spor ve kadın!!!

piken

New member
Reaction score
0
KADIN VE SPOR

Bir toplum içinde kadının spora katılımı, kadının o toplum içerisindeki genel statüsünün bir yansımasıdır. Dünya genelinde de kadının konumu ve kendisine biçilen roller düşünüldüğünde, spor içinde kadının sporcu özelliğinden önce cinsiyetiyle değerlendirildiği söylenebilir. Özellikle 1970'lerin başından itibaren gelişen feminist akımla birlikte, kadın ve spor konusu ciddi olarak ele alınıp, tartışılmaya başlamıştır.

Her konuda olduğu gibi, sporda da cinsiyet üstünlükleri söz konusudur. Spor dallarında, farklı yüzde performans düzeyleri ile bir dominant taraf mevcuttur. Ancak gelişim düzeyleri farklı toplumlarda bu konuya olan bakış açısı değişmekte, endüstrileşmiş ülkelerde kadınların spora katılım oranı fazla iken gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran düşüktür. Çünkü bu toplumlarda kadın, hala dişi cinsin yalnızca doğurganlık için yaratıldığı, ter yerine parfüm kokması, aktif yaşam yerine pasif yaşamı seçmesi düşünülmektedir. Spora katıldığında ise, kadının tenis, yüzme, paten gibi artistik ve estetik branşları seçmesi önerilmektedir.

Sayın hemcinslerim çok sevgili hackhellgirlsler;
Spor yapın hem sağlıklı hem dinç hem güzel olun.Aranızda tenise ilgisi olan varsa,öğrenmek isteyen ya da bilen,paylaşımlarımızı bu başlık altından yapalım...

antrenman

evet başlıoruz:D

GEVŞEYEREK En İyi 'form'a (ISINMA ANRENMANI)

Tenis, büyük ölçüde hareket gerektiriyor. Kaslar esnek olmalı ve eklemlerle kaslar büyük bir hareket alanına sahip olması gerekiyor. Maalesef esneme ve hareket özellikleri yaş ilerledikçe azalıyor ve bazı adale grubu kısalıyor. Buna, ayrıca eklemlerin mümkün olduğu kadar iyi çalışması için, hareketliliğin ön koşul olması ekleniyor.

Eklem, artık kullanılamazsa, yükü orantı-rsız bir şekilde taşır. Bu, sonuçta aşınma, kronik rahatsızlıklara ve sakatlanmalara yol açar. Parolamız streç, kasların hafifçe esnetilmesi, sinirler ve bağların sürekli esnekliği ve verimliliğini sağlar. Günlük beş ile onbeş dakika arasında bir program idealdir.

Kaslar ancak 39°C - 40°C'de gerçek anlamda esnemeye uygun olduğundan 'stretching'in küçük bir ısınma programı ile kombine edilmesi gerekir. Esnemede önemli olan ardından yaylanmamaktır.

Yaylanmada adalenin üstüne uygulanan kısa gerilim etkisi, bunun gerilmesine neden olur - ama streçin etkisinin tam tersini sağlamalı: adale gevşemeli ve kendini bırakmalı.

Bundan sonraki dört alıştırma hem ısınma hem de soğumada yer almalı. Antre-man öncesi beden, optimal seviyede aktif hale getirilir ve gelecek olan zorlamalara hazırlıklı olur, antremandan sonra alıştırmalar kasların tekrar rahatlamasına yardımcı olur, gevşetici rol oynarlar ve en iyi sonuca ulaştırırlar.

Niçin Isınma ve Esneme

Kaslar çalıştığında Kasların ısısı 34°C-den 40°C'ye kadar çıkar. Isı kan dolaşı-mıyla tüm vücuda yayılır.
Artan ısıyla birlikte kaslardaki maddesel dönüşüm süreci rahatça artar. Enerjiyi daha çabuk hazır hale getirir. Böylelikle kas daha bir verimli hale gelir.
Isıtılmış ve açılmış kas lifleri, sinirlere ve bağlara daha çok yüklenilebilir, üstelikte kolay yırtılmazlar.
Vücut ısısı arttığı sürece sinirsel uyarılar daha çok hızlanır. Beyindeki motor sistemi daha aktif hale gelir. Hareketler daha iyi koordine edilebilirler. Tepkiye hazır olma ihtimali artmış, sakatlık ihtimali de düşmüş olur.
Eklemler korunmuş ve aşırı basınç yüklemelerine karşı da donatılmış olur, çünkü yüksek vücut ısısı eklem yerlerindeki kıkırdakların şişmesine etki eder.

1. Egzersiz (Rahat Koşu)

Streç programıma geçmeden önce her zaman ısınırım. Bu sırada ısınma çalışması iki bölümden oluşuyor. Genel ısınma, vücut fonksiyonlarını harekete geçiriyor. Bunun için 10-15 dakika hafif ve yavaş bir koşuyu tercih ederim. Kalp ritmi artar, kasların ve derinin ısıları yükselir. Benim önerim; aynı zamanda kol kaslarını da ısıtmak isterseniz, koşu esnasında yumuşak bir tenis topunu ya da lastik bir halkayı avucunuzda sıkabilirsiniz. Bundan sonra özel bir ısınmaya geçilebilir; örneğin rahatça, toplara vurmak gibi. Böylelikle organizma antren-manlardaki veya maçlardaki zorlanmalara hazırlanmış olur, aynı zamanda da sakatlık riski düşürülür.

2. Egzersiz (Bacak Açma)

Bu egzerside bacakları mümkün olduğunca açıyorsunuz. Bu sırada ayak uçları karşıya baksın. Vücudun üst kısmı düz, baş omuzun üstünde. Kalçamdan da destek alıyorum, bu sırtımın düz kalmasına yardımcı oluyor. Sonra kendinizi yavaş bir şekilde mümkün olduğunca öne doğru eğiyorsunuz, (resim 2a) Bu pozisyonda durup 30'dan 25'e geriye doğru sayınız. Ayrıca öne eğilirken ellerinizle yerden destek almanız mümkün. Sonra bacaklarınızı baldırlarınızın iç kısımlarında hissedene kadar açın. Ellerinizin üzerine yüklenerek baskıyı kontrol edebilirsiniz. Plajda bacaklarımı açabilmek için ayaklarımı sabitleyecek bir imkan bulamadığım takdirde, kendime kaymayan bir zemin ararım. Böylelikle streç egzersizi yaparken kayma ve de kas kopmalarının önüne geçmiş olurum. Teniste yüksek bir hareket kabiliyeti sağlıyor.

3. Egzersiz (Makas)

Adım alma pozisyonunda durun. Yavaşça dizin üstüne gelin, bu arada arka bacak yerde durmalı.

Ön bacak dik dursun. Vücudunuzun üst kısmı düz kalsın. Öncelikle baldırlarımdan destek alıyorum, kalça ve bacağın ön kısmındaki gerginliği hissediyorum. Daha sonra da öne iki elimle yerden destek alıyorum. Böylece ön bacak "hareketlendiriliyor" örneğin üstüne eğilen bacağın kasları.

4. Egzersiz (Gevşeme)

Gevşemiş olarak karnınızın üzerine yatın. Eller bir omuz mesafesinde başın önüne uzatılır. Kollarınızı yavaşça gerin ve başınızı ensenize kaldırın, bu sırada vücudunuzun ön kısmındaki rahatlatıcı gerilmesini hissetmelisiniz.

Bu egzersizde özellikle her zaman dikkat eder ve konsantre olurum. Burada amaç, ön gövdenin kaslarını esnetmek, aynı zamanda da sırt kısmını daha fazla zorlamamaktır. Önerim: düşünün ki göğüs kafesinize bir bant bağlanmış olsun, öyle ki sizi belirgin bir şekilde yukarı veya arkaya değilde daha çok öne doğru çeksin. Kollarınızı tamamen açmanız gerekmiyor. Önemli olan sadece gerilmeyi hissetmenizdir

çok güzel bir konu bu piken ellerine sağlık
spora vaktim yok diyenler ya da işine gelmeyen arkadaşlarda var
en azından yürüyüş yapın, Asansör yerine merdivenleri kullanın
nee biliim hareketli olun ya yaşlı değilseniz tabii :)

evt yaa,illa bişiler yapamıorum diolarsa bile yürüsünler,hatta merdvn kullansınlar:D

evet yapın şimdiden yoksa sonra yok selülitti basendi adamın kafasını şişirmeyin:)

alla alla sırf selülit olmasın die mi?sağlık için jackal:D

hersey saglık ıcın...erkeklernde hemen sıvılce dedıklerı bıslerın ıse gobek dedıgı sey cıkıor yoksa yanlısmym..puhaha...(((:)

doorusun jujummm:D

tamam kızlar esprı olsun dıye soyledık yaaa alalla
sağlıklı ve güzel olun yanı:eek:

piken kınıyorum seni :mad: :mad:

"Sayın hemcinslerim çok sevgili hackhellgirlsler;
Spor yapın hem sağlıklı hem dinç hem güzel olun.Aranızda tenise ilgisi olan varsa,öğrenmek isteyen ya da bilen,paylaşımlarımızı bu başlık altından yapalım...""
ben amator olarakda olsa tenis oynuorum ... (burda tenis oynayan güzel kızlar oldugu ıcın sanmayın :D ) paylasım yapamıomuyum yanı burda hı fırk ?

beni kınıosun ööle mi?:mad:
kızlar sayfası die sööledim,hade yap paylaşım bekliorum

bi kere mod sensın hem sen daha cok biliosun bu biiirrr...
ikincisi ySe tenis oynayan herkesın bılmesı gereken tek gercek o da sharapova dır :aba: :aba: bu da nokta sanırım ....

sharapova dien bilen soleyende tenisten anlıor hawasınada giriorya...ne diim ben...

yane kısacası bnm imzamdır dii mi:D

gyner bu espriydi taam mı bisey söleme sen takıl ;) ben ne dıyım sana sahanın boyutlarını kuralları anlatiim mi bunu mu istion yoqsa :alkol: :alkol:

piken : eet senın ımzan sen hala bu fotoları nerden buldun sölemıon bana ya nese...

atışmayın bakim:) resmleri bulurum ben,sergileyecem yakında burda mrk etmee:)

ispiyoncu oncelıkle ısmımı doru yaz arkadasm...ayrıca bnkınıde cıddıye alma bnde saka yapmstm..sahanı flm acıklamana gerek yok anlamayanlara anlatrsn ok...(((:)

rüzgar gibi estin jujuummm,sakin ol bea:)

ben sakinm ya kim dedi sinirli old.mu...

warya su nıck yazma olayına takıldıını bıldıım ıcın bole yazdım desem ;) :D

o zaman sizden ögrenceim cok sey war ben sahanın boyunu fılan bılmıoRum ( ki herkes futbol oynuodur ama %99 sahanın gercek ölculerını bılmıodur o hesap :D )
bi gün mac yaparız ben sharapova sız pıken Qyner takım olaraktan hani ;)

Geri