Türkiye’nin ilk Gezegenevi İzmir’de Açıldı

1001Design

330i ///M3 Design
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
25,561
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Shut up and train!
Türkiye’nin ilk halka açık sabit dijital gezegenevi, İzmir’de hizmete açıldı. Konuyla ilgili olarak, İTK gezegenevi yetkililerinin yaptığı açıklamayı aktarıyoruz:

1055g0n.jpg


"İTK (İzmir Özel Türk Koleji) gezegenevi ülkemizdeki ilk halka açık sabit dijital gezegenevidir. 9m çaplı bir kubbe ve 60 koltuğa sahip gezegenevimizde Güneş sistemindeki tüm gezegenler, yaklaşık 13 milyon yıldız ve binlerce gökcisminin günlük, mevsimsel veya daha uzun süreli hareketleri canlandırılabilmektedir.

Yılın herhangi bir gününde Dünya’nın herhangi bir yerinden yıldızların ve gezegenlerin konumları hesaplanarak önemli tarihi günlerdeki gökyüzü yeniden yaratılabilmekte, özel bilgisayar donanımı ve dijital yansıtma sistemi sayesinde yerden havalanarak gezegenlere uçuşlar ve inişler yapılabilmekte, ziyaretçilere Güneş sistemindeki cisimleri yakından tanıma fırsatı sunulmaktadır. Jüpiter’in bulutları üzerinde uçuşlar veya Satürn’ün halkaları arasında gezinti gibi canlandırmalar klasik ve "new age" tarzı müzikler eşliğinde unutulmaz bir öğrenme deneyimi olarak hazırlanmıştır.

Ülkemiz için çok yeni olan bu öğrenme ortamı tamamen halka açık olmakla birlikte Nisan ayına kadar iki haftalık süre Özel Türk Koleji öğrencilerinin ziyaretine ayrılmış durumdadır. Gösteri programımız ilerleyen günlerde web sayfamızdan duyurulacaktır."

Gezegenevi Nedir?

Gezegenevi (Planetarium) gece gökyüzündeki yıldızların ve gezegenlerin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı bir gösteri salonudur.

İnsanlığın gökyüzüne duyduğu ilginin tarih öncesine dek indiğini Ay ve Güneş desenleri mağara resimlerinden anlıyoruz. Ay, Güneş ve yıldızların görüntüsünün işlendiği tapınak veya mezar tavanları, insanların gökcisimlerine duyduğu hayranlığın, onlara yakın olma arzusunun bir sonucudur. Kapalı bir mekanda duvar kabartmaları veya boya yerine gerçek ışıktan yıldız görüntüleri yansıtarak yapay bir gökyüzünün canlandırılması fikri bir iddiaya gore ortadoğuda ortaya çıkmıştır. Söylenceye göre 13.yüzyılda Haçlı seferlerinden dönenlerin, yanlarında getirdikleri siyah bir çadırın üzerinde yıldızların konumlarıyla birebir örtüşen delikler vardı ve gündüz deliklerden süzülen Güneş ışığı gece gökyüzünü canlandırıyordu. Bu çadır gerçekten var mıydı, kim yaptı bilinmemektedir.

Yeni nesil dijital yansıtıcılar OpenGL ve Silicon Graphics teknolojisi sayesinde gösteri yelpazesini genişletmiş, insanin kan damarları içinde yolculuktan, Rönesans sanatçılarının eserlerine kadar çok çeşitli konularda gösteriler sunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında çağdaş bir gezegenevi sanattan bilime her konunun sunulabildiği bir gösteri ortamıdır.

Almanya’nın Münih kentinde 1923 yılında ilk kez kurulan planetaryumlardan dünyada halen 3 bin tane bulunuyor. Bunların 2 bin 500 tanesi ise ABD sınırları içinde yer alıyor.

Ücretlendirme

Öğrenci – 6 ytl , Tam – 10 ytl şeklindedir.

Rezervasyon için (232) 386 57 27 numaralı telefon veya [email protected] ile iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: www.gezegenevi.com
 
Mükemmel yha yaymak lazım heryere
 
Türkiye'de böyle şeylere de önem verilmeye başlandığını görmek çok güzel.Yalnız biraz reklam amaçlı bir mesaj gibi olmus...
 
Türkiye'de böyle şeylere de önem verilmeye başlandığını görmek çok güzel.Yalnız biraz reklam amaçlı bir mesaj gibi olmus...

evet hh nin modu reklam yapiyor
hey Allahim yaa
 
ilginç bir yere bezniyor..Teşekkürler..
 
yol düştüğünde bir bakmak iyi olabilir
 
Geri
Üst