romeo38' Alıntı:
kardes benim niyetim ortada bi dalavere var onu buna bi çözüm
nasıl olurdedim konu açtım ve daha öncede araştırdım
zaten bu isimde yurd dısında faaliyet gösteren şirkekde yok yahu
aylar önce böylebir olaydaha oldu gastelerde yazdı bunu adamın
biri ilan veriyo bikaç gasteye tarapyada 100milyarlık daireye 50 milyar istiyo
arayan arayana adamın numarasıda AVEA hani varya arandıkça ara
kampanyası sonra benim gibi duyarlı vatandaşlar adamın foyasını
açıga çıkarttılar benim niyetimde bu saygılar
1. reklam fıyatlarımız belli hangi zeki arkadasımız arandıkca kazandan bılmem kac kontur kazanacagını hesaplıyıp (ustelık bu denlı sacma bır reklam ıcerıgı ıle) aylık 50 ytl reklam ucretı verır 
2.sen benım yerımde olsaydın ve reklam vermek ısteyen bırı senınle ırtıbata gecıp durumu acıklasaydı ve kendısı ıle bu numaradan gorusseydın senın haraketın ne olurdu? takdır edersınkı reklam suresı boyunca hergun telefonun acık olmasını musterımden talep edemem yada kontrol etme gıbı bır luksum olamaz...
3.Nasıl bır arastırma yapmıssan artık sadece google a eneks yazmam yeterli oldu asagıdakı bılgılerı bulabılmem ıcın bı ıftıra atmadan once bence daha koklu arastırmalısın.. (Sıkılmayıp oku bence arastırma nasıl yapılır ogrenmıs olursun)
ENEKS
İNŞAAT,NAKLİYE,TURİZM,GEMİCİLİK,MOBİLYA
BU İŞLERİN GENELİNDE DÜNYANIN HER YERİNDEN TOPLAM 15.980 KİŞİ ALINIP, TÜM merkom İHALELERİNDE , YAPIMI SÜREN İNŞAAT VE DİĞER KISIMLARDA İŞ İMKANI SAĞLANACAKTIR
TURKEY ENGLAND U.S.A HOLLAND LONDON NEWYORK AMSTERDAM
TEL-PBX :05052492720
TEL :004420890345936
TEL-PBX : 0016313336826
TEL-PBX :00313382009
FAX :00442084382456
ENEKS şimdi Hazar ve Karadeniz’de…
Karadeniz ve Hazar Bölgeleri, sadece kendilerine kıyı olan ülkelerden dolayı değil, tüm dünyanın bu bölgede küresel ekonomik ve jeopolitik çıkarları olduğu için de kıtalararası anlamda, tarih boyunca önemli stratejik ve jeopolitik role sahip olmuşlardır. Karadeniz ve Hazar Bölgelerinin coğrafi konumu, limanlar ve sınırlar ötesi oto yollar vasıtası ile, bu ülkeler ve diğerleri arasında meydana gelen geniş çaplı mal ve para akışının varlığını belirleyen bir faktör olmuştur. Artan dünya ticareti, Karadeniz ve Hazar Bölgeleri’nde gemi taşımacılığı alanında iş bağlantıları oluşturmanın önemini arttırmaktadır.
İşte bu yüzden, iki kez İstanbul-Türkiye’de gerçekleştirilmiş olan taşımacılık forumuna “Karadeniz ve Hazar Bölgeleri’nde Intermodal ve Gemi Taşımacılığı” adı verilmiştir.
Türk Başbakanlığı altında bulunan Denizcilik İşleri Müsteşarlığı temsilcisi tarafından söylenen “Türkiye, Karadeniz ve Hazar Bölgesi ülkeleri arasında ekonomik işbirliğine yönelik mevcut ilişkilere büyük önem vermektedir ve, bu ilişkileri daha da güçlendirmenin önemine inanmaktadır. Türkiye ile Karadeniz ve Hazar Bölgesi ülkeleri arasındaki ilişkiler uzun bir geçmişe dayanmaktadır ve sürekli gelişme halindedir” sözleri doğrudur. Taşımacılık politikasını değerlendirmek ve Karadeniz ve Hazar Bölgesi ülkeleri arasındaki problemleri tespit etmek, ve bu ülkeler arasındaki geleceğe yönelik ilişkileri daha da geliştirmek amacıyla, “Karadeniz ve Hazar Bölgeleri’nde Intermodal ve Gemi Taşımacılığı” uluslar arası forumu Mayıs ayında ikinci kez İstanbul’da yapılacaktır.
Bu toplantı, gelişmekte olan ülkelerde yılda 200’den fazla buluşma organize eden, uluslar arası fuar şirketleri ITE/Iteca, EUF (Türkiye) ve BEM (İngiltere) tarafından düzenlenmektedir.
Karadeniz ve Hazar Bölgeleri’nde intermodal ve gemi taşımacılığını geliştirme üzerine yapılan bu uluslar arası forumun gerçekleştirileceği yer tesadüf olarak seçilmemiştir. Türkiye’nin ekonomik ve kültürel başkenti olan İstanbul, Doğu ile Batı, Asya ile Avrupa arasında bir kesişme noktasında yer almaktadır. Bu durumda, bu toplantı sadece Türkiye’yi değil, bölgenin bütününü ilgilendirdiğinden İstanbul sadece bir ev sahibidir.
Bu buluşma, ikinci kez , hem sergi salonuna hem de konferans salonuna sahip olan beş-yıldızlı Hilton Otelin’nin sergi salonunda gerçekleştirilecektir.
Bu toplantı ilk olarak Şubat 2003 tarihinde yapılmıştır ve hükümet birimlerinden ve bölgedeki büyük gemi taşımacılığı şirketlerinden ve limanlardan ilgi görmüştür. Foruma katılanlar arasında, Karadeniz ve Hazar Bölgesi ülkelerinin hükümet birimlerinden temsilciler vardır : Türkiye Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı, Rusya Federasyonu İletişim Bakanlığı, Gürcistan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, Türk Başbakanlığı altında bulunan Denizcilik İşleri Müsteşarlığı, Türkiye Denizcilik Odası, vs.
2003 forumunun katılımcıları, konferansa gelen 300 delege ve; Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, İran, Gürcistan, İtalya, Litvanya, Estonya, Latviya, Ermenistan, Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Türkmenistan, Almanya, Çin, Belçika, Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri, Polonya, Avusturya, İsviçre, ve Nijerya’dan gelen 50 fuar katılımcısından meydana gelmekteydi. Tüm şirketler CEO’ları veya yönetim kurulu üyeleri seviyesinde temsil edilmekteydiler. Pek çok temsilci, deniz ve intermodal taşımacılığın altyapısının geliştirilmesi üzerine raporlar sunmuşlardı.
2003 forumu, Büyük İpek Yolunun yeniden hayata kavuşturulması üzerinde durmuştur. Tartışılan konular arasında, Karadeniz ve Hazar Bölgesi ülkeleri arasında bölgeler-arası işbirliği ve taşımacılık konuları yer almıştır. Eksiksiz katılımın olduğu toplantılarda, deniz ve kara intermodal entegrasyonunun geliştirilmesine yönelik bakış açıları, Karadeniz ve Hazar liman terminallerinin iyileştirilmesi ve limanları geliştirmeye yönelik imkanlar, ve kargo taşımacılığının arttırılması için işbirliği konuları üzerinde durulmuştur.
Bu buluşmayı gerçekleştirmek 2004 yılına kadar uzanan bir gelenek halini almıştır. İkinci forum, 13-15 Mayıs 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Türkiye Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı bu olayı bir kez daha desteklemiştir. Diğer sürekli ve aktif katılımcılar arasında, Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı, Bulgaristan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, Romanya Ulaştırma, Devlet İşleri ve Kamu Hizmetleri Bakanlığı, Kazakistan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, İran Ulaştırma ve Otoyollar Bakanlığı, ve TRACECA ile Kuzey-Güney İç Ulaşım Koridoru Koordinasyon Kurulu vardır.
Gürcistan Altyapı ve Geliştirme Bakanlığı, Uluslar arası İlişkiler Departmanı direktörü Dr. Nukzar Babuzade konuşmasında şöyle ifade etmiştir : “ I & S Hazar ve Karadeniz Ulaştırma Konferansı, ulaştırma ve ulaştırma operasyonları alanındaki mevcut problemleri gözden geçirmek, olumlu tecrübeleri paylaşmak, ve bu problemlerin üstesinden gelmeye yönelik yöntemleri ve kaynakları tespit edip seçmek için etkili bir forumdur”.
Toplantı sırasında, konuşmacılar, delegeler ve ulaştırma organizasyonlarının, araştırma-ve-üretim şirketlerinin ve konuda uzmanlaşmış basın ve yayın kuruluşlarının temsilcileri; aralarında, Kafkaslardan geçen ve Avrupa’yı Güney Batı Asya ile bağlayan Doğu-Batı ulaşım koridorunun ve Rusya ve Baltık bölgesi üzerinden Asya’ya uzanan Kuzey-Güney koridorunun TRACECA’dan gelen destek ile düzenlenmesi gibi konuların da olduğu, ulaştırma ile ilgili bazı anahtar konuları tartışmışlardır.
Türker konuşmasında, “Türkiye’den geçen ve Avrupa’yı Hazar Denizi Bölgesi ile bağlayan ulaşım koridorlarının Avrupa-Asya arası, hem yolcu, hem kargo taşımacılığının hem de enerji naklinin bel kemiğini oluşturduğunu” belirtmiştir. Taşımacılık ihtiyaçlarını karşılamak, ve farklı ulaşım şekilleri arasında, ulusal çıkarlara uygun şekilde bir denge sağlamak amacıyla Türkiye “Genel Ulaşım Planını” masaya koymaktadır. “Doğu Tren Yolu Ankara-İstanbul” projesi, Ankara ile İstanbul arasındaki ulaşım süresini, 7.5 saatten, 3.5 saate indirmektedir. “Marmara Denizi” projesi, Boğazın altından geçen bir demiryolu tünelini inşa etmeyi ve Marmara Denizine yakın olan ve yolcu taşımacılığında kullanılan bir demir yolu güzergahını iyileştirip bunu, şehrin banliyölerine ulaşan bir metro sistemine çevirmeyi içermektedir. “Van Gölü Üzerinden Kuzey Geçişi” projesi, Boğazlardan sonra, Avrupa ile Asya arasındaki trafiği kesen ikinci bir engeli ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. “Kars-Tiflis Demiryolu” projesi, Türkiye ve Gürcistan arasında doğrudan ulaşımı sağlayacaktır. “Boğazlarda (İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı) Deniz Ulaşımının Muhafazası” projesi, deniz araçlarının hareketlerinin kontrol ve takip edilmesini ve Boğazlardan geçişin daha güvenli bir ortamda yapılmasını sağlayacaktır.
Konferansta tartışılan diğer önemli konular arasında : Rusya’nın Volga-Don su yolu sistemi üzerinden Kuzey Kafkasya ve Karadeniz’e uzanan deniz taşımacılığının ve ulaşımının geliştirilmesi vardır. Rusya Federasyonu Federal Deniz ve Nehir Ulaşımı Birimi başkanı V.Ruksha konuşmasında, “Kuzey-Güney İç Ulaşım Koridorunu oluşturma fikri, ülkenin güneyinde ulaşımın geliştirilmesi programının temelini oluşturmaktadır” demektedir. Güneye bağlanan iç su yollarının, Azov Denizi ve Hazar Denizi arasında ulaşımı sağlamak amacı ile Hazar Denizi ülkelerinin kullanımına açılması planlanmaktadır. Bugüne kadar Orta Asya’ya mal transferi, Caspian, Volga United River, Volgotanker Co. vs. gibi Rus taşımacılık şirketleri tarafından Volga-Don Kanalı ve Hazar Denizi kullanılarak yapılmaktaydı.
“Rus Demiryolları JSC” Şirket Ulaştırma Servisleri Merkezi Başkan Vekili A.V. Donkin konuşmasında, Rusya’da, TRACECA projelerini hayata geçirmek, Kuzey-Güney İç Ulaşım Koridorunu ve Karadeniz ve Hazar Bölgelerinde gemi taşımacılığını geliştirmeye yönelik olarak neler yapıldığını anlatmıştır. Avrupa ve Asya arasındaki kara ulaşımının büyük kısmı, Rusya’nın ulaştırma sistemine, en başta da etkin bir şekilde büyük çapta kargo trafiğini kaldırabilen ve intermodal yük trafiği aktivitesi sağlayan demir yolu ana hatlarına dayanmaktadır. Rusya’nın ulaştırma sistemi pek çok türde ulaşımı kapsamaktadır. Yolcu hizmetlerini ve kargo akışlarının etkinliğini arttırmak için, “Rusya Ulaştırma Sistemi İyileştirmesi” federal programı, mevcut istasyonları geliştirmeyi, yenilerini inşa etmeyi, bir kısım demiryollarını yeniden hayata kavuşturmayı, ve aralarında, Novorosiysk ve Tuapse limanlarına olan demiryolu ulaşımını geliştirmenin de olduğu diğer aktiviteleri hedeflemektedir. Kuzey-Güney koridorundaki mevcut trafik aktif olarak Hazar Denizindeki Rus limanlarını- Astrakhan ve Makachkala- kullanmaktadır.
Karadeniz ve Hazar Bölglerinde intermodal yük trafiğini geliştirmek için, Rus Demiryolları, aktif bir biçimde demir yolu rehabilitasyonu ve yeni tren feribot seferleri oluşturma ile uğraşmaktadır. Makachkala-Türkmenistan / Makachkala-Aktau tren feribotu, iyi düzenlenmiş bir liman alt yapısı ve bir tren istasyonundan meydana gelen modern ve yenilikçi bir ulaştırma sistemidir ve Hazar Denizi üzerindeki tek Rus feribotudur. Şu an inşa halinde olan Olya limanı, Kuzey-Güney ulaşım koridorunun ana merkezi haline gelecektir.
Kazakistan Ulaştırma ve İletişim Bakan Yardımcısı Talgat Abylgazin, raporunda şöyle belirtmiştir “yeni kıtalararası güzergahlar oluşturmak ve Kazakistan’ın ulaştırma sisteminin uluslar arası ulaştırma ağına etkili bir biçimde entegrasyonu için gerekli ön şartları sağlamaya yönelik olarak Kazakistan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, ülkenin ulaşım sistemini dünya pazarlarına bağlayan, Hazar ve Karadeniz üzerinden geçen güzergahların kullanımını da içeren, sabit güzergahlar oluşturma amacıyla yoğun bir şekilde çalışmaktadır”.
Demiryolu ulaşımı, ülkenin ulaşım ve iletişim ağında kritik bir rol oynamaktadır, ve Kazakistan’ın toplam ulaşım hacmi içerisindeki kargo akışının %70’ini ve yolcu ulaşımının %50’sini meydana getirmektedir. Yakın zamanda, ülkedeki demir yolları ve demir yolu istasyonlarının inşası, rehabilitasyonu ve geliştirilmesine yönelik bazı büyük yatırımlar hayata geçirilmiştir. 402-km’lik yeni bir demiryolu hattının inşası devam etmektedir. Bu demiryolu, Kazakistan’ın Kuzey, Orta ve Doğu bölgeleri arasındaki ulaştırma süresini ciddi miktarda azaltacak ve Karadeniz ve Hazar Bölgelerine ulaşımı sağlayacaktır.
Bulgaristan Liman Otoriteleri Biriminden bir uzman olan Rudolf Meyer, ülkesinin uluslar arası ulaştırma altyapısı üzerine şu konuları içeren kapsamlı bir değerlendirme sunmuştur : Bulgaristan’dan geçen uluslar arası ulaşım koridorları, Tuna nehri ve Karadeniz üzerindeki limanların özellikleri ve kapasiteleri, ve ülkedeki deniz ve nehir ulaşımı. Konuşmacı, “Bulgaristan Hükümeti’nin liman politikasının ana hedefi, Bulgaristan limanlarının etkinliğini ve rekabet gücünü arttırmak için liman hizmetlerinin serbest bırakılmasıdır”. Mart 2004 tarihinde onaylanmış olan “Bulgaristan Cumhuriyetinin Deniz Sektörleri, Sınır içi Su Yolları ve Limanları Üzerine” başlıklı kanun, mevcut uluslar arası tecrübelere ve uygulamalara uygun olarak ve Avrupa Birliği yönetmeliklerinin gereklerini karşılayabilecek şekilde tasarlamıştır. Yeni liman modeli, hükümet tarafından finanse edilen veya özel olan limanların müşterilerine verilen hizmetlerin kalitesinin arttırılmasını ve konteyner intermodal taşımacılığının, sınır içi su yollarının ve kıyı hizmetlerinin geliştirilmesini sağlamaktadır.
İran Deniz Taşımacılığı ve Liman İşletmeleri Organizasyonu Direktörü olan ulaştırma ve Terminaller Bakan Vekili Ahmed Donyamali, “İran, işbirliği ve bölge ilişkilerinde uyumun, özellikle deniz taşımacılığının genişletilmesi gibi, bölgedeki ülkeler tarafından üzerinde durulan değişik konulara etkili çözümler getirilmesi açısından olumlu olacağını düşünmektedir” diye belirtmektedir. İran İslam Cumhuriyeti’nin mevcut önceliği, kendisine komşu ülkeler, Kuzey-Güney koridoru katılımcıları ve Hazar Bölgesi ülkeleri ile ulaştırma alanında temasları da dahil olmak üzere, bağlantılarını ve değişik seviyelerdeki işbirliğini geliştirmektir. Ülkenin büyük limanlarının geliştirilmesi için yapılan yatırım 200 milyon dolara ulaşmaktadır. İran’ın en büyük beş limanı olan Amirabad, Novshahr, Anzali, Neka, ve Shahid Rajan limanları, iyileştirme, geliştirme ve inşa aşamasındadır. İran’ın Hazar Denizi’ndeki komşularının ve BDT’deki denize kıyısı olmayan ülkelerin İran’ı etkili bir ulaşım kısa yolu olarak kullanmaları beklenmektedir.
Güney Kafkas Bölgesi, dünya ticaret güzergahlarının kesişim noktasında bulunmaktadır. Bir geçiş ülkesi olarak Gürcistan, ulaşım altyapısının sürekli gelişimi ve Avrupa üzerinden geçen ulaşım koridorlarına entegrasyon sayesinde ekonomisini inşa etmektedir. Gürcistan Altyapı ve Geliştirme Bakanlığı, Uluslar arası İlişkiler Departmanı Direktörü Dr. Nukzar Babuzade yaptığı konuşmada söyle belirtmektedir : “Avrupa Birliğinin aktif desteği ile, Gürcistan en başından beri TRACECA projesinin hayata geçirilmesinde rol almıştır”. Kargonun büyük kısmı, ülkenin demir yolu sistemi ile taşınmaktadır. Gürcistan demiryollarının kapasitesini arttırma projesi aktif biçimde devam etmektedir ve; vagon filosunun rehabilitasyonu, yeni demiryolu köprülerinin inşası ve yoğun trafik olan bölgelerde ilave rayların eklenmesi gibi unsurları içermektedir. Ülkenin limanlarının – Poti, Batumi, Supsa, Kulevi, ve hala inşa halinde olan Anakliya- geliştirilmesi, sadece Gürcistan için değil, Güney Kafkasya’daki bütün ülkeler için daha da önem kazanmaktadır. Gürcistan, Asya ana güzergahlarının (AN) geliştirilmesi projesinde aktif yol almaktadır. AN-5 güzergahı, ülkeden geçmektedir ve Şangay’dan başlayıp Bulgaristan sınırında son bulmaktadır. Asya’daki yüksek-sürat otoyollarının iki adet bölgeler arası güzergahı da Gürcistan’dan geçmektedir. Gürcistan, Ermenistan, ve Bulgaristan arasında imzalanmış olan “Değişik Ulaştırma Yöntemleri Kullanılarak Yapılan Konteyner Trafiği Üzerine Çok Taraflı Anlaşma”, bu üç ülke arasındaki mevcut ulaştırma ilişkilerini ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi, özellikle demir yolları olmak üzere ulaştırma altyapısını geliştirmeyi, ve konteyner trafiğini ve çevre-dostu ulaştırmayı desteklemeyi hedeflemektedir.
Şu an Ukrayna Ulaştırma Başkan Vekili görevinde olan eski, Ukrmorport Genel Direktörü Valentin Kasapchuk konuşmasında “Ukrayna’nın birleşmiş bir ulaştırma sistemine entegrasyonu, tüm ulaştırma altyapısı yenilenmeden, yeni liman kompleksleri, üsler ve hava alanları inşa edilmeden, uluslar arası bilgi sisteminde daha yakın rol almadan, ve ulaşım araçlarını yenilemeden mümkün değildir” diye belirtmiştir. Ukrayna Deniz Ekonomisinin Oluşturulmasını ve İdaresini Geliştirme Programı, limanların uzmanlık alanlarını güçlendirerek kargo akışının düzenlemesini sağlamıştır. Büyük Odesa’nın üç büyük limanından-Odessa, Ilyichevsk ve Yuzhnyi- oluşan ulaştırma güzergahı ara noktası, kara ulaşım güzergahlarını Karadenize ve okyanuslara bağlamaktadır. Bu, Ukrayna demir yolları ve oto yol ağları ile birlikte, Avrupa ve Asya arasındaki bağlantıların gelişimi için önemli olan, güçlü ve gelecek vadeden bir ulaştırma kompleksidir.
Konferansta, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının dar bölgelerinde meydana gelen kazalar ve bir petrol tankeri ile meydana gelebilecek potansiyel bir kazanın olması durumunda bunun çevreye olabilecek etkisi üzerinde özellikle durulmuştur. Mevcut olan gemi idare sistemine rağmen kaza problemi devam etmektedir. Türk Dış İşleri Bakanlığı ve Türk Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri, konferans katılımcılarını, Boğazlardan geçen tanker sayısını düzenleyen devlet programları hakkında bilgilendirmişlerdir. Boğazlardan geçişe dair alternatif kurallar ve alternatif güzergahlar ile ilgili olası tasarılar üzerinde durmuşlardır. Türkiye Deniz Ticaret Odası ve uluslar arası petrol, gaz ve taşımacılık şirketlerinden bir dizi delegasyon, Hazar enerji kaynaklarını Avrupa’ya nakleden ve ana güzergah olarak Boğazları kullanan bölgesel tanker filosu ve petrol ve gaz şirketleri sahiplerinin çıkarlarını temsil etmişlerdir ve ayrıca 1936 Montre anlaşmasını muhafaza etmek taraftarıdırlar. Karadeniz’in petrol ve yabancı maddeler ile kirlenmesine karşı imzalanmış olan işbirliği protokolüne göre; Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Ukrayna, ve Gürcistan Karadeniz Bölgesinin kirlenmesini önlemek amacıyla işbirliği yapacaklardır. Karadeniz’de Acil Durum Olması Halinde Derhal Müdahale Planını imzalamış olan ülkeler, acil durum olması halinde deniz kirlenmesine karşı planlarını uygulamak için ellerinden gelen bütün çabayı göstereceklerdir. Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı Temsilcisi Ahmet Yakut, şöyle demektedir, “Boğazlar, dünyanın en zorlu, en tehlikeli ve en kalabalık deniz yoludur...ve bu bağlamda, Boğazları bir petrol boru hattı olarak görmek doğru olmayacaktır”.
“I&S Hazar ve Karadeniz Ulaştırma” forumunun devam eden başarısı, Hazar ve Karadeniz bölgesi ülkelerinin bölgesel ulaştırma ağının geliştirilmesine verdikleri önemi ve büyük uluslar arası ve bölgesel nakliyat şirketlerine ve yatırımcılara daha fazla iş imkanı sunma yolu ile yabancı yatırımı çekmeye yönelik çabalarını ortaya koymaktadır.
“Rusya Demiryolları JSC” Şirket Ulaştırma hizmetleri Başkan Vekili A.V. Donkin şöyle demektedir : “Ulaştırma sistemlerinin potansiyellerinin Karadeniz ve Hazar bölgesi ülkelerinde aktif olarak kullanılması ile, konferans, intermodal da dahil olmak üzere, uluslar arası kargo trafiğinin geliştirilmesine yönelik işbirliğinin daha da arttırılması için ayrı bir teşvik unsuru olmuştur ”.
28-30 Nisan 2005 tarihinde, İstanbul’daki Hilton Oteli, üçüncü uluslar arası ulaştırma forumuna ev sahipliği yapacaktır. Fuarın ana maddesi, lojistik, gemi taşımacılığı, ve gemi inşası gibi diğer kapsamlı konuları da içerecektir. Fuarın yeni adı TRTE 2005- Ulaştırma ve Lojistik, Gemi taşımacılığı ve Gemi İnşası” olacaktır.
Konferansın adı – Hazar Denizi ve Karadeniz Ulaştırma 2005 – “Hazar Denizi ve Karadeniz Ülkelerinde Taşımacılık” olarak kalacaktır.
Konferanstaki ana konular şunlar olacaktır : Kuzey-Güney İç Ulaşım Koridoru’nun, Türkiye ve Ukrayna’nın da anlaşmaya katılması ile, daha da geliştirilmesi; Karadeniz ve Hazar Denizi Bölgesi ülkelerinin, Baltık Cumhuriyetlerinin Avrupa Birliğine katılmasından kaynaklanan, değişen ulaştırma politikaları. Bir diğer ilgi çekici konu da, Kazakistan ve Türkiye’yi birbirine bağlayacak olan bir demiryolunu içeren ulaştırma koridorunun oluşturulmasıdır. Ulaştırma endüstrisinin küresel konularından başka, konferansın gündeminde, bölgedeki ulaştırma işçilerinin problemleri – sınır işlemlerinin çözüme kavuşturulması, gümrük mevzuatının geliştirilmesi; anti-terörist faaliyetler ve güvenlik, çevre-dostu nakliyat – vardır ve bu konular konferans konuşmacıları ve delegeleri arasında yoğun tartışmalara neden olmaktadır.
İran Ulaştırma ve Terminaller Bakan Vekili, Liman ve Deniz Taşımacılığı Organizasyonu Direktörü Ahmed Donyamali konuşmasında şöyle demektedir : “Hazar Denizi ve Karadeniz Ulaştırma forumu, ilişkilerin ve bölge ülkeleri arasında taşımacılık alanındaki işbirliğinin geliştirilmesinde yeni ufuklar açacaktır”.
Uluslar arası Yol Ulaştırma Sendikası (IRU) Genel Sekreteri Martin Marmi’ye göre, bu toplantı, tüm katılımcılara bölgedeki durumu daha iyi anlama ve bu iki su kütlesinin kullanımını geliştirmeye yönelik net bir aktiviteler listesi oluşturma fırsatı vermektedir.
ENEKS DİZAYN KABİLİYETİ
Dizayn Koordinatörlüğü mamul dizaynı yaparken aşağıda sıralanan bazı kriterleri göz önünde bulundurmaktadır;
Bir parçanın dizaynı yapılırken öncelikle müşterinin ne istediği açıkça ortaya konur ve istekler mamulün dizaynında sınır şartları olarak kabul edilir. Sınır şartlarının doğru olarak belirlenmesi dizaynın başarıya ulaşmasında kilit rol oynamaktadır. Bu amaçla, müşteri ile güçlü bir iletişim kurmak gerekmektedir. ENEKS müşteri ile iletişimde telefon, faks, e-mail gibi iletişim araçlarının yanı sıra dijital ortamda veri transferi (FTP) ve netmeeting gibi kolaylıkları da kullanmaktadır.
Dizaynın müşteri istekleri doğrultusunda nasıl yapılacağı belirlendikten sonra mamulün montaj resminden başlanarak tasarımına geçilir. Önce mamulü oluşturacak parçalar tasarlanır ve yerleşimi yapılır, daha sonra ise parçaların toleranslandırma işlemlerine geçilir. Bu aşamada tecrübe büyük önem kazanmaktadır. Örneğin bir valf yapılırken valfin sürgüsü ve deliğinin çap toleranslarının ne olacağı dizaynın temelini oluşturmaktadır. Sürgüye ısıl işlem yapılması, çalışma esnasında kaçaklara neden olabilecek etkenlerin ortadan kaldırılması veya valfin gövdesinin yerine kolayca takılabilmesi gibi hususlar önceden düşünülmelidir. Bu gibi durumların önceden düşünülebilmesi için de bu konularda tecrübe sahibi olmak gerekmektedir. ENEKS Endüstri, uğraştığı konularda yeterli tecrübe ve bilgi birikimine haizdir. Yıllardır imal ettiği ürünleri en ince ayrıntılarına kadar incelemiş ve kritik noktalarını tespit etmiştir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek problemlere önceden müdahale etme yeteneğine sahiptir.
Dizayn yapılırken kullanılan teknik imkanlar da büyük önem taşımaktadır. ENEKS Endüstri mamullerinin tasarımını katı modelleme ve analiz programları kullanarak yapmaktadır. Parçaları Pro-Engineer kullanarak parametrik olarak modellemektedir. Dizayn esnasında değiştirilen küçük bir parça, tüm montajı etkilediği halde katı modellemenin sağladığı kolaylık sayesinde değişiklikler kısa surede yapılabilmekte, parçanın değişen hali ve eski hali kıyaslanabilmekte ve böylece optimum çözüm elde edilmektedir. Tasarlanan parçaların her türlü mukavemet hesapları da firmamız bünyesinde yapılmakta ve hesaplamalarda ANSYS programı kullanılmaktadır. ANSYS programı ile katı modeli oluşturulmuş parçalara gerçek şartlar simule edilerek yük değerleri uygulanmakta ve parçanın her tarafındaki gerilme değerleri elde edilmektedir. Bu gerilmeler üzerinde yorum yapılarak parçalarda optimizasyon sağlanabilmektedir. Örneğin kademeli bir mili düşünelim. Kademeler arası yuvarlatmaların çapı gerilmelerle ters orantılıdır. Hangi yuvarlatma çapında emniyetli gerilmelere ulaşılacağı ANSYS yardımıyla kolayca bulunabilir. Bu sayede tek bir prototiple sonuca ulaşılabilir ve arge maliyetleri aşağıya çekilebilir.
Mamul ortaya çıktığında dizaynın optimum olup olmadığının da kontrol edilmesi gerekmektedir. Daha az malzeme kullanımıyla mamulün fonksiyonlarını yerine getirebilecek şekilde tasarlanan bir parça seri imalatta büyük tasarrufların yapılmasına imkan tanıyacaktır. Bu çeşit optimizasyonlar ise daha önce bahsedilen modelleme ve analiz programlarıyla kolayca yapılabilmektedir.
Dizaynı tamamlayan bir diğer husus da testtir. Herhangi bir mamul dizayn edildikten sonra mutlaka prototipleri hazırlanarak müşterinin isteklerini yerine getirip getiremediğini kontrol etmek amacıyla test edilir. ENEKS, müşterinin istediği her türlü testi yerine getirme kapasitesine sahiptir. Hatta müşteri test şartnamesi veremiyorsa dizaynı yapılan mamul için ayrıca test şartnamesi de hazırlanmaktadır. Bu kontroller tasarımın gözden geçirilmesi faaliyeti olarak ISO 9000 ve QS 9000 kalite sistemlerine uygun olacak şekilde yerine getirilmektedir. Bu bağlamda dizaynın başından itibaren bu kalite sistemlerinin gerektirdiği tasarım FMEA, kontrol planları ve proses FMEA gibi araçlar da firmamızda kullanılmaktadır.