Savaş Gemileri Boğazdan Geçti.(ABD Montrö'yü resmen deldi)

Montrö’ye uydurmak için bu kadar çabaya gerek yoktu

Günlerdir Gürcistan’a insani yardım götürmek için gelen Amerikan askeri gemilerinin Karadeniz’e çıkmasını tartışıyoruz. Sorun iki dev Amerikan hastane gemisinin Gürcistan’a gitmek istemesiyle başlamıştı.

Gemiler İstanbul Boğazı’ndan geçeceklerdi ama son anda Montrö Anlaşması akla geldi. Bu anlaşmaya göre Karadeniz’de kıyısı olmayan ülkelerin askeri amaçlı gemileri eğer 15 bin tonu geçiyorsa Karadeniz’e geçemiyor.

Oysa Amerikan hastane gemileri anlaşmadaki tonajların çok üstündeydi. Bunun üzerine formül aranmaya başlandı. Sonunda ABD, şartlara uyan tonajdaki askeri gemileriyle Karadeniz’e açıldı.

Savaş gemilerinin Boğaz geçişini televizyonların canlı yayınlarında izledik. Pek çok kişi silah dolu bu gemilerin neresine yardım malzemesi konduğunu çözemedi aslında.

Peki, amaç madem insani ve Montrö Anlaşması bu yardımların Amerikan askeri gemileriyle gönderilmesine engel oluyor, neden Türk Deniz Kuvvetleri kullanılmıyor.

Amerikan yardım malzemeleri Türkiye’ye getirilir, bunlar Türk gemilerine yüklenir ve hiçbir sorun yaşanmadan üstelik dilediğiniz kadar yardım malzemesini Gürcistan’a gönderirsiniz.

ABD, ille de “gösteri” yapmak istiyorsa bu da sağlanırdı. Gelen yardım malzemelerinin Türk gemilerine yüklenmesi dünyaya yayın yapan Amerikan televizyonları tarafından canlı olarak ulaştırılırdı kamuoyuna.

Hatta bütün bunlara bile gerek kalmadan yardım malzemeleri sivil Amerikan gemileriyle de taşınabilirdi. Yardımın savaş gemileriyle taşınması diye bir şart yok ki.

Ama bunların hiçbiri yapılmadı. Koşullar zorlandı, ille de Amerikan savaş gemilerinin boğazlardan geçmesi sağlandı. Bu da yapılanın gerçekten insani yardım amaçlı değil ABD-Rusya dikleşmesinin bir parçası olduğunu gösteriyor.

Türkiye bilerek ya da bilmeyerek iki dev arasında kaldı yine. Umarım ve dilerim bu pek de mantıklı olmayan yardım kampanyası Türkiye’nin başına büyük bir iş açmaz.

Ancak şunu da ekleyeyim, sonuçta bu tür işler “iyi niyet delikleri” ile gerçekleşmiyor. Amerikan savaş gemileri şu anda Batum’da ve Türkiye’nin işin dışında tutulması mümkün değil.

Anıtkabir askere bağlı olmamalı

Garip uygulamaların olağan sayıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Geçenlerde bir haber programında Anıtkabir’deki bir tören gösterilirken tekrar aklıma takıldı. Belki bilmeyeniniz vardır, Anıtkabir’in yönetimi, koruması, kollanması Genelkurmay’a bağlı.

Yani Cumhuriyet’i kuran, kendi döneminde hayata geçiremese de demokrasinin temellerini atan, ilkeleriyle Türkiye’nin önünü açan Atatürk’ün mezarı askerlere bağlı, buna karşın saltanatı ve mutlakiyet yönetimini temsil eden Osmanlı sarayları, demokrasinin ve halk iradesinin kalesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı.

Oysa Anıtkabir’in yönetimi Meclis’te, sarayların yönetimi de Kültür Bakanlığı’nda olmalı.

( Can Taklı - 26.08.2008 )

"iyi niyet delikleri" sözünü çok tuttum.

hep böyle başlar zaten.

bugün montrö yarın lozan. bu hükümet onuda yapar.

1 habere gore o gemılerın cogu zaten rutın olarak gecıomus bugazlardan

Geri