Korku filmlerimizin artmasıyla birlikte her sektörde olduğu gibi alanda, A snınıf örneklerin yanında normal olarak B tipi eserler de devreye girmeye başladı. “Büyü” ve “Dabbe” ile gelen B filmi örneklerinin yanında “Okul” ve “Küçük Kıyamet” ile gelen Hollywood’un A tipindeki (ya da profesyonel popüler sinema denebilir) iki yönetmenlik stilinin örnekleri çoğaldı. Bunlardan birincisi efektleri de kullanan hikaye anlatma sineması, ikincisi ise atmosferi öne çıkaran nam-ı diğer yönetmen sineması. İşte geçen hafta DVD’leri çıkan “Dabbe 2”, bu eğilimlerden ‘B sınıf’ koluna, “Ses” ise A tipinin yönetmen sineması alanına mensup.
2004 yılında “Okul”un çekilmesiyle birlikte korku sinemamızda bir atılım gerçekleşti. Bunun sektörde oluşturdukları ise çok farklı açılardan ele alınabilir. Ancak 60’ların o ‘Kilink’ serisi gibi kült ve ucuz eserlerinin çok üstünde türü ciddiye alan filmlerden bahsedebiliriz genel anlamda. Zombi filminden hayalet filmine, gotik korku filminden parapsikolojik korku filmine, şeytan filminden büyü filmine uzanan birçok alt türde örnekler veriliyor zira şu sıralar.
“Büyü” ve “Dabbe”nin izini süren B filmleri arttı
Ancak bu eserlerin belli yönelimleri olduğu da söylenebilir. Bir taraftan dini içerikli korku filmlerinin gişede üst sıraları zorladığının görülmesi, bir diğer taraftan da Amerikan formüllerinin Türk kültürüyle mücadelesi var evet. Fakat bizim bahsettiğimiz daha farklı bir durum. Özellikle “Büyü”nün (2004) ardından “Dabbe”nin (2006) de devreye girmesiyle birlikte ciddi anlamda bir B filmi üretimi başladı.
Bu duruma ikinci ‘Dabbe’ filmi, “Araf” (2006), “Semum” (2008), “Konak” (2009), “Gomeda” (2007) ve hatta ucundan “Ulak” da örnek verilebilir. Tabii bu alana yaklaşan korku-komedi denemelerini de görüyoruz. Bunların da zaman zaman ‘Kutsal Damacana’ serisi, “Hababam Sınıfı 3.5” (2006) gibi trajik, zaman zaman ise “Ada: Zombilerin Düğünü” (2010) gibi bilinçli örnekleri var.
İki popüler korku eğilimi
Aslında bu iki eğilimden ziyade sinemada “Ada: Zombilerin Düğünü”nde olduğu gibi gerçek bir bilinçle üretilen iki popüler korku eğilimi var. Bunlar da konseptin ana damarını, A sınıf işlerini betimliyorlar. Sözünü ettiğimiz alanın birinci kısmı Amerikan popüler sinemasının film gramerini uygulayan eserler, ikincisi ise M. Night Shyamalan, Roman Polanski gibi isimlerle anlatılabilecek, piyasanın içinde ‘gerilim’ dozunu yükselterek belli alt türlere açılan atmosfer odaklı yönetmen filmleri.
Birincisine slasher filmleri “Okul” (2004) ve “Gen” (2006) ile cin filmi “Musallat” (2007) örnek verilebilir. İkincisine ise ilk gotik korku filmimiz “Küçük Kıyamet” (2007), hayalet filmi “Öldür Beni” (2009) ile parapsikolojik korku filmleri “Sıfır Dediğimde” (2008) ve “Ses” (2009) örnek verilebilir.
Yani Türk korkusunda şu sıralar dünya sinemasında aktif iki genel, dört de yan alandan bahsetmek mümkün şu sıralar. “Dabbe 2” ve “Ses” de bunlara mensup. İlki ‘B filmi’ üretiminin, ikincisi ise yönetmenin etkisini hissettiren olgun ve popüler korku filmlerinin içinde anılabilir rahatlıkla.
Kerem Akça’nın Önerdiği 15 DVD:
1-Kutu (The Box)
2-İtalya’ya Yolculuk (Voyage to Italy)
3-İkinci Nefes (Le Deuxieme Souffle)
4-Kontrol Limitleri (Limits of Control)
5-Paranormal Activity
6-İntikam Peşinde (Vengeance)
7-Ateşli Gençlik (Youth in Revolt)
8-Parlak Yıldız (Bright Star)
9-Terapist (Shrink)
10-Büşra
11-Kampüste Çıplak Ayaklar
12-Şeytan Karışmış (Accidents Happen)
13-Bornova Bornova
14-Cennetimden Bakarken (Lovely Bones)
15-Ses
.
kaynak