Tubİtak

:..asker..:

New member
Katılım
5 Tem 2005
Mesajlar
2,518
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Bahtın güzel olsun , mutlu yaşa!
>>Gaziosmanpaşa Hacımaşlı köyü domuz çiftliği'nin
Suları ve katı atıkları 300
>>metre mesafedeki Sazlıdere Barajı'na akıyor. Baraj on milyon
kişinin su ihtiyacını karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var. Türkiye'deki
domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam
neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek
fabrikalarına ve marketlere "kıyma" şeklinde satılıyor. Domuz etini Salam,
sosis olarak da piyasaya sürmek en sık kullanılan yöntem.
>>
>>Peki neden domuz?
>>
>>"Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına
rağmen neden
>>domuz cazip bir konu?"
>>
>>Çünkü domuz yetiştiriciliği kârlı bir iş. Domuzüretken bir hayvan.
Cinslerine ve yaşına göre yılda bir, iki, bazen de üç kez ve her batında
15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yılda iki kez
doğum yapsa, her Batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400
yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar
çıkabiliyor. Normal Şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak
ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.Yani 150 kg'lık
bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde Edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre
tercih edilmesinde önemli bir etken. ....
>>
>>Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor.
Her domuz da
>>ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla
sadece bu
>>çiftlikten yılda aklaşık 1 milyon kg. et çıkıyor. Bu etlerin hangi
kanalla,
>>nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz önüne
alındığında Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya değişik
yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor.
>>
>>Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu
göz önüne
>>alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1ile 3.5
milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma,
sucuk, salam ve
>>sosis olarak satıldığı dile getiriliyor. Çiftlik Çalışanlarından
İsmail Türk'ün verdiği bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük
otellere, yemek fabrikalarına kıyma ve sosis gibi ürünler olarak
satılıyor.
>>
>>Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beş firma domuz satın
alıyor:
>>
>>Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Şütte ..
>>
>>1. Çerkezo
aldığı ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken aynı zamanda
>>Teşvikiye'deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşıyor. (ki
bu firmanın
>>bir de TADET adı altında otellere ürün sattığı bir markası daha
>>bulunuyor...) Aynı zamanda butik mağazalarda ve ulusal zincir
mağazalarda satılan BONUS markalı ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...
>>
>>2- Ayazağa'daki
Çerkezo'nun hemen yanında üretim yapan ŞÜTTE firması
da salam, sosis ve jambonlarını markasıyla satıyor. Ancak bilinen bu
firmalar ürünleri çeşitli
>>zamanlarda farklı isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Şütte
olarak Piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adıyla
satılıyor. Üstelik
>>ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam
10 yılı aşkın süreden beri et mamullerini ŞÜTTE firmasından temin edip
bizlere bir güzel yediriyor.
>>
>>3- POLONEZ 5
yıl öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip MİGROS'larda açık
açık ürünlerini satarken, son yıllarda %100 dana etinden ürünler imal
ettiğini iddia ediyor.
>>
>>"Peki ya bunları göz göre göre mağazalarında sattıran satın alma
müdürleri aldıkları rüşvetin yanı sıra bu milletin vebalini aldıklarını da
biliyorlar
>>mı sizce?"
>>
>>POLONEZ in ciddi anlamda piyasaya Yayılmasındaki
en büyük faktör MIGROS' tur. O dönem Migros'un et mamulleri satın almasında olan
(Şu an oyuncak reyonunda satın almacılık yapan) Coşkun bey'in büyük
paralar karşılığında POLONEZ' le işbirliği içerisinde olduğunu ve bizzat
domuzları bizlere yediren kişi olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya
Migros'ta çalışan tüm tezgahtarların eksiksiz olarak her ay sonunda
POLONEZ'in sahibi MUSTAFA AKKAŞ beyden (veya satış müdürü sıfatı ile
çalışan ALI ÖZYAVAŞ'tan) maaşlarını ve primlerini (bizlere sattıkları et
mamulleri üzerinden ) aldıklarını biliyor muydunuz?
>>
>>Peki METRO GROS MARKETLER'in
(Şu anki değil bir önceki) satın almacılığını yapan kişinin Şu an
BAĞDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü
>>restoranları'nın sahibi olduğunu biliyor muydunuz?
>>
>>Peki İzmir'in kalesi olarak görülen KiPA marketler in satın
almacılığını yapan bayanın Polonez'in resmi hissedarı olduğunu biliyor
muydunuz?
>>
>>Peki dünyanın dört yanına uçarken bize yemek hizmeti veren
>>USAŞ-GATEGOURMET
>>firmasının satın almacılığını yapan CEMIL bey'in ÇATALCADA bulunan
yazlık villasının POLONEZ'in sahibi ile yan yana olduğunu biliyor musunuz?
>>
>>PEKİ AMERİKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ
DR.OETKER PİZZALARIN
İÇERİSİNDE POLONEZ ET MAMULLERİNİN KULLANILDIĞINI BİLİYOR MUYDUNUZ? PEKİ
GİMA MARKALI VE PİYASALARDA SATILAN OPİ MARKALI ÜRÜNLERİ POLONEZ'İN
ÜRETTİĞİNİ VE BUNUN KARŞILIĞINDA NE KADAR PARA YEDİRDİĞİNİ BİLİYOR
MUSUNUZ?
>>
>>"Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır?"
>>
>>4- NUTA
öncelikle 7 TEPE markası ile Tanınmakla beraber Güneydeki - Her
şey
>>dahil - tatil köylerinin bir numaralı tedarikçisi, e tabi yabancı
turistlerin yanında yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle
büyük alışveriş merkezlerinde ayrı bir stant açıyorlar. Ancak küçük
Şarküterilerde karışık olarak duruyor ve birçok tüketici farkına varmadan
domuz ürünlerini satın alabiliyor. Üstelik işin ilginç tarafı bu firma
Şimdi de firma tanıtım cd si hazırlamış Carrefour gibi büyük
>>hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptığını anlatıyor.Ama
7 TEPE SOSIS hafta sonları marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satılıyor.
Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafını
bile etmek istemediğimiz katkılar kullanıyorlar . Domuz hammaddeli salam
ve sosislerin kesiminin yapılıp piyasa sürüldüğü bir başka yer de NUTA'nın
üretimini yapan kişinin işlettiği Dolapdere'deki imalathane.( İDEAL
Markalı
>>salam sosis imalatçısı)
>>
>>5- NAMET ünlü
EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSIŞININ IÇINDE yıllardır tanınan NAMLI
PASTIRMACI'nın modern hali !!! Şu an modern(!) üretim tesisleri BAYRAMPAŞA
MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye
geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylık -günün 24 saati
çalıştıklarını düşünürseniz 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET
ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satıyor.
>>
>>Bu aradaki 200 tonluk kapasite açığını ise İSTANBUL DIŞINDA ne
idüğü belirsiz imalathanelerde, merdiven altı firmalarda üretim yaptırıp
üzerine '%100 NAMET KALITESI' bastıktan sonra (üretim yeri olarak
BAYRAMPAŞA'daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar.
>>
>>Carrefour ve diğer tüm zincir mağazalarda POLONEZ'in uyguladığı
benzer taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde
üretim yaparak
>>gururla ülkemizi temsil ediyor.
>>
>>Peki, Cem Yılmaz'ın dediği gibi janjanlı ambalaja sahip NAMLI
>>pastırmaları'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşlerin
aynı zamanda
>>Çorlu'daki domuz çiftliklerinin yarı hissesine sahip olduklarını
da biliyor
>>muydunuz?
>>
>>2000 yılında patlak vermiş olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI
pastırmaları'nın sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşler tarafından
getirildiğini hatta Bayrampaşa'daki imalathanelerinin gazetecilerin ve
kameraların gözü önünde basıldığını, Engin Mepa'nın Show TV'ye, o dönemin
1
>>trilyon lirayı kendi elleriyle hediye ettiğini, sonra da Milliyet,
Hürriyet
>>ve Sabah gazetelerine verdikleri dev ilanlarla tüm olanları ve
baskınları yalanladıklarını biliyor muydunuz?
>>
>>NAMLI Pastırmaları nın hem %5 hissesine sahip olan, hem de imalat
müdürlüğünü yapan Muzaffer adındaki şahsın aynı dönemde kardeşi ile
Bağcılar
>>semtinde açmış olduğu imalathanede at ve eşek etinden yaptığı
pastırmaları dilimleyerek zincir marketlere sattıklarını biliyor muydunuz?
>>
>>2004 yılında da Uğur Dündar ekibi tarafından basılarak ekranlarda
gösterildiğini hatırlayabildiniz mi?
>>
>>Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor. Bu noktada
tüketicinin yapması
>>gereken şeyi Çevre Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol
Şubesi Müdürü İrfan Yılmaz özetliyor; "Piyasadaki etleri denetlemek mümkün
olmuyor."
>>
>>"Kısacası ne yediğinize dikkat edin. Çok emin olmadığınız
bilmediğiniz markaların ambalaj güzelliğine kanmayın."
>>
>>Ömer KIZILIRMAK
>>TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve
Kalibrasyon Birim Amiri
 
Lütfen birazcık araştıralım :D

Tübitak-Sage nedir?
SAGE'nin kuruluş amacı TÜBİTAK'ın diğer organlarıyla ve gerektiğinde kurum dışı yerli ve yabancı kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle genel olarak ulusal kalkınma hedefleri ve dünyadaki gelişmeleri gözününde tutarak savunma sanayii ile ilgili yurt dışı teknolojileri takip etmek, bu konularda yurtiçi teknolojileri oluşturmak, diğer kuruluşlara savunma sanayii ile ilgili konularda yardımcı olmak ve özel olarak bu ihtiyaçların giderilmesine yönelik araştırma, geliştirme ve eğitim çalışmaları yapmaktır.

Bu amaç çerçevesinde Enstitü'nün görevleri:

* Yurt içinde üretilmesi gereken sistemlerin üretim prototiplerini diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak gerçekleştirmek
* İhtiyaç duyulan teknik alanlarda araştırma, geliştirme hizmetlerini vermek
* Türk Silahlı Kuvvetleri'nce istenilmesi halinde, yurt dışından temin edilen sistemlerin muayene ve kullanımları ile ilgili problemlerin çözümlerinde yardımcı olmak
* Konusu ile ilgili yurt dışı teknolojileri takip etmek
* Enstitü personelini savunma sanayii dalında eğitmektir

Tübitak-Sage departmanında çalışanların neredeyse Tümü makina mühendisidir.Dolayısıyla gıda ile ilgili bir uzmanlıkları ya da malumatları olması inceleme ve araştırma yapmaları beklenemez.

Bu e-posta iletisi ile ilgili net üzerinde tonla yorum okudum herkes bilip bilmeden atlamış Tübitak-sage den araştırmışlar diye :D Bu departmanda ne iş yapılır onun dahi bilincinde değiller.
Daha önce Coca-Cola ilgili konuşarda olduğu gibi bir karalama kampanyası olduğu kanaatindeyim

Ayrıca Kurum bu konu hakkında birde duyuru yapmış onuda paylaşayım sizinle :D Ne kadar komik bir duruma düştüğünüzün farkına varın.

Son zamanlarda kurumumuzun bir çalışanının Türkiye'deki domuz eti üretim ve tüketimiyle ile ilgili yazılmış olan yazılarda ve elektronik postalarda ismi verilmektedir. TÜBİTAK-SAGE savunma sanayii alanında faliyet göstermekte olup, Türkiye'deki gıda üretim ve tüketimiyle ilgili bir çalışma içerisinde değildir. Dolayısıyla bahsi geçen yazıların TÜBİTAK-SAGE ve çalışanı ile bir ilgisi yoktur. Önemle duyurulur.

Ayrıca linke tıklayarak Tübitak-SAGE departmanının resmi sayfasına ulaşabilirsiniz.

Saygılar Lütfen biraz daha dikkat.
 
Geri
Üst