Savcı, YGS için takipsizlik kararı verdi

mzahid53

New member
Reaction score
0
Birilerine kapak oldu soruşturmayı yürüten cumhuriyet başsavcıvekilinin bu açıklaması.
osym.jpg

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili şifre iddialarını araştıran Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'kovuşturmaya yer olmadığı' sonucuna vardı ve takipsizlik kararını Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne gönderdi.
Kararda, 2011 YGS Matematik testi üzerinde şifreleme iddialarının araştırıldığı, ancak hiçbir adayın sınav esnasında şifreden faydalandığına dair bir bulguya rastlanmadığı kaydedildi. Soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili Şadan Sakınan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir ve YGS Koordinatörü ile diğer yetkililer hakkında ise YÖK Başkanlığı'ndan soruşturma izni istedi. Söz konusu isimler için, 'görevi ihmal' ve 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla inceleme başlatıldı.

Savcılık ve bilirkişi değerlendirmesinde, şifrenin matematik testindeki 40 sorudan 29'unda uygulandığı, mod-medyanın ise bu 29 sorudan 18'inde doğru şıkkı gösterdiği ifade edildi. Buna göre şifreleme yönteminin adayın lehine olmadığı vurgulanırken, "Herhangi bir aday kendisine verilen kitapçıkta eğer bu 29 soruda en büyük seçeneğin sağındaki seçeneği işaretler ise 18 doğru 11 yanlışa sahip olacak. Bu yöntemi uygulamak başarılı bir adayın lehine olmayacaktır." denildi. Takipsizlik kararında, bazı adaylara sınavdan önce 'en büyüğün sağındaki seçeneği işaretle' diye bir bilgi verilmiş bile olsa, aday kitapçıkları farklı olduğundan dolayı şifrenin hangi sorularda doğru cevabı göstereceği bilgisi bulunmadığı kaydedildi.

Kararda, 'en büyük değerli seçeneğin sağındaki şıkkı işaretleyerek soruların tamamının doğru olarak yapılabileceği herhangi bir aday kitapçığının bulunmadığı' belirtildi. Ancak başsavcı vekili kararında, şifreleme iddiasıyla ilgili ÖSYM yetkilileri ile kitapçıkları basan Meteksan'ın ihmaline değindi. 2011 YGS'de ilk kez adaya özgü kitapçık uygulamasının yapıldığı, ancak matematik testinin soruları programa girilirken sınav koordinatörünün, programın ürettiği cevap şıkkı dönüşüm tablosunu gerektiği gibi değiştirmemek suretiyle bu şifrelemeye sebebiyet verdiği öne sürüldü.

Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'ın görevlendirdiği ve aralarında veritabanı inceleme ve kriptoloji uzmanlarının da bulunduğu bilirkişi heyeti ise raporunda, "YGS-2011 sınavında kamuoyunda şifre olarak adlandırılan uygulama vardır. Ancak YGS-2011 sınavında hiçbir adayın yukarıdaki formülasyondan istifade ederek haksız avantaj sağladığına dair bulguya rastlanmamıştır." değerlendirmesi yaptı. Raporda şu görüşlere yer verildi: "Şifre olarak bilinen uygulama, kullanılan programın eksikliğinden, ÖSYM Test Araştırma Birimi çalışanlarının program kullanımı hakkında yeterliliğe sahip olmaması ve YGS koordinatörünün gerekli denetimi yapmaması ve kapalı dönemde görülen eksikliklere müdahale etmemesinden kaynaklanmaktadır. Bahse konu formülasyon ile 40 soruluk matematik testinde bulunan 29 sorudan 15,25 net elde etme imkanı bulunmaktadır. Ancak YGS-2011 sınavında hiçbir adayın yukarıdaki formülasyondan istifade ederek haksız avantaj sağladığına dair bulguya rastlanmamıştır."

Öte yandan YGS'deki şifre iddiaları üzerine, Sınav Uygulama Yönergesi'nin iptali istemiyle açılan davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, ara karar vererek, ÖSYM'den 'Adaya Özgü Soru Kitapçığı'na ilişkin sınav yönergesinin' hukuki niteliğini sordu. Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Bilal Kolbüken, sınavın ve adaya özgü soru kitapçığına ilişkin sınav yönergesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da dava açmıştı.

'Adaya özgü' kitapçığı 2010 mezunu mühendis hazırlamış

YGS'de gizli şifre iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'a sunulan bilirkişi raporuna göre, soruların basıldığı Meteksan matbaasının personeli üzerinde yapılan incelemelerde, adaya özgü kitapçık yazılımının geçen yıl mezun olan bir bilgisayar mühendisi tarafından geliştirildiği tespit edildi. Bilirkişi heyeti, yazılımı geliştiren mühendisin Meteksan'ın geçen yıl yapmış olduğu ilan ile işe alındığını kaydetti. Raporda, puanı yanlış hesaplandığı için ÖSYM'ye itiraz eden adaylara da yer verilerek, "Yanlış hesaplama Meteksan firmasında basılan yedek kitapçıkların cevap anahtarlarının yanlış oluşturulmasından kaynaklanıyor."

Mod-Medyan, sınav öncesi tıklanmadı

1,7 milyon öğrencinin merakla beklediği 'YGS'de gizli şifre' açıklaması Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapıldı. Başsavcılık, gizli şifre iddialarıyla birlikte gündeme gelen ve Google istatistiklerinde sınavdan önce tıklanma rekoru kırdığı iddia edilen mod ve medyan kavramlarına da açıklık getirdi. Başsavcılık, iddia edildiği gibi mod ve medyan kavramlarına yönelik sınav öncesi tıklanma ve araştırma rekoru kırılmadığını ifade ederek, 'Sınav sonrasında bu iki konunun aranmasında artış olduğunu ancak, sınav öncesi mod ve medyan konusuna yönelik kayda değer bir artışın görülmediğini' bildirdi.

KAYNAK: ZAMAN

yakında bilgisayarların evlerine gece yarısı baskını da yaparlar, dizi dizi hataları yapan bilgisayarlar tutuklanır, bu işte böylece savuşturulur. istikrar sürsün bunlar unutulsun. şifreden faydalanma kriterleri ne acaba bunu nasıl anladılar. açıklama dahi baştan aşağı kusurlarla dolu.

yakında bilgisayarların evlerine gece yarısı baskını da yaparlar, dizi dizi hataları yapan bilgisayarlar tutuklanır, bu işte böylece savuşturulur. istikrar sürsün bunlar unutulsun. şifreden faydalanma kriterleri ne acaba bunu nasıl anladılar. açıklama dahi baştan aşağı kusurlarla dolu.

sen+t%C3%BCrkiyesin.bmp

1milyon 700 bine git söyle bakalım kapak oldu diye.. yerse tabi..

Kaynağı göremedim heyecanlandın heralde laf yetiştircem diye..

1milyon 700 bine git söyle bakalım kapak oldu diye.. yerse tabi..

Kaynağı göremedim heyecanlandın heralde laf yetiştircem diye..

hahah...Sınava girenlerden biri de benim! Arkadaşım 1 milyon 700 bin öğrenciye kapak olmadı. Birilerine derken bunu siyasi malzeme yapanları kastediyorum. Biraz aklını çalıştırmayı denersen bunu anlamayı başarabilirsin.

Evet kaynağı unutmuşum bak sana şimdi 3-4 tane kaynak vereyim. Madem senin için önemli olan kaynak seç beğen al kaynaklardan.

KAYNAK: MİLLİYET

KAYNAK: HÜRRİYET

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Açıklama soruşturamyı yürüten cumhuriyet savcısı Şadan Sakınan tarafından yapılmıştır.
Matbaaya yapılan polis baskını da bu başsavcıvekili olan Şadan Sakına'nın emriyle gerçekleşti.

hahah...Sınava girenlerden biri de benim! Arkadaşım 1 milyon 700 bin öğrenciye kapak olmadı. Birilerine derken bunu siyasi malzeme yapanları kastediyorum. Biraz aklını çalıştırmayı denersen bunu anlamayı başarabilirsin.

Evet kaynağı unutmuşum bak sana şimdi 3-4 tane kaynak vereyim. Madem senin için önemli olan kaynak seç beğen al kaynaklardan.

KAYNAK: MİLLİYET

KAYNAK: HÜRRİYET

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Aklımı senden iyi kullandığım kesin bugüne kadar sesin çıkmaya korkarken şekerini bulmuş çocuk gibi hoşuna giden haberi kopyalayıp birde üstüne saçma sapan yorum yapan senken ben nasıl aklımı çalıştırmıyor oluyorum liseli arkadaşım.. Sen sınav sonuçlarından rahatsız olmuyorsan ya güvendiğin bir dağ vardır mod medyan falan:) ya da zaten senden bişey olmayacaktır...

Aklımı senden iyi kullandığım kesin bugüne kadar sesin çıkmaya korkarken şekerini bulmuş çocuk gibi hoşuna giden haberi kopyalayıp birde üstüne saçma sapan yorum yapan senken ben nasıl aklımı çalıştırmıyor oluyorum liseli arkadaşım.. Sen sınav sonuçlarından rahatsız olmuyorsan ya güvendiğin bir dağ vardır mod medyan falan:) ya da zaten senden bişey olmayacaktır...

kesinlikle katılıyorum zaten o iki şık dışında kalan bütün herkes (gerçekten emek verenler) şikayetçi kaç öğrencinin sınav sonucu yanlış çıktı geleceği ne olcak korkusu var onları düşünende yok hele birde ösym başkanı sanki hiç bişi olmamış gibi şifre var ama kullanan yok diye açıklama yapar başbakan yardımcısı çıkar şifre varsa ne olmuş kredi kartlarında da şifre var diye açıklama yapar yazıklar olsun hepsine

Yazdıklarımı okuyupta saçmalık olduğu düşünmen senin zeka seviyeni açıkça ortaya seriyor zaten.

Evet güvendiğim bir dağ var itiraf ediyorum!. O dağ şuan da senin cahiliyeti tüm gerçekliğiyle ortaya koyan benim.

Sınavda aldığım puan şuan Türkiye'de istediğim bölümün bir üniversite hariç diğerlerine yetecek kadardır(LYS puanımı ortalama olarak düşündüğümde). Türkiye sıralamam 130 bin civarlarındadır. Bu da mod medyanla ne kadar ilişkiliyim gösteriyor galiba.

Bi zahmet edip haberi okusaydın..Bu sınav üzerinde derin kuşkular duyan başsavcılığın mod medyan hakkında ne dediğini de öğrenir ondan sonra mod-medyan gibi bir saçmalığı yazmazdın! Buyur sen yinede habere bakıp okumaya üşenirsin direk gözünün önüne koyayım!

"Mod-Medyan, sınav öncesi tıklanmadı

1,7 milyon öğrencinin merakla beklediği 'YGS'de gizli şifre' açıklaması Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapıldı. Başsavcılık, gizli şifre iddialarıyla birlikte gündeme gelen ve Google istatistiklerinde sınavdan önce tıklanma rekoru kırdığı iddia edilen mod ve medyan kavramlarına da açıklık getirdi. Başsavcılık, iddia edildiği gibi mod ve medyan kavramlarına yönelik sınav öncesi tıklanma ve araştırma rekoru kırılmadığını ifade ederek, 'Sınav sonrasında bu iki konunun aranmasında artış olduğunu ancak, sınav öncesi mod ve medyan konusuna yönelik kayda değer bir artışın görülmediğini' bildirdi."

BİR DAHA NE HABERİ NE DE YAZDIKLARIMI OKUMADAN CEVAP VERİRSEN MUHATTAP ALIPTA CEVAP VERMEM!
BU İSTER UMRUNDA OLSUN İSTER OLMASIN!

:)) heee diyip geçmek istiyorum ama izin vermiyor yöneticiler .. birde tehdit ediyor zoruna gitti heralde.. topla bademleri gel çıkışa liseli arkadaşım.. zihniyet hiç değişmiyor sizdede .. :) hadi anca toplarsın vakit kaybetme buralarda..

Haklısın Ali demirin o kurumun başına geitirlmesi yanlış.Fakat Benim burada siyasetini yaptığım şey bunu siyaset malzemesi olarak bu güne kadar kullanıp beni dahi şüpheye düşürüp umutları yitirenler oldu!(Şifre var densizliği yüzünden!.

Bende bu sene sınava girdim (Özellikle bu kararı haklı bulan kişiler okusun yazacaklarımı)

27 Mart sabahı sınava gireceğim okula gittim. Polisler saat 9.30 da salona alınacaksınız dedi.

Kızlar sol tarafta erkekler sağ tarafta sıra olduk ve içeriye alımlar başladı. Kızlar geçerken birşey dikkatimi çekti. Başı açık olan kızların tel tokaları, saatleri vs hepsi toplandı. Ama başında türban olanların ne türbanlarına bakıldı ne de saatleri alındı. Direk girdiler.

Sınavdan sonra eve geldim. Hangi akla hizmetse sadece TRT'de verildiği için çözümler açtım izliyorum, bir yandan da meşhur nasıl geçti telefonları..

Neyse program başladı, spikerin cümleleri bana batmaya başladı bildiğin. Sınıf 2011 diye bi program vardı izleyenler biliyordur ordaki öğrencileri doldurmuşlar stüdyoya sırayla soruyolar nasıl geçti bilmem ne. Hocalar gelmeye başladı, matematik hocası gelip "Bu sene sorular çok kolaydı" dedi. Şok oldum kaldım acaba ben başka kitapçığı falanmı okudum diye. Ayrıca bu sorular hani çözülmeye başlandıktan sonra kamuoyu bilecekti nerede??

Soru çözümleri başladı Türkçe-Sosyal Bilimler bitti sıra matematiğe geldi. Ve matematik öğretmeni bi kaç soruyu çözemez hale geldi. Bocaladı. Türkçe soruları ortalama olarak 1 saat sürede yapılmış. Görmüşsünüzdür. Geri kalan zaman neye yetecekse?!

Soru çözümleri bitti artık her kanalda puan hesaplamaya geçildi. TV8 de bi kız telefonla yayına bağlandı ve "Önümdeki kişinin paketinden cevap anahtarı çıktı" dedi. Şimdi hiçkimse bu kadar ciddi bi olayın ardından televizyona çıkıp bunu söylemez kimliği açık bir halde. Herneyse.

Eyüpte sadece kızların aynı yerde sınava girmesi de ayrı bir konu tabiki.

1 milyon 700 bin öğrenciye hiçkimse bunların bi tesadüf olduğuna yada kontrol dışında bir eylem olduğuna İ N A N D I R A M A Z .

Şu tatmin olanlar varya hani onlarada çok iyi kapak oldu (bu haber değil tabiki)

Google Trends'deki "mod medyan" grafiğini de görmeyen yok zaten.

Bu ülkede adam gibi okuyabilmek için Fetullahın dersanelerine gidip Atatürkçülükten uzaklaşmak mı gerekiyor ?

Bu kadar geri kafalı olmayın ya karşınızda çocuk yok, zihni silinmiş kobaylar yok !

Üniversiteye girebilmek için şifreyi giriniz: FETO.

Ha sınav kalemlerinin de markası FATİH ti ilgililere duyurulur ;))

Cαη;5341147' Alıntı:

Bu ülkede adam gibi okuyabilmek için Fetullahın dersanelerine gidip Atatürkçülükten uzaklaşmak mı gerekiyor ?

Bu kadar geri kafalı olmayın ya karşınızda çocuk yok, zihni silinmiş kobaylar yok !

Fetullah Gülen cematini suçluyorsun ya, hangi delile dayanarak yapıyorsun bunu? elinde bişey varsa link falan atta bizde bilelim.

Malesef Hala YEMEDİK.
İnterneti sansürlemelerinden sonra bu tür açıkları ayna gibi ortaya çıkmayacak.

Cαη;5341147' Alıntı:
Bende bu sene sınava girdim (Özellikle bu kararı haklı bulan kişiler okusun yazacaklarımı)

27 Mart sabahı sınava gireceğim okula gittim. Polisler saat 9.30 da salona alınacaksınız dedi.

Kızlar sol tarafta erkekler sağ tarafta sıra olduk ve içeriye alımlar başladı. Kızlar geçerken birşey dikkatimi çekti. Başı açık olan kızların tel tokaları, saatleri vs hepsi toplandı. Ama başında türban olanların ne türbanlarına bakıldı ne de saatleri alındı. Direk girdiler.

Sınavdan sonra eve geldim. Hangi akla hizmetse sadece TRT'de verildiği için çözümler açtım izliyorum, bir yandan da meşhur nasıl geçti telefonları..

Neyse program başladı, spikerin cümleleri bana batmaya başladı bildiğin. Sınıf 2011 diye bi program vardı izleyenler biliyordur ordaki öğrencileri doldurmuşlar stüdyoya sırayla soruyolar nasıl geçti bilmem ne. Hocalar gelmeye başladı, matematik hocası gelip "Bu sene sorular çok kolaydı" dedi. Şok oldum kaldım acaba ben başka kitapçığı falanmı okudum diye. Ayrıca bu sorular hani çözülmeye başlandıktan sonra kamuoyu bilecekti nerede??

Soru çözümleri başladı Türkçe-Sosyal Bilimler bitti sıra matematiğe geldi. Ve matematik öğretmeni bi kaç soruyu çözemez hale geldi. Bocaladı. Türkçe soruları ortalama olarak 1 saat sürede yapılmış. Görmüşsünüzdür. Geri kalan zaman neye yetecekse?!

Soru çözümleri bitti artık her kanalda puan hesaplamaya geçildi. TV8 de bi kız telefonla yayına bağlandı ve "Önümdeki kişinin paketinden cevap anahtarı çıktı" dedi. Şimdi hiçkimse bu kadar ciddi bi olayın ardından televizyona çıkıp bunu söylemez kimliği açık bir halde. Herneyse.

Eyüpte sadece kızların aynı yerde sınava girmesi de ayrı bir konu tabiki.

1 milyon 700 bin öğrenciye hiçkimse bunların bi tesadüf olduğuna yada kontrol dışında bir eylem olduğuna İ N A N D I R A M A Z .

Şu tatmin olanlar varya hani onlarada çok iyi kapak oldu (bu haber değil tabiki)

Google Trends'deki "mod medyan" grafiğini de görmeyen yok zaten.

Ha sınav kalemlerinin de markası FATİH ti ilgililere duyurulur ;))

Uzun uzadıya yazmışsın da sana şunu söyleyeyim. Hiç kimse algoritmayı bilipte soru işaretlemedi. Savcılık kitapçıkları inceledi. Ankara cumhuriyet başsavcılığına güveni olmayanın solculuğundan veya muhalefetinden şüphe ederim .Çünkü ankara cumhuriyet bassavcılığı ak parti hükümeti aleyhinde alabileceği kararların hepsi almıştır.Bu da onun adalet anlayışını gösterir. Böyle bir olaydan dolayı çıkıpta kolay kolay şifre yok diyemez..Adam araştırdı kitapçıklar cevap anahtarları incelendi.Buraya dikkat et'! HİÇBİR SUÇ UNSURUNA RASTLANMADI!

Sınavdan sonra bir kızın tv8 yaptığı açıklamadan bahsetmişsin.Sana şunu söyleyeyim.Sınavın kötü geçmiştir ve sen hükümete muhalafetsen bunu çıkar gayet rahatlıkla söyleyebilirsin.Hatta sadece hükümete muhalefetsen çıkıpta beni sınava almadılar bile diyebilir biri :). Bir şey duyuyorsunuz hemen kanıyorsunuz. Savcı bu kitapçıları incelemedi mi? inceledi.Madem cevap anahtarı vardı savcı bunu görmedi mi? ...Yapmayın arkadaşlar bu kadar küçük düşürmeyin kendinizi. Ben savcılığın açıklamasından bahsediyorum Sen çıkmış bana tv8 de bir kız şunu dedi. Sence hangisi daha güvenilir? :))

Muhalefetini basit dayanaklarla yapma. Sağlam kanıtlar bul!.

Malesef Hala YEMEDİK.
İnterneti sansürlemelerinden sonra bu tür açıkları ayna gibi ortaya çıkmayacak.

Ya siz cahillikte sınır tanımayanlar insanlardan mısınz?
İNTERNETTE SANSÜR DİYE BİR ŞEY YOK!
22 ağustosta yürürlüğe girecek olan yasa ile İSTEYEN kişiler ücretsiz filtreleme yapabileceklerdir internetinde. Bu ücretli filtreleme yapan bazı kurumların zararına olacağında interntte sansür bombası diye yutturdular size. Bakanlar, BTK açıklama yaptısiz hala sansür diyorsunuz.Neyse 22 Ağustosta gerçk ortaya çıkacak. Siz bunu siyasete malzeme etmeye devam edin seçimden sonra güveniniz daha da sarsılacak.

22 ağustosta yürürlüğe girecek olan yasa ile İSTEYEN kişiler ücretsiz filtreleme yapabileceklerdir internetinde. Bu ücretli filtreleme yapan bazı kurumların zararına olacağında interntte sansür bombası diye yutturdular size. Bakanlar, BTK açıklama yaptısiz hala sansür diyorsunuz.Neyse 22 Ağustosta gerçk ortaya çıkacak. Siz bunu siyasete malzeme etmeye devam edin seçimden sonra güveniniz daha da sarsılacak.

Mitoz bölünmeyle dünyaya geldin herhalde hala anlamıyorsun. Cem Yılmaz iyi demiş gerçekten.

Şu an bile bi sürü siteye (cinsel içerikli değil) erişim yasak. Senin program indirmek için girdiğin Rapidshare varya, ki HH'da bi sürü upload eden kişi var. YASAK !

Sen git de 22 ağustosta Google'da arama yapamayacağın kelimelerin listesine bak arkadaşım. Sonra gel öyle ahkam kes burda. Kendin süper zeka değilsin. Konunun uzmanları bile böyle birşey olamaz diyorken sen neyine savunuyosun anlamıyorum ya.

Cαη;5346373' Alıntı:
Senin program indirmek için girdiğin Rapidshare varya, ki HH'da bi sürü upload eden kişi var. YASAK !

hükümet seçimlerden sonra yeni upload sitesi kuracakmış,sloganıda şu:

bu sitedeki dosyalar islami usullere göre upload edilmiştir :) :)

Sen sanırım nette bir yere girmiyorsun.

SU AN DA MAHKEME KARARI OLMAKSIZIN KAÇ SİTE YASAKLI VE GEREKÇELERİ NE SORUSUNU
SANA
KAÇ KAERE SORDUM?
Cevabını veremedin çünkü kimse resmi bir cevap veremiyor.
Şu anki sansürün hesabını vermeyen veremeyenlerden 22 ağustostan sonra ne bekliyorsun insafa gelmelerini düzgün iş yapmalarını dürüst davrenmalarını mı?
Bu arada DNS değiştirmenin suç olacağını kendilerinin de itiraf ettiğini biliyormusun??
Adamların sözleri ve yazıları farklı söz uçar yazı kalır.

Peki savunduğun filitre sisteminin sansürde şu an tanımadığı sınırı 22 ağustosta nasıl tanıyacağına inanıyorsun.
AYMZLIKTA sınır tnımayanlardan mısın? Yok sa sen mi cahilsin?

Arkadaşımızın interneti okyanus ötesinin selamıyla açılıyor herhalde =))

Geri