? ? ? Size Bir Sorum Var ? ? ?

ßáDßøÿ

Løvє's áÑgèL
Reaction score
0
Arkadaşlar bugün okulda öğretmen sınıfı ikişer kişilik gruplara ayırarak her gruba tartışmak amacıyla birer soru verdi.. Ben ve arkadaşıma şu soru geldi : " Bir ülkeyi kalkındıracak olan para mıdır,eğitim midir? "

Benim bu soruyu size sorma nedenim , sizin düşüncelerinizden de faydalanarak iyi bir tartışma metni ortaya çıkarmak..

Yorumlarınızı Bekliyorum

. . . Yardımlarınız ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler . . .

hmm güzl münazaraları severim.ülkeyi para kalkındırmaz aslında parayı değerli kılanda ülkenin kendisidir.genelde münazaralarda birine bi tez birine bi tez verilir iki grupta kendi tezini savunur.önemli olan nekadar iyi savunduğudur.hangisinin doğru olduğu değil.sanırım bu münazara gibi biişi değil daha değişik şeler yapmaya çalışmış hocamız.önceden çocukça düşünürdük hani herkes diyoya çok borcumuz var büssürü borcumuz var falan bizdede çocuk aklı sorardık e Türk parasını biz basıyoz neden büssürü para basıp borçlarımızı ödemiyoruz diye.gülerler ama yinede açıklarlardı büyüklerimiz anlıcağımız dilden.Önemli olan paranın çokluğu değil.azı karar çoğu zarar diye bi söz varya çokta doğru nede doğru geldi şimdi bana.parayla eğitim alabilirsin eğitim almanın sebebi para kazanmaktır dolaylı yoldan.yani önce para verir eğitim alır sonra yine para kazanırsınız.şimdi belki çok yüzeysel olcak ama paramı eğitimmi diye sorduğumuzda eğitim demek ikinci aşamaya direk geçmek demek oluyo gibi geliyo insana.hiç para vermeden para kazanmak gibi bişi :D çok yüzeysel oldu.işine yarıcak şeler yazmadım belki ama en azından bi tartışma ortamı oluşup güzel şeyler oluşturabiliriz :D

Ülkeyi kalkındıracak olan tabii ki de eğitimdir her zaman.
Cahile 1000 ytl para versen ne kadar verimli kullanabilir (gidip n95 fln alır :d )
Ama akıllı adam parayı işletmeyi bilir ve az parası da olsa daha faydalı kullanabilir
İktisat , ekonomi vs. gibi okumuş adamlar mı ülkeyi kalkındırabilirler , yoksa piyangodan para çıkıp zengin olan bir kişi mi daha iyi kalkındırabilir başa getirsen.
Zenginin parası züğürdün çenesini yorarmış , benim de parmaklarımı

Bana da aksi gibi para çıktı.. :(
Yani parayı bi şekilde savunmam gerekiyor.
Ben şöyle bişey düşündüm açıkçası; Bir ülkede para olursa kaliteli ve teknolojik eğitim kurumları açılabilir,ülke bu yönden gelişir. Bir ülkede para olunca da çağa uygun,gelişmiş silahlar ile ordusunu güçlendirerek bu yönden de gelişir. Ayrıca ülkenin parası bol olursa o ülkenin ulusuda mutlu olur ve ülkesine yararlı birer birey olmak için ellerinden geleni yapar,dolayısıyla ülke daha da gelişir..

Bunlar benim kafamda tasarladıklarım. Ama eğitimin ülkenin kalkınması konusunda daha önemli olduğunu söyleyebilirim...

yanlış olanı savunmak daha avantajlıdır.önemli olan nasıl savunduğundur okadar inanmalısınki konuşurken önce sen inanmalısınki karşı tarafı ikna edebilesin hocayı ikna edebilesin.basit şeylerden kaçın öyle şeyler araki kimsenin cvbının olmıcağı türden şeyler.örnekler bul istatistik yap zengin ülkeler ve fakir ülkeleri araştır.afrikanın sefaletinden ve para olmayan yerde eğitimin olamıcağından vs bahset önemli olan neyin doğru olduğu değildir dediim gibi.senin nekadar inanarak savunduğundur.oraya çıktığında elinde onlarca kağıt olsun.araştır dünyanın en fakir ve en zengin ülkelerini ara ve eğitim durumlarını karşılaştır ve şu soruyu sor sizce x ülkesi bukadar fakir olmayıp y ülkesi gibi zengin olsaydı eğitimi bu durumda olurmuydu? vs .vs. :)

Eger sana para çıktıysa sende ben gıbı şansızsın genelde karsı dusuncemı savunurdum munazalarda. :D Yardımcı olmaya calısacagım.

Tabiki para gereklidir. Eğitim için oncelıkle eğitim olanaklarını oluşturmak gerekir. bunlar nedir? eğitmen, öğretmen ın yanında globallesen dunyanın hızla gelıstırdıgı teknoljıden faydalanmak gerekecektır. yanı bılgısayarlı eğitim gelısmıs laboratuvarlar. eger para olmasaydı gelişim istenılen derecede olmazdı. istenilen derecede bır gelısım ıcın para şarttır. eğer parasal ımkanlar sınırlı olursa egıtım sınırlı olur. örnegın cok zeki ve basarılı planları hipotezlerı olan bır bılım adamı veya öğrenci kendını yokluk ortamında gelıstıremeyecek dusuncelerını asla pratige dokemeyecektır. ve parasız eğitim gelişmemiş gelişemez bır eğitim sistemi dmektir. Tıpkı Afrikadaki insanların yere oturarak eğitim gormelerı gıbı 1 kalemı 1 defterı olan ogrencılerı gıbı...

uff bu konuda 40 sayfa yazarım en az :D neyse hepsını ben yazmayayım bıraz da sen uret. ,) hmm ornek vermeyı unutma. paranın ve eğitimin kesiştigi noktada alıntı bır söz etkıleyıcı olur. umarım yardımcı olmusumdur.

Teşekkür ederim arkadaşler verdiğiniz fikirler ve yaptığınız yardımlardan dolayı... Yardım ve fikirlerinizi gözönünde bulundurarak bu münazarayı iyi bir şekilde tamamlayacağıma inanıyorum..

Her zaman iddaa ederim ülkemizin kalkınmasının tek bir yolu var.30 yaş üzeri herkesi ya idam edeceksin ya da sınırdışı :biggrin

Elbetteki eğitim zaten eğitim arkasından parayı getirir para sadece eğitimin tekerlekleridir.Bu gün Amerikanın üretiminin %73 e yakını hizmetler sektöründe çünkü dünyaya bilgi satıyolar bilgi de eğitimin sonucunda geliyor. Bir fabrikayı satsan acaba GOOGLE sitesinin %1 hissesini alabilirmiyiz.Elbetteki alamayız bir ülkeyi kalkındıracak iki şey vardır biri eğitim diğeride sanattır.

Bir ülkenin kalkınması para ile olur. Ülkenin ekonomisinin iyi olması içinde eğitim şarttır. Bakın bir örnek afrikaya bakın birde avrupaya ve sevmediğimiz amerikaya, amerikanın tarihi 200 yıl anca birde diğer ülkelere bakın. Fark açıkca ortada. Şimdi bir ülkenin kalkınması bilinçli ve her alanda eğitimli insanlarla olur. Mesela bir otobüs şöförü yüksekokul mezunu olupta kendi branşında yani şöförlük mesleği ile ilgili eğitim alırsa kazalar azalır, yolcu şöför kavgaları en aza iner.
( Kütahya'da böyle bir bölüm var) Çiftçi kendi mesleğiyle ilgili eğitim alırsa hem tarımda ilerleme olur hemde Bir Ülke için o yıl ne gerekli ise o ekilir ve zarar en aza indirilir. Bu şekilde Ülkede kalkınır zarar da az olur. Örnek çok ama bir de şu var. Eğitim alan bir kişi kendi mesleği ile ilgili dallarda çalışmalıdır. Yani ziraat mühendisini anketör yapmak, Sosyoloğa bilet gişesinde bilet sattırmak o insanların kişiliğine ve kendine olan güvenlerine zarar verir. Ülkede hiçbir zaman kalkınamaz. Ayrıca birşey daha ekleyim. Bir insan her türlü kitabı okumalıdır. Okumadan eleştiremez, fikir sahibi olamaz. Onun için beynin özgür olması ve tıpkı bir arının her çiçekten bal aldığı gibi bir insanında her bilgiden her kitaptan faydalanması gerekir. Her insanın bir yeteneği vardır. Sevdiği bir iş vardır. Yani her insan her işi yapacak diye birşey yoktur. Eğer ki bir insan sevmediği bir işde sırf para için ve kariyer için çalışıyor bunuda zor zoruna yapıyorsa o işte veya projede başarılı olma ihtimali çok azdır. Son birşey daha ekleyim. Manken veya ilkokul mezunu bir amele sanat müziği albümü yapıyorsa ve hergün ekranlarda saçma sapan sözlerle halkı sanattan ve müzikten soğutuyorsa bu, o kişilerin suçu değil o kişileri ekrana getiren ve halkı eğitimsiz insanlarla oyalayanların suçudur. Tamam bir kişinin sesi güzel olabilir ama kaset yapmadan evvel veya tvye çıkıp konuşmadan evvel eğitim alması şarttır. Bence artık bunların zorunlu olması gerekiyor. Çünkü eğitimli insalar her şeyi okuyan insanlar ile arada koca bir uçurum oluyor buda bazı eğitimli insanları magazine, kolay paraya yönlendiriyor. Bu şekilde de hiçbir ilerleme olmuyor. Oysa bir ülkenin kalkınması için sanatta şarttır.
Çünkü yeri geldiğinde sanatta Dünyada ticarete ve turizme dönüşüyor. ( konserler, albüm satışı falan)
Saygılar sevgiler

Geri