Windows sistemler üzerinde Apache, MySQL, PHP(Modül) ve phpMyAdmin kurulumu

WildWolF

New member
Bu makalenin amacı Windows sistemlerin üzerinde Apache web sunucu, MySQL veritabanı sunucu, PHP yorumlayıcısı ve phpMyAdmin kurulumu'nu anlatmaktır. Eğer makaleyi dikkatle okur ve her noktayı dikkatle yaptığınızdan emin olursanız kısa sürede kurulum tamamlanacaktır.

Öncelikle nelerin ne işe yaradığını, ne amaçla kurduğumuzu anlatalım. Temel olarak web sunucuları http protokolünden sunucu bilgisayardaki bir klasördeki dosyaları yollamak, yayınlamak amacıyla kullanılırlar. Fakat eğer amaç yapısal işlemlerin bulunacağı programlar yazmak ise ve bazı bilgileri kaydetmek ise bunun içine kodları yorumlayacak bir yorumlayıcı ve veritabanı işlemlerini halletmesi için veritabanı sunucu gerekir. Apache bizim http protokolü web sunucumuzdur. Sunucumuzdaki dizinlerle, ağ işlemleriyle vs. bu yazılım ilgilenir.MySQL ilişkisel SQL veritabanı sunucumuzdur. MySQL bizim verilerimizi kayıtlı tutar ve bu verilerle yapacağımız işlerde yardım eder, çeşitli özellikler sunar. PHP bizim “php” kodlarını işleyen yorumlayıcıdır. PhpMyAdmin MySQL sunucumuzdaki verilere daha rahat erişebilip, onlar üzerinde bazı ayar ve işlemleri yapmamız için php ile hazırlanmış açık kaynak bir betiktir.

Gelelim kurulumlarla ilgili açıklamalara;
Apache'nin kurulumu oldukça basittir ve yükleme bittiği anda bilgisayarınız http protokolünden dosya yayınına başlayacak şekilde konfigüre edilmiştir.
MySQL'de Apache kadar kolay yüklenir ve terminalden/dos kipinden SQL sorgularıyla veritabanı yaratabilir/silebilir/veri çekebilir/veri gönderebilirsiniz....
PHP'i yüklemek demek iki türlüdür. Bir CGI yorumlayıcı şeklinde bir de Modül şeklindedir. Ben PHP'i modül olarak kurmayı anlatacağım.
PhpMyAdmin'in sadece konfigürasyon dosyasında basit bir ayar var gerisi sıkıştırılmış dosyayı http sunucununuzun yayın klasörünün altında istediğiniz isimde bir klasöre açmak.(Örneğin: pma)

Apache Kurulumu
http://www.apache.org adresinden Apache'nin son sürümünü indiriyoruz. (.exe veya .msi)
(Makale yazıldığı tarihteki kararlı sürüm: Apache 2.0.49)

Yükleme tamamlandıktan sonra kurulum dosyasını açıyoruz. Karşımıza çıkan pencerede “Next”e basıyoruz.

Bir sonraki ekranda karşımıza lisans sözleşmesi çıkıyor. Sözleşmeyi okusanızda okumasanızda “I accept the terms in the licence agreement”ı seçer ve “Next” derseniz bir sonraki ekrana geçmiş ve bütün kuralları kabul etmiş olursunuz.

Bu ekranda Apache'nin ne olduğu konusunda fikir veren bilgiler bulunuyor. “Next” tuşuna basarak bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Burası aslında çok fazla önemli olan ayarlar değil eğer yerel bir sunucuysa ve barındırma hizmeti vermeyecekse. “Network Domain” yerine localhost yazıyoruz. “Server Name” yerine de localhost yazıyoruz. “Administrator's Email Address” yerine [email protected] yazıyoruz.Burada istediğiniz bir epostayı yazabilirsiniz ama tavsiyem çalışan bir eposta yazmanız... Eğer başka bir web sunucu yazılımı yüklü değil ise (örneğin; IIS) ilk seçeneği tercih ediyoruz. (for All Users, on Port 80, as a service – Recommended) Eğer Apache'nin sadece o an ki kullanıcıdan kullanılmasının ve el ile açılıp 8080 portu üzerinden hizmet vermesini istiyorsak ikinci seçeneği seçili hale getiriyoruz. (only for the Current User, on port 8080, when started Manually)
“Next” tuşuna tıklayıp ilerliyoruz.

Bu ekrandan “Typical” seçerek ön tanımlı yükleme yapılır eğer Custom derseniz kendi seçtiğiniz bileşenler yüklenir. Tavsiye “Typical”ı seçip “Next” tuşuna tıklamanız ve bir sonraki ekrana geçmeniz.

Buradan Apache'nin kurulacağı klasörü seçebilirsiniz. Tavsiyem ayarı olduğu gibi bırakmak.
“Next” tuşuna tıklıyoruz ve bir sonraki ekrana geçiyoruz.

En son adımda size kurulumun başlayacağını söylüyor ve “Install” tuşuna basıp bütün işlemleri onaylıyor, Apache yazılımını kuruyoruz.

Ve Apache yükleniyor....

Apache'nin yüklenmesi sona erince size bir mesaj veriyor kurulumun başarılı geçtiğine dair. Ve burada “Finish” diyip kurulumu tamamlıyoruz.

Kutlarım, Apache kurulumunu tamamladınız..

MySQL Kurulumu
http://www.mysql.com adresinden mysql'in en son sürümünü indiriyoruz ve istediğimiz bir yerde klasöre açıyoruz sıkıştırılmış dosyayı.Ve setup.exe 'yi çalıştırıyoruz.
(Makale yazıldığı tarihteki kararlı sürüm: MySQL Servers and Clients 4.0.18)

Karşımıza ekranı kaplamış, yeşil arka plânlı bir yükleme ekranı çıkıyor.Bu makalede arka planı boşu boşuna ekran görüntülerine dahil etmemeyi uygun gördüm. Sadece ilgili yerlerin ekran görüntüsü var.

Karşımıza çıkan ilk ekran'da “Next” tuşuna basıp bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Bu ekran'da mysql hakkında bilgi bulunuyor. “Next” tuşuna basıyoruz ve bir sonraki ekrana geçiyoruz.

MySQL'in yükleneceği klasörün yolunu belirtiyoruz. Bu ayarın aynı şekilde kalması tavsiyemdir.
“Next” tuşuna basıyoruz ve bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Karşımıza çıkan ekranda üç farklı seçenek var. İlk seçenek tavsiye edilen ayarlarla kurulumu kendisi ayarlıyor. İkinci seçenekte çalışacak en küçük konfigürasyon ile kurulum ayarlanıyor. Son seçenekte ise konfigürasyonu biz belirliyoruz. İlk seçeneği seçip “Next” tuşuna basıyoruz ve bir sonraki ekrana geçiyoruz.

MySQL kuruluyor...

Ve MySQL'in kurulduğuna dair mesaj ekranı karşımıza geliyor “Finish” diyor ve kapatıyoruz.
Kutlarım, MySQL kurulumunu tamamladınız...

Şimdi c:\mysql\winmysqladmin.exe dosyasını çalıştırıyoruz.

Karşımıza ilk açılışta sadece bir kereliğine mahsus çıkacak giriş ekranı geliyor. Buradan kullanıcı adı ve şifre belirleyeceğiz. Tamamı küçük karakterlerden oluşan ve Türkçe karakter içermeyen kullanıcı adı ve şifre seçip burayı geçin.

İşte bu kadar mysql de tamamdır..

PHP Kurulumu
http://www.php.netadresinden PHP'nin son sürümünü indiriyoruz. Fakat şöyle bir durum var; bu makalenin yazıldığı zaman iki farklı sürüm vardı; bunlar PHP 4.3.7 ve PHP 5 RC3. Biz kurulumda PHP 4.3.7'i anlattık. PHP 5 RC3'ün kurulumu denenmemiştir ve oluşabilecek sorunları forumda sorabilirsiniz... (Makale yazıldığı tarihteki kararlı sürüm: PHP 4.3.7)

Not: PHP'nin .zip uzantılı modül sürümünü indiriniz. Lütfen dikkat ediniz .zip sürümünün kurulumu ile .exe uzantılı çalıştırılabilir kurulumun ayarları farklıdır ve bu makale .zip dosyasının kurulumunu anlatmaktadır.

PHP'nin zip dosyasını c:\php nin içine açıyoruz. Fakat burada önemli olan nokta c:\php klasöründe klasör ve dosyaların bulunması. Yani dosyalar php.4.3.7 gibi bir alt klasörde olmamalı !

PHP.INI Ayarları

Şimdi c:\php klasörüne geliyoruz. php4ts.dll isimli dosyadan bir tane kopyalıp eğer win9x'de isek windows\system eğer nt tabanlı bir sistemde isek winnt\system32 eğer xp kullanıyorsak windows\system32 klasörüne yapıştırmak.

Yine c:\php'de iken php.ini-dist dosyasından bir tane kopyalayıp adını php.ini olarak c:\php içine kaydediyoruz.

PHP.ini'yi açıyoruz ve extension_dir= “./” satırını bulup bunu Extension_dir=c:\php\extensions olarak değiştiriyoruz.

PHP.ini içindeyken “Dynamic Extensions” bölümüne gidiyoruz ve aşağıdaki değişiklikleri yapıyoruz.

Şu satırları;
PHP:
;extension=php_gd2.dll
;extension=php_imap.dll
;extension=php_sockets.dll
;extension=php_zip.dll

olarak değiştiriyoruz.

extension=php_gd2.dll
extension=php_imap.dll
extension=php_sockets.dll
extension=php_zip.dll

Ve PHP.ini'yi kaydedip kapatıyoruz. Sonra php.ini'nin bir kopyasını alıp win9x ve xp'de windows, nt'de winnt altına yapıştırıyoruz.

Apache httpd.conf Ayarları
c:\Program Files\Apache Group\Apache2\conf\httpd.conf dosyasını açıyoruz.

LoadModule diye başlayan 30-35 tane satır var. Bu satırların altında yeni bir satırdan itibaren şu satırları ekliyoruz:

PHP:
LoadModule php4_module c:/php/sapi/php4apache2.dll
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php .php3
AddType application/x-httpd-php .phtml
AddType application/x-httpd-php-source .phps
Ayrıca;
PHP:
DirectoryIndex index.html index.html.var
satırını bulup bunu aşağıdaki şekilde düzenliyoruz.
DirectoryIndex index.html index.htm default.html default.htm index.php default.php index.php3 default.php3
ve

PHP:
AddDefaultCharset ISO-8859-1

 satırını bulup bunu 
AddDefaultCharset ISO-8859-9
olarak değiştiriyoruz.
Dosyayı kaydedip kapatıyoruz.

Şimdi Başlat -> Tüm Programlar / Programlar -> Apache HTTP Server 2.0.49 -> Configure Apache Server -> Test Configuration diyoruz. Ve eğer msdos penceresi açılıp kendiliğinden kapanırsa yani bir hata vermez ise sorun yok, kurulum başarıyla tamamlanmış demektir.

c:\Program Files\Apache Group\Apache2\bin\ApacheMonitor.exe veya Başlat -> Tüm Programlar / Programlar -> Apache HTTP Server 2.0.49 -> Control Apache Server -> Monitor Apache Servers ı tıklıyor ve Apache Monitör'ü açıyoruz.

Ekran görüntüsündeki gibi “Status/Durum” çubuğunda Apache/2.0.49 (Win32) PHP/4.3.7 yazıyorsa ve konfigürasyon testinde hata çıkmadıysa sorunsuz olarak kurulum tamamlandı.

Şimdi PHP'i sınayalım bakalım;

Başlat -> Çalıştır -> notepad yazıyoruz ve Not Defterini açıyoruz. Burada aşağıdaki kodları yazıp c:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs klasörü altına index.php adında kaydediyoruz.

PHP:
<?
phpinfo();
?>



Varsayılan tarayıcınızı açıp adres satırına localhost veya 127.0.0.1 yazıyoruz. Eğer PHP Version 4.x.x gibi bir başlıkla mor bir sayfa açılır ve PHP logosu bulunuyorsa kutlarım bilgisayarınızda Apache ve PHP kuruldu ve çalışacak durumda.

phpMyAdmin Kurulumu
http://www.phpmyadmin.net adresinden pma'nın son sürümünü indiriyoruz ve c:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\pma klasörü altına açıyoruz. (Makale yazıldığı tarihteki kararlı sürüm: phpMyAdmin 2.5.7)

Varsayılan tarayıcınızı açıp adres satırına localhost/pma yazıyoruz ve bakıyoruz eğer PMA açılırsa tamamdır.
 

ER55

New member
arkadaşım apache, MySQL, php programlarının exelerini verseydin daha iyi olurdu.Adreslerinden bir türlü indiremedim.Ama kurulumlarını anlattığın için saol ellerine sağlık
 
Merhaba,
http://www.appservnetwork.com/
adresinde Apache, phpMyadmin, MySQL server, Tomcat paketlerini toplu halde bulabilir, tek exe ile kurup tek tıklama ile bütün servisleri hiçbir ayar girmeden çalıştırabilirsiniz.

Saygılar Dilerim.
 

hakonta

New member
Benim bir sorum var bir ara "netserve" diye bir program kurdum php lerim vs. kuruluydu ve sitem çalışmaya başladı. IP adresimi girdiğimde siteme ulaşıyordu fakat www.teknikofisim.com adresini girdigimde DNS hatası veriyordu .. ipde siteniz teknik rosunlar yaşiyor olabilir falan yaziyordu..
kayıt işlemimi ve dns yonlendirmemi yaptigim halde neden ip idresime ulaşmıyor=?
Bu arad çalışmanız için teşekkurler.. bunu deneyecegim.

aslında ben bu işe yeni başladım hep forumlardan faydalanıyorum insallah basaririm. Eger sıfırdan Web server kurulumu ile ilgili elinizde döküman varsa [email protected] Adresime gönderirseniz sevinirim.. Cunku bu konuda fazla bir bilgiye ulasamadim. Hatta sırf turkce gokuman fazla diye Linux debian bile kurmaya niyetim var farkli bir makinaya.. yandim lutfenn!

Ayrica çalismanizi uygulayacagim.
 

debbah

New member
Denilenleri uyguladım ama mysql yükledikten sonra "c:\mysql\winmysqladmin.exe" böyle bir yer yok. Geri kalanları uyguladım
sayfalar şöyle çıktı
http://localhost/pma/


http://localhost/


sorunu nasıl halldebilirim.

Arkadaşım biraz baktım "C:\MySQL\bin" bu konumda "mysqladmin" dosyası var tıklıyorum ama yazılar geçtikten sonra kendiliğinden kapanıyor isim yada şifre yazamıyorum
 

djdenon

New member
Portal Servisleri' Alıntı:
Merhaba,
http://www.appservnetwork.com/
adresinde Apache, phpMyadmin, MySQL server, Tomcat paketlerini toplu halde bulabilir, tek exe ile kurup tek tıklama ile bütün servisleri hiçbir ayar girmeden çalıştırabilirsiniz.

Saygılar Dilerim.

teşekkürler;
indirdim kurdum,apache server çalıştı ama php kurulumunu pek yapamadım galiba
açıklamalı olarak varmı _?atarsan çok sevinirim ,şimdiden çok teşekkürler.
 

deaddevil

New member
Peki Güncellemelerde ne gibi bir yol izlemememiz gerekir, örneğin Aphace2Triad kurdum ama phpmyadmin kısmını güncellemek istiyorum bunu nasıl hatasız bir şekilde başarabilirim
 

deaddevil

New member
deaddevil' Alıntı:
Peki Güncellemelerde ne gibi bir yol izlemememiz gerekir, örneğin Aphace2Triad kurdum ama phpmyadmin kısmını güncellemek istiyorum bunu nasıl hatasız bir şekilde başarabilirim
Soruyu Tam 3 Hafta Oldu Soralı Hala Cevap Yok...
 
Üst