Novace
New member

Saros körfezi su altı akıntılarının fazla olması, herhangi bir büyük yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması sebebi ile Ege denizinde yer alan en temiz bölgelerden biri olma özelliğini koruyor. Denilir ki Saroz Körfezi dünya üzerinde kendi kendini temizleyen 3 denizden biridir.
Önceki yılarda daha çok Trakya insanın bildiği ve tercih ettiği Saros Körfezine artık İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her yanından insanlar rağbet etmekte. Keşan üzerinden ulaşılan Saros Körfezi yerleşim bölgeleri içinde en çok konaklanan bölgeler ise Enez, Erikli ve Yayla.
Saros Körfezi’nde çok sayıda balık çeşidi, deniz bitkisi ve süngere türü bulunuyor. Bu özellikleriyle Saros sualtı etkinlikleri ve rüzgar sörfü açısından Türkiye’nin en gözde yerlerinden biri.
Saros'un incisi: Erikli
Saros sahilinin en büyük yerleşimlerinden biri olan Erikli’de Saros Körfezi’nin en iyi otellerini bulmak mümkün.
Sahil yerleşiminin hemen arkasında yer alan oldukça büyük tuz gölü bir çok kuş için barınma mekânıdır. Erikli sahiline ulaşım için bulunan 2 yol olmasına rağmen çoğunlukla Mecidiye yolu kullanılır. Mecidiye ile Erikli arası 2 kilometrelik bir mesafedir.
Yayla
Saros Körfezi`nin bir diger tatil merkezi de Yayla sahilidir. Genel olarak sakin bir sahil kasabası görünümünde olup çok çeşitli bitki örtüsüne sahip ormanlara sahiptir.
Gökçetepe
Saros Körfezi’nin kumsal alanlarının dışında orman ile içiçe bir mevkii.
SUALTI ZENGİNLİKLERİ
Saros körfezi içinde barındırdığı zengin balık çeşitleriyle nedeniyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirilir. Bu bölge dalış yapmak isteyenler için vazgeçilmez güzelliktedir.
Kaptan Cousteu 1970'li yıllarda gemisi "Calipso" ile Türkiye'yi ziyareti sırasında bu körfezde dalış yapmış ve bu bölgeyi ‘Kızıldeniz’in kuzey versiyonu” olarak nitelemiştir.
Saros Körfezi'nin güzelliği ile birlikte ülkemizin Patara ve Side'den sonraki en büyük sahil Doğal köy yaşantısını da içinde barındıran körfezde, köy yaşamını tatmak isteyen ziyaretçilere değişik olanaklar ve güzellikler sunulmuştur.(Özellikle Mecidiye beldesi Doğa aşığı birçok kişi büyükşehirlerin o yoğun yaşantısından kaçıp yaz-kış yaşamak için buralarda yerler alıp yerleşmeye başlamıştır.
NASIL GİDİLİR?
Saros körfezi’ne İstanbul’dan ulaşmak için TEM otoyoluyla Tekirdağ çıkışına kadar gitmek gerekiyor. Oradan Malkara – Keşan istikameti izlenerek varış noktanıza bağlı olrak yolun sağındaki tabelaları takip edebilirsiniz.
Ankara- İzmir yolundan Saros körfezine gelmek isteyenler, Çanakkale-Eceabat veya Gelibolu Lapseki feribot hatlarından birini kullanarak Gelibolu yarımadasına ulaşabilir ve Malkara yolunu takip etmek suretiyle seçtikleri varış noktalarına tabelaları izleyerek varabilirler.