mesut67
New member
bak kardesım bılgım az felan degıl bılakıs bu sene mezun oldum hukuk fakultesındenmesut67 kardeşim sanırım sen hukuk konusunda az çok bilgiye sahipsin..Bana söylermisin bu anayasa değişikliği sana veya bana ne gibi yararlar getirecek?işte değişiklik maddeleri:
- Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor. Mahkeme 19 üyeden oluşacak. Yüce Divan kararlarına yeniden inceleme istenebilecek. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru da yapılabilecek.
- 16 üyeyi Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi TBMM seçecek. (TBMM 2 üyeyi Sayıştay, 1 üye baro başkanlarının avukatlar arasından gösterecekleri adaylar içinden seçiyor) / (Cumhurbaskanı 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 3 üyeyi YÖK'ün göstereceği üyesi olmayan öğretim üyelerinden, 5 üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar veya Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından; 2 üyeyi yüksek öğrenim görmüş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından seçer.)
- Üyeler, 12 yıl görev yapacak. Bir üye iki defa seçilemeyecek.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı değişiyor. Buna göre kurul 21 asıl, 10 yedek üyeden oluşacak. Kurul başkanı yine Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanı müşterarı da kurulun tabii üyesi olacak.
Kurulun 4 asıl üyesi hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından Cumhurbaşkanı'nca, 1 asıl ve 1 yedek üyesi Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından Anayasa Mahkemesi'nce, 3 asıl ve 2 yedek üyesi Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulu'nca, 1 asıl ve 1 yedek üyesi Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulu'nca, 7 asıl ve 4 yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından adlî yargı hâkim ve savcılarınca, 3 asıl ve 2 yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından idarî yargı hâkim ve savcılarınca 4 yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.
Kurulun meslekten çıkarma cezasına ilişkin olanlar dışındaki kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamaz.
Geçici 15. madde yürürlükten kaldırılıyor, 12 Eylül'e yargı yolu açılıyor.
- Siyasi yasaklar 5 yıldan 3 yıla indiriliyor
- YAŞ kararları yargı denetimine açılıyor
- Kamu denetçiliği kavramı oluşturuluyor
- Memur ve kamu görevlisine toplu sözleşme hakkı tanınıyor
- Askere sivil yargı yolu açılıyor
- Yurtdışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek
- Disiplin kararları yargı denetimi dışında değil.
- Siyasi partilerin mali denetimini Sayıştay yapacak.
Hukuk fakültesi öğrencisi bile bu maddelerin bugünkü hükümeti dokunulmazlık altına alma anlama geldiğini bilir..Burada seni-beni ilgilendiren birşey yok..lütfen doğruları savunalım..partilere göre değil ülke çıkarlarına göre konuşalım,tartışalım..Önce yaranın nerede olduğunu bilelim ondan sonra tedaviye başlayalım.ondan sonra neşter vuralım..ama organ hırsızlığı yapmayalım..devletin kurumlarını ele geçirmeye çalışmayalım..Bunları yaparken de ben demokrasi getiriyorum demeyelim..Lütfenn
bak kardesım bu saydıgın maddelerı ıyı bılıyorum fakat sımdıye kadar kı anayasa mah. nın yapısından hsyk nın yapısından hıc mı rhatsızlık duymuyorsun. hsyk da atanmıs7 tane peygamber gıbı adam astıgım astık kestıgım kestık keza any. mah. oyle bu maddelere hıc bı hukukcu karsı cıkmaz dogrusu da budur kıta avrupası hukukununda sıstemı de boyle amerıkanında kardesım nıye sz muhalefet oluyorsunuz. bak arkadasım ssen ıyıce akp dusmanı olmussun dıkkatını cekerım uyelerın bı kısmını akp atamıyor meclıs atıyor ıyı oku
bnm hukuk bılgımle de dalga gecme bu maddelerle alalakalı hukukcularla yapılmıs sempozyumlar var onları dınlemenı tavsıye ederım!!!