Tesetturde Dikkat Edilecek Konular

T

Banned
Reaction score
0
Tesettürde Dikkat Edilecek Hususlar
Sokaklarda bir çok müslüman hanım görüyor ve şaşırıyoruz. Bir çok giyim şeklinin sınırları zorladığına, hatta tesettür emrinin hikmetinin tam aksine, "dikkatleri üzerine çeken bir câzibe sebebi" olduğuna şâhid oluyoruz. Bu hususta yapılan yanlış uygulamaları ve hatalarımızı belli başlı maddeler hâlinde ele alarak, birbirimizi uyarmanın mühim bir vazifemiz olduğunu düşünüyorum.
1- Manto ve Pardesüler:
Şeffaf, dar, bele doğru daralan, uzun yırtmaçlı, parlak deriden imal edilmiş, çok süslü ve desenli, önü açık veya düğmelenmeyen manto veya pardesüler...
Örtünmenin amacı, vücut hatlarını belli etmemek ve cazibeyi gizlemek olduğu hâlde bu çeşit pardesü veya mantolar, bu gâyenin dışına çıkmakta ve tesettür emri ihlal edilmektedir.
2- Etek, gömlek ve tişörtler
Yukarıdaki âyet ve hadislerin zıddı şekilde "dar, içini gösteren veya vücuda yapışan" tipte etek, gömlek veya tişörtler, özellikle ışık vurunca tesettürü mânasız kılmaktadır. Böylece bütün dikkatleri üzerine toplamaktadır.
Uzun yırtmaçlı etekler, bazen diz kapağına kadar çıkabilmektedir.
Hadislerde "sadece el ve yüz açık kalabilir" buyurulmakta iken; mahremleri dışındakilerin yanında kısa kollu, hatta cezb edici dantelli elbiseler giymek, İslâm'ın rûhuna zıttır.
3- Pantolon
Son yıllarda müslüman hanımlar arasında yaygınlaşan pantolon, "erkeğe benzemek" yönüyle, Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem- tarafından reddedilmiştir. Bazen yarım pardesü, bazen gömlek veya bluz altına giyilen pantolon, vücut hatlarını belli ederek ve erkek kıyâfeti olması sebebiyle tesettürün ruhunu zedelemektedir. Çocuklarımızı nasıl küçük yaşlardan itibaren namaza alıştırıyorsak, tesettür hassâsiyetine de alıştırmalıyız.
4- Başörtüsü
*Aşırı süslü, şeffaf, göz alıcı renkte ve yaldızlı başörtüsü: Örtünmenin hedefi "dikkat çekmemek" olduğu halde, bu tür başörtüler dikkatleri üzerine toplamaktadır. Şeffaf olanlar, içini göstererek hadislere açık bir muhalefet teşkil etmektedir.
*Boynu ve -baştan arkaya kayarak- saçı tam örtmeyen başörtüsü: Yalnız çene altından veya enseden bir düğüm atılınca, boyun açık kalmakta ve âyette geçen "başörtülerini yakalarının üzerine koysunlar." emri terk edilmektedir. Altına tülbent takılmayan ve sağlam bağlanmayan başörtüleri de saçın bir bölümünü açıkta bırakmakta ve Rabbimizin emri ihlâl edilmiş olmaktadır.
*Pardesü ve elbisenin içinde bırakılmak veya ense üzerinde düğümlenerek sıktırılmak suretiyle, saçın şeklini ortaya çıkaran başörtüsü: Hadislerde geçen "deve hörgücü" tabirine benzeyen bu şekiller, dikkat çekici olarak örtünmenin amacını tehlikeye düşürmektedir.

5. Çoraplar
İnce, dantelli, desenli veya şeffaf çoraplar, pardesünün altında kalan kısımları tesettür ölçüsünün dışında bırakmaktadır. Tesettür, tenin görünmemesini amaçlarken ince çorap tesettür sağlamamakta ve Rabbimizin emrine uyulmamış olunmaktadır.
6- Bazı aksesuar ve teferruat hataları
Nakışlı eşarp altı alın süsleri,
Aşırı süslü, dikkat çekici, uzun topuklu ve yüksek tabanlı ayakkabılar.
Parlak renkli gösterişli çantalar,
Tıbbî zorunluluğu olmayan süslü güneş gözlükleri,
Aşırı parfüm ve cazibeli makyaj,
Sandalet tipi dikkat çekici ayakkabılar,
Gurur ve kibre sebep olacak markalı giysiler...

Harikasın kardeşim...Çok güüzell bii paylaşım sağolasın...

Umarım dikkate alan çok kız arkadaşımız olur...Hatta erkeklerde kız arkadaşşalını bu şekilde uyarsa iyi bile olur....:)

Allah razı olsun...

hımss..haklısın kardeshim bazıları harbiden abartıyolar..açıq birinden daha çoq diqqat çeqiyolar..hatta benim başıma bi olay gelmishti yaziyim bari..

bi gün kuzenimle geziyoduq dışarda bi bayan gördüm oturuyodu ööle bi yerde arkası dönüqtü bize baqtım başı kapalı..normal eteq bluz wardı üstünde..beli fln açılmıştı hatta sırtının yarısı ortadaydı :s dedim farkındadır kesin öle olduğunun ama dayanamadım shu ii niyetim yoqmu :s gittim yanına aplacıms dedim arkadan azcıq ofsayttasınıs :s bi de baqtımqi hatun öndende ofsaytta :s ooh dedim nys.. bi de demezmi hee tamam kapatırım.. :s şartellerim attı ama bişi diyemedim ne yapabilirimqi..kapatmadı tabi pişqin pişqin baqtı öle sadece :eek:ut:

böle işte bilinçsizce yapıyolar bişileri..Allah yardımcıları olsun..!!

cok tsk ederim ama zaten dinde samimi olan kisiler böyle seyler yapmaz..gözlemlenen suursuz yasayanlar böyle giyiniyorlar....acaba bunlari veya islam ve din bölümüne hic kadinlar giriyormu?nicklerden hep erkekler...slmetle kuruntu

konu için teşekkürler önemli bi konu incubus

kuruntu' Alıntı:
cok tsk ederim ama zaten dinde samimi olan kisiler böyle seyler yapmaz..gözlemlenen suursuz yasayanlar böyle giyiniyorlar....acaba bunlari veya islam ve din bölümüne hic kadinlar giriyormu?nicklerden hep erkekler...slmetle kuruntu

tabiki giriyorlar dostum ve konularımızın çok sıkı takipçisi bayan arkadaşlarımız da var
senin bu mesajının üstünde yorum yapan me|2w!sh!m adlı arkadaşımız bi bayan arkadaşımızdır =) bu din hepimizin dini gerek bölüm içerisindeki paylaşımlarıyla olsun gerekse konulara yaptıkları yorumlarıyla olsun çok değerli bayan arkadaşlarımız mevcuttur hepsinden Allah razı olsun...

Gercekten günüzdeki cogu insanLar kapandigini zanmaktalar... böyle insanLar yuzunden isLam disardan baska bi gözLe bakiLio! gercekten bu hususta bayanLar cok dikkatLi oLmaLidirLar! payLaschimin icin teschekkürLer güzel bi konuya deyinmissin!

konu çok hassas ve dikkat edilmesi gereken bi nokta teşekkürler ama ben bu şekilde olanları samimi bulmuyorum çünkü gerçekten kapanacak olgunluğa erişmiş bayanlar bu işi usulune uygun yaparlar . o bizim gördüğümüz modeller türbanı tesettürü bazı iğrenç işlerine alet edenlerdir ben çok rastladım denk geldim ve anladım allah ıslah etsin ne diyelim.paylaşan arkadaşımıza da teşekkürü borç bilirim.

İnşaallah bilinçli bir teseddür tüm hanım kardeşlerimize nasip olur.

bazı maddeler biraz abartı gibi geliyo,örneğin renkli çanta taşımak,kapanmak cazibeyi önlemek için yapılan bişeymiş hadi onu anladıkta çanta rengiyle bi insan nasıl tahrik olabilir,güneş gözlüğüde öyle,sadece örnek!..

ίииuεи∂σ;2151863' Alıntı:
İnşaallah bilinçli bir teseddür tüm hanım kardeşlerimize nasip olur.

amin.....

ufuk kardeş , ellerine emeğine sağlık çok güzel ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş. allah (c.c) senden razı olsun..

çok çok doğru özelliklede şu pantolon meselesine gıcık oluyorum. bu kadar kesin hükümler varken hala kendi çıkarlarına göre değiştirip pantolon giyenler kısacası bu hükümleri iplemeyen kapalılara uyuz omaktan kendimi alamıyorum.

ALlaha şükür bbu hükümlere uymaya çalışıyorum en azndan dikkat çekmiyorum bu vesileyle bu konuda gönlüm rahat yorum yapabilirm

bende kapalıyım ama pantolon giymekten hala vazgeçemedim :S
Rabbim kapalılığı tam anlamıyla yerine getirmeyi nasip eder inşallah :(

Geri