TÜRBAN İSLAM’ın ŞARTI mı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

harbikiz

New member
Reaction score
0
turban-islamin-sarti-mi-2510101200_l.jpg

Her samimi Müslüman İslam’ın 5 şartı olduğunu bilir. Bunlar, Kelime-i şehadet getirmek, Namaz kılmak, Zekât vermek, Hacca gitmek ve Oruç tutmaktır. Din sömürüsü yapanlar ise bu şartlara bir de türbanı eklediler. Oysa ne şartlar arasında ne de Kur’an’da türban türünden bir örtü yoktur.
Türban konusunda çok yazıldı. Söylenenleri tekrar etmeden, eksik kaldığını düşündüğüm birkaç ayrıntı aktaracağım.
DİN SÖMÜRÜCÜLERİNE DİN DERSİ
Örtünme konusu Kur’an’da, Ahzab Suresi’nin 59’uncu Ayeti ve Nur Suresi’nin 31 ve 60’ıncı ayetlerinde geçmektedir.
Kur’an’da geçen "Hımar' kelimesi 'Baş örtmek' anlamına değil, sadece 'örtmek' anlamına gelmektedir. Başörtüsü demek için "örtmek" yani "hımar" kelimesinin yanına "baş" yani "re's" kelimesinin 'gelmesi gerekmektedir. Böylelikle ortaya hımarü-re's' yani ‘başörtüsü’ çıkacaktır. Oysa ne ayette ne de Kur’an’ın hiçbir yerinde 'hımarü-re's' diye bir tanımlama yoktur.
Arapçada, kadınların başlarına örttükleri örtünün özel bir adı vardır. Bu da ‘mikna’ ve ‘nasıfy’dır. Din sömürücüleri Kur’an’ın herhangi bir yerinde ‘mikna’ ya da ‘nasıfy’ kelimelerinin geçtiğini gösterebilirler mi?
Ayetteki 'Hımar' yani örtünün yanında geçen ise 'Cuyub' kelimesidir. Cuyup, 'yaka' veya 'göğüs' demektir.
AYETLER NEREYİ ÖRTMEKTEN BAHSEDİYOR?
Şimdi gelelim Nur Suresi 31’nci Ayete. Bu ayetle ilgili çevirileri aktardığımızda da başın örtülmesi anlamına gelen bir ifade gören olursa bize de anlatsın ki gözlük takıp daha iyi görelim.
Muhammed bin Hamza’nın 1424 yılında yaptığı ilk çeviri şöyledir:
"Söyle inanan kadınlara, gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar ve cinsel organlarını saklasınlar. Ziynetlerini (süslerini) göstermesinler. Örtülerini de yakalarının üzerine bıraksınlar ."
Prof Dr Yaşar Nuri Öztürk’ün çevirisinde ise "Mümin kadınlara da söyle, bakışlarını yere indirsinler. Cinsel organlarını/ırzlarını korusunlar. Örtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar" denilmektedir.
Prof Dr Zekeriya Beyaz’ın çevirisi de benzer şekildedir:
“İnanan kadınlara da söyle, gözlerinden kıssınlar (başkalarının ayıp yerlerine bakmasınlar), kendi ferclerini (ayıp yerlerini) de saklasınlar, ziynetlerini (takılarını) apaçık göstermesinler. Ancak kendiliğinden gözüken bunun dışındadır. Örtülerini yakalarının (gerdanlık ziynetinin) üzerine kapatsınlar.”
Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an-ı Kerim Meali farklı yönlere çekilebilecek ifadeler içerse de genel anlamda yukarıdaki çevirilerle benzerlik göstermektedir.
“Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. ‘Başörtülerini’ ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından yahut babalarından yahut kocalarının babalarından yahut oğullarından yahut üvey oğullarından yahut erkek kardeşlerinden yahut erkek kardeşlerinin oğullarından yahut kız kardeşlerinin oğullarından yahut Müslüman kadınlardan yahut sahip oldukları kölelerden yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar.”
Diyanet İşleri Başkanlığı için çeviri yapanların ‘Başörtüsü’ kelimesinin karşılığı olan 'hımarü-re's' ifadesini nerede gördüklerini çok merak ediyorum.
Ahzab Suresi 59’uncu Ayetin de örtünmeden bahsettiğini söylemiştik. Bunu da Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an-ı Kerim Meali’nden aktaralım:
“Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur.” Burada istenen başın örtülmesi değil, bedenin örtülmesidir.
Örtünmeyle ilgili son olarak Nur Suresi 60’ıncı Ayete bakalım. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an-ı Kerim Meali şöyle demektedir:
“Artık evlenme ümidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar için daha hayırlıdır.”
Yedi yaşımdan 14 yaşıma kadar tatillerde Kur’an kursuna gittim. Ayrıca Kur’an’ın sadece Türkçe değil Fransızca çevirilerini okudum. Din bilgini değilim, ama başımıza ulema kesilenlere de iyi yanıtlar veririm.
İslam’ın ne kutsal kitabında ne şartlarında ne de sünnetinde aşırı örtünme diye bir şey yoktur. Gerçek böyleyken İslâm Ülkeleri'nde kadınlar, çarşaftan, ihrama, burkadan peçeye kadar neden farklı farklı kumaşlarla kapatılmıştır? Bunu da ayrıca yazacağım.
Bir başka gerçek ise din sömürücülerinin türban’ı başörtüsü olarak yutturmalarıdır. Dikkat ettiyseniz yıllarca türban dediler, şimdi sadece başörtüsü diyorlar. Üstelik bunu karşı tarafa da söyletmeye başladılar.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun sözleriyle bitirelim:
“Bir kadının başını örtmesi Müslümanlığa giriş beyannamesi ve ya Müslüman olmanın yegâne ve ön şartı değildir.”
Gürbüz Evren
Odatv.com
kaynak

Şart veya değil yasaklamanın mantığı ne?

İslamın şartı değil diye fetva verenler, aynı zamanda İslamafobia yüzünden düşman kesiliyorlar. İlginç... Madem ki İslamla alakası yok ne demeye milleti şeriatla korkutup bu korku üzerinden başörtüsü karşıtlığına yandaş arıyorsun?

Bu soruyu soran kişi için soru ile cevap vermek gerekir;

Katli vacib midir ?

"...Örtülerini de yakalarının üzerine bıraksınlar ." derken masa örtüsünden bahsedilmiyor herhalde!
bu kadar düşmeyin..

"Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin hanımları­na söyle. Dış örtülerinden üzerleri­ne alıp örtsünler. Bu, onların başkaları tarafından tanınıp rahatsız edilmemeleri için daha uygundur. Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir."
Bir diğer ayet ise
.
Bunun haricinde Nur süresinin 24. ayetinden 31. ayetinin sonuna kadar okuyun bakalım şüphe kalacakmı.

neyin peşindeler anlamıyorumki.Ulan emir bu emir öyle tartışılacak bi tarafı yok.Bunu bu güne kadar engelleyenlerde Allah'u alem çok çok çok büyük günahtadırlar.Sen Allah'ın emrinin uygulanmasını engelleyiorsun.olayın şiddetine bakarmısın.

keşke insanlar birbirlerine karşı daha höşgörülü olabilse. dinini dilediğince yaşamasına izin verse. din'ini yaşayanlarda farklı düşünenlere saygı duyabilse. impossible is something

senin dinin sana benim dinim bana.
benim dinimden sana ne

Örtünme konusu Kur’an’da, Ahzab Suresi’nin 59’uncu Ayeti ve Nur Suresi’nin 31 ve 60’ıncı ayetlerinde geçmektedir.
Kur’an’da geçen "Hımar' kelimesi 'Baş örtmek' anlamına değil, sadece 'örtmek' anlamına gelmektedir. Başörtüsü demek için "örtmek" yani "hımar" kelimesinin yanına "baş" yani "re's" kelimesinin 'gelmesi gerekmektedir. Böylelikle ortaya hımarü-re's' yani ‘başörtüsü’ çıkacaktır. Oysa ne ayette ne de Kur’an’ın hiçbir yerinde 'hımarü-re's' diye bir tanımlama yoktur.
Arapçada, kadınların başlarına örttükleri örtünün özel bir adı vardır. Bu da ‘mikna’ ve ‘nasıfy’dır. Din sömürücüleri Kur’an’ın herhangi bir yerinde ‘mikna’ ya da ‘nasıfy’ kelimelerinin geçtiğini gösterebilirler mi?

başka bi açıklamaya ihtiyaç varmı acaba.

Bu soruyu soran kişi için soru ile cevap vermek gerekir;

Katli vacib midir ?

He vacip vacip git öldür... TÜrbanı taştışmaya bile tahamülünüz yok ondan sonra çözeriz..Çözersiniz çözersiniz... İstiklal marşını ilk 3 maddeyi askere gitmeyi apo itini pkk sürüsünü tartışırken sorun olmuyor.. Türban olunca hemen katledecek.....

Türban takar takmaz umrumda değil ama takanı namuslu göstermek daha müslüman göstermek yersiz.. Açın samanyolunu 2 tane o beyin yıkayan kısa dizilerini seyredin başı açıklar namussuz bi onlar namuslu... Bi onlar müslüman.. Boş işler bunlar tartışmak bile yersiz türbanı.. Vakit kaybı... Merve kavakçı gibiler meclise gircekse eğer bırakın yasak olsun türban....

€rd@ls10;5190257' Alıntı:
1400 senedir müslüman kadınlar başını keyfinden mi örtüyor dersiniz...

Bu nasıl mantık ya... Bu mu yani haklı gerekçen.. O günlerden bugüne kalan 1000 tane şey sayarım sana yarısını şimdi yapmak suç hadi onlarıda yapalım.. Zaten islamiyet gelmedende önceden kadınlar örtünüyordu orada.. Arap kültürü öyle zaten..

Türban fransızca bir kelime Türkiyedede 30 yıldır ya var ya yok.. Baş örtüsü var bizde.. Gidin anadolu kadınına türban mı baş örtüsü mü takıyorlar görün.. Bir deli kuyuya taş atmış işte 40 akıllı çıkaramıyor...

Ne türbanmış arkadaş ya isteyen kullansın istemeyen kullanmasın bu kadar basit.
Erkekler neden tartışır ki türban konusunu anlamış değilim???
Türban kullanma hakkı ellerinden alınmış erkeklerle mi karşı karşıyayım yoksa?

Mahalle,aile,çevre baskısı yüzünden onbinlerce kardeşimiz, ablamız zorla türban kullanıyor. Bu mu yani islamiyet?

Bu konuda yorum yapmak bile gereksiz bence. Üstte mealleri okuduk. Kim çevirmişse kendine göre yorumlamış tabiki. Burdaki yorum yapan arkadaşlar sanki mükemmel arapça biliyor, sanki o tarihte yaşamış görmüşler gibi yorumlar yapıyor.

Kim okuyup ne anlarsa onu yapsın arkadaş. Öyle katli vacipmidir bilmemne gibi saçma sapan yorumlarda yapmayalım(Fatih hoca lafım sanadır.) Dinin sana katil olmayı mı emrediyor?

Zamanın birinde bedüzzeman diye bir adam yaşarmış..

Hadi selametle ;)

müslüman için "kuran" esastır.. bir müslüman bir konu hakkında şüpheye düştüğünde önce kuran'a bakacak (teori dersi) , tam aradığı cevabı bulamadıysa "sünnete" (labartuar dersi), yine anlamadıysa konu hakkında uzman kişileri dinleyerek "mantığını" kullanarak karar verecek (dersi iyi çalışmış çalışkan öğrenciler :)) .. mesela kimse bana şarap haram mı demesin daha birinci maddede (kuran) günah olduğu ortaya çıkıyor... 2. ve 3. maddeye geçmeye gerek yok; ancak türban konusunda şahsen benim de çekincelerim var.. arkadaş ayetleri sıralamış , orda "yakanın üstüne" düşmesi gereken başötüsü mü yok sa başka bir örtü mü? (mesela fula..vb) ben de tam olarak anlayamadım.. ama benim bir teorim var.. doğru olmayabilir, kimseyi etkilemek istemem, ancak SADECE BENİM ŞAHSİ DÜŞÜNCEMDİR, DOĞRU DİYE İDDİA ETMİYORUM...teorim şu: sünnet

malumunuz abdest alırken (erkek-kadın aynı şekilde alıyor) ne yapıyor, başını,ensesini, kulaklarının arkasını,ayaklarını,ellerini, kollarını dirseklere kadar yıkıyor.. bu ne demek.. YORUMUM ŞU: ÇÜNKÜ BU KISIMLAR AÇIK VE kirlenme ihtimali en çok olan yerler.. niye insan abdest alırken (cenabetken alınan gusul abdestini kastetmiyorum) göğsünü yıkamıyor.. çünkü kapalı (kapalı olması gerekiyor) kirlenme ihtimali az... ama açık olan yerlerin ki (belki abdest alırken yıkanan yerler) yıkanması gerekiyor, çünkü buralar açık ve kirlenme ihtimali fazla...

BU KONUDA FİKİRLERİ OLAN ARKADAŞLAR VAR İSE YAZSINLAR LÜTFEN.. TAM OLGUN BİR TEORİ DEĞİL BU..

teşekkür ederim...

başörtüsü mü türban mı ?
Biz başörtüsü diyoruz Siz ısrarla türban diyorsunuz.
Türban Türkiyede neyi temsil eder Allah aşkına...
Konu Türban mı yoksa Başörtüsümü?
Bunu idrak edmiyorsanız burada laf olsun diye, kendinizi tatmin etmek için yazmayın lutfen.
Selamlar

(Ahir zamanda ümmetimin kadınları vücutlarını gösterecek elbiseler giyecekler, saçlarını da deve hörgücüne benzetecek şekilde topuz yapacaklardır. Onlar lanetliktir.) Hadis-i Şerif [İbni Hibban]

Başka söze gerek var mı ? Türbanlıların saçlarının arkaları neye benziyor acaba ?

Türban şart değil abicim islamda örtünün diyor istersen çuval ile örtün ama usulune göre örtün ister çuval geçir ister torba ister abbate kumaşlar kullan islamda örtünme vardır.

Örtünme yoktur demedik zaten.Bugün bu olayların tıpki Hadis-i Şerif ' te geçtiği gibi gelişmesi , baş örtüsü yerine türban kavramının gelmesi , gelmesi ve bunun siyasi bir obje olarak kullanılması bizim sıkıntımız.Benim anneannemde babaannemde tanıdıklarım da "başörtüsü" kullanır.Ama türban kullanan yok çok şükür bizde.

Öfkemin asırlardır kapanmayan yarasına Kurşun sıkıyorlar yine şüheda!
Ülkemde örtülerim çekiliyor başımdan,
Başörtülülerle boğuluyorum her gece,
İlmik ilmik boğazıma düğümleniyor hıçkırığım,
Haykırmak istesem de sesim çıkmıyor ,
Hafakanlar ortasında kaldım, Biçareyim şüheda !

Bugün yine zulüm yağıyor, Akan gözyaşlarım üstüne,
Birileri başörtümü istiyor, Birileri ölüm istiyor şüheda !

Yitik sevdamı yok etmek için, Darağaçlarında ...
Bak bir Zeyneb çıkmış şüheda !

ONURUMDUR ÇİĞNETMEM ! diyor ...
Birilerinin dili dışarıda,hayvanca saldırıyor ...
Bir Sümeyye çıkıyor Her fırsatta karşılarına ...
Ve direnişin sancağı, Başörtümüz oluyor !
Dalgalandıranlara selam olsun !
Öfkemin yarasına intikamlar yağıyor şüheda !

Beyazıt Meydanında yakılan, İsyan ateşi bile içimi ısıtmıyor !
Buz kesildim utancımdan şüheda !

Kan-ter içinde kaldım, titriyorum; Öfkelerin ayazında ...
Bak bir Aişe çıkıyor ;ŞEREFİMDİR ÇİĞNETMEM ! diyor !
Birileri hayasızca, Peruk teklif ediyor...
Bir Zehra direnişi çıkıyor, iğrenç teklifin karşısına !
Ve direnişin sancağı, Başörtümüz oluyor !
Koruyanlara selam olsun !
Beynimin dehlizlerine, Bakışların düştü yine şüheda !
Gelmek istesem tel örgüler bırakmıyor,
Uykularım bölünüyor bin berzah ötesinde...
Keşke diyorum, keşke ...
Ama yok, yok işte ...
Arasatta kalmış gibiyim, Biçareyim şüheda !

İntizarın düşüyor gönlümün vuslatlarına,
Kelepçeli ellerimi semaya kaldırarak,
Yitik sevdamın örtülü çiçeklerine Adıyorum dualarımı !

İslam için öleceksem ey kılıçlar alın canımı ...

Mehmet Akif Ersoy ...

Ne Güzel Yorumlamış Merhum Şairimiz Allah Mekanını Cennet Etsin ...

İslamiyette örtünmek hadislere ve ayetlere göre apaçıktır ki vardır... Ancak bu türban mıdır çuval mıdır başörtüsü müdür yemeni midir tülbent midir kumaş mıdır bunun ne diye tartışmasını yapıyoruz? İsteyen istediği şeyle örtünsün yeterki örtünsün... ha türban ha başörtüsü ne fark eder? ben hala bunu anlamış değilim gerçekten? çok samimi bir şekilde soruyorum bu soruyu lütfen açıklayabilirmisiniz? eğer siyasi simge diyorsanız zamanında yeşil parka da siyasi simgeydi ve sağ grup deniz gezmişleri üniversitelere almayınca faşist diye nitelendiriliyordu... ama parka üniversitelere girince siyasi simge olmaktan çıktı... demek istediğim şudur ki neden şekle aldanıyoruz? önemli olan niyet değil midir? önemli olan örtülmek istenen yerin herhangi birşeyle örtünmesi değil midir?​

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri