Øguz
Altın Üye
- Katılım
- 20 Ağu 2007
- Mesajlar
- 4,147
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Yaz boyunca dinlendiniz, eğlendiniz ama bir ses peşinizi hiç birakmadı. Sivrisinek. Onları yakalamak için geliştirdiğiniz tekniklere ve kullandığınız spreylere rağmen sizi kaşındırmaya ve sinirlendirmeye devam ediyorlar. Peki bu küçük sinekler nasıl beslenir, sağlığımız için ne kadar tehlikelidir? İşte bunları ben soylenasildaki ilk yazımda incelemeye çalışacağım. İsterseniz önce sivrisineklerin yapılarını yakından inceleyelim.

SİVRİSİNEKLERİN YAPISI
Bir sivrisinek basitçe, baş, gögüs, ve karın kısmından oluşur.(sizin kanınızı doldurduğu yer karın kısmıdır). Başının iki yanında antenleri vardır. Erkek sivrisinekler, dişileri kanat çırpma seslerinden tanıyabilirler. Göğüs kısmında kanatları ve 3 çift ayakları bulunur. Karınları ise onlara kendi ağırlıklarından fazla kan emme şansı tanıyacak biçimde esnek bir deriye sahiptir. Böylece şişerler ama patlamazlar. Peki buna neden ihtiyaç duyarlar? Bu işi nasıl becerirler? Yanınızda mışıl mışıl uyuyan eşinize hiç dokunmazken neden hep size saldırırlar? Bu sorulara kısa bir zaman sonra cevap bulabileceksiniz.

Sivrisinekler neden Isırır?
Sivrisineklerin sizin kanınızı emerek beslendiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onların beslenmek için şekere ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Kana ise yalnız dişi bireyler muhtaçdırlar. Yani sizi ısıranlar dişilerdir!!! Çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaçları vardır. İşte bu yüzden yorganın dışından sarkan elinize yumuşak bir iniş yaparlar. Cildinize en yakın olan damarı tespit ettikten sonra alt ve üst çene yardımıyla altı bıçaktan oluşan kesme sistemleriyle derinizi derinlemesine keserler. Bu bıçaklardan birinden akıtılan sıvı dokuları uyuştururken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanın dişi sivrisineğin karnına doluşunu devam ettirir. Böylece bu küçük canlı sizi uyuşturarak nazikçe ameliyat eder. Ancak siz bundan haberdar olmazsınız. Sivrisinek işini bitirdikten sonra ise derinize akıttığı sıvı kaşıntı hissi verir hatta şişliğe sebep olabilir. Peki neden hep ben diyorsanız uzmanların dediklerine bir göz atalım.
HASTALIK BULAŞTIRIRLAR MI?
Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin sarı humma, fil hastalığı ya da sıtmaya yakalanabilirsiniz. Ancak bu sizi fazla ürkütmesin çünkü sivrisinekler asla AIDS gibi ölümcül bir hastalığın taşınmasına olamazlar. Çünkü AIDS'e sebep olan HIV virüsü bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. AIDS'li bir hastanın kanı bir sivrisinek tarafindan emildiğinde içindeki HIV virüsleri besinmişcesine sindirilir. Böylece bu hastalık size bulaşamaz.
Peki hayati tehlikeniz yok ama yine de onlara katlanamıyorsunuz. Nasıl kurtuluruz diyorsanız bu tamamen sizin el çabukluğunuza kalıyor.
NEREDE BULUNURLAR?
Aslında sivrisineklere önlem almak o kadar da zor değil. Bunun için de ilk adımımız sivrisineklerin nerelerde bulunduğu. Sivrisineklerden çok yakınıyorsanız şöyle etrafınıza bir bakın, eğer kalıntı su toplanmış bir yer var ise sivrisineklerin yerini buldunuz. Şimdi aşağıda bunlara ayrıntılı olarak değineceğiz.

Eski Lastikler
Sivrisineklerin en çok bulunduğu yerlerin başında eski atılmış lastikler gelir. Biriken yağmur suları sivrisineklerin yuvası halini almıştır.

Su Birikmiş Kovalar
Evinizde bahçenizde kovalarınız varsa hemen içerisindeki suları boşaltın.

El Arabaları
Etrafınızda inşaat görüyorsanız el arabalarına dikkat edin. İçerisinde su bulunmasın.

Drenaj Boruları
Pis su birikmesine sebep olan en önemli noktalardan biri de drenaj boruları. Kırık çatlaklara dikkat edin.
Sivrisinekler arasında popularitemiz nelere bağlı?
Bu araştırmlar bizleri çesitli sonuçlara ***ürse de bir kesinliğe ulaştırmıyor. Bazılarına göre ter kokusu ve yağ asidi karışımı onları baştan çıkarıyor. Bazıları yüksek sesle ve el kol hareketi yaparak konuşan insanların sivrisineklere daha yüksek oranda yem olduğunu savunuyor. Bazılarıysa yüksek kolestrol ve pheromone hormonunun bunun sebebi olduğunu düşünüyor. Yine de tüm iddialara rağmen sivrisineklerin kime daha çok yaklaştığını sadece sivrisinekler biliyor.

Sivrisinekler arasında popularitemiz nelere bağlı?
Bu araştırmlar bizleri çesitli sonuçlara ***ürse de bir kesinliğe ulaştırmıyor. Bazılarına göre ter kokusu ve yağ asidi karışımı onları baştan çıkarıyor. Bazıları yüksek sesle ve el kol hareketi yaparak konuşan insanların sivrisineklere daha yüksek oranda yem olduğunu savunuyor. Bazılarıysa yüksek kolestrol ve pheromone hormonunun bunun sebebi olduğunu düşünüyor. Yine de tüm iddialara rağmen sivrisineklerin kime daha çok yaklaştığını sadece sivrisinekler biliyor.
sivrisinek
Sivrisinekler nem, koku, sıcaklık ve gaz dedektörleriyle yüklüdür. Ön ayaklarında bulunan ısı algılayıcıları sayesinde bir vücuttan ısı dalgalarına doğru çekilirler. Onları çeken başka birsey de karbondioksittir. Böylece kapkaranlık bir odada bile onların sizi bulamaması mümkün olmaz.
Kışın ortalıktan nereye kaybolur? Sivrisinekler de tüm böcekler gibi soğukkanlıdırlar. Vücut sıcaklıkları bulundukları ortamla beraber değişir. Bu yüzden kışları genelde kış uykusuna yatarlar.
Nasıl Korunabiliriz?
Fiziksel Kontrol
Bu kontrol için fiziksel olarak birikmiş suları boşaltmanız ve temizleniz gerekiyor. Beklemiş suyu temizlenmesi sivrisineklerin yumurtalarını bırakmasına engel olur. Bu da sivrisineklerin daha iyi kontrol olmasını sağlar.
Biyolojik Kontrol
Kullanılacak biyolojik ürünler sivrisineğin larva dönemindeki gelişmesini engellemek içindir. Vectobac ve VectoLex bunun için kullanılacak ürünlerden bazılarıdır.
Kimyasal Kontrol
Kullanacağımız kimyasal ilaçlar sivrisineklerin gelişmiş hallerinde etkili olmak içindir. Bunları kontrol etmek de çok zordur. Çünkü çok hızlı hareket ederler.
İLGİNÇ AMA GERÇEK
Bunları biliyor muydunuz?
*
Sadece dişi sivrisinekler sizi ısırır.
*
Bir sivrisinek hareket eden avını yaklaşık 5.5 m'den algılıyabilir.
*
Yumurtaladığında ortalama 300 tane yumurta bırakabilir.
*
Yapılan bir araştırmaya göre dolunayda sivrisinekler ısırma işlemleri 500 kat daha fazladır.
*
Sivrisinekler kendinizi ne kadar korumaya çalışsanızda yine de ufak bir demir para kadar bile açık bıraktığınız alanı sezebilir.
*
Sivrisinek yumurtaları kurumuş bir halde bile 5 sene yaşayabilirler.
*
Ortalama hayatları boyunca 250 km'lik yol yaparlar.
*
Saniyede ortalama bir sivrisinek kanatlarını 500 defa çırpar.
*
Genelde sivrisinek ısırmaları güneşin batımı ve çıkışında olur.