Ubuntu 7.10 ve 8.04 Resimli Kurulum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Reaction score
0
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
Ubuntu 7.10 ve 8.04 Resimli Kurulum

EDİT:Ubuntu 7.10 ile 8.04 kurulumu yüzde 99 benzerlik gösteriyor.Bu sebeple, 8.04 kurulumu içinde işe yarar bir döküman olduğundan, tekrar 8.04 için bir kurulum anlatımı hazırlamaya gerek görmüyorum.Umarım bu döküman ihtiyaç sahiplerine faydalı olur...

bbt88fzgebr6b0tj0qty.png

Öncelikle http://www.ubuntu.com/getubuntu/download adresinden ubuntu cd sini download edip cd mize yazıyoruz.

Bilgisayarı CD ile açtığımızda aşağıdaki ekran karşımıza gelir.

mvnn7umr0au1rmgg91pk.png

İlk seçenek olan “Start or install Ubuntu” seçeneği işaretliyken enter tuşuna basın ve Ubuntu açılmaya başlıyor:

4s7g5jrrw7k6nctp13az.png

Bu işlem, bilgisayarınızın gücüne bağlı olarak biraz zaman alabilir.Ubuntu cd si bir LiveCD oldugundan, işletim sisteminin hazırlanması için bekliyoruz.

Kurulum işlemini başlatmak için, masaüstü ekranı geldiğinde, "install" simgesine çift tıklayın.Karşınıza aşağıda gördüğünüz gibi kurulum dilini seçebileceğiniz bir liste gelecek. Bu listeden Türkçe’yi seçin ve “İleri” düğmesine tıklayın.

gvzon9t3op1gscotq5gh.png

Bir sonraki aşamada karşınıza bulunduğunuz ülkeyi ve zaman dilimini seçebileceğiniz bir dünya haritası gelecek.
İlk aşamada dil olarak Türkçe’yi seçtiğimiz için Türkiye otomatik olarak seçili geldi.
Bir sonraki aşamaya geçmek için yine “İleri” düğmesine tıklayın.

05a4yral82c73q6g8rjg.png

Bir sonraki aşamada karşınıza klavye düzenini seçebileceğiniz bir pencere gelecek:

99xrku2sh9m9v6pqj6a8.png

Hangi klavye düzenini kullanıyorsanız seçin ve “İleri” düğmesine tıklayın.

Şimdi karşınıza kurulum aşamasında en dikkatli olmanız gereken yer geliyor: Disk bölümleme.

9696s7cq41atc9dvm1c0.png

Eğer bilgisayarınızda başka bir işletim sistemi kullanıyorsanız (örneğin Microsoft Windows gibi) “Elle” seçeneğini seçmenizde fayda var. Eğer “Kılavuzla - diskin tamamı” seçeneğini seçerseniz, diğer sisteminizi yanlışlıkla silebilirsiniz.

Ben kurulumu yaptığım sanal makinede başka işletim sistemi kullanmıyor olsam da “Elle” seçeneğini seçtim.

“İleri” düğmesine tıkladığınızda, eğer diskinizde başka hiçbir sistem yoksa ve hiçbir bölüm oluşturmadıysanız şöyle bir ekran ile karşılaşacaksınız. Eğer zaten bir sistem kuruluysa veya disk bölümü oluşturulmuşsa bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

6ix2lrm9i7t4fdmen8rp.png

Diskinize daha önce işletim sistemi kurmamış veya hiçbir bölüm oluşturmamışsanız “New partition table” düğmesine tıklamalı ve yeni bir disk bölümleme tablosu oluşturmalısınız:

q8cuhq8zne6qvqa630lv.png

“Devam Et” düğmesine tıklayarak disk bölümleme tablosunu oluşturuyoruz.

Şimdi karşımızda diskimizde bulunan bölümleri gösteren bir tablo var. Daha önce bir işletim sistemi kurmuş veya disk bölümü oluşturmuşsanız onları bu listede göreceksiniz. Ancak ben, sanal makinemde daha önce disk bölümü oluşturmadığım için bütün diski boş alan (free space) olarak görüyorum.

Ubuntu’yu kurmak için en az 2 disk bölümüne ihtiyacınız olacak:

1. Sistemin kurulacağı ve bizim de dosyalarımızı saklayacağımız bölüm olan / yani kök (root) bölüm.
2. Sistemin RAM yetersiz geldiğinde kullanması için bir sanal bellek bölümü, yani takas (swap) alanı.

Önce kök bölümü oluşturun:

lagn98vgjyh2zor0kbgo.png

/ bölümünün boyutu kuracağınız programlara göre artacağı için en az 5-6 GB’lık bir alan oluşturmanızda fayda var. Ayrıca kendinize ait dosyaları da bu bölümde tutacağınız için Ubuntu için diskinizde boş bıraktığınız alanın büyük bölümünü buraya ayırın. Bir sonraki aşamada oluşturacağımız takas alanı için ortalama 1.2 - 1.5 GB gibi bir alan yeterli olacaktır. Örneğin Ubuntu için 10 GB disk alanı ayırdıysanız, bunun 8,5 GB’ını / bölümü olarak oluşturabilirsiniz. Dilediğiniz disk boyutunu “New partition size in megabytes:” alanına girin (”kurulumun başında Türkçe seçmiştik” dediğinizi duyar gibiyim)

“Bağlama noktası” kısmına / yazın ve “OK” düğmesine tıklayın.

Şimdi de takas alanını oluşturun:

a9y05cxmk5ip4wiqxh8o.png

Kalan disk alanı zaten disk boyutunu yazacağınız alana otomatik olarak gelecektir. Dilerseniz değiştirebilirsiniz. Hemen alt taraftaki “Nasıl kullanılacağı” kısmındaki seçim kutusuna tıklayın ve “swap” seçeneğini seçin.

Son görüntü şöyle olacaktır:

0u3z3vnkccgssps3rah7.png

“OK” düğmesine tıklayın ve bölümü oluşturun.

Nihayetinde oluşacak disk bölüm tablomuz şöyle görünecektir:

v8ra2m0o1q5zcqdc80mk.png

Yine “İleri” düğmesine tıklayarak devam edin.

Şimdi karşınıza sisteme kendinizi tanıtacağımız pencere gelecek:

7ookf6one0qlm9a1lfzh.png

Yukarıdaki görüntüde olduğu gibi adınızı ve soyadınızı girin. Hemen altındaki “Oturum açmak için hangi adı kullanmak istersiniz?” kısmına Türkçe karakter kullanmadan bir kullanıcı adı girin. Şifrenizi girdikten sonra bilgisayarınıza da bir isim verin ve yine “İleri” düğmesine tıklayın.

Son olarak kurulum işlemi başlamadan önce yaptığımız ayarların özetini gösteren şu pencere çıkacak:

btaktyq1r5nqoyqllv8g.png

Bu noktadan itibaren geri dönüşünüz olmayacak. Bu nedenle özet ekranındaki bilgileri iyice kontrol edin ve bu bilgilerin doğru olduğuna eminseniz “Install” düğmesine tıklayın.

Kurulum işlemi başladığında aşağıdaki gibi bir pencere çıkacak ve oluşturduğunuz disk bölümlerinizi biçimlendirerek Ubuntu sistemini kurmaya başlayacak:

owg75g7r185exjxna0z3.png

Eğer bilgisayarınız doğrudan Internet’e bağlıysa (örneğin ethernet kartı ile), kurulum programı ayarlarınızı tanıyıp Internet’ten Türkçe için gerekli dil paketlerini indirip kuracaktır:

xt81a0n1tfx5oz3nptyx.png

Kurulum devam ediyor:

n7szt12m6n6o2f802v0c.png

Sonunda sistem kurulumu tamamlandı:

jjjawtpi4d5jcvse20yj.png

“Yeniden başlat” düğmesine tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Kurulum CD’si sürücünüzden otomatik olarak çıkacak ve şu ekranı göreceksiniz:

3o52747mgp8a38geb59x.png

CD’yi çıkarıp kapağı kapattıktan sonra enter tuşuna basın.

Bilgisayarınız yeniden başladığında aşağıdaki gibi bir açılış menüsü göreceksiniz. Bu menüde bilgisayarınıza zaten kurulu olan diğer işletim sistemlerini de görebilir ve dilediğinizde onları da seçerek başlatabilirsiniz.

5xsk6lms64f67dfxsmnl.png

Kurulu sistemimiz başlıyor:

f36ryaikwd783t4xbpkp.png

Açılış işlemi tamamlandığında aşağıdaki gibi bir sisteme giriş ekranı göreceksiniz. Kurulum esnasında tanımlamış olduğunuz kullanıcı adı ve şifresini girerek sisteme giriş yapın:

28ucglgut92q922p4rdp.png

Ve sonunda kurduğumuz Ubuntu 7.10′un GNOME masaüstü karşınızda!

lpporpio6f5a08783hvx.png

Artık kurulumunuz bitti.Kurulum sonrası ayarlar için dilerseniz buraya bakabilirsiniz.

Not:Resimler, internet alıntısıdır.Anlatım ise, derlemedir.
Kolay Gelsin...

ellerin kollarin dert görmesin insallah.. ne güzel resimli resimli anlatım vallahi bravo... bunları bir sekilde yazdırıp oradan bakıp yükleme yapacagız. başka nasıl olcak de mi? yükleme yaparken bu sayfa açık kalamaz.. artık onu da ben halledeyim :D

tekrar kolay gelsin iyi forumlar..iyi paylaşımlar dilerim.

ellerin kollarin dert görmesin insallah.. ne güzel resimli resimli anlatım vallahi bravo... bunları bir sekilde yazdırıp oradan bakıp yükleme yapacagız. başka nasıl olcak de mi? yükleme yaparken bu sayfa açık kalamaz.. artık onu da ben halledeyim :D

tekrar kolay gelsin iyi forumlar..iyi paylaşımlar dilerim.

İstersen önce bir sanal makinaya kur.Mesela vmware gibi.Daha sonra edindiğin tecrübeyle gerçek kurulum yaparsın ;)

Çok güzel anlatımın resimli olması daha da güzel... Ellerine sağlık... Paylaşım için sağol.
Saygılar.

ellerinize sağlık.çok sağolun

çok teşekkürler .
hep yarım kalıyordu kurulum .
umarım bu defa biter ;)

İstersen önce bir sanal makinaya kur.Mesela vmware gibi.Daha sonra edindiğin tecrübeyle gerçek kurulum yaparsın ;)

şimdi ben wmvare yüklemezsem açılışta karşıma windows seçeneği gelmez mi?? yukarıda anlatılan yöntem yeterli değil midir? yani aynı anda iki farklı işletim sistemi kullanmak için wmvare şart mıdır?

wmvare sitede arattım ama sanal makina değil de iki işletim sistemi kurmak için bir programmış. bi de bi link varsa süper olur. 10 numara şaheser..:clap

şimdi ben wmvare yüklemezsem açılışta karşıma windows seçeneği gelmez mi?? yukarıda anlatılan yöntem yeterli değil midir? yani aynı anda iki farklı işletim sistemi kullanmak için wmvare şart mıdır?

wmvare sitede arattım ama sanal makina değil de iki işletim sistemi kurmak için bir programmış. bi de bi link varsa süper olur. 10 numara şaheser..:clap

vmware, bir sanal makinedir.vmware, windowsta çalıştırabileceğin bir sanal makinedir.Linux versiyonuda vardır.
Lİnux veya windows içerisinde kuracağın Vmware ile neler yapabilirsin:
1-ihtiyacına gore farklı işletim sistemleri kurabilirsin.genelde araştırma amaçlı.
2-kurdugun bu sanal işletim sistemlerini cd ye kaydedip başka makinalarda (yine aynı yazılım yoluyla) açabilirsin vs.

Ayrıntılı bilgi Burada

Senin amacın sanırım, hem linux hemde windowsu harddiske kurmak.Bunun için hiç bir yazılıma ekstradan ihtiyacın yok.vmware sadece, sanki bir bilgisayarda kurulum yapıyormuşsun gibi bir tecrube sağlar sana.Yani veri kaybı olmadan zarar ziyan verme korkusu olmaksızın, gönül rahatlığıyla yeni şeyler deneyebileceğin bir sanal makina programı.

Bunun dışında, 2 işletim sistemi çalıştırabilmek içini önce windows daha sonra üzerine linux kurmalısın.(çeşitli sebeplerden dolayı.anlatmak uzun sürer.tersinide yapabilirsin ama bu daha kolay olan yol.)

Mesela birden fazla windows ile linuxu aynı anda kurabilirsin.Bunu yaparken, hep windowsun eski sürümü önce kurulmalı.Örneğin önce xp sonra vista sonra linux gibi.

vmware için
Burada ve Burada gerekli link ve serialler mevcut.​

çok sagol çok işime yaradı bi türlü yükliyememiştim

vmware, bir sanal makinedir.vmware, windowsta çalıştırabileceğin bir sanal makinedir.Linux versiyonuda vardır.
Lİnux veya windows içerisinde kuracağın Vmware ile neler yapabilirsin:
1-ihtiyacına gore farklı işletim sistemleri kurabilirsin.genelde araştırma amaçlı.
2-kurdugun bu sanal işletim sistemlerini cd ye kaydedip başka makinalarda (yine aynı yazılım yoluyla) açabilirsin vs.

Ayrıntılı bilgi Burada

Senin amacın sanırım, hem linux hemde windowsu harddiske kurmak.Bunun için hiç bir yazılıma ekstradan ihtiyacın yok.vmware sadece, sanki bir bilgisayarda kurulum yapıyormuşsun gibi bir tecrube sağlar sana.Yani veri kaybı olmadan zarar ziyan verme korkusu olmaksızın, gönül rahatlığıyla yeni şeyler deneyebileceğin bir sanal makina programı.

Bunun dışında, 2 işletim sistemi çalıştırabilmek içini önce windows daha sonra üzerine linux kurmalısın.(çeşitli sebeplerden dolayı.anlatmak uzun sürer.tersinide yapabilirsin ama bu daha kolay olan yol.)

Mesela birden fazla windows ile linuxu aynı anda kurabilirsin.Bunu yaparken, hep windowsun eski sürümü önce kurulmalı.Örneğin önce xp sonra vista sonra linux gibi.

vmware için
Burada ve Burada gerekli link ve serialler mevcut.​

en güzeli o şekilde yapmak, linkler için teşekkürler çok güzel anlatmışsın emeğine eline sağlık..

sorması ayıptır...ilk kez ubuntu diye bir şey gördüm...yoksa cahilmi kalmışım bu konuda...nedir bu ubuntu valla bilmiyorum...merakımdan baktım...bir tür işletim sistemi mi yoksa...

eline sağlık, ilk fırsattta deniycem:) teşekkürler:victory:goz:

sorması ayıptır...ilk kez ubuntu diye bir şey gördüm...yoksa cahilmi kalmışım bu konuda...nedir bu ubuntu valla bilmiyorum...merakımdan baktım...bir tür işletim sistemi mi yoksa...

Hiç ayıp değil, sadece ilgi alanına girmemiş :goz:
Ubuntu çok popüler bir Linux dağıtımıdır.
Her türlü merakını giderecek link Burada

hocam öncelikle ellerine sağlık.
ben vista ve ubuntu kullanmak istiyorum. yalnız ubuntu kurulumda disk bölümleme kısmında önceden 3 bölüm olmasına rağmen sadece tek sürücü görüyor boyutu ise tüm sabitdisk. yani önceden formatlanmamış ve bölüm oluşmamış gibi. ben burdan yeni bölüm oluştursam eski sürücüler silinecek. şimdi c(vista), d(xp), e(yedek) şeklinde. xp yerine ubuntu olsun istiyorum. nasıl bir yol izlemeliyim...

bu arada benim vista laptopla beraber gelen recovery cd si onunla ilk kurulumu yaptım sonra sistemin disk yönetiminde iki bölüm oluşturdum..
belki ilgisi olur diye partition magic ile yeni bölüm oluşturdum ext3 biçimli ama ubuntu kurulumda onuda görmedi. yani sadece 150 gb alan var ve bölümle diyor..

teşekkür ederim

hocam öncelikle ellerine sağlık.
ben vista ve ubuntu kullanmak istiyorum. yalnız ubuntu kurulumda disk bölümleme kısmında önceden 3 bölüm olmasına rağmen sadece tek sürücü görüyor boyutu ise tüm sabitdisk. yani önceden formatlanmamış ve bölüm oluşmamış gibi. ben burdan yeni bölüm oluştursam eski sürücüler silinecek. şimdi c(vista), d(xp), e(yedek) şeklinde. xp yerine ubuntu olsun istiyorum. nasıl bir yol izlemeliyim...

bu arada benim vista laptopla beraber gelen recovery cd si onunla ilk kurulumu yaptım sonra sistemin disk yönetiminde iki bölüm oluşturdum..
belki ilgisi olur diye partition magic ile yeni bölüm oluşturdum ext3 biçimli ama ubuntu kurulumda onuda görmedi. yani sadece 150 gb alan var ve bölümle diyor..

teşekkür ederim

Kurulum cd si, disk bölümleme ekranında iken, 2 seçenek sunar.Birinci seçenek, kurulum hizmetinin önerileri doğrultusunda hazırlanmış tabloyu uygulamak, ikinci seçenek ise el yordamıyla yeni bir disk tablosu hazırlamak üzerine.
2.yol seçildiğinde, tek bir harddisk ve c,d ve e şeklinde 3 adet partition görünüyor olmalı.
hda1, hda3, hda6 vs şeklinmde tanımlı olmalılardı.Buradaki, 1,3 ve 6 rakamları farazidir.Değişiklik gösterir sistemden sisteme.

Disk Bölümleme ekranında, 2.yol seçildiği taktirde, harddiski ve bölümlemelerini görmemesi diye birşey söz konusu olamaz.
Fakat belki bir ihtimal, cd nin sağlamlığı kontrol edilmelidir.Bazen, eksik yada kırık dosyalardan dolayı istendiği şekilde çalışmaz.
Kontrol etmek kolaydır.CD yi yazdığınız iso nun md5 i ile, indirdiğiniz sitedeki md5 in aynı olması gerekiyor.Eğer aynı ise, cd yi yeniden yazarsanız sorunun kalmayacağını düşünüyorum.
Problem ile ilgili geri-dönüşüm yaparsanız, bizde öğrenmiş oluruz gelişmeleri :goz:
Kolay Gelsin

şu an bu konuyla ilgileniyorum. dediğiniz gibi hda1, 3 vaya 6 gibi bölümler olamalı daha önce masaüstü bilgisayarlara kurdum. ama laptopa kuramıyorum. bu bölümler görünmüyor. verilerimi kaybetmek istemiyorum....

şu an araştırıyorum vista ve ubuntu kurulumunu. vistada sürücüyü disk yönetiminden küçültüp, ubuntu kurulumuna geçtiğimde bölümleme kısmında 2 değil 3 seçenek çıkması gerekiyor. ama o da çıkmıyor.. sizin fikirlerinizi bekliyorum

selamlar,
fista her şeye maydanoz olduğundan,ilk önce sistem geri yüklemeyi kapatıp, daha sonra hemen hemen
her programı sağ tıklayıp yonetici olarak çalıştıracaksınız. Vista disk bolumlemesinden de yapabilirsiniz
veya benim yaptığım gibi acronis disc director ile amma ille de yonetici olarak.Yoksa Fista disk bolumunu belirli bir GB altına indiremiyorsunuz.

Üstteki arkadaşın sözlerine ilave olarak, 3.parti bir program ile bunu yapmanızı öneriyorum.Örneğin partition magic gibi...

Üstteki arkadaşın sözlerine ilave olarak, 3.parti bir program ile bunu yapmanızı öneriyorum.Örneğin partition magic gibi...

sonunda ubuntuyu kurabildim şöyle..
tüm sabitdiski formatladım ve ikiye böldüm vista ve yedek sürücü olarak. sonrada vistada disk yönetiminden birimi küçült dedim ve biçimlendirmeden tekrar başlattım ubuntu kuruluma geçtim disk bölümleme kısmında üç seçenek çıktı karşıma. ayrılmış en büyük alanı kullan dedim ve kurulumu tamamladım. dil sorunu ve ekran kartı sorunuyla karşılaştım. dil kısmını güncelleyerek çözdüm. ekran kartı için. ekle kaldır menüsünden ati sürücülerle ilgili iki seçeneği de indirip kurdum ve sistem yönetim menüsünden driveri aktifleştirdim. tekrar başlatarak sorun kalmadı. artık vista,ubuntu ve yedek sürücülerim var. şu an ubuntudan yazıyorum..
bu arada antivirüs programı kurmalı mıyım. öyleyse hangisi ve nasıl.(kaspersky linux var mıdır,önerirmisin)..
son olrak vindowsu acronis true image programı ile yedekliyordum. linux için de aynısını yapabilirmiyim, nasıl.

kardeş bu ubuntu yu nereden indirebiliriz setup ini:)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri