Türbe ibadethaneye çevrilebilir mi?

DeRSaaDeT

Islambol
Altın Üye
Reaction score
0
Resulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) kayma noktalarından birisinin de büyük zatlar için yapılan türbelerde gerçekleştiğini söyler.

Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ), Efendimiz’e Habeşistan’dayken bir kilise gördüğünü anlatır.

Kilisenin adı Mariye’dir ve bu kilisede farklı resimler çizilmiştir. Bunun üzerine Allah Rasulü (sallallahu aleyhi ve sellem), “Sizden evvelki ümmetlerden öyle toplumlar var ki, bunlar zarar ve hüsranın en büyüğünü yaşadılar. İçlerinden salih bir kimse öldüğü zaman onun kabri üzerine bir mescit bina eder, ona ait veya başka resimler yapıp oraya koyarlardı. İşte bunlar Allah nezdinde mahlukatın en şerlileridir.” (Buhari, Salât 54) buyurur. Çünkü onlar başta peygamberler olmak üzere salih zatların kabirlerini mescide çevirmişlerdir. Efendimiz vefat etmeden evvel ashabını uyarıyor ve böyle bir yanlışa düşmemeleri için onları ikaz ediyordu.

Dinimizde ölüye ihtiram edilir; fakat bunu dinin hudutları içinde yaparız. Türbeler, bizim için Fatiha okunacak, dua edilecek, huzurunda edeple durulacak, Allah’ın nezd-i Uluhiyetinde makbul bir insansa onun makbuliyeti vesile kılınarak dua edilip ayrılınacak yerlerdir. Oralar kesinlikle ibadetgâh yapılamaz. Bunun dışında hususi muameleye tabi tutmak bid’attir.

Hayatımız sünnet yörüngeli olmalıdır. Nitekim sünnetten yaptığı her şey, bidatin vücut bulabileceği delikleri tıkar. Ve sünnetten terk edilen her şey de bir bidatin gelişmesine yol açar. Kısaca, her bidat, bir sünneti götürür. Her ihya edilen sünnet de bir bidati öldürür.

Selim ALP

----seviyeli ol üye arkadaşlarının mesajlarına saygılı olmayı öğrenmelisin

camel' Alıntı:
editledim alıntıdaki cümleyi (anti)

babanın yeri mi lan burası ??? önce ahlaklı ol . arkadaşın yazdığı şeye karşı çıktığına göre engin İslam bilginisin herhalde....

sakin arkadaşlar daha önce de dediğim gibi onlar kötü yazdıkça sizler hoş görülü olmalısınız Kötü mesaj yazan arkadaşlara anında yönetici arkadaşlarımız zaten müdahale ediyor sizler kötü mesaj yazdıkça pek hoş görünmüo daha dikkat edelim

arkadaşlar bırakın ya o insanın Allahsız demesiyle Allahsızmı olduk ben bulduğum doğruları sizlerle paylaşayım birilerini aydınlatayım benim derdim bu ben bu arkadaşa hiç kızmadım canı sağ olsun herkese iyi forumlar

Aslında peygamber döneminde olduğu gibi hanımlar da camilere gitmeli... Öyle birşey var ki sırf cami kapısı yüzlerine kapandığı için şirke kadar gidebiliyor hanımlar... Cami yerine türbelere gidip ölüden medet umuyorlar. Her ne kadar "Biz dileğimizi Allah'tan istiyoruz!" deselerde türbe demirlerine bağladıkları çaput, bez, beşikler ve türbe taşlarında beklettikleri su şişeleri hata yaptıklarını göstermektedir. Camiler hanımlara açılırsa yüreklerindeki ibadethane boşluğu giderilecek ve hata yapmalarının önüne geçilecektir.

Bu arada türbe, kabir ziyaretleri yapılmalıdır; ihmal edilmemelidir.

Unutmadan hatırlatayım... Hanımların yüreklerindeki bu ibadethane boşluğu o kadar dayanılmaz bir hale gelmiştir ki kiliselerde mum dikip Allah'tan sağlık, mutluluk dilemeye kadar varmıştır. Bir an önce camiler hanımlara açılmalıdır.

Hz Nuhun zamaninda takva sahibi insanlarin (rivayetlere göre artik dogrulugunu Rabb daha iyi bilir) put haline dönüsüde buna benzer..slmetle kuruntu

emeğine sağlık çok yararlı bir bilgi saol ...!

Türbeler elbette ibadethane değildir.bence her mezar gibi ölümü hatırlatıcı özelliğe sahiptir o kadar.ölen kişiye dua etmek için illa ki mezarın bulunduğu yere de gitmek şart değil.
Ayrıca ruhun da ölümlü olduğunu ve baki sıfatını sadece Allahın taşıdığına inanlardanım.

Geri