Metal SÖzlÜk
(1)Metal Sözlük
7" : Müzikteki 7 notadan esinlenerek isim verilmiş, genellikle 2-3 şarkı içeren plaklara verilen isim..(10" çeşidide vardır)
12" : Rivayetlerden, 12 havariden yada 12 telli gitardan esinlenerek isim verilmiş ve genellikle 4-5 şarkı içeren plağa verilen isim..
666 : İncilde geçtiğine göre, satanik yaratıkların yeryüzüne geldiğinde insanların sağ ellerine yada alınlarına yazdıkları rakamlardır. Bu rakamlara "Hayvanın (keçi, yani şeytan'ın) rakamları" yada "Hayvanın işareti" denir. Bu rakam direkt olarak şeytan ve anti-hristiyanlarla bağdaştırılır..
AC/DC : Ünlü grubun isminin nerden geldiğine dair pek çok yorum vardır, bunlardan en komiği "Anti-christ, Devil's children" yani "Anti-Hristiyan, Şeytanın Çocukları" dır..İsmin orjinali ise M.Young'un kızkardeşi Margaret'in, elektrik süpürgesinin arkasında gördüğü yazıdır.Bilindiği gibi ac/dc elektrikte doğru akımı ifade eder.
Air Drums : Genelde müzik çalarken gaza gelen insanların olmayan bateriye, ellerindeki olmayan bagetleri ile vurarak bateri çaldıklarını hayal edip, müziğe kendince ritm tutma halini ifade eden terim...
Air Keyboard: Air Drums durumunun klavye versiyonu..
Anathema: Bir kişiyi bir gruptan, bir ortamdan ayırmak, soyutlamak için yapılan büyünün adıdır.(Aforoz etmek anlamındada kullanılır)
Burzum : Hristiyanların karanlığı, Paganizmin ışığı demektir.Bu kelime Yüzüklerin Efendisi serisinden türetilmiştir (Burzumishi)
Charon : Yunan mitolojisinde, ölüleri Styx nehrinden yeraltına taşıyan botu kullanan kişidir. Ayrıca Dante's Inferno eserinde günahkar ruhları Acheron nehrinde taşıyan botu kullanan kişi olarakta geçer.
Children Of Bodom : 1960 yılında, Güney Finlandiya'da Bodom gölü yakınlarında bir seri-katil tarafından 4 küçük çocuk öldürüldü. Ve Katil 2004 yılının başlarında bir raslantı sonucu yakalandı. Çocukları göl kıyısına taşıyan otobüs şöförüydü. Finlandiya'lı melodik death metal grubu "Children Of Bodom" bu olaydan esinlenerek gruplarına bu ismi seçmişlerdir.
Cutter : Dinledikleri müzikten etkilenerek, vücutlarını kesen, çizen insanlara verilen isim...Bizdeki müslüm baba ve jiletçi dinleyen tayfasının metal modeli..Façacı..
Compilation (Albüm) : Çeşitli grupların/sanatçıların şarkılarının bulunduğu toplama albüm. Derleme..(Bir grubun kendi compilation albümüde olabilmektedir)
Cover : Genellikle, bilinen ve başarılı şarkıların, diğer gruplar/sanatçılar tarafından
yeniden yorumlanması..
Dimmu Borgir : Üzerinde, Sisli Kalenin bulunuğu İzlandada bir dağın adıdır.
Distortion : Gitarlarda ses dalgalarının metalikleştirilmesi sonucu ortaya çıkan yeni ses.
EP : Extended Play : Singledan daha uzun veya birden fazla şarkının, piyasaya tek tarafı(kaset,cd vb.) dolduracak şekilde sürülmesi..Genellikle 4-5 şarkıdan oluşurlar..
Gain : Amplifikator devrelerdeki kuvvetlendirme oranı.. Desibel cinsinden ölçülür, kabaca giriş sinyalinin çıkış sinyaline ölçüsünü verir..
Goth: 70'lerin sonu, 80'lerin başında punktan etkilenerek doğan bir alt kültür ve 18. ve 19. yüzyıllarda grotesk, gizemli ve ıssız anlamlarında kullanılmış olan bir kelimedir.
(2)Metal Sözlük
Grim: Ölüm habercisi olarak bilinen dev siyah köpeğin adı. İnanışa göre biri onu gördükten kısa bir sonra ölürmüş..
Harmonic: Gitarda, sesin-notanın bir oktav üstünü çıkartabilmek için kullanılan tekniğin adı.
Artificial Harmonic : Harmonic tekniğinin tüm gitar perdelerinden yapılabilmesidir.Yaygın kullanım "Pantera" grubunda görülebilir..
Iron Maiden : Ortaçağda kullanılan bir işkence aleti. Bunu bir çivili tabuta benzetebiliriz.Kişi içine yatırılır ve içe doğru çivileri olan kapak üstüne kapatılır, gerisi hayal gücünüze kalmış...
Kalmah : Karelian lehçesinde (Fince ve Rusça karması eski bir dil) "ölümüne", "mezara kadar" manasına gelen kelime..
Kvlt : Metal grupları arasında, çok nadir olarak ortaya çıkan, sanat şahaseri olarak adlandırılan albümlere verilen ad.Başyapıt...
Marduk : Sümerlerde fırtına ve yağmur tanrısı..
Megadeth : Bir nükleer patlamada ölebilecek milyonlarca insanı tanımlayan bir terim..
Metal Sign: Bildiğimiz parmaklarla yapılan metal işareti, işaret ve yüzük parmağının açık orta, yüzük ve baş parmakların kapalı olduğu işaret.Internetteki simgesi \m/ şeklinde gösterilir. Metal ortamına bu işareti Ronnie James Dio kazandırmış ve buna "Kötülüğün Gözü" adını vermiştir.
Metaller : Heavy Metal fanlarına verilen isim.(metalhead, headbanger)
Metallica : İsim, Lars Ulrich tarafından, Ron Quintana'dan çalınmıştır.Ron, Metallica adında bir heavy-metal dergisi çıkarmak istiyordu. Ama Lars Ulrich bunun iyi bir isim olmayacağı konusunda Ron'u ikna edip kendi gruplarına isim olarak koymuştur..
Mosh : Müziği, şarkıyı dinleyenlerin aşka gelip birbirlerini ittirme-kaktırma eylemi.Pogo olarakta bilinir..
Moshpit : Genellikle death-metal, trash metal gruplarının konserlerinde sahnenin önünde seyircilerin azıp mosh yapması için bırakılan boş alan.
N.W.O.B.H.M. : New Wave of British Heavy Metal'in kısaltması olan bu terim, yeni stil ingiliz heavy metal müziği olarak adlandırılabilir. Önde gelen grupları ise Samson, Iron Maiden, Def Leppard, Angelwitch, Raven, Venom, Jaguar, Tygers of Pan Tang, Sweet Savage gibi gruplardır..
Necro: Tamamıyla, vahşi ve sert anlamına gelen ve Black metal müziğin bir alt dalı olarak kullanılan terimdir.Kimi zaman "Necro Metal" kimi zaman "Necro Black Metal " olarak kullanılır...
Overdrive: Overdrive denen şey pek çok amfide bir efektten çok "overgain" den ibarettir. Bu yüzdendir ki(özellikle peavey amfilerde çok kullanılıyor) amfinin "overdrive channel"ında iki adet gain potansı bulunur. Bunlardan biri ses görevi görürken diğeri ise overdrive'ın ne kadar overdrive olduğunu belirler.İlkini açtıkça ikinciye gelen sinyal seviyesi yükseleceğinden gain az olur, bu da daha yumuşak bir ton anlamına gelir. Bu yüzden amfi alımlarında (tabii burda kastım yeni başlayanların aldığı 50 watt altı amfiler) eğer yüksek seslerde temiz ses yakalamak istiyorsa, overdrive yerine distortion özelliği olan amfiler tercih edilmelidir..
Picking : Gitarda, birbirini takip eden notaların çalınması sırasında, her nota için tele tekrar vurma işlemine verilen isimdir..
Poser: Metal müziği, gösteriş yapmak için dinleyen insanlara verilen isim..
Pogo : (Bkz: Mosh)
(3)Metal Sözlük
Riff : Kısa, tekrar eden nota grubu.Motif.
Shred: Oldukça hızlı, saniye içinde pek çok nota basılan, keskin, sert metal solosudur. (tremolo picking).
Sign of Baphomet: Yıldızı sola doğru 30 derece dönmüş pentagram sembolünün ortasına bir siyah keçi başının eklenmesi ile oluşan sembolün adı. Ayrıca "Black Goat" (Siyah/Kara Keçi), "Devils Goat" (Şeytanın Keçisi), "Goat Of Mender"(Mender Keçisi) ve "Judas Goat" olarakta bilinir. İlk olarak Templar şövalyeleri tarafından satanizm kilisenin dışladığı pagan ikonlarını bünyesinde toplaması ile varolmuş bir harekettir. Templar şövalyeleri zaten anti-kilise-otoritesi insanlar oldukları için pagan kültünü benimsemekten çekinmemişlerdir.
Pentagram yıldızının 5 kenarı yeraltı dünyasının 5 nehrini sembolize eder. Acheron (keder nehri), Cocytus, Lethe (unutulmuşların nehri), Phlegethon (ateş nehri) ve Styx (ölü ruhların taşındığı nehir)
Single : Yeni çıkan bir albümün, tek bir parçasının, yada her bir parçasınında albüm gibi piyasaya sürülmesine verilen isim..
Solo : Bir müzik eserinde, bir enstrümanın belirgin bir şekilde önplana çıkarak icra ettiği kısım..(gitar solo, bateri, solo, bas solo vb..)
Split (Albüm) : Ekonomik sıkıntı yüzünden, iki grubun bir araya gelip cd, kaset yada plağın, yarısının bir gruba, diğer yarısının diğer gruba ayrılarak piyasaya sürülen albüm..İki grubun E.P'sinin tek albümde satılması gibi diyebiliriz...
Stage Dive : Seyircilerin sahneden aşağıdaki seyirci grubunun üzerine atlama, dalma hareketi olarak tanımlamabilir (sahne dalışı). Kafa göz yarmak için ideal bir denemedir.Üzerine atlanılan kitle kesinlikle sizden daha az çılgın değildir..
Surge : Müzikte ses ve tonun aniden yükselişi, tırmanışıdır.
Sweep Picking : Her telde çalınacak tek nota olması suretiyle (birden fazla nota varsa "genellikle" hammer on veya pull off ile çalınır ikinci nota) penayı hep aynı yönde bir süpürge gibi hareket ettirerek bu notaların hızlı ve akıcı bir biçimde çalınmasını sağlayan teknik. Genelde bu yöntemle arpejler çalınır..
Templar : Genel anlamı. 1118'de kurulan Templar şövalyelerinin ön ismidir . Heavy Metalde ise gerçek ve ciddi metal dinleyicileri için kullanılır. Genelde Hammerfall grubu fanları için Templar ismi kullanılır..
Tiamat : Sümer mitolojisinde yıkım ve kaos tanrıçasıdır. Bir ejderha olarak tanımlanır.
Tribute (Albüm) : Genellikle, dağılmış bir grup yada ölmüş bir sanatçının ardından veya saygı duyulan bir gruba/sanatçıya, içine o grubun/sanatçının eserlerinin coverları konarak piyasaya sürülen albümdür..Tribute albümde, tek bir grubun/sanatçının coverları olabileceği gibi, bir çok grubun/sanatçının coverlarıda olabilir...Anma albümü, "Ustaya Saygı" anlamı taşır..
U.S.B.M : United States Black Metal manasına gelir.Önde gelen grupları Von, Demoncy, Absu, Xasthur, Krieg, ve Judas Iscariot'tır.
Upright Pentacle (Pentagram) : Upright pentacles veya pentagram pek çok dinde, kültürde sembol olarak kullanılmıştır..Eskiçağ Paganizmi, yahudiler, hristiyanlar, büyücüler, medyumlar ve diğerleri ...
5 köşe, beş şövalyesel erdemi sembolize eder... Bunlar : "cömerlik", "nezaket", "namusluluk", "yiğitlik" ve "dindarlık"tır..
Vinyl : Bildiğimiz plak.LP olarakta geçer.
\m/ = Metal sembolü
(1)MÜZİK TERİMLERİ
Andante
Ağırca, ağıra yakın, yürük anlamlarını taşır. ANDANTE parçalar, Moderato'ya göre daha ağırca okunur. METRONOM'a göre, dakikada 76'dan 108'e kadar olan birim vuruşları, hız terimi olarak "ANDANTE" sözcüğü ile karşılanır. (d=76-108)
Adagio
Hız terimi olarak parçanın "çok yavaşa yakın" okunacağını göstermek için kullanılır. METRONOM'a göre, dakikada 60'dan 76'a kadar olan birim vuruşları, hız terimi olarak "ADAGIO" sözcüğü ile karşılanır. (d=60-76)
Allegro
"Neşeli" anlamına gelir. Hız terimi olarak parçanın "hızlı" okunacağını göstermek için kullanılır. METRONOM'a göre, dakikada 120'den 168'e kadar olan birim vuruşları, hız terimi olarak "ALLEGRO" sözcüğü ile karşılanır. (d=120-168)
Aralık
İki ses arasındaki incelik-kalınlık ayrımına "ARALIK" denir.
Aralıklar iki türlüdür:
1.Çıkıcı Aralık,
2.İnici Aralık.
Aralıklar, sayıma göre adlandırılırlar.
Aralığı oluşturan, ilk ve son sesler dahil bütün sesler sayılır. Kaç sayı bulunursa, Aralık, o sayıya göre adlandırılır.
ÖRNEK: Do-Re (Do,Re) İKİLİ ARALIĞI'dır.
Do-Mi (Do,Mi) ÜÇLÜ ARALIĞI'dır.
Do-Fa (Do,Fa) DÖRTLÜ ARALIĞI'dır.
DO-Sol (Do,Sol) BEŞLİ ARALIĞI'dır.
Aralıklar, perdelere göre ölçülür ve nitelendirilirler. İki ses arasında bulunan PERDELER ÖLÇÜLÜR, bu ölçüme göre, aralıklar, aşağıdaki sözcüklerle nitelendirilirler:
Büyük Eksik Tam
Küçük Artık Tüm
Artık Dörtlü
Arasında ÜÇ PERDE (3 Tam) bulunan DÖRTLÜ ARALIĞI'na "ARTIK DÖRTLÜ" denir. (DO MAJOR DİZİSİ'nde Fa-Si seslerinin aralığı ARTIK DÖRTLÜ'dür.)
Büyük İkili
Arasında TAM PERDE bulunan İKİLİ ARALIĞINA, "BÜYÜK İKİLİ" denir. (DO MAJOR DİZİSİ'nde, Do-Re, Re-Mi, Fa-Sol, Sol-La ve La-Si seslerinin aralıkları TAM PERDE'dir. Bu aralıklara "BÜYÜK İKİLİ ARALIKLARI" denir.)
Büyük Üçlü
Arasında İKİ PERDE (Tam, Tam) bulunan ÜÇLÜ ARALIĞI'na, "BÜYÜK ÖLÇÜ" denir. (DO MAJOR DİZİSİ'nde Do-Mi, Fa-La ve Sol-Si seslerinin aralıkları BÜYÜK ÜÇLÜ'dür.)
Büyük Altılı
Arasında DÖRT BUÇUK PERDE (4 Tam, 1 Yarım) bulunan ALTILI ARALIĞI'na "BÜYÜK ALTILI" denir. (DO MAJOR DİZİSİ'nde Do-La, Re-Si, Fa-Re ve Sol-Mi seslerinin aralıkları BÜYÜK ALTILI'dır.)
Büyük Yedili
Arasında BEŞ BUÇUK PERDE (5 Tam, 1 Yarım) bulunan YEDİLİ ARALIĞI'na "BÜYÜK YEDİLİ" denir. (DO MAJOR DİZİSİ'nde Do-Si ve Fa-Mi seslerinin aralıkları BÜYÜK YEDİLİ'dir.)
Crescendo
Bir müzik tümcesini okurken sesi yavaş yavaş arttırmayı ve sertleştirmeyi gerektirir
Çıkıcı Aralık
Birinci ses kalın, ikinci ses ince ise o aralığa "ÇIKICI ARALIK" denir.
Çizek
Dizeğin altına ve üstüne konulan küçük çizgilere "ÇİZEK" denir. Kalın Do sesi ÇİZEK'e konur; Kalın Si sesi ÇİZEK'in altına konur
D.C.
DA CAPO'nun kısaltılmışıdır. "BAŞTAN" anlamına gelir. Parçanın sonunda "D.C." yazılı yerden, parçanın en başına dönülür; "son" ya da "Fine" yazılı yerde parça bitirilir.
(2)MÜZİK TERİMLERİ
Deyim Bağı
Seslerin birbirine bağlanmış gibi söylenmesi gerektiğini gösteren eğri çizgiye "DEYİM BAĞI" denir. Solfej okunurken, deyim bağı içindeki notaların arasında soluk alınmaz.
Diminuendo ( Decrescendo )
Bir müzik tümcesini okurken sesi yavaş yavaş azaltmayı ve yumuşatmayı gerektirir
Dizek ( Porte )
Düz, yatay ve eşit aralıklı BEŞ ÇİZGİ'ye "DİZEK" denir
Dizi
Birbirine komşu olan SEKİZ SES'in, hiçbiri atlanmadan, ard arda sıralanmasına "DİZİ" denir. Kalın sesten başlayıp ince seslere doğru çıkan diziye "ÇIKICI DİZİ", ince sesten başlayıp, kalın seslere doğru inen diziye "İNİCİ DİZİ" denir. DİZİ, hangi sesten başlıyorsa, o sesin adını alır. ("Çıkıcı Do Dizisi" gibi...)
Döneç
Dönüş işareti. İki kez okunması istenilen notaların başlama yerine "İleri Döneç", bitme yerine "Geri Döneç" konulur. Döneçlerin arasında kalan notalar İKİ KEZ okunur. (Parça yeni başlamış ise yalnız "Geri Döneç" de kullanılabilir.)
Eksik Beşli
Arasında ÜÇ PERDE (3 Tam) bulunan BEŞLİ ARALIĞI'na "EKSİK BEŞLİ" denir. (DO MAJOR DİZİSİ'nde Si-Fa seslerinin aralığı EKSİK BEŞLİ'dir.)
Largo
"GENİŞ" anlamına gelir. Hız terimi olarak "ÇOK AĞIR" anlamında kullanılır. LARGO parçalarda vuruşlar, ANDANTE'ye göre, çok daha ağır okunur. METRONOM'a göre, dakikada 40'dan 60'a kadar olan birim vuruşları, hız terimi olarak "LARGO" sözcüğü ile karşılanır. (d=40-60)
Legato
"BAĞLI" anlamına gelir. Pürüzsüz, kesintisiz ve akıcı okumayı gerektirir.
Moderato
"Orta Hızda" demektir. Parçanın orta hızda okunacağını belirtir. METRONOM'a göre, dakikada 108'den 120'e kadar olan birim vuruşları, hız terimi olarak "MODERATO" sözcüğü ile karşılanır. (d=108-120)
Nota Birimi
Çeşitli nota biçimlerinin HANGİ NOTA BİRİMİNE GÖRE ölçüleceğini göstermek için saptana BİR NOTA BİÇİMİNE, "NOTA" BİRİMİ" denir. İki Dörtlük bir ölçüde, Ota Birimi, DÖRTLÜK'tür. Öteki nota biçimleri, DÖRTLÜK NOTA BİRİMİ'ne göre ölçülür. Dörtlük Nota Birimi BİR VURUŞ olursa, onun iki katı oranında olan İkilik Nota, İKİ VURUŞ olur; yarısı oranında olan Sekizlik Nota, YARIM VURUŞ olur.
Oktav
Bir notanın, inceye ya da kalına gidildiğinde varılan sekizinci notasına kadar olan seslerin tümüdür.
Perde
Ses aralıklarını ölçmek için kullanılan bir çeşit Ölçme Birimi'ne "PERDE" denir. Batı Müziğinde kullanılan en küçük ses aralığına, "YARIM PERDE" denir. İki tane Yarım Perde'den oluşan ses aralığına "TAM PERDE" denir
Solfej
"Okuma" demektir. Notaları, adlarıyla, sesleriyle ve süreleriyle okumaya "SOLFEJ" denir
Tempo
"HIZ" anlamına gelir. Bir parçanın hızı "METRONOM" ile ölçülür
Vuruş:Notaların sürelerini ölçmek için el ile yapılan sayma hareketine "VURUŞ" denir
Üçleme
İkişerli Nota Birimi'nin, geçici olarak üçerli olmasına, ÜÇLEME denir. Dörtlük Nota Birimi içinde ÜÇLEME, ÜÇ TANE SEKİZLİK Ntadan oluşur; Nota biriminin süresi değişmeyeceği için, 2 Sekizlik notanın süresi içine 3 Sekizlik nota sığdırılarak okunur.
(ÜÇLEME'yi oluşturan ÜÇ NOTA'nın kuyrukları, SEKİZLİK ÇİZGİSİ ile birleştirilir; Üçleme'nin ALTINA ya da ÜSTÜNE 3 sayısı yazılır.Üçleme notalarından hiçbiri, ötekinden kısa ya da uzun okunmaz, birbirine EŞİT sürelerde okunur. Üçleme okunurken EL vuruşları iki Bölüt'e ayrılmaz; ya Bölütsüz vurulur ya da Üç Bölüt'e ayrılarak vurulur.)
(3)MÜZİK TERİMLERİ
A CAPELLA:Eşliksiz koro seslendirmeleri anlamına gelmektedir.
ADAGIO
italyanca)Ağır ve yavaş seslendirilecek anlamına gelir.
AIR-arya:"Air" terimiçalgısal müzikte herhangi bir çalgı üzerine yazılmış bir parça için kullanıldığında o parçanın şarkı söyler gibi çalınacağına işaret eder.
ALLEGRETTO:Allegrodan daha ağır seslendirilecek anlamına gelir.
ALLEGRO(italyanca):Çabuk, hızlı, canlı, şen, hareketli bir tarzda çalmayı ifade eder.
ANIMATO:Canlı seslendirilmesi gerektiğini bildirir.
APPASSIONATA:Canlı, şiddetli seslendirilmeli anlamına gelmektedir.
ARCO:"Yay"anlamına gelir.keman yayı, viyola yayı vb... Yayla çalınacağını işaret eder
BARİTON:Orta kalınlıkta erkek sesi ve bir çeşit nefesli bakır saz
BAS:En kalın erkek sesi.
TEŞEKÜR BUTONU ŞURDA SAĞDA
HATIRLATIYIM DEDİM :goz: