Uyku Felci Halk Adıyla "KARABASAN"

Külkedisi_

New member
Katılım
21 Tem 2009
Mesajlar
76
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
33

Arkadaşlar öncelikle böyle bir olayın kimsenin başına gelmesini istemediğimi belirtmek isterim...Bu olayla ilk karşılaştığım zaman 16 yaşındaydım ve öldüğümü sanmıştım.Çünkü bize hep anlatıldığı gibi uyanıktım ruhum vardı ama vücudum hareket etmiyordu,konuşamıyordum,sıkışıp kalmıştım sanki.Annemi babamı kardeşlerimi son kez görme arzusuyla uyanmaya çalışıyordum...Hani küçük bir kımıldama olsa canlanacaktım sanki..Ki oldu da önce ayaklarımı kımıldatmıştım sonra gözlerimi açtım kalbim yerinden fırlayacakmış gibi atıyordu.çOK KORKMUŞTUM O GECE TEKRAR O YATAĞA GİRMEMİŞTİM...Bu olay ilk değildi artık sık sık oluyordu ve ben her oluşunda bundan kutulmak için çabalıyordum.Ertesi gün inanılmaz kas ağrısı ve boğun ağrısıyla uyanıyordum...Küçük çapta yaptığım araştırmalar sonucunda aslında halk ağzında dolaşan karabasanla bir alakası olmadığını öğrendimve sizlerle paylaşmak istedim...
İşte o KARABASAN diye korktuğumuz Bilimsel olarak açıklanmış
UYKU FELCİ


Belirtiler

Uyku felcinin başlıca belirtisi uyanma öncesi veya uyuma öncesi görülen kısmı veya geçici iskelet kası felcidir. Diğer bir deyişle bir kişinin uykuya dalarken veya uyanırken hareket edememesi veya konuşamaması hissidir. Uyku felci ile birlikte hypnagogic halüsinasyonlar olabilir.Bu halüsinasyonlar işitsel dokunsal ve/veya görsel olabilir. Uyku felci kişi tekrar REM uykusuna dönmeden önce veya tamamen uyanmadan önce birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir. Çok uç durumlarda 4-5 saat sürdüğü de bilinmektedir.

Olası Sebepleri

Uyku felci rüya gören bir kişinin rüyasında yaptığı hareketleri aynen yapmasını engellemek için REM uykusu süresince oluşur. Uyku felcinin fizyolojisi hakkında çok az şey bilinir. Bununla birlikte uyku felcinin beynin pons bölgesindeki motor nöronların post-sinaptik inhibisyonu ile bağlantılı olduğu önerilmektedir. Özellikle düşük seviye melatonin kasların uyarılmasını engelleyecek şekilde sinirlerdeki depolarizasyon akımı durdurabilir ve rüyada yaşanan fiilin gerçekte yaşanmamasını sağlayabilir (mesela rüyasında koştuğunu gören bir kişinin gerçekte koşmasını engellemek gibi).

Ayrıca bu düzensizliği yaşayanlar ve narkolepsiden muzdarip olanlar arasında belirgin bir ilişki vardır. Fakar değişik çalışmalar çoğu insanın hayatlarında en az bir kez uyku felci yaşadığını göstermektedir.

Bazıları değişik faktörlerin uyku felci ve halüsansyonların yaşanma olasılığını arttırdığını rapor etmişlerdir.

Bunlar :

* Sırtüstü yatmak
* Düzensiz uyuma saatleri; şekerlemeler çok veya az uyumak
* Fazla stres
* Ani çevre/yaşam tarzı değişiklikleri
* Olaydan hemen önce görülen berrak rüya. Ayrıca berrak rüya durumuna girebilmek için kullanılan bilinçli indüksiyon yaygın bir yöntemdir. WILD olarak da bilinir.
* Yapay uyku yardımcıları ve antihistaminler.

Kültürel Referanslar

* Çin halk kültüründe uyku felci “gǔi yà chúang” ( kelimesi kelimesine : “Hayalet yatağa basıyor”: : hayalet : basmak : yatak) olarak bilinir. İnanışa göre bir ruh veya hayalet uyuyan kişinin üzerinde oturup veya yatıp uyku felcine sebep olur. Bu ölümün güçleri tarafından küçük çapta ruhun ele geçirilmesi olarak düşünülür ve genellikle kurban bir zarar görmez.
* Hindistan’da uyku felci hakkında iki düşünce vardır. Bunlardan biri uyku felcinde olduğu gibi uyurken bilincin açık olması aydınlanmaya ulaşırken görülen işaretlerden biri olmasıdır. Fakat aynı zamanda kendi aydınlanması için yol alan kişilere saldıran rakshasanın da (Hindu şeytanlar]]) bir hareketidir.
* Japonya’da uyku felci kanashibari ( kelimesi kelimesine: “metal içerisinde bağlanmış olmak”: kana: metal shibaru: bağlı olmak”) olarak bilinir.
* İskandinavya mitolojisinde uyku felcine bir Mara sebep olur ya da bir mare – kabuslara da sebep olabilen kötü bir dişi hayalet. İlk olarak Norse Ynglinga destanında görülmüştür fakat bu inanış muhtemelen daha eskidir. “Mara”; eski Norveççe İsveççe ve İzlandaca ismidir “mare” ise Norveççe and Danimarkacadır.
* Newfoundland’de yaşlı bir cadının ziyareti olarak bilinir Newfoundland İrlandacası ile Ag Rog).
* Meksika’da subida del muerto (tepeye tırmanan ölü) olarak bilirnir.
* Yunanca’da mora (Yunanca: μώρα) olarak bilinir isim Slav bir kökenden gelmektedir.
* Almanca’da Hexendrücken (cadı basması) olarak bilinir.
* Türkçe’de karabasan olarak bilinir. Türkiye’deki genel inanışa göre bu metafiziksel bir olaydır ve özellikle inançlı insanlar buna bir cinin sebep olduğuna inanırlar ve bazı dualar tavsiye ederler.
* Hazaragi dili’nde Syahi Zer Kado (basan mürekkep) olarak bilinir.
* Güney Birleşik Devletler’de insana binmiş bir cadı olarak tarif edilir.
* Kore’de Gawinullim ( kelimesi kelimesine: “Gawi tarafından bastırılmak.”) olarak bilinir. Gawi’nin anlamı tam olarak belli değildir fakat genellikle “ruhlar” veya “şeytanlar” olarak bilinir.
* Endonezya’da Cavali insanlar tindihan derler yerel lehçede okunuşu “tindhihen” (üzerine uzanılmak).
* Filipinler’de uyku felci genellikle Bangungot ile bağdaştırılır.
* Vietnam’dauyku felci anlamı insanın üzerinde bastıran bir hayalet veya ruh olan “ma đè” olarak bilinir.
* Antiller’de “duppy tarafından binilmek” olarak bilinir.
* Ortaçağ Avrupasında uyku felci mara incubi succubi diğer şeytanlar ve büyücülüğe bağlanırdı. İngiltere’de insanlar uyurken cadıların insanların göğsüne bindiğine ve nefes alamama kıpırdayamama gibi hislere bunların sebep olduğuna inanırdı.
* Geleneksel Rusya inanışında uyku felcine kötü evlilik ihanet için ev halkını cezalandıran ev ruhu domovoi sebep olur.
* Gelenksel İslam kültüründe uyku felci bir cin ile açıklanır; insanlara benzeyen ve dünyada yaşayan bir ırk. “Cin” kelimesi kelime olarak gizli görünmez ıssız yabancı olan her şey için bir yan anlam olarak kullanılır ve Kuran tarafından doğrudan işaret edilen iki yaratılmıştan biridir (diğeri de insandır). İslami kaynaklarda and İslam iliminde Cinler irade sahibi dolayısıyla insanlar gibi yaptıklarından sorumlu yaratıklar olarak tanımlanmıştır. Onlar da insanlar gibi yaşarlar ve ölürler toplum olarak yaşarlari bir kültürleri ve dinleri vardır.
* Laos kültüründe “hayalet seni sessizleştiriyor” diye çevrilebilen “pee um” diye bilinir. İnanışa göre hayalet geceleri gelir kurbanın kollarını ve bacaklarını tutar üzerine bastırır hatta ses çıkartamasın diye ağzını bile kapatır.
* Finlandiya dlinde kabusa painajainen denir fakat kelime olarak “basmak” demektir. Uyku felcinden esinlenilerek böyle bir kelime kullanıldığı düşünülüyor.
* Macaristan halk kültüründe uyku felcine “lidércnyomás” (”lidérc: basmak”) ve “lidérc” “boszorkány” “tündér” veya “ördögszerető” gibi doğa üstü varlıklarla ilişkilendirilebilinir.”boszorkány” kelimesi Türkçe kökü “bas-”‘tan türemiştir.
* Bilimadamları uzaylı kaçırmaları beden dışı seyahat ve diğer paranormal olaylarından birçoğunun aslında uyku felci sırasında yaşananların yanlış yorumlanmasından kaynakandığını düşünüyor.
 
benim başıma 2 defa geldi.2 sinde de dibimde yatan kardeşime uzun süre bağırıp sesimi duyurduktan sonra o uyanır uyanmaz bende hareket etmeye başladım.başta dua filan baktım işe yaramadı başladım hafif hafif bağırmaya :)
 
Karabasan hadislerdede vardir dinimizce doğrudur yanlız bu uyku felciyle karabasan olayı birbirlerine çok yakın 2 olay olduğu için uyku felcinide karabasan zannedebiliyo insan oğlu :D
 
ben de bazı zamanlar cok sık daha sonra uzun süre gelmedi.....saogukkanlılıgı korumak gerekıyor...birdaha gelmesını ısterım heyecanlı oluo:D
 
bunun rüya veya başka bi şeyle yani doğaüstü güçlerle alakası yoktur .... bunun açıklaması boğazda biriken bir sıvı geceleri kişiyi uyandırır sonrada hareketsiz kalmasına yol açar yani korkmanıza hiç gerek yok .
 
bana şimdiye kadar 1 defa geldi ondada baya korkmuştum nefes almakta zorluk cekiyordum sanki biri boğazıma bastırıyordu kardesime bakıyordum bağırmaya çalışıyordum ama sesimi duyuramıyordum sırt üstü ölü gibi duruyordum ve bu durumdan kurtuldukdan 2-3 saniye sonra sabah ezanı okudu hoca iyicene tırstım :D
 
eskiden hergün gelirdi, sanki bizim evde oturuyor ne yüzsüz adamdı kovuyorsunda gitmiyor bölesini görmedim. en son geldiginde yüz vermedim dahada gelmedi.
 
Bir gecede 2 defa oldu banada.İlkinde zar zor uyanmıştım.Dua okuyacam ama o tedirginlikle duaların sonunu bile getiremez oldum.Uyandım sonra tekrar uykuya daldım.Ama bu sefer biri kolumdan tutup kendine doğru bakmamı istermiş gibi çekiştirmeye başladı.Ben bakmamak için direniyordum hatta çığlıklar atıyordum ama yine de bırakmıyodu kolumu.En sonunda tekrar uayanabildim.Ama başıma birkaç defa gelmişti bu olay.Hepsinde de hem erken yatmıştım hemde sırtüstü olarak yatıyordum.Ben sadece bunlara bağlıyorum bu olanları.Erken yatmadığım sürece ve sırt üstü yatmadığım sürece şu an için sorun yok.
 
Geri
Üst