all.jpg


Kapalı iki boyutlu yüzeyler üzerindeki her bir çevrim tek bir noktaya büzüşebiliyorsa, bu yüzey küredir. Poincare sanısı aynı durumun 3 boyutta da geçerli olduğunu iddia eder.

Torus_cycles.png


Renkli çevrimlerin hiçbiri yüzeyden ayrılmadan bir noktaya büzüşemez.

27johnson.190.jpg


perelman.jpg


perelman.jpg




Yesil gözlü umarim aciklayici olmustur!
 
Geri
Üst