Kinect ile elde edilen başarımlar, Microsoftun hareketlerle ilintili algılama sistemleri üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmasına neden oldu. Firmanın yeni projesi, bir bilgisayarın hoparlörleri vasıtasıyla kullanıcı hareketlerini komutlara dönüştürmek. Projenin temelinde kulakla işitilmeyen ses dalgaları, mikrofon ve yazılım tabanı bulunuyor. Araştırmacılar tarafından SoundWave adı verilen hareket algılama düzeneği, kullanıcı hareketleriyle değişime uğrayan ses frekansından faydalanıyor. Doppler Etkisi olarak da bilinen metot, yarasaların çevrelerini görmek için uyguladığı ekolokasyon ile aynı şey ve Microsoft araştırma ekibi projelerinde buradan esinlenmişler.
Ses dalgaları kullanarak hareketleri algılama süreci, bilgisayar tarafından üretilen ve insan kulağının işitemediği frekanslarda salınım yapan ses dalgasının, bilgisayar hoparlöründen yayılması, yine bilgisayara bağlı mikrofonun kullanıcı el hareketlerinin neden olduğu değişimleri yazılım yoluyla anlamlı parametrelere dönüştürmesiyle oluşuyor sonra bu parametreler harekete bağımlı komutu işleme sokarak süreç tamamlanıyor.
Belki bir belge üzerinde çalışırken elinizi aşağı yukarı, sağa sola sallamak biraz sıkıcı olabilir fakat geliştirilerek daha kullanışlı hale getirilebilir. Bu yeni inovasyonun en ilgi çekici yanıysa işitilemeyen ses dalgaları PC hoparlörünce yayılmaya devam ederken, aynı hoparlörden istenilen bir şarkının da herhangi bir karışma olmadan, algılama sistemini olumsuz etkilenmeden dinlenmesi mümkün.
Sistemin bir diğer ilginç tarafıysa; kullanıcı bilgisayarın başından kalkıp uzaklaştığı anda SoundWave sistemi bilgisayarı kilitli konuma getiriyor. Sistem özellikle mobil PClere entegre edildiğinde kullanıcıları dikkatini çekebilir ama geliştiricileri SoundWavein hala entegrasyondan uzak olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü belirtiyor. Teknolojinin hala kusurları olduğu söylenebilir ancak ileride aranılan bir özellik olabilir.
[video=SoundWave: Using the Doppler Effect to Sense Gestures]11100[/video]