Sabancı veda etti, TÜSİAD'ın yeni Başkanı Yalçındağ..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

eiffel

Forumun Kulesi
Katılım
10 Mar 2006
Mesajlar
5,705
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
45
Konum
Her insan büyük bir alemdir.İnsan düşünceden ibare
Sabancı veda etti, TÜSİAD'ın yeni Başkanı Yalçındağ

i8973_arzuhan.jpg

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ oldu.

TÜSİAD'ın yeni seçilen yönetim kurulu üyeleri, 37'nci Genel Kurul sonrasında toplandı. Genel Kurulda seçilen yeni yönetim kurulu, kendi arasında yaptığı seçimde Yönetim Kurulu Başkanlığına Arzuhan Doğan Yalçındağ'ı getirdi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları ise Pekin Baran, Ferit Şahenk ve Ümit Boyner oldu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu, Yalçındağ ve başkan yardımcılarının yanı sıra Bülent Akgerman, Haluk Dinçer, Ayça Dinçkök, Ali Kibar, Erdal Karamercan ve Ethem Sancak'tan oluştu.

Akgerman, Meslek Örgütleriyle İlişkilerden Sorumlu olurken, Haluk Dinçer Dış işleri Komisyonu Başkanlığını, Ayça Dinçkök Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanlığını, Ali Kibar Şirket İşleri Komisyonu Başkanlığını, Erdal Karamercan Sanayi Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanlığını, Ethem Sancak da Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığını yürütecek.

YÖNETİM KURULU GÖREV DAĞILIMI YAPTI

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 37'nci genel kurul toplantısı sonrasında, yeni yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yapıldı.

Buna göre, yönetim kurulu başkan yardımcıları Pekin Baran Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı, Ferit Şahenk Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı, Ümit Boyner Yurtdışı İletişim Komisyonu Başkanı olarak belirlendi.

Üyeler, Bülent Akgerman Meslek Örgütleriyle İlişkiler, Haluk Dinçer Dışişleri Komisyonu Başkanı, Ayça Dinçkök Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı, Ali Kibar Şirket İşleri Komisyonu Başkanı, Erdal Karamercan Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı, Ethem Sancak ise Sosyal İşler Komisyonu Başkanı olarak seçildi. Üyeler, Bülent Akgerman Meslek Örgütleriyle İlişkiler, Haluk Dinçer Dışişleri Komisyonu Başkanı, Ayça Dinçkök Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı, Ali Kibar Şirket İşleri Komisyonu Başkanı, Erdal Karamercan Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı, Ethem Sancak ise Sosyal İşler Komisyonu Başkanı olarak seçildi.

SABANCI'NIN VEDA KONUŞMASI


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak, "Bu cinayet, sonuçları dikkate alındığında, ilk planda ortaya çıkan görüntü ne olursa olsun bireysel bir tepkinin eyleme dönüştürülmesi olarak değerlendirilmemelidir" dedi.

Sabancı, "Türkiye'yi bugün girdiği değişim, gelişim, dünyaya entegrasyon rotasından geri çevirmeye çalışan kesimler, içerde de varlıklarını bir kez daha ortaya koydular. Bugüne kadar bir dizi konuda tavır birliği gösterdiler. Türkiye, buna ancak daha derin, daha yaygın, daha katılımcı bir demokrasiyle karşı koyabilir" diye konuştu.

Sabancı, TÜSİAD'ın 37. Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı veda konuşmasına; Hrant Dink'in ailesine, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Sabancı, yapılan saldırının Türkiye'nin dünyadaki pozisyonunu değiştirmeye yönelik sonuçlar doğurmaya çok elverişle olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Daha net söylemek gerekirse bu saldırı esas olarak demokrasi ve fikir özgürlüğü alanlarında gerçekleşen kazanımları geri çevirmeye, Türkiye'nin Batı dünyasından koparılarak, içine kapanmayı sağlamayı isteyenlerin uzun süredir aradıkları dış koşulları oluşturabilir. Öte yandan, bugüne kadar genel kabul görmüş görüşlerin dışına çıkanlara, farklı düşünenlere bir gözdağı işlevi görebilir. Türkiye'yi bugün girdiği değişim, gelişim, dünyaya entegrasyon rotasından geri çevirmeye çalışan kesimler, içerde de varlıklarını bir kez daha ortaya koydular. Bugüne kadar bir dizi konuda tavır birliği gösterdile. Bu kesimler tarafından sürüklenmek istendiğimiz nokta, evrensel değerlerden uzaklaştırılmış, içine kapanmış bir Türkiye ise buna ancak; daha derin, daha yaygın, daha katılımcı bir demokrasiyle karşı koyabiliriz."

Demokrasinin, TÜSİAD için hiçbir zaman dönemsel siyasi konulara müdahale maksadıyla gündeme getirilen bir konu olmadığını vurgulayan Sabancı, "Dekmokrasi bizim için ilkesel bir konudur" dedi.

"SİYASET ADAMI SÖZLERİNİN NEREYE GİDECEĞİNİ DÜŞÜNEREK KONUŞMALI"

Sabancı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, TÜSİAD'ın geçen hafta açıkladığı güncelleştirilmiş demokratikleşme raporunu PKK patentli öneriler olarak nitelendirmesiyle ilgili olarak, Devlet Bahçeli'yi kastederek, bir siyaset adamının, sözlerinin nereye gideceğini, hangi dinamikleri etkileyeceğini düşünerek konuşması gerektiğini ifade etti. Sabancı, "Siyasetçilerimizden; daha vakur, akılcı ve demokrasiyi yücelten söylemler bekliyoruz. Demokrasi ve kazanımlarına sahip çıkmak istiyorsak, yapacağımız ilk iş 301. maddenin ve yerleşik uygulamalarınıın oluşturduğu utançtan kendimizi kurtarmaktır" diye konuştu.

TÜSİAD'ın 37. Genel Kurulu'nda, Başkanlar Konseyi'nin teklif götürdüğü Doğan TV Radyo Yayıncılık Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ tek aday oldu. Genel Kurul Toplantısı, Türk İş dünyasının önde gelen isimlerini biraraya getirdi.

TUĞRUL ERKİN: ''BİR EMRİVAKİYİ KABULLENMEK ZOR''


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Üyesi Tuğrul Erkin, ''Bu yıl daha demokratik bir ülke, daha demokrat bir toplum söylemleri içinde yeni bir yönetim kurulu atandığını televizyon ve gazetelerde gördüm. Bir emrivakiyi kabullenmek zor'' dedi.

TÜSİAD'ın 37'nci Genel Kurulunda söz alan Erkin, demokratikleşmenin insan hayatının her aşamasında sağlanması gerektiğini ve bunun demokrat bir kişilik için şart olduğunu ifade ederek, tamamen bu temel düşünceye dayanarak TÜSİAD'a üye olduğunda, derneğin demokrat bir yapıya ulaşmasını arzuladığını söyledi.

Erkin, ''Ülkedeki seçim sisteminin demokratik olmadığını, siyasi partilerin yapılarının demokratik olmadığını, partilerdeki oligarşik yapıların seçim sistemiyle oluşturulduğunu, TBMM'nin mevcut seçim sistemiyle çoğunluğun temsilcisi olmadığını cesaret ve inançla savunan bir sivil toplum örgütünün, kendi iç yapısında demokrat olma zorunluluğu vardır. Yoksa acımasızca eleştirdiğimiz kişiler, bizi de acımasızca eleştirirler. (Sen kendine bak) derler'' diye konuştu.

Geçmişte, TÜSİAD yönetimini zayıflatmadan, geleneklerini ve ağırlığını koruyarak demokratik bir seçim yapma gerekliliğini dile getirdiğini ve görüşünün kabul gördüğünü aktaran Erkin, Feyyaz Berker'in çabalarıyla yönetim kurulu ve başkanlık seçimi öncesinde üyeler arasında bir eğilim yoklamasına gidilmesi uygulamasına başlandığını belirtti.

-''AKİL BAŞKANLARIN BUNLARI HESAPLAMALARI LAZIMDI''-

Bunun belki istenen olmadığını, ancak hiç olmazsa üyelerin de görüşlerinin dikkate alındığı izlenimi verdiğini dile getiren Erkin, şöyle devam etti:

''Üye, ikinci sınıf üye olmak durumundan çıkıyordu. Bu ilk adım çoğunluğu az da olsa tatmin etmişti. Bu yıl ise daha demokratik bir ülke, daha demokrat bir toplum söylemleri içinde yeni bir yönetim kurulu atandığını televizyon ve gazetelerde gördüm. Bir emrivakiyi kabullenmek zor. Halbuki göreve gelecek yeni yönetim kurulunu da en baştan böyle bir manevi yük altında bırakmak doğru değil. Önümüzdeki zor günlerde, katılımcı, demokratik, etik kurallara uygun bir seçimle göreve gelmemiş bir yönetim hafife alınmaz mı? Üyelerine dayanmak zorunda kalacağı günlerde ne yapar? TÜSİAD'ın akil başkanlarının bütün bunları hesaplamaları lazımdı. Açıkça belirtmek isterim ki, bu büyük hatanın sorumlusu seçilecek yeni yönetim kurulu hiç değildir. İnanıyorum ki onlar da bu uygulamalardan rahatsızlık duyacaklardır. Şimdi biz üyeler olarak uğradığımız bu haksız muamele karşısında ciddi bir uyarıda bulunabiliriz. Ben de bu uyarıyı yapmak için burada söz aldım. Önümüzdeki senelerde hiç olmazsa yine aynı şeyleri tekrarlamayalım. Yoksa bizim (ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin) deme hakkımız yok.''

-SEDAT ALOĞLU-

Tuğrul Erkin'in konuşmasının ardından genel kurulda Divan Başkanlığı yapan Sedat Aloğlu, böyle bir platformda bu fikirlerin açıkça dile getirilmiş olmasının, aynı zamanda TÜSİAD ortamının ne kadar demokrat olduğunu ispatladığını söyledi.

Bu seçim süreçlerinde kendisinin de bilgi sahibi olduğunu ve her seçimde bir liste hazırlığı yapıldığını belirten Aloğlu, şöyle konuştu:

''Bu seçimde de bildiğim kadarıyla bir liste hazırlığı oldu. Bunun ne şekilde olması gerektiği ayrı bir tüzükten veya yazılı bir usulden belirlenmesi mümkün değil bir sivil toplum örgütünde... Bu netice itibarıyla gönüllü bir iş. Bunun ne kadar büyük bir yük olduğunu hepimiz biliriz. Burada hadise, bu yükleri kabul edebilecek kişileri bulmakta. Zorluk esasen burada.''

-TÜSİAD ÜYESİ RECEP DÜZGİT-

Genel Kurulda söz alan üyelerden Recep Düzgit de, TÜSİAD gibi ülkenin en önemli sivil toplum örgütlerinden birinin yönetim kurulu başkanlığının kim olacağının genel kuruldan 8 gün önce ülkenin en önemli basın organlarında ilan edilmesinden duyduğu rahatsızlığı paylaşmak istediğini söyledi.

Düzgit, ''Gerektiği zaman Türkiye Cumhuriyeti hükümetine bile demokrasi tavsiyeleri vermekte olan ve 566 üyeye ulaşmış derneğimizin hiç değilse bundan sonraki dönemlerde yönetim kurulu ve başkanının TÜSİAD'ın kurulduğu günlerdeki sistemlerle değil, demokrasilerde olduğu gibi geniş katılımlı olarak genel kurulda belirlenmesini talep etmekteyim'' şeklinde konuştu.

Alıntı:http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=492425
 
Yeni TÜSİAD Başkanının Bir Kadın Olması Çok Güzel...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst