Sizce?

Şimdi bizim oğlan :) Dünkü sohbetimizde bu durum kafamı kurcaladı senin cevaba bak:sopa:
ßana Soracağım soruların açıklamasını yaparmısın?
ßir Prenses lafıyla değişen 2 hayat Sence nedir?
Esas kızın Annesini dinleyip kaderimizdir deyip Durumu kabullenmesi,Esas oğlanın bu duruma başkaldırıp hayır eninde sonunda bu iş olacak demesi,
istetirim defalarca vermezlerse kaçırırım demesi
Esas oğlanın Esas kızı 9 kere istetmesi
Kurulan mutlu bir yuva 4 çocuk

Cevaplamak istemezsen yazmayabilirsin.

bir prenses lafiyla deisen iki hayat kaderdir.. kaderi ilk ALLAH insanin anlina yazar ve akabinde bu olaylar gelisir.. kaderin kiymetini bilen kaderini kacirmaz.. olmasi icin cabalar.. tip ki benim gibi.. bilirim ki bole guzel bir kader birdaha yazilmaz bu alina :goz:

esas kiz annesini dinleseydi kismetini tepmis olucakti.. alnina yazilan kaderi kabul etmemis olurdu.. esas kiz sunu bilmeli ki kader alina yazilmasaydi bunca guzel sey yasanmazdi.. esas kiz ve esas oglanin karsilasmasi bir kader evlenmeleri ise bir kismettir..

esas oglan cok sevmis ki vermezlerse kaciririm demis.. bu esas oglanin mavisini cok sevmesi onsuz yasayamayacagini ve ondan asla kopmayacagini gostermesidir.. esas kiz icin hep cabalayacaginin bilinmesini istiyordur..

esas oglanin esas kizi 9 kere istemesi ve mutlu bir yuvasinin 4 evladinin olmasi kaderdir.. her insan kaderini yasayacaktir..
 
maviDüş konuyu açarken yazdığın yazıya bende katılmıyorum
bu konular çok karışık ve hata yapma ihtimali çok yüksek tartışmaya açılacak bi konu değil
yazdıklarında yanlışlar var...
 
Kader ikiye ayrılmaktadır. Değişebilen ve değişmeyen olmak üzere. Mesela, insanın göz rengi, erkek mi dişi mi olacağı vs. Değişebilen kader ise; bu dünyada imtihan için gönderildiğimizden dolayı bizler ne istiyorsak Cenab-ı Hak ona göre bazı şeyleri halk ediyor yaratıyor. Mesela, ezan okununca nefsini gemlemiş olan birisi camiye gider. Diğeri, nefsinin peşinden giden ise meyhaneye doğru gitmektedir. İşte isteyen kul, yaratan ise Rabbimiz, Halıkımızdır.
Dünyaya gelen her insan bir kader programına tabidir. İnsanın ne yapacağını, başına ne geleceğini Yüce Allah ezeli ilminde biliyor. Ancak Allah’ın bilmiş olması, insanın o işi yapmasını zorlamaz. Çünkü Allah, insanın önüne sonsuz seçenekler koymuştur.
İnsan kendi iradesini kullanarak, hangi yolu tercih ederse, Allah onu yaratır. Dolayısıyla sorumlu olan insanın kendisidir.
Bu meselede şöyle bir örnek verilir: Bir apartmanın üst katının nimetlerle, bodrum katının ise işkence aletleriyle dolu olduğunu ve bir kişinin bu apartmanın asansörü içerisinde bulunduğunu farz edin. Kendisine, apartmanın bu durumu daha önce anlatılmış bulunan bu kişi, üst katın düğmesine bastığında nimetlere kavuşacak, alt katın düğmesine bastığında ise azaba uğrayacaktır.
Burada iradenin yaptığı tek şey, sadece hangi düğmeye basılacağına karar vermesi ve teşebbüse geçmesidir. Asansör ise, o kişinin gücü ve iradesiyle değil, belirli fizik ve mekanik kanunlarla hareket etmektedir. Yani, insan üst kata kendi gücüyle çıkmadığı gibi, alt kata da kendi gücüyle inmemektedir. Bununla beraber asansörün nereye gideceğinin belirlenmesi, içindeki kişinin iradesine bırakılmıştır.

Kaderin esas anlamı Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi demektir. Dikkat edersek insan iradesini yok saymıyor. Bilmek ayrı, yapmak ayrıdır. Bilen Allah’tır, yapan kuldur. Bu konuya bir misal verelim;
Peygamberimiz (a.s.m.) İstanbul'un fethini ve komutanını yüz yıllar önce müjdelemiş ve haber vermiştir. Zamanı gelince de dediği gibi çıkmış. Şimdi, İstanbul Peygamberimiz dediği için mi fethedildi, yoksa fethedileceğini bildiği için mi söyledi? O zaman Fatih Sultan yatsaydı, çalışmasaydı, ordular hazırlatıp savaşmasaydı yine olacak mıydı? Demek ki Allah Fatih'in çalışıp İstanbul’u fethedeceğini biliyordu ve bunu elçisi Hz. Peygambere bildirdi.
Buradaki ince nokta şudur: Allah bildiği için yapmıyoruz. Biz yapacağımız için Allah biliyor. Zaten Allah’ın geleceği bilmemesi düşünülemez. Bilmese veya bilemese yaratıcı olamaz.
Buna bir örnek verelim; Allah dostu evliyadan bir öğretmen düşünelim. Öğrencilerinden birisine “yarın seni şu kitaptan imtihan edeceğim.” diyor. Fakat öğretmen Allah’ın izniyle onun filim, maç, oyun, eğlence, derken sabah okula çalışmadan geleceğini bilerek, akşamdan karnesine “0” yazıyor. Ertesi sabah öğrenci sorulan sorulara cevap veremiyor ve sıfırı hak ettiğini bildiği anda, öğretmen cebinden not defterini çıkarıp “senin çalışmayıp sıfır alacağını bildiğim için önceden deftere sıfır yazmıştım” diyor. Buna karşı öğrenci “Hocam sen sıfır yazdığın için ben sıfır aldım. Yoksa geçer puan yazsaydın geçerdim.” diyebilir mi?
Demek ki Allah yazdığı için biz yapmıyoruz, bizim yapacağımız şeyleri bilerek Allah yazıyor. İşte buna kader diyoruz
 
Geri
Üst