Windows Vista'nın eksileri ve artıları ne?

ße YouRSeLF

New member
Katılım
27 Tem 2007
Mesajlar
2,161
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
GezeGenine DuyaЯsız KaLma...
Yeni işletim sistemi hakkında yanlış bilinenler ve tüm doğrular açığa çıkıyor. İşte Windows Vista ile ilgili 9 yanlış ve işin doğrusu.



. CHIP Vista Özel Sayısı, Windows Vista'yı her yönüyle inceledi. İşte Windows Vista ile ilgili 9 yanlış ve işin doğrusu...

En önemli yenilik UAC, yani “User Account Control – Kullanıcı Hesabı Denetimi”. Bu sayede normal Windows kullanımı sırasında hiçbir yönetici hakkına sahip olmuyorsunuz, yani onay vermeden bir yazılım yükleme hakkınız bile yok. Bunun iyi yanı virüslerin sistemde değişiklik yapma şansının kalmaması. Kötü yanı ise en ufak değişiklikte bile karşınıza bir onay penceresi çıkması.

Güvenlik duvarı da yenilenmiş; en azından görsel olarak... XP’deki güvenlik duvarı ile farklar sadece birkaç ayrıntıdan ibaret. Virüs tarayıcı ise hala bütünleşik olarak gelmiyor. Ama ekibe bir “spyware - casus” tarayıcı eklenmiş: Microsoft Defender. Bu yeni yazılımın başarısı ise, piyasadaki ücretli tarayıcılar kadar olmasa da yüksek sayılabilir.

Microsoft bu kez kaçak kopyalara karşı daha sıkı bir güvenlik önlemi geliştirmiş: Yanlış bir Vista anahtarı girildiğinde sadece Internet Explorer’a erişilebiliyor. Ama Windows’unuzun yasal olduğuna inanıyorsanız Microsoft’un Redmond’daki teknikerlerinin kişisel bilgilerinize ulaşmasından korkmanıza gerek yok. XP’de olduğu gibi, burada da Microsoft sadece bir analiz sonucunun Redmond’a gönderilmesine izin veriyor. Ancak Vista düzenli aralıklarla güncelleştirmeleri kontrol etmeye devam ediyor. Tabii dilerseniz bu durumu birkaç fare hareketiyle engellemeniz de mümkün.

40’tan fazla farklı konfigürasyonla yaptığımız donanım testlerine dayanarak Vista’nın daha stabil olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu durumun günlük kullanımda da böyle olacağı sonucunu çıkartmak çok doğru olmaz. Bunun için yazılımların Vista uyumlu sürümlerini kullanmak gerekiyor. Genel olarak Microsoft’un doğru yolda olduğunu söylemek yanlış olmaz. Aslında sorunsuz bir işletim sisteminin ön koşulunun doğru bir yükleme olduğunu unutmamak gerek.

Eğer bir yazılımın biraz eski bir sürümü ile çalışıyorsanız, bu sürümü Vista altında kullanamama ihtimaliniz oldukça yüksek. Neyse ki geride kalan aylar boyunca neredeyse tüm yazılım üreticileri Vista uyumlu sürümleri piyasaya sürdüler; ya da en azından sorunu yamalar yardımıyla çözme yoluna gittiler.

Yazılımların dışında donanımlarınızın XP sürücülerini de Vista’da kullanabilirsiniz, ama bunun bir garantisi yok. Sürücü donanıma ne kadar yakın çalışıyorsa, uyumsuzluk sorunu yaşama olasılığınız o kadar yüksek demektir.

Vista’nın beta test fazının başlangıcında belirtilen donanım gereksinimleri oldukça ağırdı. Bütün Microsoft sözcüleri bu konuda doktorlar gibi davranarak hep en kötü senaryoyu ortaya koydular: En az 1, daha iyi bir kullanım için 2 GB bellek, en az 256 MB’lık belleği olan hızlı bir 3D ekran kartı, çift çekirdekli veya eşdeğer hızlı bir işlemci ve RAID bağlantılı hızlı sabit diskler. Ama Vista çıktığında gördüklerimiz bunun yarısı bile değildi. Buna göre bilgisayarınızda en basit Vista logosunu görebilmeniz için gerekenler 800 MHz saat hızında bir işlemci, 512 MB bellek ve 15 GB boş sabit disk alanı. Kulağa hoş gelen bu gereksinimler eski bir bilgisayara bile sadece biraz bellek artırımı ile Vista yüklenebileceği anlamına geliyor. Ancak Aero, yani Vista’nın istendiği gibi düzenlenebilen arayüzünü kullanmak isteyenlerin DirectX 9 destekli bir ekran kartına ihtiyaçları var.

Microsoft Windowx XP’de çalışıp bilgisayarların Vista uyumluluğunu deneyebilen bir yazılım da geliştirdi. Ama yazılımın vereceği sonuçların biraz abartılı olduğu gerçeğini de kabul etmeliyiz.

Microsoft’un bu bir anda düşen sistem gereksinimlerini 41 farklı PC sisteminde test ettik. Sonuç: Microsoft sistem gereksinimlerini çok düşük seviyede gösteriyor ve Vista içinde bulunan benchmark yazılımı düzgün sonuçlar vermekten uzak.

Vista’nın temel fonksiyonlarını kullanabilmek için en azından 1 GHz saat hızında çalışan bir Pentium III veya bir Athlon işlemci ile 512 MB belleğe ihtiyacınız var. Gereken optimum konfigürasyon ise Core 2 Duo veya Athlon 64 X2 işlemci, 2 GB bellek, ATI Radeon X1600 veya NVIDIA GeForce 7600 ekran kartı ve NCQ destekli bir S-ATA sabit disk.

Yaptığımız testlere dayanarak Vista’yı düzgün kullanabilmek için en azından 2 GHz sınıfı bir işlemciye ihtiyacınız olacağını söyleyebiliriz. Bu şekilde bile kimi zaman komutlar arasında ufak beklemeler olabileceğini de unutmayın. GHz dönemi öncesi bilgisayarlarda (Samsung Q10 dizüstü bilgisayar örneğimizde olduğu gibi) Vista kullanmanızı önermiyoruz. Burada Microsoft’un belirttiği 800 MHz’lik işlemci gereksinimi çelikten sinirleri ve çok zamanı olanlar için geçerli. Ayrıca bu eski sistemlerdeki yavaş SDR bellekleri ve yavaş sabit diskleri de unutmamak lazım. Eğer böyle bir sistemde mutlaka Vista kullanmak istiyorsanız Aero, masaüstü arama ve güvenlik sistemleri gibi sistem kaynağı canavarlarını kapatabilirsiniz. Ama bu kez de Vista’nın pek bir anlamı kalmayacaktır.

Yeni işletim sistemindeki bu sistem kaynağı canavarlarını doyurmak için ise en azından Hyperthreading destekli bir işlemciye veya daha iyisi iki çekirdekli bir işlemciye ihtiyacınız var. Microsoft’un analiz aracından 5,7 gibi mükemmel bir puan alan Intel Core 2 Duo E6700’e sahipseniz Vista kullanımınızın hiç sorunsuz geçeceğini garanti edebiliriz. Hatta bu sistemde Vista’nın kullanımı XP’den çok daha akıcı olacaktır.

Yine Microsoft’un belirttiği gereksinimlere göre 512 MB bellek yeterli. Ama bu sadece işletim sistemi için geçerli. Testimizde 512 MB bellekli sistemlerde Office 2007 gibi ek bir yazılım açtığımızda sistemin oldukça yavaşladığına tanık olduk. Bu yüzden bütün sistemlerde geçerli olan kural burada da geçerli: Ne kadar çok bellek, o kadar akıcı kullanım. Standart ofis kullanımları için en azından 1 GB belleğiniz olmalı.

Eğer resim veya video işleme ile ilgileniyorsanız ve önceki XP sisteminizde 1 GB belleğiniz varsa, Vista için bunu 2 GB’a çıkarmalısınız. Bellek hızının burada pek bir önemi yok, tabii bütünleşik bir ekran kartınız yoksa.
Vista’nın 64-Bit sürümünde durum daha da vahim: Sistem kaynağı canavarlarını doyurmak için dört GB bellek öneriyoruz. Bu artışın nedeni ise 64-Bit dünyasında adresleme için çok daha fazla bellek gerekmesi.

Bahsettiğimiz tüm bu donanımlar dışındaki ek donanımlarda ise tek sorun sürücü desteği. Sürücülerin Vista ile ne kadar uyumlu olduğu tamamen donanım üreticilerinin elinde. Örneğin Windows XP’nin piyasaya sunulduğu dönemde kimi tarayıcılar üreticilerin sürücüleri geciktirmesinden dolayı yolda kalmıştı. Bu durum Vista için de, özellikle eski nesil donanımlarda kendini tekrarlayabilir.
 
peki microsoft bu korsan olayına köklü bir çözüm bulabilecek mi? yani bu crackler nereye kadar! kullandığımız crackler bizi yarıyolda bırakırmı.
 
Geri
Üst