türkçemizi korumak için lütfen destek!!!

evet arkadaşlar galiba korktuğum başımıza geliyor
konuyla ilgili bir haftadır bakan eden yok kaldıkmı yazılanlarla böyle oluyorişte "size katılıyorum sonuna kadar destekliyorum" demekle olmuyor olmaz

Anarres kardeşim çok duyarlı ve hassas oluşun her halinden belli bu duyarlılık için mücadele etmen de güzel her söylediğine sonuna kadar da katılıyorum ancak bi şeyine katılmıyorum,merak ettin dimi şimdi söylüyorum,bu konu ile ilgili 2 veya 3 yerde flood yapmışsın halbuki yeni post atacağına bir önceki postunu editleseydin hem forum kirliliği açısından hemde senin gibi hassas ve duyarlı bi insanın forum kurallarına uyması açısından mükemmel olurdu.Rica edelim daha sonraki konularda böyle floodlardan kaçınalım kardeşim...Saygılarımla....

teşekkürler arkadaşım uyarın için.acemilik işte.kurallara uymaya çabalıyorum ama elimde olmadan olmuş.artık daha dikkat li olurum.bu arada ben forumu biraz ihmal ettim herkesten özür dilerim finallerim başlıyor onlardan başımı kaldıramıyorum.destekleyen herkese teşekkürler.onlar bana teşekkür etmeselerde... umarım bir şeyler yapabiliriz.ve bu yasa tasarısı biran önce çıkar.yoksa güzel türkçemiz iyiden iyiye yok olacak.tabi çözümler de geçici olmamalı.en azından bizler bir şeylere dikkat edersek bireysel de olsa katkıdabulunmuş oluruz sanırım.

sınavların oldugunu tahmin etmiştim
başarılar............

ne acı ki devletimiz bu yasayı uygulamaya koymayı ikinci plana atıyor başta bunu hemen halletmeleri gerekir ama neylesinler be! imza kampanyası da çok iyi bir fikir destekçiyim...

beyler güzel bir sözlük buldum manyq onu kullanın bence

İşte ByrUN LİNK :

http://sourtimes.org/

:hhman:

beyler güzel bir sözlük buldum manyq onu kullanın bence

İşte ByrUN LİNK :

http://sourtimes.org/

:hhman:

yalnızca bir teşekkür yeter

katılıoRUM morzuzu ve anarres

katılıoRUM morzuzu ve anarres

arkadaşlar gerçekten duyarlı olmanız çok güzel.hepinize teşekkürler.son durum her şeye rağmen pek iç açıcı değil.şu sıralar yurdumuz üzerine oynan o kadar çok oyun var ki dilimizi yozlaştırma çabası da bunlardan birisi.tabiki tepkimizi koymuyor olmamız işte tasarının hala bekletilmesine neden oluyor.inşallah çabalarımız bir işe yarar.umudumu yitirmemeye çalışıyorum...

İnsanlarımızda o kadar duyarsız ki anlamıyorum. En azından kullanılar nickler var ki çok acayip bir kaç tanesine örnek vereyim. Ayyash,dervish,yashar bunlar ne Türkçe nede İngilizcedir. yazık ya bu dille bu kadar oynanmaz ki! Ben en azından öğrencilerimin bozuk ifadeleri olduğu zaman uyarıyorum. Her insanın mutlaka yapacağı bir şeyler vardır. Herkes birbirini bu konuda uyarırsa inşallah insanlarımız duyarsız olmaz. Böyle bir konuya değindiğin için teşekkür ederim.

filolog68 sanırım bir öğretimcisiniz.umarım öğrencileriniz de sizin kadar duyarlı olmayı becerebilirler.halen ne yazıkki pek bir çalışma yok.biz imza kampanyamızı tamamlayıp gerekli yerlere yolladık ama ne acıdır ki işe yaramadı.zaten bir ulusu yok etmenin en iyi yolu o ulusun dilini ve kültürünü yok etmek değil midir?işte bizim üzerimize oynan oyunlardan birisi.dilimizi yok etme çabası.yabancı dillerin sözcükleri hızla dilimize yerleşiyor.bir şekilde durdurmaya çalışsak da pek fazla duyarlı insan yok.yani durum her geçen gün kötüye gidiyor bence.aslında TÜRKÇE gerçekten çok güzel ve zengin bir dil.keşke insanlarımız bunun farkına varabilse.ben ve benim gibi olan duyarlı arkadaşlarım çalışmalarımıza devam ediyoruz.umarım yeni fikirlerle tekrar tepkimizi dile getiririz...duyarlı olan herkese teşekkürler.

Bu başlığa bir yorum yazayım istedim. Herkesin yorumlarını okurken de birşeyi özellikle gözettim. O da yazışmalarda ne denli düzgün Türkçe kullanılıdığı. Sadece bu başlık altında yazılan yorumlarda sadece filolog rumuzlu arkadaşımızın Türkçe kullanımı düzgün. Diğer tüm arkadaşlar Türkçe'yi koruyoruz diye destek mesajı yazarken dahi bir çok yazım ve dilbilgisi hataları yapmışlar. Bir kere en başta bu hataların en azından bu başlık altında yapılmaması gerekirdi. İkincisi ve bence çok ilginç olan forum başlığı yazısında "Türkiye" yerine "türküye" yazılmış olması. Hadi harf şaştı diyelim de niye baş harfler küçük yazılıyor? Önce yazdıklarınızı göndermeden bir okuyun derim. Ya da yolladıktan sonra okuyun ve editleyin ya da Türkçe deyişle düzeltin. Bu imkanımız var çok şükür. Cümlelerin ilk harfleri niye küçük? Ya da türk yerine Türk yazmak çok mu zor? Neyi nasıl yapacağız ben de bilmiyorum. Konuya sahip çıkan kardeşlerimizden bir tanesi de edebiyat bölümünde okuduğunu yazmış. O kardeşimize seslenmek isterim. Bir defa yazdığın mesajları bir oku bakalım. Bir dilbilgisi süzgecinden geçir ve sonra da bak bakalım haklı mıyım? Seni rencide etmek için yazmadım kardeşim , sakın yanlış anlama. Ama duyarlı olayım derken dahi duyarsız kalmak da çok tuhaf bence.

İş nereye gidiyor ben de bilmiyorum ama garip bir yozlaşma içerisinde olduğumuz doğru. Derwish ne demek abicim biri bana açıklasın? Derviş yazmak daha mı zor? Unutuorm veya geliorm ne demek? Geliyorum yazmak o kadar mı zor? Slm veya s.a. diye bişey yok bizim dilimizde. Merhaba yazın ve inanın bir doğru "merhaba" diğer yazdığınız tüm selam biçimlerinden daha havalı. Ya da "iyi günler" kullanın. Harfleri konuşurken yutuyoruz tamam buna diyebileceğim birşey yok. Ama bari yazarken unutmayalım. Bir ülkeyi birlik yapan en önemli unsur dilidir. Dilbilimci kardeşlerimiz bile bunun farkında değilse biz ne yapalım? Ben 35 yaşında bir Makina Mühendisiyim ve anadolu lisesi mezunuyum. Yani İngilizce temelli eğitim aldım. Ona rağmen ve sayısal tabanlı eğitim almış olmama karşılık Türkçe kullanımı konusunda bilgiliyim ve yazışırken de oldukça dikkat ederim. Şamata yaptığım zamanlar hariç elbette. Ama bu ülkede edebiyatçı , filolog veya dilbilimci olan insanlar bile dilimiz konusunda hassas olamazlarsa bizler kifayetsiz kalırız.

Arkadaşlar bence yapmayın. Kıymayın güzel dilimize. Bir yaz tatili esnasında tanıdığım Fransız bir hatun dilimizin kulağa çok etkileyici geldiğini söylemişti. Anlamadığı halde çok hoş bir melodisi olduğundan bahsetmişti. Oysa biz Fransızca için aynı düşünceleri taşırız değil mi? Bakın siz kaderin oyununa?

Rahmetli Atatatük'ümüzün kemiklerini sızlatmayalım. Latin harflerini bu hale dönüştürelim diye mi Arap alfabesini bıraktık? Lütfen biraz daha hassasiyet. Sakın unutmayın. Düzgün Türkçe konuşan bir insan karşısındakini mutlaka etkiler. Kimse ne dediğini anlayamadığı birine sempatiyle bakmaz. Daha çok ilgi görmek ve daha popüler ya da sevimli gözükmek istiyorsanız konuştuklarınıza ve yazdıklarınıza dikkat edin. Benden size naçizane abi tavsiyesi.

Sevgiler....

arkadaşım gerçekten güzel yazmışsın.ben edebiyat bölümünde okuyorum ve hızlı yazarken yaptığım hatalar dışında anlaşılmaz iletiler yazdığımı düşünmüyorum.ayrıca o kadar duyarlılıktan bahsetmişsin fakat 'populer' sözcüğü yabancı bir sözcüktür ve sende eleştirdiğin hataya düşmüşsün.'kifayetsiz' sözcüğü de dilimize Farsça'dan girmiş olup Türkçe değildir.sanırım sende eleştiriken ve yazmaya dikkat ettiğin iletinde oldukça yabancı sözcüğe yer vermişsin.ben işimi hakkıyla yaptığıma inanıyorum.ve buradaki insanlarda bir şekilde destek olmaya çalışmışlardır.sen eleştirilerini özgürce yapmışsın teşekkürler fakat sana iletilerimi eleştirme hakkını vermiyorum.o kadar düşünerek ve düzgün yazmak için uğraştığın cümlelerinde ve seçtiğin sözcüklerinde hatalar yapıyor ve özendiğin halde yabancı sözcüleri kullandıysan duyarlılıktan dem vururken daha dikketli olmalısın.
kişileri eleştirmek de ustalık işidir.lütfen bir daha bölümüm ya da yaptığım işle alakalı beni eleştirme arkadaşım.dediğim gibi buna müsade edemem ve hassas olduğum konularda duyarsızca suçlanmayı kabul edemem...ben elimden geldiğince Türkçe'mizi düzgün kullanmaya çalışırım.burada yanlış yazmış olmam benim gösteriş için ya da duyarlı olmaya çalışmak için duyarlı olduğumu göstermez...yazdığım iletilerin anlaşılır olduğuna inanıyorum.eğer burada kullandığın sözcüklerin kökenini sana anlatmaya kalkarsam emin ol kullandığın o 'seçkin' sözcüklerin hepsinin yabancı olduğunu anlarsın...neyse umarım sende hatalarını gözden geçirirsin...yanlış anlama kardeşim seni rencide etmek için söylemiyorum.ama böyle bir başlık altında bu hataların yapılması gerçekten hoş olmuyor...(son cümle özellikle sana özel lazaslan...) eleştirdiğin hatta yazan birçok kişiyi suçlayarak dile getirdiğin hataları kendinde yapmışsın...

Arkadaşım haddim olmayarak Lazaslan'ı yazdığı konuda haklı buluyorum. Bu konu başlığı altında yazdığınız bütün yazıları okudum ancak bir tanesinde bile noktadan sonra büyük harfle başladığınızı görmedim. Doğru bir dille iletileri yazmak bana göre gösteriş sebebi değildir. Şimdi belki bana da "Beni eleştirme hakkını size vermiyorum." diyeceksiniz ama benim yan alanım da Türkçe öğretmenliği. Ve bir dönem okulumuzda Türkçe öğretmeni olmadığı için derslere bile girmişliğim var. Yan alanımız Türkçe olunca neredeyse bir Türkçe öğretmeni kadar bölüm dersleri gördük. O yüzden bu iletiyi yazma hakkını kendimde buluyorum. Ben daha öncesinden bu konudan haberdar olmadığım için buna benzer bir konu açmıştım ve orada yazdığım cümlelerimin kuralların dışında olmaması için gayret gösterdim. Bence Lazaslan isimli arkadaşımız sizi doğru bir şekilde uyarmış. Bence sinirlenmek yerine yazdığınız mesajlardaki hatalarınızı düzeltseniz daha doğru olur. Çünkü açık söylemem gerekirse yazdıklarınızı okurken "Daha en basitinden noktadan sonra büyük harfle cümleye başlamıyor ama Türkçe konusunda destek istiyor. Bu nasıl bir çelişkidir?" diye düşünmekten alamadım kendimi. Ve bana çok itici geldi. Gerçekten üzgünüm ama gerçek bu. Şimdi bunları yazarken aklıma bana vereceğiniz cevaplar da geliyor. Bir önceki arkadaşa söylediğiniz gibi bana da "Sen yazdıkların arasında bir çok kelimenin kökünü, nereden geldiğini biliyor musun? Şu kelime falancadan, bu kelime filancadan." diyebilirsiniz. Ancak bilmediğiniz bir şey var. Halkın kabul edip kabullendiği bir çok kelimeyi de dilimizden atamayız, bunu anlamalısınız. Dikkat edin lütfen, HALK diyorum. Aydınlar ya da kendini üst kısımlarda gören insanlardan bahsetmiyorum. Lütfen sizi iyi niyetle eleştirip yapıcı olmaya çalışan insanlara da kulak vererek çalışmalarınızı sürdürün.
Ama bu yazdıklarım Türkçe konusunda size destek vermediğim anlamına gelmiyor. Belki imza kampanyası yapmıyor olabilirim ancak okulda güzel Türkçe konuşmakla ilgili bir çok etkinlikler yapıyoruz. Bunlar da Türkçe için faydalı olacak diye düşünüyorum. Umarım kampanyanız başarılı olur. Saygılar...

arkadaşım dedikleriniz için yanlış demedim.Eğer soun noktadan sonra büyük harfle yamamamsa işte bakın düzelttim.Fakat insanları eleştirirken dikkatli olunması taraftarıyım.Halk içinde kulanılagelen sözcüklerin değiştirilemeyeceğini biliyorum ama bu sözcüklerin Türkçe karşılıkları olduğunu da söylüyorum.Ben günlük yaşantımda dilimizi oldukça iyi kullanıyorum.Burada noktadan sonra büyük harfle başlamamam Türkçe'yi yanlış kullandığımı göstermez sanırım.Ayrıca arkadaşım benim bahsettiğim konu Türkçe'nin yanlış kullanımı ve yabancı sözcüklerin dilimize çok fazla girmiş olması.İmla ile ilgili bir konu değildi.Neyse ben dikkat ederim buradada ama lütfen kişisel eleştirileri farklı yollarla yapın.İnsanlara bahsedilen konu çok daha farklı.Destekliyorum dediğiniz için teşekkürler...

Ne imza kampanyası ne de devletin konuya el atması...Arkadaşlar bu konuda iş sadece bu dili konuşan ve bununla gurur duyan insanlara düşüyor.Yapılması gereken şey ise daima konuşmalarımızda bunu dile getirmek ve bu davada ne kadar haklı olduğumuzu anlatabilmektir.Bizden küçük kardeş ve arkadaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmeli ve onlara "Atatürkçülük" kimliğini benimsetmeliyiz.

Arkadaşım gerçekten çok güzel söyledin.Diline,kültürüne,kimliğine sahip çıkmak isteyen insanlara düşüyor görev sanırım.Atatürk,Türk Dil Kurumu'nu boşuna kurmadı zaten.Ama ne yazık ki insanla birçok konuda olduğu gibi dillerini kullanmakta da bilinçsiz ve doğru kullanımlar için duyarsız.Bir şeyler yapmak adına zaten imza kampanyası gibi etkinlikler.Sonuçta tepkisizleşiyoruz git gidene yazık ki.Korkarım bu durum daha da kötüye gidecek.Ben tepkisiz kalmadığıma seviniyorum.Benim gibi düşünen insanlarda öyle...

Arkadaşlar ne yazık ki Türkiye üzerine çok fazla oyun oynanmaya başlandı.Git gide benliğimizi kaybedeceğiz korkarım ki.Dilimiz,kültürümüz yavaş yavaş kontrol altına alınmaya başladı.Zaten insanlarda şiddet eğilimi çok fazla.Kendi kendimize düşman olmaya başladık.Küçüklerimize dilimizi öğretmeliyiz bencede.En azından bilgilendirmeliyiz bu konuda.Büyüklerimizin de yağtıkları yanlışları uyarmalıyız.

Geri