Rtuk uyesi Mehmet Dadak: "Atv - Sabah satis yasalara aykiri"

Mephisto

R€B€L
Altın Üye
Reaction score
0
Bir yanda uçan dünya, bir yanda ortaçağda, sen ner
ATV-Sabah'ın Çalık grubuna satışına karşı çıkan RTÜK üyesi Mehmet Dadak, satışın yasalara aykırı olduğunu açıkladı. CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Şaban Sevinç’in ardından bugün de Mehmet Dadak kaleme aldığı karşı oy yazısında Çalık'ın yasal engellerinin bulunduğunu, bazı yasal engellerin kaldırılması için verilen sürenin de yasalara aykırı olduğunun altını çizdi.
RTÜK Üyesi Mehmet Dadak karşı oy yazısında, ATV-Sabah Grubu’nun Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık Anonim Şirketi’ne satışının RTÜK Yasası’nın “bankacılık yapan bir gerçek ya da tüzel kişinin televizyon veya radyo yayıncılığı yapamayacağı ve aynı şirketin ancak bir radyo ve bir televizyon işletmesi kurabileceği” hükümlerine aykırı olduğunu belirtti.

Dadak, gerekçesinde, “Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık Anonim Şirketi'nin yüzde 58 hisse ile hakim ortağı durumunda bulunan Çalık Holding A.Ş, aynı zamanda Çalık Yatırım Bankası'nın da hakim ortağı durumundadır. Yine Turkuvaz'ın ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan Sayın Ahmet Çalık da aynı şekilde Çalık Yatırım Bankası'nın yönetim kurulu başkanı ve birinci derecede yetkili yöneticisi durumunda bulunmaktadır. Bu durum 3984 sayılı yasamıza açıkça aykırıdır” dedi.

Ayrıca yasaya göre “radyo ve televizyon yayın izninin, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre sadece radyo ve televizyon yayıncılığı, haberleşme, eğitim, kültür ve sanat amacıyla kurulmuş anonim şirketlere verilebileceği”ni belirterek “üretim, yatırım, ihracat, ithalat, pazarlama ve finans kurum ve kuruluşlarına” yayın izni verilemeyeceğinin açıkça hüküm altına alındığını ifade etti.

RTÜK Üyesi Dadak, öte yandan Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık Anonim Şirketi’nin sadece radyo ve televizyon yayıncılığı yapmak amacıyla kurulmuş olmasının şartı yanında bu çerçevede en fazla bir televizyon ve bir radyo işletmesine sahip olabileceğine de dikkati çekti.

Dadak, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye şirket statüsünün tadili için 3 aylık süre verilmesinin de hukuken yanlış olduğunu ifade etti.

Geri