revolation
яєѕυяяє¢тιση ιηѕαηє ρєяѕση мσ∂
Yakın zamanda izlemiş olduğum bir film. Bir film bir insanı bu kadar mı etkiler derseniz sanırım siz bu filmi izlemediniz... En kısa sürede izlemenizi tavsiye ederim...
Not: Konu Birden Çok Kaynaktan Alıntı Olup Düzenleme Ve Derleme Tamamen Bana Aittir... Yazım ve İmla Hataları İçin Affınıza Sığınıyorum. Malumunuz, Saat 04:15 ve Konuyu Ancak Toparlıyorum...
Sonuna Kadar Sıkılmadan Okumanızı Tavsiye Ederim... Tabi Filmi İzlemenizide...
V for Vendetta (V'nin Kan Davası İçin)
Not: Konu Birden Çok Kaynaktan Alıntı Olup Düzenleme Ve Derleme Tamamen Bana Aittir... Yazım ve İmla Hataları İçin Affınıza Sığınıyorum. Malumunuz, Saat 04:15 ve Konuyu Ancak Toparlıyorum...
Sonuna Kadar Sıkılmadan Okumanızı Tavsiye Ederim... Tabi Filmi İzlemenizide...
V for Vendetta (V'nin Kan Davası İçin)

Yönetmen = James McTeigue
Yapımcı = Joel Silver - Larry ve Andy Wachowski
Senaryo yazarı = Larry ve Andy Wachowski (kardeşler Şikago doğumludur. ``Andy`` 29 Aralık 1967, ``Larry`` ise 21 Ocak 1965 yılında doğmuştur. Matrix (film)|Matrix Trilogy filminin senaristliği ve yönetmenliğiyle üne kavuşmuşlardır. Daha öceleri ise anime çalışmaları vardır. Fakat her zaman sahne arkasında kalmayı tercih etmişlerdir. 2008 yılında çıkacak ``Speed Racer`` adlı film için çalışmalrda bulunmaktadırlar.)
Oyuncuları
V`nin film boyunca yüzünden hiç düşmeyen maskesi. Bir Guy Fawkes maskesi olarak tabir edildiği halde, ``David Lloyd`` V for Vendetta`yı çizerken yakınlarında hiç `` Guy`` maskesi bulamadığı için bu maskeyi kendisi tasarlamıştır. Evey - Natalie Portman
* Evey - Natalie Portman
* V / William Rookwood - Hugo Weaving
* Finch - Stephen Rea
* Deitrich - Stephen Fry
* Adam Sutler - John Hurt
* Creedy - Tim Pigott-Smith
* Dominic - Rupert Graves
* Lewis Prothero - Roger Allam
* Dascomb - Ben Miles
* Delia Surridge - Sinéad Cusack
* Valerie - Natasha Wightman
* Etheridge - Eddie Marsan
* Gözlüklü Küçük Kız - Billie Cook
* Evey'in Kardeşi - Bradley Steve Ford
* Evey'in Annesi - Selina Giles
* Evey'in Babası - Carsten Hayes
* Genç Evey - Madeleine Rakic-Platt
* Operatör - Grant Burgin
* Genç Valerie - Imogen Poots
* Laser Lass - Antje Rau
* Gözlüklü Küçük Kızın Annesi - Patricia Gannon
* Vicky - Tara Hacking
* Haber Spikeri - Adrian Finighan
* TV Yöneticisi - Brin Rosser
* Yaşlı Adam - Oliver Bradshaw
* Orta Boy Kızkardeş - Caoimhe Murdock
* Orta Boy Çocuk - Jack Schouten
V for Vendetta 2005 yılı İngiliz-Alman ortak yapımı bir film - fakat gösterime 2006da girdi. Wachowski biraderlerin ( Larry Wachovski - Andy Wachowski) sinemaya uyarlayıp yapımcılığını yaptığı filmi, daha önce Matrix üçlemesinde yardımcı yönetmenlik yapan James McTeigue yönetti. V for Vendetta, Alan Moore`un yazıp David Lloyd`un çizdiği aynı adlı çizgi romandan ( V for Vendetta) beyaz perdeye uyarlandı. Filmin başrollerini Hugo Weaving ("V") ve Natalie Portman ("Evey Hammond") paylaşır. Hikaye; Geleceğin İngiltere`sinde (2020) geçmektedir.
Resmi Film Sitesi Yapım Notları: Diktatör bir rejime bireysel bir başkaldırının nasıl toplumsal hale geldiğini gösterir.
Ağustos 2006 itibari ile ``V for Vendetta`` ABD`de 70,511,035 $, uluslararası olarak 60,900,000 $ hasılat ile toplam kazancı 131,411,035 $`a ulaşmıştır. Film ABD`de gösterime girdiği gün 8,742,504 $, ilk hafta 25,642,340 $ gelir elde etmiştir.
Konu
Geleceğin İngilteresinde geçen filmde terör olaylarında büyük kayıplar verdikten sonra kurtuluşu baskıcı bir yönetimde bulan ingiliz halkının uyanış öyküsü anlatılmaktadır. Film, kahramanımız V`nin ( Hugo Weaving`in) Evey`i ( Natalie Portman) kurtarması ile açılır. V; Hatırla, 5 Kasım`ı hatırla. Barut ihanetini ve komplosunu. Hiç bir neden bilmiyorum ki gerektirsin Barut komplosunun unutulmasını ``Hatırla, 5 Kasımı hatırla!`` ( 5 Kasım 1605; Guy Fawkes`un İngiliz Parlamento Sarayını havaya uçurma girişiminin tarihidir ( Barut komplosu Parlemento Saldırı Girişimi-1605: İngilizce Sitesi) sloganı (ve gerçekleştirdiği eylemler) yönetimi ve halkı hareketlendirir. Sadece kapalı devre TV yayını yapılan İngiltere`de yayıncı kuruluşu basar ve bir sonraki sene 5 kasımda herşeyin değişeceğini yayında söyleyerek gözdağı verir. Filmde bir yandan bir sene içinde halkın uyanışına, yönetimin gerildikçe baskıyı arttırmasına, özgürlük için gerekli temellerin atılmasına, dedektif Finch`in ( Stephen Rea) V`nin ve despot rejimin sırlarını araştırmasına, diktatörlüğün doğuşu ve gelişmesine tanık olurken; diğer yandan Evey`in V`yi ve kendini tanıması, yönetimin kişisel yaşama saldırısı, özgürlüklerin korkulara kurban edilmelesi anlatılmaktadır. Filmin sonunda halk değişime hazırdır, diktatörü devirmek ve parlementonun havaya uçmasını izlemek için suratlarındaki Fawkes maskelerine rağmen(, ki o maskeleri tüm İngiliz halkına V yollamıştır,) 4 kasım geceyarısı parlementoya doğru önlerindeki askerlerden oluşmuş barikatı aşarak yürürler. Aynı anda V intikamını diktatörden, Adam Sutler`den ( John Hurt), alır; ölümcül yaralarla Evey`e döner birbirlerine aşklarını ilan ederler. V, Evey`in kollarında ölür. Dedektif Finch, patlayıcı dolu metro vagonuna konmuş V`nin cenazesine ve vagonları harekete geçirmek üzere olan Evey`e ulaşır ama engel olmaz. Film parlemento binasının havaya uçurulması ile sona erer. Filmde Londradaki iki anıt bina havaya uçurulur; filmin başında Londra Ağır Ceza Mahkemesi ve sonunda Westminister Sarayı, Çaykovski`nin 1812 Uvertürü eşliğinde yerle bir olur. Film boyunca V maskesini sadece bir kez, ağlamak için çıkarır. Bu sahnede sürekli gülümseyen maske altında acı çeken ve ağlayan devrimci ve aşık karakter yattığı ironisi çok güzel vurgulanmıştır. Filmde V`nin yüzü hiç görülmez. "Bu maskenin altındaki et ve kemiklerden oluşan yüz, benim benliğime ait değil." "Bu maskenin altında etten fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var, ve fikirler kurşungeçirmezdir!" V
Filimde Beni Kendine Çeken En Güzel Bölüm Şiirsel Ve Derin Konuşmalardır... İşte Bunlardan Bir Kaçını Sizlere Sunuyorum...
V
* Korku, bu hükümetin esas aracı haline geldi.
* Kurşunlarınız var, ancak silahlarınız boşaldığında ölmüş olmamı ümit edin. Şayet ayakta kalırsam silahlarınızı dolduramadan ölmüş olursunuz.
* (Defalarca kurşunlandıktan sonra) Benim sıram.
* Bu maskenin altında etten daha fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var, Bay Creedy. Ve fikirlere kurşun işlemez.
* hayır,lütfen... Bu maskenin altında bir yüz var, ancak o ben değilim...bu maskenin altında kaslar var ve ardında kemikler...
* İşte! İlk kez ben de nefret olduğunu sanmıştım. Tek bildiğim nefretti, nefret dünyamı sarmıştı,nefes almam bile nefret doluydu.. Vesonra bir şey oldu,sana olduğu gibi...
* Burada 872 tane şarkı var... Hepsini dinledim, ama hiç biriyle dans etmedim.
* dans edilemeden yapılan devrim devrim değildir.
* Tanrı gibi ben de işimi şansa bırakmam ve rastlantıya inanmam.
* Bu yüzden kötülüğün üstüne şeker serpeceğiz.
* Ama böyle vukuatlı gecelerde doğru yerlere vasıl olduğum için kendimi size tiyatral bir varlık olarak sunma gereğini duyuyorum. Voila! Karşınızda basit bir vodvil gönüllüsü var, vicdanın hem kurbanı, hem de katili olarak savaşan bir gönüllü. Yüzümdeki bu maske vasat bir görüntü yaratmak için varolan bir kostüm parçası değildir.
* Verilecek tek karar intikamdır. Bir kan davası, ve bir amacı var boşuna değil. Değerler ve dürüstlük vakti geldiğinde kazanacak, ve zulüm son bulacak biliyorum.
* Uzmanlık alanım ritm sazlardır ama bu gece bütün bir orkestrayı kullanmak niyetindeyim. Bana katılırsan büyük onur duyarım.
* Ama Sabret Bu müzik adalet için çalacak ve ben bu konçertoyu bizden alındığı günlere ithaf ediyorum ve adalet gözettiğini sanan sahtekarlara tabiki.
* Hatırla, hatırla, 5 Kasım gününü hatırla, patlamayı, ihaneti ve komployu, bu ihaneti unutmak için hiçbir neden bulamıyorum.
* Bende her insan gibi severim, ama onun anısına hürmeten şimdi buradayım. Geçmişte yaşanan o çok önemli olayda mücadele ederken hayatını kaybeden insanların anısına böyle bir kutlama yapmak istedim, ve böylece 5 Kasım gününün artık hiç hatırlanmadığını anladım. Bu yüzden oturup biraz sohbet etmemiz iyi olacak diye düşündüm. Elbette konuşmamı istemeyen kişilerde vardır, eminim şu anda telefonlarda emirler yağdırılıyor ve silahlı adamlar yola çıkmaya hazırlanıyordur. Neden? Çünkü konuşulmaya çalışılan yerde coklar söz alıncaya kadar sözler her zaman gücünü korumaya devam eder. Gerçeklerin ortaya konulduğu sözleri dinleyen herkes için büyük anlam taşıyan sözler ve gerçek şu ki bu ülkede yolunda gitmeyen bir şeyler var: Zulüm ve adaletsizlik, hoşgörüsüzlük ve baskılar... Özgürlüğünüz kısıtlanıyorsa, düşünme ve konuşma hakkınız yoksa, sensörler ve çipler her hareketinizi, her konuşmanızı izliyorsa, bazı işlerin yolunda gitmediğini söyleyebiliriz. Peki bu nasıl oldu, kimi suçlayalım, evet, elbette diğerlerinden daha fazla sorumlu olan birileri mutlaka var. Ama yinede aynaya baktığınızda suçluluk duyuyorsanız gerçeği öğrenmiş olursunuz. Neden yaptığınızı biliyorum, neden korktuğunuzu da... Kim korkmaz ki? Savaş, terör, hastalıklar, sağduyunuzu ve cesaretinizi kaybetmenize neden olacak çok değişik nedenler ortaya çıkmıştı. Korku içinizi sardı ve o panik haline Adam Sutler adındaki başkana sarıldınız. Size düzen ve barış vaadetti, karşılığında sessizlik ve emirlere itaat etmenizi istedi. Dün gece o sessizliğe bi son verdim, dün gece bu ülkeye unuttuğu bir şeyi hatırlatmak için adliye sarayını uçurdum. 400 yıl önce bu millet 5 Kasımı sonsuza dek unutmamak üzere hafızalarına kazımıştı. Dünyaya adaletin, korkusuzluğun ve özgürlüğün sadece söz olmadığını anlatacaktı, bakış açısı buydu. Eğer bir şey görmüyorsanız, bu devletin suçları sizin için bir bilinmezse ve karşı çıkmıyorsanız demek ki 5 Kasımın unutulmasına siz izin verdiniz. Ama sizde benim gördüğümü görüyorsanız, benim gibi hissediyorsanız, sizde benim gibi arıyorsanız, o zaman yanımda olmanızı istiyorum. Bir yıl sonra bu gece parlamentonun girişinde bulunun. birlikte olup onlara 5 Kasımın asla unutulmadığını, unutulmayacağını gösterelim...
* Burası evim, ben gölge galerisi diyorum.
* Çalmak malın sahibinden olur. Eleştirenden çalamazsın, benim yaptığım temizlemekti.
* Seni orda bıraksaydım şu anda Creedy nin sorgu hücresinde olurdun, tutuklarlar, işkence ederler ve beni bulmak uğruna belki de öldürürlerdi. Yardımından sonra seni bırakamazdım, bende seni güvenli olabileceğini düşündüğüm tek yere getirdim, evet, evime.
* İnsanlar hükümetlerinden korkmamalı, hükümetler insanlarından korkmalı.13 Nisan 2007
* Binalar semboldür, yok etmenin bir sembolü. Sembollere insanlar güç verir, tek başına semboller anlamsızdır, ama yeterli sayıyla binaları uçurmak dünyayı değiştirir.
* Şiddet iyi yönde kullanılabilir.
Ve İmzamda Bulunan Sözcük...
Bu gece size en ciddi yeminimi ediyorum… Adalet hızlı olacak… Dürüst olacak… Ve merhametsiz olacak.
Evey
* Sanatçılar gerçekleri söylemek için yalanları kullanırken politikacılar yalanlarla gerçekleri örter.
* Çünkü o haklıydı. Bu ülkenin şu anda bir binadan fazlasına ihtiyacı var. Bu ülkenin umuda ihtiyacı var.
* O gece olanları ve ülke için ne anlama geldiğini kimse unutmayacak. Ama ben, o adamı ve bana ifade ettiklerini unutmayacağım.
* Artık hiçbir şey hissedemiyorum!
Ek Bilgiler:
Barut Komplosu:
1605 Barut komplosu, bir grup yönetim karşıtı taşralı İngiliz Katolik tarafından, İngiltere Kralı I. James ve diğer aristokratları öldürmek için 5 Kasım 1605'te yapılan Parlemento Binası'nı havaya uçurma girişimidir. Planın başında Robert Catesby, tetiğinde de Guy Fawkes vardı. "Girişim" sözcüğüne yapılan vurgudan da anlaşıldığı üzere başarısızlığa uğratılmıştır.
Barut komplosu, muhafazakâr Protestan Kral I. James'e karşı yapılan suikast girişimlerinden yalnızca biriydi. 1603 tarihli İlk komplo ve Veda komplosunu müteakiben yapılmıştı.
Günümüzde bazıları Barut komplosunun bir Karşı-Reform hareketi olduğunu, bazıları da baskıcı yönetime karşı anarşi hareketlerinin öncüsü olduğunu kabul eder. İki yaklaşım da kısmen doğrudur denilebilir.
Komplo, 1605 yılında, her sene ekim ya da kasım ayında tekrarlanan aristokrasi zirvesine denk getirilmişti. 5 Kasım 1605 tarihli bu girişim sadece Kral I. James'e karşı düzenlenen bir suikast değildi. Barut komplosu, tüm Kraliyet ailesi ve Protestan devlet adamlarının da büyük bölümünü ortadan kaldırmayı ve halkı ayaklandırmayı hedef alıyordu.
Komplocuların amaçları, sık sık günümüz teröristlerinin amaçlarıyla karşılaştırılmaktadır. Buna karşılık onların hedefleri terör yaratarak devlet yönetiminde söz sahibi olmak değildi. Asıl amaçları İngiltere devlet yönetiminde ve Katolik monarşik rejimde kökten bir devrime gitmekti. Terörizm hareketi ya da politik hazımsızlık sonucu gösterilen düşmanca bir tepki olmaktan çok, anarşist kaygılar taşıyan bir eylemdi. Bu yönüyle Barut komplosu, sadece İngiltere'nin değil, tüm dünyanın siyasî tarihini değiştirmeyi hedefleyen bir devrim girişimi olarak kabul edilebilir.
Fakat komplocular, yardım etmeye çalıştıkları baskı altındaki Katoliklere yardımcı olmak bir tarafa, onları daha da zor duruma soktular. Olaylardan önce İspanya ve Engizisyon'a sıcak yaklaşılırken, sonrasında Katolik olmak bile vatana ihanet sayılmaya başlandı.
Her yıl 5 Kasım gecesinde, Birleşik Krallık ve krallığa ait diğer eyaletlerde komplonun başarısızlığa uğratılmış olması şenliklerle kutlanır. Bu kutlama gecesine Guy Fawkes Gecesi, Kutlama Ateşi Gecesi, Havai Fişek Gecesi, Barut Gecesi ve Komplo Gecesi denir. Günümüzde politikadan çok, eğlence amaçlı yapılan bir kutlamadır.
Guy Fawkes
Guy Fawkes, (13 Nisan 1570 – 31 Ocak 1606) - tam adı Guido Fawkes'tur- York şehrinde doğmuştu, ve Katolik bir İngiliz askeriydi. 5 Kasım 1605 - Barut komplosunda, Parlamento Binasını havaya uçurmakla görevliydi.
İngiliz tarihinin en büyük "vatan haini" olarak kabul edilen Fawkes, 1593’te Katolik oldu ve İspanyol ordusunun Hollanda’da bulunan birliğine katıldı. Kısa zamanda askeri zekâsıyla sivrilen Guy, 1604’te yurduna döndü. Burada Robert Catesby ve diğer komplocularla tanıştı. Muhafazakâr Protestan Kral I. James'e, kraliyet ailesine ve tüm diğer aristokratlara karşı yapılan ve İngiliz tarihinde "Barut komplosu" olarak bilinen olayda aktif olarak rol aldı. İngiltere devlet yönetiminde ve Katolik monarşik rejimde kökten bir devrime gitmek amacıyla toplanan on iki komplocu, Westminister Sarayı’ndaki İngiliz Parlamento Binasını, o yılki -her sene ekim ya da kasım ayında tekrarlanan- aristokrasi zirvesinde havaya uçurmaya karar verdi. Komploculardan birinin saray çevresinden bir tanıdığına, 5 Kasım 1605 günü saraydan uzak durmasını tavsiye eden bir mektup göndermesi sonucu komplo ortaya çıkınca; Fawkes, 5 Kasım gece yarısı parlamento mahzenlerinde bol miktarda dolu barut fıçısıyla yakalandı. Çeşitli işkencelere maruz bırakılarak yandaşlarının adlarını vermek zorunda bırakıldı. Çıkarıldığı mahkemede vatan hainliğinden hüküm giyen Fawkes, 31 Ocak 1606’da sarayın karşısında asılarak idam edildi.
İngilizler, tarihlerindeki bu olayı ülkenin demokrasi zincirinde önemli bir halka olarak kabul ederler. Her yıl 5 Kasım gecesi, Birleşik Krallık ve krallığa ait diğer eyaletlerde komplonun başarısızlığa uğratılmış olması, Guy Fawkes Gecesi olarak şenliklerle kutlanır. Şenliklerde havai fişekler patlatılır, büyük fıçılar ateşe verilerek caddelerde yuvarlanır ve bu büyük vatan haininin cezalandırılmasını anmak için Guy Fawkes maskesi takılmış kuklalar yakılır. Günümüzde politikadan çok, eğlence amaçlı yapılan bir kutlamadır.
Ek Bilgi: Beyazperde SinePuan: 9,1
Daha Fazla Resim Ve Bilgi İçin Filim Resmi Sitesi (Türkçe): http://wwws.tr.warnerbros.com/vforvendetta/