Tunyukuk Kimdir

Tunyukuk

New member
Katılım
9 May 2007
Mesajlar
17,591
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Ya yağmur gibi yağarsınız yada lağım gibi akarsını
Adı bilinen ilk Türk yazar ve tarihçisidir. Göktürk Devleti’nin kurucusu Kutlug Kağan başta olmak üzere Kapağan Kağan ve Bilge Kağan’a danışmanlık yapmış, meclis başkanlıklarını yürütmüştür.

2m65tz8.jpg


Tunyukuk’un, kendi adına diktirdiği kitabesinden; Göktürkler, Juan Juan Devleti’nin elinde esir iken doğduğu anlaşılıyor. Esaretten Kutlug Kağan ile birlikte kurtulmuş ve Göktürk Devleti’nin kuruluşunda görev almıştır.

Bilge Kağan’a vezirlik yapmanın yanı sıra, ona kızını vererek kayınpederi de oldu.

İyi bir stratejist ve taktik ustası olmasından ötürü, batılı Türkologlar onun için “Türkler’in Bismarc’ı” ifadesini kullanır.

Tunyukuk, kendisi adına diktirdiği kitabesinde kendini şöyle anlatıyor:
“Tanrı yarlığadığı (nasip ettiği) için Türk Budun içinde silahlı düşmanı gezdirmedim. Damgalı atı koşturmadım. İlteriş Kağan çalışmasaydı; ona uyarak ben kendim çalışmasaydım, il de millet de yok olacaktı. Çalıştığım için il, il oldu; millet de millet oldu. Kendim artık kocadım. Şimdi Bilge Kağan, Türk Budununu iyi idare ederek tahtında oturuyor.”

Türklerin Budizm dinine girmesini engelleyen Vezir Tunyukuk, aynı zamanda Türk milletinin surlarla çevrili şehirlere yerleşerek, Çinliler tarafından yeniden köle edilmesini de engellemesiyle bilinmektedir. Milletine her zaman yol gösterici olan Tunyukuk, açlıktan tokluğa, kölelikten bağımsızlığa erişen milletinin yaşayışını şöyle anlatıyor:

“Karakurum’da tavşan yiyerek, geyik yiyerek oturuyorduk. Budunun boğazı tok idi. Düşmanımız çevrede ocak gibi idi. Biz ateş idik.”

Doğum tarihi bilinmese de, Tunyukuk’un ölümü 726 yılına rastlar. Tunyukuk’un hatırası, ölümünden sonra Bilge Kağan tarafından Bain-Cokto adlı mevkide yaşatıldı.

2wbxi6u.jpg


Orhun Yazıtları, Göktürk İmparatorluğu'nun en ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma altı dikilitaştır. Moğolistan'ın kuzeyinde, Baykal Gölü'nün güneyinde, Orhun Irmağı vadisindeki Kocho Saydam Gölü yakınlarındadır.

Kültigin ve Bilge Kağan yazıtları, Kocho Tsaydam bölgesindeki Orhun Irmağı civarında, Bilge Tunyukuk yazıtları ise yaklaşık 360 kilometre uzakta, Tola Irmağı'nın yukarı yatağındaki Bayn Tsokto bölgesindedir.

Orhun Irmağı civarında olmamasına rağmen Bilge Tunyukuk yazıtlarının da Orhun yazıtlarıyla birlikte düşünülmesi, anılması Kültigin ve Bilge Kağan yazıtları ile aynı döneme ait olması ve aynı konuları içermesindendir.

Yazıtlar Türk dili, tarihi, edebiyatı, sanatı, töresi hakkında önemli bilgiler verir. Türk ve Türkçe adı, ilk kez Doğu Göktürkler dönemine ait bu yazıtlarda geçer.

Yazıtların özellikle üçü çok önemlidir. İki taştan oluşan Tunyukuk 716, Kültigin 732, Bilge Kağan 735 yılında dikilmiştir. Kültigin yazıtı, Bilge Kağan'ın ağzından yazılmıştır. Kültigin, Bilge Kağan'ın kardeşi, ihtiyar Tunyukuk ise veziridir.

Anıtların olduğu yerde yalnızca dikilitaşlar değil, yüzlerce heykel, şehir harabeleri, taş yollar, su kanalları, koç ve kaplumbağa heykelleri ile sunak taşları da vardır.

Orhun Yazıtları'nı 1889'da Rus tarihçi Yardintsev buldu. 1890'da Fin, 1891'de de bir Rus heyeti incelemeler yaptı. Ancak bu heyetler yazıları çözemedi. 1893'de Danimarkalı bilgin Vilhelm Thomsen, yazıtları okumayı başardı.

Alfabe, dördü sesli, dördü sessiz harften oluşuyordu. Harfler birbirine birleştirilmiyor, kelimeler de iki nokta üst üste konularak ayrılıyordu. Orhun Yazıtları'nda yazılar yukarıdan aşağıya yazılmış ve sağdan sola doğru istiflenmişti.


w897py.jpg

Kaynak:prof. Dr. Muharrem Ergin’in “Orhun Abideleri” adlı kitabından alıntıdır…
 
tarihimizi bilmek hatırlamak onu anlayabilmek çok önemli ellerine sağlık

hele ki o isminden ötürü bu gerçekten senin işindi yani ...
 
"...yukarıda gök çökmedikçe, aşağıda yer delinmedikçe,Türk milleti ülkeni, töreni kim bozar"

nekadar güzel söylemişler yaw

tşkkrler
 
tesekkür ederim bilgilendirdigin icin güzel paylasimdi...
 
kendini anlatmışsın ha...eline sağlık..güzeldi..
 
Adını nerden aldığıni biliyodum arkadaşım, ne güzel bir konu olmuş.Ey Türk Sen Çok Yaşa



___________________
 
tesekkürler bilgi icin bi an icin kendin ile alakali sandim --> cahillik iste
 
nickini ordan aldığını biliyordum.Okuldan azda olsa bişiler almışım..
 
Tonyukuk, isim olarak "elbisesi yağlı" anlamına gelmektedir. Eski Türklerde devlet yöneticilerinin temel görevi halkı doyumak,giydirmek ve korumaktı. Bu görevleri yerine getiren devlet yöneticileri halkı doyurmak için büyük şölenler yapardı. Bu şölenlerde yemek yiyenler ellerini ziyafeti veren devlet büyüğünün üzerine sürerlerdi ve daha sonra bu devlet büyüğü yağlı elbisesiyle halkın arasında dolaşırdı. En eski Türk örflerinden olan bu geleneğe göre elbisesi en yağlı olan kişi halkını en çok düşünen, halkını en çok doyuran kişi olarak hürmet görürdü. Tonyukuk ülke halkının giyimini ve açlığı çok fazla düşünen ve milletinin refahı için herşeyi yapabilen bilge bir yönetici oladuğu için bu ismi almıştır. (Küçük bir katkı yapmak istedim.)
 
Geri
Üst