Türkiye Başbakanı, Somali'de

SEYDİALİ

seyri alem
Moderatör
Reaction score
0
erdogan-somali.jpg

Türkiye Başbakanı, Somali'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kıtlığın pençesindeki Somali’ye yaptığı tarihi ziyaret başladı.

Somali'deki kıtlığa dikkat çekmek amacıyla gezi düzenleyen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Mogadişu'ya bu sabah vardı.

Yabancı bir ülke liderinin nadiren ziyaret ettiği Mogadişu'ya yapılan gezide başbakana eşi, çocukları ve kabine üyeleri eşlik ediyor.

Hafta başında İslam Konferansı Örgütü'ne üye 57 ülkeden liderler, İstanbul'da Türk hükümetinin ev sahipliğinde toplanmış ve bu zirvede kıtlık kurbanları için 350 milyon dolar toplanmıştı.

BBC'nin İstanbul'daki muhabiri Jonathan Head, Türk hükümetinin Somali konusundaki yoğun çabalarının Türkiye'nin Afrika ve İslam dünyasında daha büyük rol üstlenme kararlılığının bir göstergesi olduğuna dikkat çekmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün gezisi kapsamında Cezire bölgesinde Kızılay tarafından oluşturulan kampı ziyaret etti.

Erdoğan, Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı'dan, 250 kişilik kamp hakkında bilgi aldı.

Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Somalilerle sohbet eden Başbakan Erdoğan, gıda kolilerini ihtiyaç sahibi Somalilere dağıttı.

Başbakana kampı ziyareti sırasında Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, eşi ve çocuklarının yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Nüket Hotar, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de eşlik etti.

Öte yandan Erdoğan'ın Somali ziyaretinde kendisine eşlik edecek heyeti taşıyan Türk Hava Yolları'na ait uçak Mogadişu havaalanına inişinde kanadını yere sürtmesi sonucu tehlike atlattı.

THY'ye ait "Ordu" isimli uçak, pistin çok kısa olması nedeniyle okyanus üzerinden piste yönelerek inişe geçtiğinde uçağın sağ kanadı zemine temas etti.
Olay sonrası uçağın sağ kanadında hasar meydana geldiği heyeti taşımak için yeni bir uçağın gelebileceği ifade edildi.

Uçakta AK Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İTO Başkanı Nevzat Yalçıntaş, sanatçılar Ajda Pekkan, Sertab Erener, Muazzez Ersoy, Nihat Doğan, gazeteciler ve koruma ekibi ve bazı milletvekilleri de bulunuyordu.

bbc türkçe

"Türkiye liderlik gösterdi"
Somali Dışişleri Bakanı Muhammed Mahmud İbrahim, ''Türkiye, gerçekten büyük bir liderlik göstererek Somalilere bu son derece zor zamanlarında destek olmak için girişimde bulundu'' dedi.

İbrahim, Conrad Otel'de, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısının sona ermesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ev sahibi Türkiye'ye teşekkür etti.

Muhammed Mahmud İbrahim, ''Türkiye, gerçekten büyük bir liderlik göstererek Somalilere bu son derece zor zamanlarında destek olmak için girişimde bulundu'' dedi.

İİT'e de Somali'yi öncelikli gündem maddesi kıldığı için teşekkür eden İbrahim, Somali'de yaşanan zorlukların ne boyutta olduğunu medyanın açıkça sergilediğini söyledi.

İbrahim, Somali halkı adına Türk halkı, Türk hükümetine, şehit olan Türk askerleri için taziyelerini sunduğunu da ifade etti.

İİT'e üye devletlerin toplantıda çok önemli yardım taahhütleri olduğunu söyleyen İbrahim, ''Bu da gerçek bir kardeşlik örneğidir. Gerçek bir dostluk örneğidir. Zor zamanlarda ülkemize gösterilen büyük bir kardeşlik örneğidir'' diye konuştu.

İbrahim, ''Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve ailelerinin Somali'ye ziyareti, biz Somalililer için çok şey ifade ediyor. Onlara büyük bir ev sahipliği yapacağız. Gerçekten zor zamanları bizimle paylaşabileceklerini gösterdiler. Somali halkı bu açıdan çok büyük bir mutluluk duymuştur. Bu yapılan, tüm dünyaya bir mesajdır. 'Değerli kardeşlerimiz, ikinci ülkenize, Somali'ye şimdiden hoş geldiniz' demek istiyorum'' ifadesini kullandı.

mynet

Sayın başbakanımıza teşekkür ediyorum.

iyilik yap denize at derler.. bunlar tam tersi burdan nasıl gösteri yaparım peşinde...arayada mübarek ramazan lafını karıştırdın mı tam teşekküllü gösteri oluyor sonra deyme keyiflerine... birde karısı, bakanları, onları karısı, şarkıcı, türkücü,iş adamı, gazeteci hepsi gitmişler... Nihat Doğanı götürmelerinden belli zaten maksatları...

Türkiyede mevcut düzende ne yazıkki her zaman olduğu gibi sadece amerikanın istediği insanlar iktidar oluyor... Külli yanlış... Tamamen değişim olmadıktan sonra koltuk seni kapar sen koltuğu değil...

Dünyanın neresinde bir felaket bir insanlık dramı olsa oraya ilk koşan lider Başbakanımız ilk yardım götüren de Türkiye oldu. Bunu bütün dünya da kabullendi artık Buda bizim taaa osmanlıdan kalan en büyük özelliğimiz .

Daha öncede Endonezya da ki tsunami felaketinde pakistanda ki sel felaketinde ve şimdide somali de açlık dramında hatta hatta israil deki orman yangınına bile ilk koşan ülke biziz

ülkemle gurur duyuyorum

Dünyanın neresinde bir felaket bir insanlık dramı olsa oraya ilk koşan lider Başbakanımız ilk yardım götüren de Türkiye oldu. Bunu bütün dünya da kabullendi artık Buda bizim taaa osmanlıdan kalan en büyük özelliğimiz .

Daha öncede Endonezya da ki tsunami felaketinde pakistanda ki sel felaketinde ve şimdide somali de açlık dramında hatta hatta israil deki orman yangınına bile ilk koşan ülke biziz

ülkemle gurur duyuyorum

şu gazze için toplanan paralara değinmemişsin :)

merak ediyorsan burada konusunu açtım,okuyuver...

http://www.hhportal.com/guncel/749238-gazze-icin-toplanan-yardimlar-halen-bankalarda-tutuluyor.html

Saadetli Bitmez, İsrail istemiyor diye paraların bankada tutulmasının yanlış olduğunu da kaydederek, "İsrail istemiyor diye bu paraların bankada tutuluyor olması yanlıştır. Ve başka amaçla kullanılamaz.

Aslında sen cevabı vermişsin.sebebi zaten açık İsrail paraların Gazzeye akrarılmasına izin vermiyor. Peki israil izin vermeyince havadan uçakla mı atacaksın o palaraları Gazzelilere. Gıdaların sevkiyatına izin vermiyor paralara nasıl versin

peki bankada tutmayıp ta ne yapacaksın.Yatırım mı. sonrada toplanan paraları başka amaçla kullandılar diye kıyameti kopar

GKA efendice değinmiş yoksa be daha okkalı bir değinecektim

Ne diyecektin büyüklerimiz daha iyi bilir mi diyecektin? yoksa sabret o parayıda deniz fenerine benzetcez mi diyecektin ya da onun duygu sömürüsünüde yarın öbür gün yaparız diye saklıyoruz mu diyecektin? Okkalı cevabın ne olabilir bu konuda..

İngiliz The Guardian gazetesinde, Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin bir Somalilinin çarpıcı sözlerine yer verildi.

Gazeteye konuşan Somalili Abdürreşid Ali Ömer, "Erdoğan'ın gezisi, Türk halkının bize dünyadaki diğer tüm Müslüman milletlerden daha yakın olduğunu gösteriyor" dedi.

Birileri - aslında kimsenin de takmadığı- karalama gayretlerine rağmen dünya gerçeği biliyor boşuna çenenizi yormayın

herkes kendi topragında ölene ağlıyor
somalili somaliliye
türk türke

somalide bir insanlık dramı yaşanıyor, böyle insani bir konuyu siyasete çekmemek lazım, ayıptır.

somaliye, aç insanlara, darda kalmış insanlara yardım eden, yardım etmek için yüreğinde kıpırtılar olan herkese teşekkürler.

Geri