Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kürt açılımı konusunda yürüyen yoğun çalışmaları, Kuzey Irakta silah bırakmaya, teslim almaya kadar giden görüşmeler var. Bu sürecin başından beri ABD de işin içinde sözleriyle açıkladı.
Silah bırakmaya giden görüşmeler var
Kuzey Irak yönetimi artık yol ayrımında mı?
Atalay Cnntürk'te katıldığı programda gündeme dair çok çarpıcı açıklamalarda bulunuken, "Silah bırakmaya, teslim almaya kadar giden görüşmeler var." dedi. İşte Atalay'ın açıklamaları: Kuzey Irak'la ilgili sorulan yol ayırımı sorusunu O safhadadır birşey yapması lazım. Şu an farklı bir dönem. Talepler var görüşmeler var. Silah bırakmaya, teslim almaya kadar giden görüşmeler var. Yani bütün bunlar çalışmaların görüşmelerin içinde. Bizim en önemli şeyimiz bu silahın bırakılması. Orada, Kuzey Irakta terör örgütünün silah bırakması, o daha önce de açıklandı. Başbakan da Mesud Barzani ile görüşmesinden sonra açıkladı. Silah bırakılması ve o bölgenin terörden arındırılması. Bizim talebimiz o.
Başbakan açıklayacak
Bizim şu anda yürüyen yoğun çalışmalarımız var, hem siyasi anlamda var, Kuzey Irak falan biliyorsunuz hem çoğulcu yapıyı daha iyi nasıl kurarız anlamında, demokratikleşme ve insan hakları alanında yeni çalışmalarımız var. 3. ve 4. paketlerde, bu konularla ilgili ayrıntıya girmeyeyim ama demokratikleşme adımlarımız devam edecek. Özellikle bu dönem Meclis kapanmadan, haziran ayında birazcık daha bu konular Mecliste tartışılsın diye zaten gündemimizi öyle yaptık. Önümüzdeki günlerde Başbakanımızın grup konuşmasında veya değişik değerlendirmelerinde bunlarla ilgili bazı somut adımları da duyacaksınız. Bir kısmı yasa, bir kısmı başka uygulamalar olabilir. Vatandaşlarımızın ana dillerini öğrenmeleri yönünde yeni neler olabilir gibi falan çalışmalarımız var.
(Çocuğunu dağdan çağır haberleri) Doğru o da var. Ama Türkiye eski Türkiye değil. Birçok travma yaşanmış. Geçmişte yaşanan üzücü hatıralar var. Bugün yönetim, insanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesi içinde insanımızı ön plana alıyor.
Çözüm için uygun atmosfer
Sorunları çözmek için Türkiye daha iyi bir yerde. Çözüm için ileri adım atmanın daha uygun bir atmosfer olduğu kanaatindeyim. Türkiye bu sorunları çözer. Hem toplumsal olarak, o gün konuşulmayan bugün konuşulur durumda. Bölgedeki vatandaşın psikolojisi daha rahat bir hayat yaşamak istiyorlar.
Kuzey Irakla irtibatlar önemli. Tabii irtibatların içinde hem Irakın içindeki sorunlar, hem enerji hem de terör konusunda görüşmeler var. Daha önceki gelişinde Mesud Barzani ile de Başbakan Neçirvan Barzani ile de görüştüm. Onlardan taleplerimiz belli. Kuzey Irakta kendi toprağında terör yaşatarak mesafe alamaz. Oralardaki çalışmaları önemli görüyorum. Yoğun çalışmalar derken onu da kastediyorum. O sınırlar içinde terör örgütü kolay yaşayamaz. Kuzey Irak yönetimi birşey yapmalı.
ABDnin olması normal
(ABDnin devrede olduğu iddiası) ABD zaten bu işin tarafıdır Iraktaki pozisyonu sebebiyle, ABDnin pozisyonunu biliyoruz. Başından beri içinde. İstanbulda toplantı var. Bütün bunların içinde olması ABDnin normaldir.
(Silah bırakanlar Türkiyeye mi dönecek) Biz de bu konularda o safhalara varmadan, erken açıklamaları bu sorunların çözümü ile ilgili sorun görüyoruz. Ama şunu ifade edeyim. Bir yandan anamuhalefetin ziyareti, genel başkanla görüşmesi çok önemli. Bundan fayda bekliyoruz. Hükümet olarak çok boyutlu çalışma yapıyoruz. Demokratikleşme insan hakları ekonomik boyutu var. Biz bunları durdurmadık şu anda da yürütüyoruz. Siyasetin bunu daha fazla paylaşması verim getirecektir.
Toplumsal zeminde ajite edilebilecek konular bunlar. İktidar adımlar atarken, riskler alırken diğer siyasi partiler ajite edici iç siyaset malzemesi olarak kullanırsa sonuçlar zorlaşır. Ana muhalefetin iktidarlar bu konuları paylaşması önemli görüyoruz. Ana gündemi o. Bu politikamıza güç vereceğine inanıyorum.
HABERTÜRK