Photoshop Kısa Anlatımları [Lasım Olur]

0ğuzhan

New member
Katılım
4 Kas 2005
Mesajlar
2,722
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Sivas
1. RESİM İÇERİSİNDEKİ NESNELERLE ÇALIŞMAK

· Belirli uzaklıkları nesneleri taşımak için, taşımak istenilen katman seçilir ve CTRL+J tuşları ile br kopyası alınır. “FİLTER > OTHER > OFFSET” seçilir, “HORİZONTAL” ve “VERTİCAL” değerleri girilerek OK tıklanır. Resmin verdiğimiz PİXEL değerleri oranında taşındığı görülür.

· Birden fazla katmanı hizalamak için, ilk katman seçilir ve ikinci katmanın solunda bulunun kutucuk işaretlenir. Böylece seçili katman ile ikinci katman birbirine bağlanacaktır. Daha sonra “LAYER” menüsünden “ALİGN LİNKED” ile hizalama tipini belirleyebiliriz. Bağlanmış katmanlardan hangisi etkinse, hizalama işlemi etkin katmanın konumuna göre yapılacaktır.

· Bir resmi döndürmek için “İMAGE > ROTATE CANVAS” menüsündeki seçenekler kullanılabilir. Resmi 90° ve 180° döndürmek için “90° CCW”, “180° CCW” ve “90° CW” seçeneklerinden uygun olanı kullanılabilir. Bu değerler dışında bir açı değeri girmek için “ARBİTRARY” seçeneği kullanılabilir.

· Photoshop”ta bir nesneyi döndürmek için önce seçim alanı belirlenir. Daha sonra “EDİT > TRANSFORM > ROTATE” seçilir. Seçim alanı döndürülmek istenilen açıya getirildikten sonra ENTER tuşlanır.

· Seçili bir alana eğim vermek için önce bir alan seçilir, daha sonra “EDİT > TRANSSFORM > SKEW” seçilir. Seçim alanı istenilen eğime geldikten sonra ENTER tuşlamak yeterlidir. Komutu iptal etmek için ESC tuşlamak yeterlidir.

· Bir nesnenin boyutunu değiştirmek için bir seçim alanı oluşturduktan sonra “EDİT > TRANSFORM > SCALE” seçilir. seçilen alanın boyutları istenilen konuma geldikten sonra ENTER tuşu ile değişiklikler uygulanabilir. ESC tuşu ile değişiklikleri iptal ederek bölge eski haline getirilebilir.



· Nesnelere açısal görünüm vermek için, “EDİT > TRANSFORM > PERSPECTİF” seçilir. açının özellikleri belirlendikten sonra ENTER tuşlanarak değişiklikler uygulanır.

· Çoklu katmana sahip resimler için art alan katmanı seçilir. “İMAGE > EXTRACT” tıklanır. Fırça kalınlığını belirledikten sonra resimde kalacak alan belirlenir ve “FİLL” komutu ile bu alan doldurulur. “PREVİEW” tıklanarak ön izleme görüntüsü alınabilir. Silinmesi gereken başka pixeller varsa “CLEAN UP” aracı yardımıyla temizlenebilir.
 
2. RENKLER, DETAYLAR VE TONLARI DÜZENLEMEK
· Renkleri birbirine karıştırmak için araç paletinde bulunan “BLUR” aracını tıklanarak fare basılı tutulur. Açılan menüde “SMUDGE” seçilir. bu aracım ayarları görev çubuğundan yapılabilir. “PRESSURE” ayarı ile renkleri karıştırma oranı değiştirilebilir. Değişikliklerin tüm katmanlara etki etmesi istenirse görev çubuğundan “USE ALL LAYER” tıklanmalıdır. Tüm ayarlar yapıldıkta sonra çalışma yapılabilir.

· Resimleri netleştirmek için araç paletinde “BLUR” aracına basılı tutarak “SHARPEN” seçilir. netleştirme değerini görev çubuğundan değiştirebiliriz. Aynı şekilde resmi görev çubuğunda belirlenen değer oranında bulanıklaştırabiliriz.

· Çalışmalarımızın tonlarını açmak veya azaltmak için araç paletinde bulunan “DODGE” veya “BURN” araçları kullanılabilir. Araç seçildikten sonra görev çubuğundaki “BRUSH” menüsünden uygun bir fırça ucu seçilir. RANGE” menüsünden değiştirilmek istenilen ton seçilir;

o SHADOWS: Karanlık bölgeleri

o MİDTONES: Orta değerleri

o HİGHLİGHTSydınlık alanları değiştirir.

Ayarlar tamamlandıktan sonra resim üzerinde çalışılabilir.

· Tarayıcı ile bilgisayara aktardığımız resimler üzerinde bazı bozuk kesimler olabilir. Bu durumu düzeltmek için “İMAGE > İMAGE SİZE” seçilir. “RESAMPLE İMAGE” seçeneği işaretlendikten sonra OK tıklanır. “CHANNEL” penceresinden “RED CHANNEL” seçildikten sonra “FİLTER > BLUR > GAUSSİAN BLUR” tıklanır. “RADİUS” değeri için 2 girildikten sonra OK tıklanır. Her renk kanalı için bu işlem tekrarlandıktan sonra, resmin son halini görmek için kanal penceresinden RGB seçilir. Daha sonra “FİLTER > SHERPEN > UNSHARP MASK” tıklanır, AMOUNT:100, RADİUS:2 ve THRESHOLD:0 değerleri girilerek OK tıklanır.


3. RESİMLERİ KOPYALAMAK

· Kopyasını çıkarmak istediğim resim açıkken, “İMAGE < DUPLİCATE” tıklanır. Kopyaya bir isim verilir. Sadece görünür katmanların kopyasını çıkarmak istiyorsak “MARGED LAYERS ONLY” işaretlenir ve OK tıklanır. Bu durumda resmin kopyası çıkarılacaktır.

· Önemli işlemler aşamasında resmin bir kopyasını oluşturma işlemini photoshop’a yaptırabiliriz. Bu işlem için “HİSTORY” menüsünden “NEW SNAPSHOT” tıklanır. Kopya tipini FULL DOCUMENT, MERGED LAYERS veya CURRENT LAYERS seçeneklerinden biri ile belirleyebiliriz. FULL DOCUMENT, bütün katmanları olduğu gibi tutarak bir kopya saklar. MERGED LAYERS tüm katmanları birleştirerek bir kopya alır. CURRENT LAYER ise sadece seçilmiş katmanın bir kopyasını saklar. Kayıt için bir isim belirledikten sonra OK tıklanarak işlem tamamlanır.

· Resimleri üst üste bindirmek için kullanılmak istenilen her iki resimde açılır. Bindirmek istediğiniz resmin üzerindeki katman diğer resmin üzerine sürüklenir. Bindirdiğiniz resim yeni bir katmana kopyalanacaktır. Bu katmanın şeffaflık ayarını düzenlemek için katmanın “OPACİTY” ayarı ile oynayabiliriz. Dosyayı bu son hali il kaydetmek için “FİLE > SAVE AS” tıklanır


4. RESİMLERİN ÖNCEKİ DURUMUNA DÖNMEK VE NOT EKLEMEK

· Çalıştığımız resmin önceki durumuna geri dönmek için önce araç paletinden “HİSTORY BRUSH” çift tıklanır. “HİSTORY BRUSH” ile ilgili görev çubuğunda “OPACİTY” değeri değiştirilir, “brush” menüsünden uygun bir fırça izi seçilir, resimde istenilen işlemleri geri almak için HİSTORY penceresinde ilgili işlemin bulunduğu kutucuk tıklanır. Şimdi “HİSTORY” aracını kullanarak işlemi gerçekleştirebiliriz.

· Resimlere not eklemek için araç paletinden “NOTES” aracı seçilir ve resimde herhangi bir yer bir kez tıklanır. İstenilen not yazıldıktan sonra NOT ekranının köşesindeki MİNİMİZE tıklanır. Ses kullanarak not eklemek için araç paletinde NOTES aracına fareyi basılı tutak “AUDİO ANNOTATİON” seçilir. RECORD ile kayıt işlemini gerçekleştirebiliriz. SAVE tıklanarak ses kaydedilmiş olur. Böylece resme ssli veya metin şeklinde bir not eklemiş oluruz.
 
ÇEŞİTLİ DOSYA TÜRLERİNİ AÇMAK

· “PDF” Adobe Acrobat Reader ile oluşturulmuş ve çok kullanılan bir dosya biçimidir.

o Photoshop içerisinde bir PDF dosyası açmak için önce “FİLE” menüsünden “OPEN” seçilir.

o PC içerisinde bulunan istenilen bir PDF dosyası seçilir ve “OPEN” tıklanır.

o Açılan pencerede ok tuşları yardımıyla PDF belgesinin açmak istenilen sayfası seçilir ve “OK” tıklanır.

o Photoshop’ta görülecek sayfanın yüksekliğini, genişliğini ve çözünürlüğünü buradan ayarlayabiliriz. (Ekran çözünürlüğü için 72dpi, baskı çözünürlüğü için 300dpi önerilir.)

o Dosyanın renk durumu “MODE” seçeneği ile belirlenebilir.

§ “Grayscale” hem baskı hem ekran kullanımı için.

§ “CMYK” baskı kullanımı için.

§ “RGB” yalnızca ekran kullanımı için.

o Açılacak PDF belgesini monitör ortamında kullanmak için “ANTİ-ALİASED” işaretli kalmalıdır. Yazıcı çıktısı alınması için bu seçeneğin işareti mutlak kaldırılmalıdır.

o Daha sonra “LAYER” menüsünden “FALTTEN İMAGE” tıklanarak dosya kullanıma hazır hale getirilmiş olur.

· Photoshop “Coral Draw” gibi programlarla oluşturulmuş dosyaları açabilmemize ve onları pixel tabanlı resim biçimine dönüştürülmesine olanak sağlar.

· Bu sayede dosya üzerinde diğer programlarla yapılamayan işlemler, photoshop sayesinde yapılabilir.

· Vektörel tabanlı oluşturulmuş (EPS) resimleri açmak için ilk olarak “FİLE” menüsünden “OPEN” seçilir.

o Burada açmak istenen dosyanın yeri belirlenir, dosya seçilir ve “OK” tuşlanır.

o Sonraki pencerede ise dosyanın “İmage Size” bölümünden boyut ve “Resolotion” bölümünden çözünürlük ayarları belirlenir.

o Son işlem olarak “MODE” bölümünden dosyanı renk ayarları seçilir.

o “Constrain Proportion” açılacak resmin boyutlarını belirlerken, photoshop resmin boyutlarını değiştirmeye izin vermez. Ancak bu seçeneğin işareti kaldırıldığı takdirde, boyutları özel olarak ayarlamamıza müsaade eder.
 
1. KATMANLARLA TEMEL İŞLEMLER YAPMAK

· Resme yeni bir katman eklemek için “LAYERS” penceresinde “CREATE NEW LAYER” tıklanır.

o Varolan bir katmanı silmek için sol tıkladıktan sonra fareyi bırakmadan çöp tenekesine sürüklemek yeterlidir.

o Katmanların sırasını değiştirmek için katmanı sol tıkladıktan sonra fareyi bırakmadan bir üste veya bir alta sürükleyebiliriz.

o Katmanlara karışım uygulamak için önce uygulamak istenilen katman sol tıklanarak seçilir, daha sonra menüden istenilen karışım modu uygulanabilir. Çeşitli karışımlar uygulayarak değişik efektler elde edilebilir.

o Katmanın şeffaflık değerini değiştirmek için katmanını “OPACİTY” bölümünden bir değer belirlemek yeterlidir.

o Katmanı gizlemek istediğimizde sol tarafta yer alan küçük göz simgesini tıklamamız yeterlidir. Bu durumda katman silinmeyecek, sadece görüntülenmeyecektir. Görüntüsünü kaldırdığımız kamanı tekrar görünüz yapmak için boş olan göz kutucuğunu tekrar tıklamamız gerekmektedir.

· Photoshop’ta katmanlara özel isimler vererek çalışmalarımızı daha kolay organize edebiliriz. Bunun için katman penceresinden ismini değiştirmek istediğimizi katmanın üzerini çift tıklayarak, açılan pencerede NAME bölümüne istediğimiz ismi girdikten sonra OK tıklanır.

· Katmanı istediğimiz bir renkle doldurmak için araç paletinde istenilen bir ön plan rengi seçilir. ALT+DELETE tuş kombinasyonu ile seçili katman seçmiş olduğumuz renk ile doldurulacaktır.



2. KATMANLARI ORGANİZE ETMEK

· Katmanları organize etmek için “LAYERS” penceresi menüsünden “NEW SET” seçilir. var olan katmanları yeni katmana dahil etmek için katmanın üzerini sol tıkladıktan sonra katman setinin üzerine sürükleyip bırakmak yeterlidir.

· Renk ve ton ayarlarını komut kullanarak yapabileceğimiz gibi ayar katmanlarını kullanarakta yapabiliriz. “ADJUSTMENT LAYER” tıklandığında renk ve ton ayarları penceresi açılacaktır. Buradan istediğimiz seçimi yaparak renk ve ton ayarları değiştirerek ayar katmanını oluşturabiliriz. Ayar katmanının şeffaflığını dinamik olarak yapabilir, karışım tipini duruma göre seçebiliriz. Genellikle “NORMAL” yeterli olacaktır. Ayar katmanının tüm resmi değil de sadece bir kısmı etkilemesi isteniyorsa, ön plan rengini SİYAH yaparak, etkilenmesini istemediğimiz bölgeleri siyaha boyamamız yeterlidir. Ayar katmanının değişkenlerini görmek için katmanın üzerini çift tıklamamız yeterlidir.

· Katmanların sahip olduğu stilleri normale dönüştürmek için önce seçili katmanın katman stiline sahip olduğundan emin olmalıyız. Katman stilini ayrıştırmak için, katman menüsünden “LAYER STYLE > CREATE LAYERS” ve açılan pencerede OK tıklanır. Oluşan katmanlardan değiştirmek istenilen varsa değiştirmek istediğimiz katmanın üzerini tıklamamız yeterlidir.



3. KATMANLARLA MASKELEME İŞLEMİ YAPMAK

· Katmanlarla maske oluşturmak için ilk adım olarak maske oluşturmak istediğimiz katmanı seçmeliyiz. Maske yapmak istediğimiz alanın görünür kalacak kısmını seçim araçlarından biri ile belirledikten sonra, LAYER penceresindeki “ADD LAYER MASK” seçilir. katmanın maskesini değiştirmek için maske simgesinin üzerine ALT tuşu ile bitlikte farenin sol tuşu ile tıklanır. Karşımıza çıkan maskeyi siyah-beyaz tonlarla boyayalım, boyama işlemi bittikten sonra katman resimciğinin üzerine sol tıkladığımız takdirde değiştirdiğimiz maske ile maskelenen katman görüntülenecektir. Maskeyi silmek için üzerine sol tıkladıktan sonra çöp tenekesi simgesine sürüklememiz yeterlidir.

· Katmanları kendi aralarında maskelemek için, maske olarak kullanacağımız katmanı, maskelemek istediğimiz katmanın altına sürükleyip, bırakalım. Katman penceresinde, maske ve maskelenecek katman arasındaki ince çizgiye ALT tuşu ile sol tıklayalım. Bu tekniğe photoshop’ta katmanları gruplama denmektedir. Gruplanan katmanlar arasındaki ince çizgiye bir kez daha ALT tuşu ile birlikte sol tıkladığımızda maske etkin hale gelecektir.



4. KATMANLARA ÇEŞİTLİ EFEKTLER EKLEMEK

· Katmanlara efekt eklemek için önce efekt eklemek istediğimiz katmanın seçili olduğundan emin olmalıyız.

o Katmana gölge eklemek için, “LAYER > LAYER STYLE > DROP SHADOW” tıklanır. Açılan bu bölümde şeffaflık ve gölge açısı değiştirilebilir. Gölgenin katmandan uzaklık ve büyüklük ayarları da yapılabilir. Değişiklikler tamamlandıktan sonra OK tıklanarak gölge oluşturulur.

o Katmana parlama eklemek için, “LAYER > >LAYER STYLE” tıklandıktan sonra açılan menüde “OUTHER GLOW” veya “İNNER GLOW” seçilir. bu bölümde şeffaflık, büyüklük ve renk ayarlarını değiştirebiliriz. İstediğimiz değişiklikleri yaptıktan sonra OK tıklanarak parlama etkisi oluşturulabilir.

o Katmana kabartı eklemek için, “LAYER > LAYER STYLE > BEVEL END EMBOSS” tıklanır. Açılan pencerede “STYLE” menüsünden istenilen kabartı biçimi seçilebilir. “HİGHLİGHT MODE” ve “SHADOW MODE” için şeffaflık değerlerini girebiliriz. Yine bu pencereden kabartı açısını, büyüklüğünü ve derinliğini ayarlayabiliriz. Gerekirse aydınlık ve karanlık alan renklerini ayarlayabiliriz. İstenilen değişiklikler yapıldıktan sonra kabartıyı oluşturabiliriz.


5. KATMANLARI KOPYALAMAK VE BİRLEŞTİRMEK

· Bu işlem için öncelikle katmanın kopyalamak istediğimiz bölgesini bir seçim aracı il seçelim. Eğer kopyalamak istemediğimiz katmanlar varsa göz simgesini tıklayarak bu katmanları çıkarabiliriz.

o Kopyalamak istediğimiz katmanlardan birinin üzerini sol tıklayalım, “EDİT > COPY MERGED” tıklanır, böylece seçili katman kopyalanmış olur.

· Photoshop’ta katmanları birleştirmek için birden fazla seçenek bulunmaktadır.

o Çalışmadaki bütün katmanları birleştirmek için “LAYER > MERGE VİSİBLE” seçilir.

o Sadece üst üste sırlanmış iki katmanı birleştirmek için, üstteki katman seçilir ve “LAYER > MERGE DOWN” tıklanır. Böylece üstteki katman hemen altındaki katman il birleşmiş olacaktır.
 
keşke resimli açıklama yapsaydın süper olurdu :) şimdi yeni başlayan arkadaşlar için zor olmasın diye
 
Geri
Üst