Teğet geçecek
Erdoğan'dan kriz yorumu
Başbakan Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesi için gittiği Londra’da ’teğet geçti’ sözünün anlamını açıklarken, "Sürtünme yapacak. Bir aşındırma olacak ama en az bizi etkileyecek. Bunu söyledim, bunu söylüyorum" diye konuştu.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesi için gittiği Londra’da krizin Türkiye’yi diğer ülkelere göre daha az etkilediğini rakamlar vererek anlattı. Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde (Chatham House) "Küresel Kriz ve Türkiye’nin Rolü" konulu konuşma yapan Erdoğan, daha önce çok tartışılan "Kriz teğet geçecek" sözünü burada da tekrarladı. Bu sözün anlamını bir kez daha açıklayan Erdoğan, "Sürtünme yapacak. Bir aşındırma olacak ama en az bizi etkileyecek. Bunu söyledim, bunu söylüyorum" dedi.
Kimse ’etkilenmedim’ diyemez
Yaşanan kriz için "eşi ender görülecek bir kriz" diyen Erdoğan, "Hiçbir ülke ’ben etkilenmedim’ diyemez. Hepsi az veya çok bundan etkilenmiş durumda. Yaşanan krizle hem ulusal hem de uluslararası düzeyde mücadele edilmesi aşikardır" diye konuştu. Konuşmasında 2001 krizinin ardından uyguladığı polotikalar, reformlar ve finans sektörüyle geçmişe kıyasla çok daha dayanıklı bir iktisadi yapıya sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, deneyim sahibi Türkiye’nin krize hazırlıklı yakalandığını anlattı. "Küresel finans krizi bizi bu noktada ilk başladığı andan itibaren rahatsız etmedi" diyen Erdoğan, örnek olarak da batan banka bulunmamasını gösterdi.
10 Temmuz’dan bu yana Türkiye
Konuşmasında Türk ekonomisindeki bazı göstergelerden örnekler veren Erdoğan, krizin başlangıcı olarak kabul edilen 10 Temmuz 2007 tarihinden bugüne kadar pekçok ülkenin para birimi yüzde 30-40’ların üzerinde değer kaybederken TL’nin yüzde 28 kaybı olduğunu, İMKB’deki kaybın diğer ülke borsalarının altında kaldığını, ihracat ve sanayi üretim performansında da benzer bir durum yaşandığını anlattı.
Aynı ifademde ısrar ediyorum
Küresel ekonomiye entegre olması nedeniyle krizin Türkiye üzerinde de etkileri olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Ben tabii bunu ’bu kriz bizi teğet geçecek’ diye ifade ettim. Bundan rahatsız olanlar oldu. Yine ben aynı ifademde ısrar ediyorum. Bu kriz en az bizi etkileyecek ama ’etkilemeyecek’ demedim. ’Teğet geçti’ demek, ’etkilemiyor’ veya ’etkilemeyecek’ anlamına gelmez. Bir sürtünme yapacak. Bir aşındırma olacak ama en az bizi etkileyecek. Bunu söyledim, bunu söylüyorum."
Krize ve işsizliğe rağmen sandıktan ’güven’ çıktı
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan 29 Mart’taki yerel seçimlerde AKP’nin ikinci ve üçüncü olan muhalefet partilerinin toplamına eşit bir oy aldığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Küresel krizin etkilerine ve işsizliğin yükselmesine rağmen bu oranda bir desteği elde ettik. Bu, şunu gösteriyor: Biz size güveniyoruz, inanıyoruz. Yola devam edin ancak biraz da kendinizi gözden geçirin, olay budur. Türkiye’de seçmen, küresel krize karşı kararlı bir şekilde uyguladığımız tedbirleri de bana göre onaylamıştır."
İşsizlik konusunda farklı adımlar atacağız
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, "İşsizliğin vurmadığı ülke henüz kalmış değil. Ama biz bütün bunlara rağmen, işverenlere ’Bak sen işçini çıkarma, biz 6 ay süreyle günlük yevmiyesinin yüzde 50’sini ödeyeceğiz’ dedik. Belki tekrar değerlendirme yapacağız, atmamız gereken farklı adımlar varsa bu adımları atmak suretiyle özellikle toplumumuzu, halkımızı daha rahatlatacak adımları, şüphesiz ki atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Türkiye’ye yatırım yapan kaybetmez
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, uluslararası yatırımcılara da şöyle seslendi: "Ekonomi politikalarının öncelikli hedeflerinden biri de özel sektör yatırımlarının arttırılması ve yatırım ortamını iyileştirilmesi. Türkiye bir defa bu konuda güvenli bir limandır, bundan kimsenin endişesi olmasın. Türkiye’ye yatırım yapan hiç bir girişimci mahcup olmaz. Bu noktada bizler bu işin teminatıyız, elimizden gelen desteği bugüne kadar hep verdik vermeye devam ediyoruz."
IMF ile olumlu ilerleme sağlanacak
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile ilişkilere de değinen Tayyip Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Küresel kredi krizinin ekonomimize olan olumsuz etkilerini asgariye çekebilmek için ekonomik programda özellikle IMF ile görüşmelerimizi ülkemizin menfaatleri doğrultusunda ve yapıcı bir işbirliği çerçevesinde yürütüyoruz, Ne yapacağımıza, zamanlamasına bizler karar vereceğiz. Önümüzdeki dönemde olumlu ilerlemeler sağlanacağını ifade etmek istiyorum. Dönüşten sonra takvim belirlenip heyetlerle olan görüşmelere devam edilecektir" dedi.
Kaynak