Sabahattin Ali

Я@SmUsSعN ™

♥ нєяşєуỉи нαуıяℓıѕı ♥
Reaction score
0
dpv7nb.jpg

SABAHATTİN ALİ

Acılar,yokluk,hapis günleri,işsizliklerle geçen bir hayat ve trajik bir son,edebiyat ve aşk adına bir roman deyince akla gelen ilk kitap olan Kürk Mantolu Madonna’nın yazarı olan Sabahattin Ali.25 Şubat 1907 tarihinde, bugün Bulgaristan sınırları içindeki Gümülcine kazası Eğridere köyünde doğdu.Öğrenimini Balıkesir ve İstanbul Muallim Mekteplerinde yaptıktan sonra Yozgat’ta öğretmenliğe başladı. Kazandığı sınavla gittiği Almanya’da Postdam ve Berlin’de öğrenim gördü. Dönüşünde çeşitli okullarda öğretmenlik, Devlet Konservatuvarı’nda dramaturgluk yaptı. 1931 yılında bölücü propaganda yaptığı ihbarı üzerine üç ay tutuklu kaldı, kovuşturma sonunda aklandı. Görevine döndü, bu sırada yazdığı bir romanı yayımlamaktan vazgeçince, gazete sahibi iki tanıkla birleşerek, bir toplantıda okuduğu bir taşlamayı okunmasından 6 ay sonra ihbar etti, yargılandı ve mahkum edildi.

Cumhuriyetin Onuncu Yılı nedeniyle çıkan aftan yararlanarak salıverildi. Çeşitli resmi kuruluşlarda 1945 yılına kadar çalıştı. İşsiz kaldığı bir dönemde Aziz Nesin ile birlikte Marko Paşa’yı ve onun devamı olan mizah dergilerini çıkardı. Bu dergilerdeki yazılarında, yayın yoluyla hakaret ettiği savıyla yargılandı ve mahkum oldu.Yurt dışında çıkmak için anlaştığı, kendisine kılavuzluk yapan Ali Ertekin tarafından 2 Nisan 1948 tarihinde Bulgaristan sınırında Sazara köyü civarındaki ormanda öldürüldü.

Herkesin mırıldandığı,bildiği şarkıların söz yazarı o duyguları ilk yaşayan isim,hangimiz demedik ‘’Döndüm daldan düşen kuru yaprağa Leylim Ley,Seher Yeli Dağıt Beni Sar Beni Leylim Ley…’’veya unutulmaz hapishane türküleri ‘’Başın öne eğilmesin Aldırma Gönül Aldırma,Ağladığın duyulmasın Aldırma Gönül Aldırma…’’,Ahmet Kaya’dan dinlemedik mi ‘’Burda çiçekler açmıyor,Kuşlar süzülüp uçmuyor,Yıldızlar ışık saçmıyor,Geçmiyor günler geçmiyor,,’’ veya en içten aşk değilmiydi Raif Efendi’nin Maria Puder’e olan aşkı,,Sabahattin Ali’nin yapıtları bugün Bulgaristan’daki eğitim kitaplarında okutulmaktadır ve orada en iyi tanınan yazarlardandır tıpkı Nazım’ın Rusya’daki en büyük şair olarak kabul edilmesi gibi,Edebiyata ve yazarlarımıza sahip çıkmak,onlara hakettikleri değeri yaşarken vermek dileğiyle,,

Entellektüel

Geri