- Katılım
- 1 May 2008
- Mesajlar
- 6,784
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
IMF, Türkiye iLe artık bir program için görüşmeLer yapmadıkLarını açkıLadı

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Mayıs 2008'den bu yana süren görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı.
IMF Sözcüsü Caroline Atkinson, 2010 yılı Madde 4 istişareleri kapsamında bir IMF heyetinin Mayıs ayının ilk yarısında Türkiye'ye gelmesi konusunda Türkiye ile anlaştıklarını; stand-by anlaşması konusunda görüşmelerin ise artık devam etmediğini açıkladı.
IMF sözcüsü, Reuters'ın IMF ziyaretinin olası bir stand-by anlaşması konusunda görüşmeleri içerip içermediği sorusuna "Şu anda Madde 4 görüşmelerine odaklanıyoruz, program konusunda artık görüşme yapılmıyor" cevabını verdi.
Atkinson'ın, Türkiye ile ilgili olarak yaptığı, IMF'nin internet sitesine konan açıklamasında, "Küresel ekonomide ve küresel finans piyasalarında devam etmekte olan iyileşme, Türk yetkililerince Orta Vadeli Program çerçevesinde uygulanmakta olan ekonomik politikalar ile birlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümünü güçlendirmiştir" denildi.
Açıklamada, bu temelde, Türk yetkililer ve IMF yönetiminin, "2010 yılı Madde 4 istişarelerinin Mayıs ayının birinci yarısından itibaren başlayacak bir IMF heyeti ziyareti ile başlaması konusunda mutabakata vardıkları" kaydedildi.
Açıklamada, bu kapsamda Türkiye'ye benzer son ziyaretin 2007 yılı Mayıs ayında yapıldığı, ilgili Uzman Raporunun, Fon'un İcra Kurulu tarafından 2007 yılı Mayıs ayında gözden geçirildiği ve aynı yılın Kasım ayında yayımlandığı anımsatıldı.
Gerçekleşecek ziyaret kapsamında, IMF heyetinin, Türk ekonomisini etkileyen en son gelişmeleri detaylarıyla değerlendireceğinin kaydedildiği açıklamada, heyetin, "Türk yetkililerle, görünüm ve kendilerinin politika planları hakkında görüş alışverişinde bulunacağı" ifade edildi.
Açıklamada, bu tür istişarelerin tüm Fon üye ülkeleriyle düzenli olarak yürütülmekte ve genellikle yıllık bazda programlandığı anımsatıldı.
GÖRÜŞMELER ÜÇ NOKTADA TIKANDI
IMF ile Türkiye arasındaki görüşmelerde birçok konu üzerinde duruluyordu. Görüşmelerde üç noktada tıkanma yaşanmıştı. Gelir İdaresi'nin yapısı, belediyelere ayrılan bütçe payı ve harcama önlemleri konusundaki paketin mali büyüklüğü konusunda görüş ayrılıkları oldu.
IMF'den gelen açıklamalarda Türkiye'yle görüşmelerin olumlu yönde ilerlediği belirtiliyordu. Ancak görüşme sürecinde hükümet cephesinden hep temkinli açıklamalar geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan sık sık "IMF bizim için olmazsa olmaz" açıklamasını yapmıştı.
4. MADDE GÖRÜŞMESİ NEDİR?
4. Madde görüşmeleri IMF'nin üyeleriyle yaptığı rutin bir görüşme. Tüm IMF üyeleriyle yılda bir defa yapılan görüşmede ülkenin durumuyla ilgili bir rapor hazırlanıyor.