THY'De PoSTa-CuMHuRiYeT YoK , Taraf-Vakit Var

Leke

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
DoĞDuĞuMDa O KaDaR ŞaŞıRDıM Ki , BiR BuÇuK SeNe Ko
Dün sabah erken saatlerde Türk Hava Yolları uçağı ile Paris’e uçmam gerekiyor... Uçak sabah 7.40’da kalkıyor...

Böyle uçuşlarda, sabah 6’da havaalanında olma zorunluluğunuz bulunduğundan, günün tüm gazetelerini ancak havaalanında tedarik edebiliyorsunuz...

Türk Hava Yolları bir yıldan fazla bir süredir çok ilginç bir uygulama başlattı...

THY ile seyahat edecek yolcular, pasaport kontrolünden sonra kurulan bir tezgâhtan, günün gazetelerini alabiliyor...

İlk sorunu burada yaşıyorum...

Her zaman tezgâhtan istediğim kadar gazete alabilirken, görevli bana, “gazete alımının kişi başına 1 gazeteyle sınırlandırıldığını” söylüyor... Şaşırıyorum, ama doğrusu aklıma bir şey gelmiyor, görevlinin işgüzarlığına bağlıyorum...

Neyse, gazeteleri mümkün olduğunca fazla tedarik ettikten sonra, hızla uçağa yöneliyorum... Uçak personeli gayet kibar, güler yüzlü ve tesadüf, ben de birinci sırada oturuyorum...

Yerime oturur oturmaz, arkamdaki sırada oturan bir bayana bir beyefendinin “Cumhuriyet gazeteniz var mı?..” diye sorduğunu ister istemez duyuyorum...

Ayakta duran ve otomobil fuarına gitmekte olduğunu söyleyen bey, bu isteğini açıklıyor:

“Uçakta gazete istedim... Ancak diğerlerini yetiştiremediklerini söylediler... Hürriyet, Vatan, Milliyet, Cumhuriyet, Posta, Radikal hiçbiri yok... Sadece Vakit, Taraf, Sabah, Star varmış...”

Arkama döndüğümde konuşanın iri yarı bir beyefendi olduğunu görüyorum...

Önce şaka yaptığını sanıyorum...

Sonra da fazla üstünde durmuyorum...

Bir süre sonra, portakal suyu servisi bitiyor ve uçağın hostesleri bermutad gazete dağıtmaya başlıyorlar...

Bilmeyenler için aktarayım...

Bugüne kadar Türk Hava Yolları’nda 10 gazete istediğimde 7’sini 8’ini birden bulamadığım hiç vaki olmadı...

Bazen dönüş seferlerinde bir iki gazete kalmaz, geliş seferinde tüketilmiş olur, onu da bin bir özürle savuşturur THY personeli...

Ben gazetelerin önemli bir bölümünü havaalanında tedarik etmişim, hostes kız gazeteleri gösterdiğinde, hiç bozuntuya vermedim...

“Hangi gazeteler var?..” diye sordum...

Hostes aktarırken tüm gazeteleri bana doğru tutuyordu. Arkadaki beyefendinin sözlerinden antremanlı olduğumdan tek tek hangi gazeteler olduğuna özellikle baktım...

Her birini kafama not ettim...

Uçakta servis edilen gazeteler aynen şunlardı: “Sabah, Vakit, Star, Takvim, Taraf, Yeni Şafak ve Akşam...”

Zaman var mıydı, açık söyleyim o kısa sürede fark edemedim... Ama kesin olarak Vatan, Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet, Posta, Radikal, Referans gazeteleri yoktu...

Yani Doğan Yayın Grubu’nun gazeteleri ile Cumhuriyet servis dışı tutulmuştu...

İktidara yakın bilinen gazetelerin yanısıra tek istisna, Çukurova Grubu’nun Akşam Gazetesi’ydi...

Arkadaki beyefendi şaka yapmamıştı. Gerçekten de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde “Almayın” dediği gazetelerin hiçbirisi uçakta servis edilmiyordu...

Şöyle bir düşündüm...

Gazetelerin benden önce başkaları tarafından alındığı için kalmaması ihtimali yoktu, çünkü ben birinci sırada oturuyordum...

Gazetelerin gidiş seferinde yolcular tarafından alınmış olabileceği ihtimali yoktu, çünkü sefer yeni başlıyordu...

Biz İstanbul’daydık ve Paris’e uçuyorduk... Gazetelerin bitmiş olması gibi bir ihtimal söz konusu olamazdı...

Geriye tek bir seçenek kalıyordu...

O da arkamda duran beyefendiye söledikleri “Yetiştiremedik o gazeteleri...”

Doğrusu bu da hiç akla yakın gelmiyordu, çünkü ben diğer gazeteleri yine Türk Hava Yolları’nın meydandaki tezgâhında on dakika önce bulabilmiştim...

Şimdi Türk Hava Yolları Genel Müdürü’ne açıklama yapması için soracağım sorular olacak... Ama önce, uçağın uçuş numarasını vereyim... Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Paris seferini yapan TK 1825 sefer sayılı uçuşu...

Dün İstanbul’dan 20 dakika rötarla saat sabah 8 sularında havalandı...

THY Genel Müdürü bilgileri kaydettiyse aşağıdaki yazı kendisine sorularımdan oluşacak...

THY GENEL MÜDÜRÜ’NE SORULARIM...

Olayı bütün ayrıntılarıyla anlattıktan sonra Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil’e soruyorum...

1) Sayın Genel Müdür, THY dış hat seferlerinde Başbakan’ın “almayın, okumayın” dediği gazetelerin bulunmaması nasıl bir tesadüftür...

Ne bir eksik ne bir fazla vardır...

2) Açık söyleyeyim... Ben herkes kadar sert düşünmedim...

Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan olarak değil de sadece AKP’lilere yönelik tavsiyede bulunsaydı ona bir şey demezdim...

Sonuçta bir partinin başkanı partililere hangi gazeteleri okuyacağı hangilerini okumaması gerektiği konusunda tavsiyede bulunabilir derdim.

Ama Sayın Genel Müdür... Türk Hava Yolları AKP Genel Merkezi değil...

3) Siz bir kamu görevi yapıyorsunuz Temel Bey...

Genel Müdürü olduğunuz kurum Türk Hava Yolları ismini taşıyor... Hangi keyfi karar, Türk Hava Yolları ambleminin üzerinde Türkiye’nin en itibarlı gazetelerinin boykot edilerek bir nevi sansür edilmesini haklı gösterebilir?..

4) Eğer bu konu Sayın Başbakan’ın o gazeteleri almayın uyarısıyla bağlantılıysa, -ki o ihtimalin ışında hiçbir ihtimal gözükmemektedir- sizin bir kamu görevlisi olarak bunu yapma hakkınız yoktur...

5) Görevde ihmal mi dersiniz, görevi kötüye kullanmak mı buyurursunuz, bu işin sorumlusu kimse, bunların hepsi hakkında geçerli olabileceği için soruşturma açılmalıdır...

6) Bu meselenin bir basın özgürlüğü tarafı vardır... Ama Türk Hava Yolları uçağındaki uygulamanın basın özgürlüğünün ötesinde, kamu görevi bakımından bir suç boyutu vardır...

7) Parti başkanları, beğenmedikleri gazeteleri, yayınları almayabilirler, yandaşlarına alma diyebilirler, ama ülkenin havayolları bir siyasi parti değildir, kamu kuruluşları hiç değildir Temel Bey...

Türk Hava Yolları, Türkiye’nin hava yollarıdır ve orada bazı gazeteleri verirken, Vatan’ı, Hürriyet’i, Cumhuriyet’i, Milliyet’i, Posta’yı, Radikal’i yolcularınıza vermeyerek üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Topluluğu’nun “komedi” dışında hiçbir standardına uymayan bir uygulamayı yaptırdınız...

8) Bu uygulamadan haberiniz var mıdır Sayın Genel Müdür?..

Yoksa, bu uygulamayı kim yapmaktadır?..

Sizden habersiz böyle uygulamalar yapmak mümkün müdür?..

Basın özgürlüğünden ne anlıyorsunuz?

Air France’ın, Le Monde vermeyen bir genel müdürü olabileceğini düşünüyor musunuz?..

9) Uçakta servis edilen gazeteler arasında Taraf Gazetesi’ni görmek beni özellikle mutlu etti, bunu söylemeliyim...

En farklı fikirleri bile taşısa, benim demokrasi anlayışım Taraf’ı da Vakit’i de uçak yolcusuna servis eder...

Sizin Genel Müdürlüğünüzde ise Türkiye’nin en büyük tirajlı en etkili ve en fazla ilan alan merkez medyasının gazeteleri bile THY uçağına giremiyor...

Size iyi hafta sonları diliyorum efendim...

Reha Muhtar

Başbakan Tayyip ne demişti :
Onların Gazetelerini almayın .
THY'de bu söze uymuş .
Yaşasın Özgür Basın
:durdurun

bi kaç gazete yeterli bencede gerisi olmasın :durdurun:durdurun:biggrin

Zaten ebş para etçek gazateler deil.Varsın onlarda olmasın:D

Reha Muhtar'ların adamdan sayıldığı hatta siyasi yorumlar geitirebileceğine inananların bulunduğu bi ülkede yaşıyoruz

Ne kadar acı bi durum
Acı demişken
Acı varmı acııı reha amca
Generallerin askeri mahkemede sivilleri yargılayarak gazete kapattığı dönemlerde
Bu özgür basın ayaklarına yatmayı neden akıl edemediniz
Acı yenimi vurdu içinize ...

Yandaş Medya Batar Mı ?

Piyasada bir dedikodu var. Star gazetesinin ortaklarından Ethem Sancak’ın görevi bırakacağı yönünde. Doğrudur, değildir, bilemem. Ama Sancak bizzat kendisi sermaye arayışı içinde olduğunu, gazeteyi geliştirmek istediğini itiraf etmişti. Ekonomide ciddi bir durgunluk yaşanırken herhangi bir medya kuruluşu atılım yapmakta zorlanacaktır elbette. Bu sadece star’a özel bir durum değil.

Olur da Sancak apar topar girdiği bu medya işinden sıyrılırsa hiç şaşırmam. Zararın neresinden dönülürse kârdır, mantığına uygun olur bu hareketi. Star’ın daha evvelki ortağı Alaaddin Kaya da bir süre sonra görevden ayrılmıştı.

Acaba star’ın üzerinde bir lanet mi var? Hiç kimseye yaramadı bu gazete. Ne Uzanlar’a ne Ali Sefa Özmen’e... Ne de rahmetli Hasan Doğan’a...

İşin Sancak’ı ilgilendiren tarafı ise başka. Yandaş medya bu işin kolay olmadığını, Başbakan istedi diye medya patronluğu yapılamayacağını eninde sonunda öğreniyor galiba.

Muhalefetin olmadığı yerde gazetecilik olabilir mi? Yandaş medyanın tamamı bundan çekiyor, o yüzden de ancak bedava dağıtılarak ya da finanse edilerek kendilerini tiraj yapıyormuş gibi gösteriyorlar.

Gazetecilik soru sorma, sorgulama mesleği. Yandaş medyanın en önemli eksiği bu. İktidarın her yaptığını kabul eden, hiçbir şeyi sorgulamayan bir sistem geliştirdiler. Oysa bu gazete okurunun geçmişten günümüze gelen beklentileriyle de çelişiyor. Okur hükümetin alkışlandığını görmek için gazete okumuyor ki, kendi kafasındaki itirazın karşılığını bulmak, sesinin duyurmak için gazeteye ihtiyacı var. Bütün dünyada da gazetenin fonksiyonu budur. Siyasetçilerin yalanları, gündelik politikanın hamasi söylemleri zaten ortada.

Ama bunu yapamayan yandaş medyanın yaşadığı sıkıntılar normal. Patronunun gazeteden kurtulmak isteyişi de.

Nitekim star gazetesi de “yandaş” grubuna dahil olduğu ilk günden beri ne uzadı ne kısaldı. Uzanlar’ın gazetesiyken kat be kat fazla satıyordu, çünkü muhalifti. Ancak doğasıyla oynanınca okurda star’ı alma gerekçesi kalmadı. Aynı şey reklamveren için de geçerli. Birbirinin benzeri o kadar mecra varken neden star’a ilan versinler ki? Nitekim, yandaş medyanın tamamında olduğu gibi star’ın reklam geliri de minimal.

Bir patron da gazeteyi sürekli cebinden finanse edemez ki!

Ama görünen o ki buna bir süre daha mecbur kalacak yeni medya patronları. Başbakan, tanıdığı işadamlarına medya kurmaları için ön ayak oluyor, kendi iktidarını destekleyen gazetelerin de çoğalmasnı istiyor. Ama maalesef medya yöneticiliği ne Başbakan ne da yandaş medyanın sahipleri biliyor. Tanıdık çevrelerden akıtılan paralar olmasa bu gazetelerin hiçbiri yaşamaz.

Başbakan tarafından seçilen medya patronlarının bir derdi de pek çok yeteneksizin cirit attığı medya sektöründeki tecrübesizlikleri. Bu personel seçimlerine de yasnıyor. Sırf onun bunun yakını, akrabası diye gazetecilikle, gazete yapmakla ilgisi olmayan birtakım yeteneksizlere iş veriliyor. Bu yüzden adını sanını duymadığımız birtakım insanların sürekli bir yerlere atandığını, bir yerlerde göreve geldiğini görüyoruz.

Hiçbirinin gazetecilik geçmişini bilmiyoruz. Son birkaç yılda adlarını duyurmaya, medyada yer edinmeye başladılar. Ama bakıyoruz süslü unvanlar veriliyor her birine, konum sahibi yapılıyor. İş bilmeyen patron, iş bilmeyen gazetecilere belini bağlıyor ve sonunu hazırlıyor.

Patron da, gazeteci de iş bilmeyince kaçınılmaz son ortaya çıkıyor. Çöküş...

Bu konuda sadece Sabah bir istisna. Yeni patronunun Sabah’ı öyle ya da böyle yıllardır basında yer almış isimler tarafından çıkartılıyor. Ahmet Çalık da doğru yapıp gazetenin kadrosuyla ilk günden oynamadı.

Onun dışında yandaş basında “non gazeteciler” çoğunlukta. Star gazetesi de maalesef bu konuda öncü. Gazetenin künyesi bir “Laz fıkrasını” andırıyor bana.

Ethem Sancak’ın da aklında ayrılma ihtimali varsa, kimlerle çalıştığını, medyadaki tecrübesizliğinin kendisine neler kaybettirdiğini düşünmeli. Eş-dostla, sırf Başbakan seviyor diye birileriyle gazetecilik yapmaya kalkarsa olacağı budur işte.

Oray Eğin

Taraf’a Sabah’tan bir kıyak daha

Özgür medya tiraj kaybetmeye başladı mı, hemen “Kitap dağıtmaya” başlıyor.
Geçen sene idolü Başbakan Erdoğan olan Ethem Sancak’ın Star gazetesi 100 temel eseri dağıtarak tirajını ikiye katlamıştı.
Kampanya bitti tiraj eski yerine döndü.
Şimdi de özgür medyanın bir başka gazetesi, “Bizim Ahmet”in Sabah’ı aynı kampanyayı yapıyor.
İlk gün 50 bin civarında tiraj almışlar.
Odatv’de gördüğüm kadarıyla Sabah dağıtacağı kitapları Alkım Yayınları’ndan alıyormuş.
Alkım Yayınları kim?
Taraf gazetesinin sahipleri.
Sabah-Taraf ilişkisini daha önce yazmıştım.
Taraf’ı Sabah basıyor, dağıtıyor.
Üstelik bunu “Yaz tahtaya al haftaya” hesabıyla yapıyor.
Yani Sabah Taraf’ı bir anlamda sübvanse ediyor.
Bunu yazmıştık.
Şimdi öğreniyoruz ki, Sabah’ın dağıtacağı trilyonlarca liralık kitap Alkım’dan alınacakmış.
Belli ki, “Basıp dağıtma” sübvansiyonu yetmemiş.
Biraz da “Nakit” çıkacaklar Taraf’a.
Benim şimdi merakla beklediğim Sabah’ın kitap kampanyasına kimin sponsor olacağı.
Acaba yine Halkbank veya Vakıfbank mı?
Yoksa Türk Telekom mu?
Kitapların parasını Sabah üzerinden Taraf’a kim verecek?
Var mı bir tahmininiz!

Fatih Altaylı

13.10.2008 - 19.10.2008 tarihleri arasında gazete satış raporu.

15plgtc.jpg

10ehhee.jpg

Kaynak

Kırmızı Olanlar Yandaş MEdya .
Mavi olanlar Doğan Medyası .
Siyah Olan Cumhuriyet Net Satış

Yandaş Medya Net Satış : 1,406,950 ( 1 Milyon 406 Bin küsür )
Doğan Medyası Net Satış : 1,673,957 ( 1 Milyon 673 Bin küsür )
Cumhuriyet Net Satış : 75 Bin 310 ( 70-80 bin arası değişiyor sürekli )

Evet halkımızın gazeteleri Vakit ve Taraf'ın Satış Rakaamları toplayınca Bir Cumhuriyet zor ediyor .
Kaldıki Zaman gazetesi bayi çıkışı 30 Bin .
Bununla ilgili birçok başlık var Tartıştık vede bayilerinin Avrupa'da tescillenmediğini vede net satış 600-700 bin civarında olmadığı biliniyor .
Birde beleş dağıtılan Zaman , Bugün ve Star gazetelerini sayarsak , yandaş Medya'nın gazete satmadığını biliriz .
Doğan'ın Zaten gazeteleri Yandaş Medya'dan daha çok satıyor .
:goz:

Bilmem anlatabildim mi ?
Bu konuda zaten bir işe yaramıyorlar gibi SAÇMA yorum yapan kişilere ?

ufak bilgi...genelde gazeteler 200-300 ytl arası iken cumhuriyet gazetesi 750 ytl dir...
bedawa satılmaz!!!yanii onun satış rakamına bakarken fiyatınıda düşünün...

Adı üstünde "YANDAŞ MEDYA"
THY uçaklarında elbet onlar olacak.
Doğruyu söyleyen,yanlışı ortaya çıkaran gazetelerin okunmasını niye istesinlerki?
Milleti uyutarak,zihinlerini masallarla dolduran gazetelerin olması onlar için daha makbul değil mi???

Bunlarla bitmiyor bunlar daha neler neler var tek tek söylemeye gerek herkes neyin ne olduğunu gayet ve açık iyi biliyor.. Ama kimsenin işine gelmiyor Bizim insanlarımız böyle dağıtılan gıdalara kömürlere oy verebiliyolar... Yurdum insanı işte o da napsın. Ama bu insanları da sömürmeleri hakkına sahip değiller. Az durun ve olacakları iyi takip edin........

reha muhtarı referans olarak almayanlar var. ben de sevmem hiç. fakat olay doğru. iş nedeniyle babam da 6 aydır sıkça thy ile seyahat ediyor ve aynı durumdan şikayetçi. şikayetini de thy ye bildirdiğinde iddianın yalan olduğu gibi bir cevap aldı. biraz daha ısrar edince "araştıracaz" deyip geçiştirdiler..
şimdi o gazete bu gazete diye ayırmadan söylemem gerekirse thy gibi büyük bir kurumun böyle bir "hata" yapması inanılır gibi değil. 2001 krizinden kar ederek kurtulan bir kurumun geldiği hale bak!

Askeriyede de bu dediğiniz gazeteler yok.

Eğer olsaydı yandaş ordu mu olacaktı?

ѕσηυη¢υ;3838777' Alıntı:
Askeriyede olmayan gazetelerin sayfalarına bak bakalım askeriye için ne satırlar yazılıp çiziliyo hergün.

Thy nere TSK nere...

Cumhuriyet gibi PKK,Dursun Karatş gibilerini destekleklemiş mi acaba diğerleri?

Toplumsal kamplaşmanın bir faydası yok.

sallıyosunuz çoğunuz.. bu cumhuriyet değil mi dhkp-c nin sözde liderinin ölümünü yayınlayan tek gazete... hergün bedava getirseler okumam bırak okumayı ısınmak için yakmam bile cumhuriyet gazetesini...

Bu ergenekonun yayın organı Cumhuriyet nekadar değerliymiş

terörsit öcalann bile Cumhuriyet ve Özgür gündem okuyamadığı için şikayette bulun muş

ѕσηυη¢υ;3838777' Alıntı:
Askeriyede olmayan gazetelerin sayfalarına bak bakalım askeriye için ne satırlar yazılıp çiziliyo hergün.

Thy nere TSK nere...

malum kafa
normal karşılıyorum
başbakan söylemedimi bu gazeteleri okumayın diye
ümmetçilik zihniyeti hala devam ediyor
içlerinden biriside çıkıp bu yanlış bir söylem demokrasiye aykırı bize yakışmadı gibi herhangi birşey söyleyebildimi
hadi söylemeye cesaret edemediler (öyleya ya ananıda al git derse)
hiç düşünmedilermi düşünemedilermi
yoksa düşünmeleridemi yasak

malum kafa
normal karşılıyorum
başbakan söylemedimi bu gazeteleri okumayın diye
ümmetçilik zihniyeti hala devam ediyor
içlerinden biriside çıkıp bu yanlış bir söylem demokrasiye aykırı bize yakışmadı gibi herhangi birşey söyleyebildimi
hadi söylemeye cesaret edemediler (öyleya ya ananıda al git derse)
hiç düşünmedilermi düşünemedilermi
yoksa düşünmeleridemi yasak

komik olma allah askına ya...

cumhuriyet gazetesi çıkıp dedi mi ki ksr bkmyı biz bi eşşeklik ettik bu ülkede suçsuz günahsiz bi sürü insanın ölüğmüne sebep olan biri ( dhkp-c lideri )nin ölüm ilanını yayınlayan tek gazetyiz die...

hem hakedene hakettiği cvp verilmiştir.. bi daha o kadar pervasızca başbakanla konusabilen birini gördün mü sen..
konusamazlar konusmamalılar...:D

ya hocam bırak cumhuriyeti falan. hadi diyelim dediklerin doğru... bu thy nin yanlış tutumunu doğrular mı? bayaa demokratmışsınız hakkaten. sizin gibi düşünmeyeni susturmak mı doğrusu?

ya hocam bırak cumhuriyeti falan. hadi diyelim dediklerin doğru... bu thy nin yanlış tutumunu doğrular mı? bayaa demokratmışsınız hakkaten. sizin gibi düşünmeyeni susturmak mı doğrusu?

Bencede THY nin tutumu yanlış

Cumhurieyet gazetesini herkes okusun ki gerçek yüzlerini görsün

Görsün ki öğrensin para uğruna PKK lıların ilanlarını yayınladığını

görsün ki Türk bayrağına nekadar tahammülsüz olduklarını

Geri