'TSK, Yeniçeri Ocağı mı !Sen II. Mahmut musun!'

uLash

Kaleidoscope
Altın Üye
Reaction score
1
32gun-8110_MANSET_2730_334.jpg

'TSK, Yeniçeri Ocağı mı.. Sen II. Mahmut musun!'

Zaman yazarı 'TSK'da tasfiye yapılmalı' deyince emekli paşa çileden çıktı..

Mehmet Ali Birand'la Rıdvan Akar'ın hazırlayıp sundukları 32. Gün'de Kozmik Oda'daki aramalar masaya yatırıldı. “TSK'da çok ciddi tasfiye olmalı” diyen Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Mümtaz'er Türköne ile “TSK Yeniçeri Ocağı mı?” diye cevap veren Emekli Tuğgeneral Ramiz İlker arasında çok hararetli tartışmalar yaşandı.

Mehmet Ali Birand'ın “Türkiye'de ne yaşanıyor yeni bir düzen mi gerekiyor?” Sorusuna Prof. Türköne; “Bizler toplum olarak aydınlar olarak yargının inisiyatifinde gelişen bir süreci takip ediyoruz. Soruşturulan iddia Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan bir çetenin bir terör örgütünün Türkiye'yi bir korku atmosferine sürükleyip oradan bir iktidar hesabı devlet içinde bir iktidar hesabı çıkarmayı planlayan bir örgütün bir terör örgütünün bir illegal örgütün üzerine gidildiği bunun deşifre edilip tasfiye edilmek istendiği yönünde bir tablo çıktı karşımıza..

Türkiye'ye yönelik eğer bir tehdit sıralaması iç ve dış tehdit sıralaması yapmak gerekiyorsa en başta gelen tehdidin şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki bu çeteleşmeden kaynaklandığını bir terör organizasyonundan kaynaklandığı anlaşılıyor. Böyle bir ordu ile Türkiye'nin iç güvenliğini dış güvenliğini sağlamak mümkün değil o yüzden çok ciddi bir tasfiye çok ciddi bir reform gerekiyor” şeklinde yanıt verdi.

Mehmet Ali Birand'la Rıdvan Akar'ın hazırlayıp sundukları 32. Gün'de Kozmik Oda'daki aramalar masaya yatırıldı. “TSK'da çok ciddi tasfiye olmalı” diyen Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Mümtaz'er Türköne ile “TSK Yeniçeri Ocağı mı?” diye cevap veren Emekli Tuğgeneral Ramiz İlker arasında çok hararetli tartışmalar yaşandı.

Mehmet Ali Birand'ın “Türkiye'de ne yaşanıyor yeni bir düzen mi gerekiyor?” Sorusuna Prof. Türköne; “Bizler toplum olarak aydınlar olarak yargının inisiyatifinde gelişen bir süreci takip ediyoruz. Soruşturulan iddia Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan bir çetenin bir terör örgütünün Türkiye'yi bir korku atmosferine sürükleyip oradan bir iktidar hesabı devlet içinde bir iktidar hesabı çıkarmayı planlayan bir örgütün bir terör örgütünün bir illegal örgütün üzerine gidildiği bunun deşifre edilip tasfiye edilmek istendiği yönünde bir tablo çıktı karşımıza..

Türkiye'ye yönelik eğer bir tehdit sıralaması iç ve dış tehdit sıralaması yapmak gerekiyorsa en başta gelen tehdidin şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki bu çeteleşmeden kaynaklandığını bir terör organizasyonundan kaynaklandığı anlaşılıyor. Böyle bir ordu ile Türkiye'nin iç güvenliğini dış güvenliğini sağlamak mümkün değil o yüzden çok ciddi bir tasfiye çok ciddi bir reform gerekiyor” şeklinde yanıt verdi.

Bu sözler üzerine stüdyoda soğuk rüzgarlar esti. Söz alan Emekli Tuğgeneral Ramiz İlker, Türköne'ye çok sert eleştirilerde bulundu.

İlker şöyle konuştu: Türk Silahlı Kuvvetleri İç tehdide göre kuruldu böyle bir şey olamaz böyle bir şey kabul edilemez asla! Siz İkinci Mahmut musunuz yahu! İkinci Mahmut musunuz siz!

Törköne: Üçüncü Selim'im efendim!

İlker: Bırak Üçüncü Selim'i falan söylediğine çek! Karargah bazında lağvedilmeli diyorsun. Ne demek yahu! Kim komuta edecek bu kuruma.. İkinci Mahmut musunuz siz! Türk Silahlı Kuvvetleri Yeniçeri Ocağı değildir. Bunu kafanıza sokun. Bu kimin ordusu yarın sizi kim kurtaracak? Kim kurtardı yedi düvele karşı..

Türköne: Bu çeteler mi kurtaracak?

İlker: Ne çetesi arkadaşım! Hala çeteyle başladın çete diyorsun. Çeteyle siz özdeşleşmişsiniz galiba..

Türköne: Yargı ne iş yapıyor şu anda?

İlker: Ne demek yargı.. Yargının yaptığı da tartışılır. Tama yargıya saygımız var ama..

Türköne: Tartışın o zaman..

İlker: Yargıya saygımız var.. Benimle birebir şeye girme lütfen dinle! Profesör olmuşsun ama dinlemesini bilmiyorsun kusura bakma.. Dinle, bak ben seni dinledim hiç kesmedim. Benimle öyle şeye giremezsin bak. Sakın polemiğe girme, kaybedersin!

Türköne: Nasıl?

İlker: Nasılı falan değil, kaybedersin, dinle! Ben Sayın Genelkurmay Başkanı'nın bu kozmik odayı açmasını kabul edemiyorum bence bir hatadır. Ben olsam orada arama yaptırmam.

BU KADAR SIKINTIYA DEĞER Mİ?
Programın en duygusal anları ise Emekli Koramiral Atilla Kıyat'ın söz aldığı bölüm oldu. Gözleri dolarak konuşan Kıyat, görevdeki subayların pek çok güçlük çekerek görevlerini yerine getirirken TSK mensuplarının “çetecilikle” suçlandığını görünce “bu kadar sıkıntıyı çekmeye değer mi?” der. İşte o askerin bu “değer mi? sorusu adı geçen çete iddialarından daha tehlikelidir” dedi.

(Kanal D Haber)

Kaynak + Video

Zaman Gazatesinin ve Yazarlarının ...

TSK ' yı ve AKParti Dışındaki Partileri Karalamaktan Başka Bir İşi Yok...

Sanırım Bu Yayın Kuruluşunun Vizyonu ve Misyonu Bundan İbaret...

iZledim ben bunuda o paşamız biraz evhamlanmış zaten yargıya yürüyor bu işler yargıya saygınız yokmu bak bizimder iimize taş koyuyor ama sabrediyoruz vardır bir hayır diyoruz.Gailba paşamızın bir derdi var.
Devletimizin içine yılanlar yuva yapmışsa yuvayı başına yıkmak isteriz.Ne demek ki bana dokunmayan yılan bin yaşasın.Ben sakiniyetimi bozmuyorum hiç birşey demeden adamlar zaten safını belli ediyor bak bu adam böyledir demeye kalmadı kendisi söyledi...

her yerden bombalar fışkırıyor, suikast planları çıkıyor, bizim at gözlüğü takan vatandaşlarımız nedense kabullenemiyor. şimdi anlıyoruz pkk nın neden bimediğini, yazıklar olsun bunca yıldır milletimizi aldatan gözü dönmüş vatan hainlerine , atatürkçüyüm diyerek ülkeyi soyan bütün yahudi, abd yardakçılara, ülkeye çöpçü bile olamayacak paşa bozuntularına...

Kasıtlı yapıılan hareket bunlar
Bunlar devletin çivisini çıkarmış
kendi çivilerini çakmaya çalışıyor.

her yerden bombalar fışkırıyor, suikast planları çıkıyor, bizim at gözlüğü takan vatandaşlarımız nedense kabullenemiyor. şimdi anlıyoruz pkk nın neden bimediğini, yazıklar olsun bunca yıldır milletimizi aldatan gözü dönmüş vatan hainlerine , atatürkçüyüm diyerek ülkeyi soyan bütün yahudi, abd yardakçılara, ülkeye çöpçü bile olamayacak paşa bozuntularına...

Diyorsunda :

ATO başkanı sinan aygün'ün özel odasında sifonun arkasında glok marka silah bulunuyor ve bu silah Trabzonda bir papazın öldürülmesinde kullanılan ve ( f tipi ) Emniyet güçlerinde bulunması gereken bir silah orada ne arıyor..
Tesadüf bu ya belli bir zaman önce o odada polisler arama yapmış....

Bu arada senin başbakanının karısıda yahudi asıllı arap bilesin ettiğin laflar onada gider

hukuk... demokrasi.... iki kelimelerinden biri bu iktidarın ve yandaşlarının... memlekette hukukmu bıraktılar ki... iktidara geldiklerinden beri yargı üzerinde yapmadıkları baskı, tasfiye ve sonra F tipi kadrolaşmamı kaldı.. peki ya demokrasi anlayışları?? Demokrasi bunlar için amaç mı araç mı???

Bu türköne denilen adam içinse söylicek hiç bişey yok kanaatimce.. sözde aydın mış, prof. muş.... bu lakaplarının önüne satılmış aydın yada satılmış prof. lakapları konulması gerekenlerden biri sadece... ama bu şahısla ilgili merak ettiğim tek şey var ki o da acaba CİA yada ülkemin temeline dinamit döşeyen gizli güçler hangileriyle bu şahısa ne kadar ödeme yapıyolar????? memleketi satmanın işbirlikçiliğin fiyatı ne acaba???

Zaman Gazetesi Diyorsunuz da Sözcü Gazetesi Gib iVatan Haini , Nankör Bir Gazete Var mı acaba ... 171 Tl Zam yapılmış emekliye herkes memnun 2-3 DOYMAZLARIN Önderliğinde nankör gazete nin manşetini gidip açın okuyun ... Türkiye ' de Böyle Gazeteler olduğu sürece gelişmez , gelişemez :goz:

Zaman Gazetesi Diyorsunuz da Sözcü Gazetesi Gib iVatan Haini , Nankör Bir Gazete Var mı acaba ... 171 Tl Zam yapılmış emekliye herkes memnun 2-3 DOYMAZLARIN Önderliğinde nankör gazete nin manşetini gidip açın okuyun ... Türkiye ' de Böyle Gazeteler olduğu sürece gelişmez , gelişemez :goz:

sende yandaşların gibi din üzerinden kesesini dolduran ampülcülerdensin galiba hangi emekli 60 tl zamma memnunmuş yazda bilelim ama size hava hoş TÜRBANI TAKARIM MİLYARLARI KAPARIM

10 numara adam su türköne ya, :D her türlü laf sokmayı iyi beceriyor. :D

yeni çeri askeri nerde ? şimdiki asker nerde? osmanlı deyince içim sızlar hepimiz osmanlı kanı taşyoruz.osmanlıdan bir bölum patişah askerlere diyorki kimse borcunan askere gelmesin borcu olanı hazinenin parasından ödeyin diyor.bir gün askerler bir yahidinin bahçesinden dalından elma almışlar parasını koymuşlar.bir kısmıda yerden toplamışlar onlar parasını koymamış bahçenin sahibi patişaha şikayet etmiş senin askerler benim elmalarımı aldılar şikayette bulunmuş.patişah çağırın şu askerleri askerler gelmiş askerlere sormuş elma aldınızmı elmayı dalından koparanlar parasını elmanın dalına koymuş.dibinden toplayanda para koymamış elmalar çürük diye patişah bahçenin sahibine sormuş doğrumu bahçenin sahibi doğru ewet dalından elma alanlar parasını koymuş.patişah sormuş bahçenin sahibine sen çürük elmanın parasını istiyon anlaşıldı demiş.getirin iki kese altın verin demiş olurmu efendim elmalar çürük iki kese altın olurmu diye askerler mırıldanmış.patişah demişki mal sahibi bu bunun hakkı demiş.bahçenin sahibi ben bişey istemiyom benide aranıza alın bende sizden olayım ne olur sizdeki adalete hayran kaldım

dip not:Allahın izniyne o günler çok yakın yeni osmanlılar geliyor inş

yeni çeri askeri nerde ? şimdiki asker nerde? osmanlı deyince içim sızlar hepimiz osmanlı kanı taşyoruz.osmanlıdan bir bölum patişah askerlere diyorki kimse borcunan askere gelmesin borcu olanı hazinenin parasından ödeyin diyor.bir gün askerler bir yahidinin bahçesinden dalından elma almışlar parasını koymuşlar.bir kısmıda yerden toplamışlar onlar parasını koymamış bahçenin sahibi patişaha şikayet etmiş senin askerler benim elmalarımı aldılar şikayette bulunmuş.patişah çağırın şu askerleri askerler gelmiş askerlere sormuş elma aldınızmı elmayı dalından koparanlar parasını elmanın dalına koymuş.dibinden toplayanda para koymamış elmalar çürük diye patişah bahçenin sahibine sormuş doğrumu bahçenin sahibi doğru ewet dalından elma alanlar parasını koymuş.patişah sormuş bahçenin sahibine sen çürük elmanın parasını istiyon anlaşıldı demiş.getirin iki kese altın verin demiş olurmu efendim elmalar çürük iki kese altın olurmu diye askerler mırıldanmış.patişah demişki mal sahibi bu bunun hakkı demiş.bahçenin sahibi ben bişey istemiyom benide aranıza alın bende sizden olayım ne olur sizdeki adalete hayran kaldım

dip not:Allahın izniyne o günler çok yakın yeni osmanlılar geliyor inş

askere olan bu düşmanlığına bakılıesa sen osmanlı değilde pkk kanı taşıyorsun

Ergün, SGK’da emeklilerin temsilcisi
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) emeklilerin temsilcisi olarak bulunuyor. Ergün’ün işçi emeklisi olarak aldığı maaşın 650 TL olduğu ve bu maaşı kestirdiği, SGK Yönetim Kurulu üyeliğinden ötürü de 4 bin 500 TL aylık aldığı ortaya çıktı. Bu durumda, yapılan zamların Kazım Ergün’ün aylık gelirinin etkilenmediği ortaya çıkıyor.

Başbakan’dan önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e çiçek verirken, “Sizi çok yorduk. Teşekkür ederiz” diyecek kadar Hükümet yanlısı bir tutum takınan Kazım Ergün’ün, emeklileri ne derece temsil ettiği ve SGK’daki misyonu tartışılmaya başlandı. Bilindiği gibi, Kazım Ergün’ün Başkanı olduğu derneğin üyesi bir çok emekli ve diğer emekli örgütleri yapılan zammı yetersiz buluyor.

Zamlardan memnun bir emekli! | soL Haber Portalı

Tabi Bu Emekli Sadece Memnun Diğerlerinin Anası Ağlıyor Çiçek Veren Memnun Neden Olmasın 4,5 Milyar... Senin Destek Verdiğin Emekçin 650 Milyon'a Bir Yerine Don Alacak Parası Olmasın Ama Mutlu Emekli Mutlu..

O Senin Vatan Hain'i Dediğin Yoksa "Sayın Öcalan'cı" Ulash Koyduğu HaberDeki Ağlak Raziye Olmasın APO'yu Muhattap Alacaklarını Söyleyenler ???

Kendi sitesinden ( zaman'dan) alıntı yaptım. Türköne'nin gerçek yüzünü görmeniz için:

Türköne: Osmanlı Öcalan'ı paşa yapar, maaşa bağlardı

Profesör Mümtaz'er Türköne, Kürt sorununun çözümü için Öcalan'ın da dahil edileceği bir genel affın şart olduğunu söyledi. Türköne, Osmanlı'nın isyan bastırırken, elebaşıları affedip, 'Başıbozuk paşası' olarak sürüp, maaş bağladığını hatırlattı. Abdullah Öcalan için de benzer bir fomül uygulanmasını gündeme getirdi: 'Apo da Bodrum Türkbükü'ne gönderilebilir'

Siyasetbilimci ve Zaman Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Akşam'dan Şenay YILDIZ'a konuştu:

Kürt konusundaki çalışmaları ile oldukça iyi tanınan bir isim olan Türköne, Kürt açılımı kapsamında Polis Akademisi'nde düzenlenen üçüncü çalıştaya da davet edilen isimlerden. 'Türklük ve Kürtlük' adlı kitabı ile Türkiye'nin Kürt açılımına neden ihtiyacı olduğunu anlatan Profesör Türköne, Osmanlı'nın isyanları bastırmak için ele başıları affedip, paşalık rütbesi vererek maaşa bağladığını anımsattı ve şu öneriyi yaptı: 'Osmanlı gibi büyük düşünülmesini öneriyorum. Yani Apo'ya paşa rütbesi verilebilir. Osmanlı mantığıyla yaklaşırsanız, Bodrum Türkbükü'ne gönderilmesini öneriyorum'. Mümtaz'er Türköne'nin sorularımıza yanıtları şöyle:

- 12 Eylül davasından yargılandınız? O dönem Kürt sorununa nasıl bakıyordunuz?

12 Eylül öncesi Kürt sorunu Türkiye'de sol siyasetin konusuydu. Bizim de sosyalistlerin, Marksist-Leninistlerin arasında bir fraksiyon olarak gördüğümüz bir gruptu. Türkiye'nin Kürt siyasal hareketi ile tam olarak yüz yüze gelmesi PKK'nın 1984'te Eruh baskınından sonradır. Sanıyorum pek çok kişi de ilk kez o zaman bir ayrılıkçı Kürt hareketi ile karşılaştı.

- 12 Eylül süreci sonrası Çiller'e yazdığınız söylenen 'vatan için kurşun atan da, sıkan da şereflidir' sözü çok tartışma yarattı. O dönem mi MHP çizgisinden kaymaya başladınız?

12 Eylül sonrası Türkiye'de ideolojik kutuplaşmalar çöktü. Bu nedenle, MHP çizgisinde kırılma veya değişme değil, 12 Eylül'den sonra Türkiye'de her şey değişti, biz değişmedik. Tansu Hanım'la ilgili bana atfen söylenen bu söz benim değil. Kimin yazdığını söyleyemem ama liderlerin söylediği sözler -başkaları yazsa da- onlarındır. Abdullah Çatlı ile 12 Eylül öncesi aynı ülkü ocakları genel merkezinde çalıştık. Çatlı'nın Susurluk kazasında ölümü üzerine benim kendisi ile yakınlığım bilindiği için bu söz bana atfedildi. Ama ben yazmadım. Asıl maceram şu: 12 Eylül sürecinde birçok insan öldü veya geleceğinden oldu. Ben 'biz niye vuruştuk?' sorusunun sadece gençlik ideolojimizle açıklanabilecek basitlikte olmadığını gördüm. Mülkiye'de siyaset bilimi diploması aldıktan sonra, kendimi akademik çalışmalara verdim. Bilimsel disiplin insanı çekiç ve örs gibi vura vura şekillendirir. Artık kendini ideolojilerin dünyası ile sınıflandıracak bir tarafın kalmaz. Ben bilimsel çalışmanın şekillendirdiği bir insan olup çıktım. Herhangi bir ideolojik tercihle olaylara bakmıyorum.

GENEL AF ŞART

- Açılımın başarıya ulaşması için PKK'ya af şart mı?

Af olmadan bu iş çözülmez. Psikolojik eşiğin açılması için bu affın gerçekleşmesi lazım. Bu af, devlet tarafından iyi niyetini yapıcı tavrını gösteren bir adım olur.
Ondan sonra Kürtlerin ihtiyaç duyduğu güveni sağlar.

- Bu af Öcalan'ı da kapsamalı mı?

Af kişiye özel olmaz. Meclis'ten 'Abdullah Öcalan isimli kişi bu affın dışında kalsın' diye bir af çıkaramazsınız. Türkiye bu açılım ile kendisin perişan eden sorunu çözecekse, Abdullah Öcalan'ın gözlem altında tutulması, zorunlu ikamet gibi yöntemler düşünülebilir. Bu, bir isyan bastırma yöntemi eğer devlet açısından bakarsak. Devlet isyan bastırıyor. Bunun için devlet isyanın elebaşılarını affeder. Osmanlı çok isyan bastırmış bir devlettir. İsyanı bastırırken isyanı başlatanı affeder, çok uzak bir vilayete atar, sonra da maaş bağlar ona. Bir de ayrıca paşa rütbesi verir. Bunlara da 'başıbozuk paşası' derler. Osmanlı'da 3 tür paşa vardır: Askeriye paşası, mülkiye paşası, başıbozuk paşası. Yani Apo'ya paşa rütbesi verilebilir Osmanlı mantığıyla yaklaşırsanız.

- Bir örnek var mı Osmanlı tarihinden verebileceğiniz?

Tezakir'in 4'üncü bölümünde 1860'lı yıllarda Ahmet Cevdet Paşa'nın Kozandağı isyanını bastırmaya gidişi anlatılır. İsyanı aşiret reisleri ve halkın önde gelenleri ile oturup konuşup, isyancılarla uzlaşınca, asilerin başındakilere paşalık rütbesi verip, Edirne'ye mecburi ikamete gönderiyor. Çukurova'dan Edirne'ye sürülüyor yani. Sonra da maaşa bağlanıyor.

- Abdullah Öcalan'ı nereye süreceğiz peki bu senaryoda?

Osmanlı gibi büyük düşünülmesini öneriyorum. Bana kalırsa, Bodrum'a, Bodrum Türkbükü'ne gönderilmesini öneriyorum. Cevdet Paşa olsa, öyle yapardı diyelim.

- MHP ve CHP ikna edilebilir mi af konusunda?

Türkiye'de demokratik açılım öncesi ve sonrasında özellikle batı illerinde oya dönüşmeye müsait bir anti-Kürt dalga var. MHP de, CHP de bu oyların peşinde. Toplumdaki bu dalga tersine döner ve açılımdan yana bir hava oluşursa, MHP'nin de direnç göstermesini beklemekten vazgeçeriz. MHP'nin de CHP'nin de tavrı, toplumdan gelen tepkilere göre oluşuyor.

'Bu Kalp Seni Unutur mu' ya senaryo yazıyor

GAZİ Üniversitesi'ndeki görevinden emekli olup, İstanbul'da kendisini oğlu Oğuzhan'ı (7) büyütmeye adadığını anlatan Prof. Dr. Türköne, İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Türk Modernleşmesi dersi veriyor. İstanbul'daki yeni hayatında Tomris Giritlioğlu'nun cesaretlendirmesi ile senaryo yazmaya başlayan Türköne, 'Hatırla Sevgili'nin ardından, yeni vizyona giren 'Bu Kalp Seni Unutur mu?' ve 'Kasaba' dizileri için yoğun senaryo çalışması içerisinde olduğunu anlatıyor. Ülkücü geçmişi nedeniyle dizilerdeki sağ karakterlere hayat veren Türköne, bu hikayelerin bir kısmında tanıklık ettiği olaylardan yola çıkıyor.

EŞİMİN KONUMUNA DİKKAT EDİYORUM

- Eşinizin AKP İstanbul Milletvekili olması sizi AKP çizgisine yakınlaştırdı mı?

Biliyorsunuz erkekler eşlerinin sözünden çıkamaz (gülüyor). Her sabah hangi konuda yazacağıma dair talimatı eşimden almıyorum ama gündelik hayatta eşimin konumunu dikkate almak zorundayım. Ben bir aydınım. AKP'yi değil, politikaları içinde doğru bulduklarımı destekliyorum. Eşimin siyasette başarılı olmasını isterim ama onun bedelini o ödeyecek, ben değil.

ÖCALAN İYİ BİR TAKTİSYEN

- Bu tabloda, Öcalan'ın hala bu kadar etkin ve söz sahibi olması sizi rahatsız etmiyor mu?

Öcalan'ın PKK ve Kürt siyasal hareketi üzerinde bu kadar ağırlığını devam ettirmesinin 2 nedeni var. Birincisi, bir ortak payda olarak alternatifi yok. İkincisi, Kürtlerin kafasına yatan akılcı politikalar öneriyor. Şu anda çözümden yana olması gibi. Yoksa, 1999'dan beri cezaevinde bulunan ve 'ben devletin emrindeyim' bile diyen bir liderin bu kadar karizmasının olması imkansız görünüyor. Ben Bunu Öcalan'ın Türkiye, Kürtler ve dünyanın içinde bulunduğu siyasi şartları okuma yeteneğine ve geliştirdiği politikalar bağlıyorum. İyi bir teorisyen ve taktisyen. İyi bir stratejist olduğunu söyleyemem.

- Başbakan Erdoğan her fırsatta 'bedel ödemeye hazırız' diyor. Açılım başarılı da olsa, başarısız da bu bedel ödenecek mi?

Yapılan kamuoyu araştırmaları açılımın, toplumda tepki yarattığını gösteriyor. Ben kısa vadede açılımın tepki yaratacağını, orta vadede bu tepkinin dengeleneceğini düşünüyorum. Kürt sorununu çözmüş bir Türkiye'de MHP diye bir parti kalmaz. CHP'nin de mutlaka DTP'nin yer aldığı alanda yer alması ve rakip olması lazım. Kürt Kemalizmi'nin partisi DTP ile Türk Kemalizmi'nin partisi CHP arasında bir dengenin oluşması gerekir.

- Açılım tartışmaları ile beraber ulus-devlet konsepti de tartışılmaya başlandı. Sizce de bu geçen yüzyıla ait ve misyonunu tamamlamış bir kavram mı?

Türkiye'de ulus-devlet ile üniter devlet kavramları karıştırılıyor. Üniter-devlet, federal-devletin karşıtı. Ulus-devlet ise farklı bir şey. Ulus devletler çağının sona erdiği de bir hikaye. Dünyada hala ulus devletler düzeni işliyor. Türkiye de ulus-devlet yapısını korumak zorunda.

AĞAR HAKLI

- Mehmet Ağar 'Dağda gezeceklerine, düz ovaya inip siyaset yapsınlar' sözleri ile ilgili AKŞAM'ın Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'ya 'Eğer o dönem desteklenmiş olsaydım, bu süreç çoktan çözülürdü' dedi. Siz bu sözleri için ne diyorsunuz?

O dönem ben çok yakından takip ettim. Mehmet Ağar bunu tek başına yapmadı. O dönemde bu açılım lafları başlamıştı. Sanıyorum askerlerle oturup konuştuğu zaman 'bu işi siyaset çözer' lafları ediliyordu. O da manzarayı gören bir siyasetçi olarak öne geçmek istedi. Yoksa, kendisinin icat ettiği bir şey olduğunu sanmıyorum. Evet, Ağar haklı çıktı demek lazım. Ve o zaman Ağar'a karşı çıkanların nedeni haksızdı. O, şiddetin alternatifi olan siyaseti önermişti. Siyasete karşı çıkmak şiddeti savunmak anlamına gelir.

- Siz zaten 'Türklük ve Kürtlük' adlı kitabınızda PKK'nın siyasallaşmasını desteklediniz, değil mi?

Evet, anlamına bakarsanız PKK aslında Partiya Karkeren Kurdistan açılımında bir siyasi parti. Ama şiddet araçlarını kulanan illegal bir siyasi yapı. Şiddet araçlarını bırakması demek, legal hale gelmesi demektir. Türkiye'de ihtiyaç olan da budur.

- 34 PKK'lının teslim olmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye'de şiddet denendi ve iflas etti. Asker de bunu gördü ve hükümete 'sen çöz' dedi ve destek verdi. Askerin, hükümetin demokratik açılımında desteği var. Ben bu projenin Sadece Genelkurmay değil, MİT gibi, Dışişleri gibi büyük ölçüde devletin kurumları içinde oluşturulduğunu düşünüyorum. Tarihin bir akışı var ve bu sorunun çözümünden yana bir akış mevcut. 34 kişinin teslim olması aynı şey ve güven ortamı oluşturmak için bunlar iyi niyet gösterileri. (Şenay YILDIZ-Akşam)

KAYNAK ZAMAN GAZETESİ

bu dönme yazarı destekleyenler pkk yı destekleyenlerdir bilindiği gibi bu dönme yazar pkk nın siyasallaşmasını ve aponun serbest bırakılmasını istiyor boşuna demiyoruz biz akp=pkk BİZİ YANILTMADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER pkk lılar

bu dönme yazarı destekleyenler pkk yı destekleyenlerdir bilindiği gibi bu dönme yazar pkk nın siyasallaşmasını ve aponun serbest bırakılmasını istiyor boşuna demiyoruz biz akp=pkk BİZİ YANILTMADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER pkk lılar

Ya yanılıyorsan.Onlar seni yantmadı ama yanılmayacağın anlamına gelmezz değil mi?
Baykal gelse iyi mi ollur sence diyelim ki Ak parti kötü hangi parti iyi Ak parti kötünün yisi oluyor o zaman.Chp deki ayrımcılığı gördünüz.Ak parti pkk diyorsun git o halde başbakana söyle siz pkklıymışsınız.Bak Baykal gelse bile pkk ya yardım edeceğini düşünmem bizim milletimiz yamandır bu söün bütün millete çünkü milyon insan pkklı ve başı olarak Erdoğan'ı seçmiş.Hem millete hem hükümete laf atıyorsun.Tamam nefret et Ak partiden ama milletten ne istiyorsunuz uslubuyla anlatsana...

ZAMANın birinde bir AKP varmış bi tarafı kaşınan...

Edison dan Allah bin defa razı olsun Ampulu icat etti Bizi karanlıktan kurtardı Yoksa hala gaz lambasını Ampul sanacaktık. Kimse o gunleri hatırlamıyor sanırım. Halinize Şükredin En azından Dim dik ayakta duran Bir ONE MİNUTE miz var

Geri