Øguz
Altın Üye
- Katılım
- 20 Ağu 2007
- Mesajlar
- 4,147
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Sayın Başbakan fırsat buldukça sürekli olarak 3 çocuktan bahsetmekte. En az 3 çocuk yapın demekte Türk Ailesine. Peki nüfus oranı neye göre artmalı veya neye göre azalmalı.
Bir ülkedeki nüfus artış hızının fazla olmasının sorun haline gelmesindeki temel etken, o ülkenin ekonomik kaynaklarının ülkede yaşayan nüfusun beslenme, barınma, eğitim, sağlık ve iş gibi temel gereksinimlerini karşılayamamasıdır. Bu duruma aşırı nüfuslanma denir.
A. Nüfus artışının olumlu sonuçları
1- Üretim artar.
2- Vergi gelirleri artar.
3- Mal ve hizmetlere talep artar.
4- Yeni endüstri dalları doğar.( Piyasa genişler, yeni yatırım sahaları açılır.)
5- İşçi ücretleri ucuzlar.
6- İhracatta rekabet kolaylaşır.
7- Askeri savunmada önemlidir kısa süre de güçlü ordular kurulabilir.
8- Nüfus dinamik bir yapı kazanır.
B. Nüfus artışının olumsuz sonuçları
1- İşsizlik artar.
2- Kişi başına düşen milli gelir azalır.
3- Tüketim artar, (Tüketici durumda olan çocuk yaştaki nüfusu ve tüketimi artırır.)
4- Tasarruflar azalır.
5- Ekonomik bağımlılık oranı yükselir.
6- İç ve dış göçler artar.
7- İnsanların temel ihtiyaçlarının karşılanması zorlaşır, Yetersiz beslenme sorunu ortaya çıkar.
8- İhracat azalır.
9- Demografik (nüfusa bağlı) yatırımlar artar.
10- Çevre kirlenmesi artar.
11- Çarpık kentleşme görülür, belediye hizmetleri zorlaşır.
12- Kalkınma hızı düşer.( Ulusal gelirin büyük bölümünün artan nüfus tarafından tüketilmesine bağlı olarak ekonomik kalkınma hızı yavaşlar.)
13- Artan nüfusu beslemek için toprağın aşırı kullanılması toprak erozyonunu hızlandırır.
Konu ile ilgili tavsiyeler:
Sevgili gençler bu konu ile ilgili olarak temel bilmeniz gereken husus nüfus artışı ile gelişmişlik arasında ters orantı vardır.Nüfusun yoğun olması kalabalık olması başka bir olay nüfus artışının fazla olması başka bir olaydır.Gelişmiş ülkeler çeşitli sebeblerden dolayı yoğun nüfuslanmış olabilir ancak eğitim seviyesinin yüksek olması aile planlaması ve kadının iş hayatına katılımı ve benzeri sebeblerden dolayı nüfus artış hızı düşük doğum oranları azdır.Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde ise doğum oranları çok yüksektir,yeteri kadar eğitim aile planlaması erken yaşta evlilik kadının iş hayatından uzak olması vb sebeblerden dolayı doğurganlık oranı çoktur.
Bu noktadan yola çıkarak bu tür sorularda dikkat edin ki şıklarda hep gelişmiş yada geri kalmış ülkeler olur içlerine bir tane gelişmiş yada geri kalmış ülke verilir.Bu ülkelerin gelişmişliklerini yada geri kalmışlıklarını nerden bilebiliriz derseniz o zaman biraz gündemi takip etmeniz dünya koşullarını bilmeniz gerekir.Avrupa genel olarak gelişmiş ülkeler özellikle kuzey ,batı ve güneyi Geri kalmış ve gelişmekte olan ülke olarak da Afrika,Güney Amerika belirli bölgeleri,Ortadoğu,Orta Asya kıtasındaki ülkeleri tercih edebilirsiniz.
Sonuç Kişisel Yorumum :
Yorum yapacaklar sağcılığı solculuğu (ideolojilerini) bir kenara bırakıp yukarıdaki yazının tümünü okuduktan sonra yorum yapsınlar lütfen.