Pardus, windows’a kafa tutuyor

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Katılım
17 Tem 2006
Mesajlar
1,866
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
Pardus, windows’a kafa tutuyor

TÜBİTAK ın geliştirdiği Türkiye nin ulusal işletim sistemi Pardus, windows’a kafa tutuyor. Pardus, ismini Anadolu parsının Latince ismi ‘panthera pardus tulliana dan alıyor. Uzmanlara göre Pardus ile, TSK ve kamuda yıllık 200 milyon dolar tasarruf sağlamak mümkün.

Kuruluş hikâyesi 2002 yılına dayanan Pardus, ilk kez 2003 Eylül ünde resmi bir proje olarak hayata geçti. Pardus geliştiricisi Erkan Tekman, 2004 yılı sonuna kadar hangi teknolojinin izleneceği ve dünyadaki uygulamaların neler olduğu konusunda incelemelerin yapıldığını belirterek, 2004 yılı sonunda hemen hemen yol haritasının ve ne yapılacağının tam olarak belli olduğunu söyledi.

4 ÜNCÜ VERSİYON ÇIKTI
Tekman geçtiğimiz 3 yıl içerisinde 3. versiyonunu çıkardıkları Pardus un fazla teknik bilgisi olmayana normal bir bilgisayar kullanıcısının masaüstü gereksinimlerini karşılayabilir hale geldiğini söyledi. Ürünü tasarlarken kullanıcı dostu olmasını ve kurarken herhangi bir teknik bilgi gerektirmemesine özen gösterdiklerini belirten Tekman, Türkçe alfabenin kullanılması konusunda da Pardus ile birlikte önemli mesafe katettiklerini dile getirdi. Tekman, Pardus 2008 üzerinde çalıştıklarını ve yılın ilk yarısında piyasaya sunacaklarını söyledi.

GÜVENLİK PİSİ&ÇOMAR
Pardus u tasarlarken temel kaygılarının güvenlik olduğunu ve bu nedenle yola çıkıldığını belirten Tekman, “Güvenlik için Pisi ve Çomar adını verdiğimiz yazılımları geliştirdik” dedi. Şu anda korsan kullanım dışında bir kişinin bütün donanımlarıyla birlikte yazılım için ortalama 2 bin dolar ödeyeceğini belirten Tekman, Pardus ya da Linux kullanımıyla bu paranın cepte kalacağını söyledi.

KAMU YAZILIMA 600 MİLYON $ ÖDÜYOR
TSK nın ve kamunun projenin önemli bir ayağı olduğunu söyleyen Erkan Tekman, “Tahmini olarak 300- 600 milyon dolar arasında bir para 3 yılda kamu tarafından yazılıma ödeniyor. Pardus kullanımı söz konusu olursa yıllık 100-200 milyon dolar tasarruf edilecek” dedi.

40 gönüllü çalışıyor
PARDUS, dünyanın dört bir yanından destek veren 8 i yabancı 40 kadar gönüllü geliştiricinin desteğiyle büyüy
or. 50.000 i aşan bilgisayar sayısıyla, Türkiye nin en büyük Linux topluluğuna sahip. Tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 30 dk. içerisinde bilgisayarınıza kuruluyor. Pardus 2007 İngilizce, Türkçe, Almanca, İspanyolca, Hollandaca ve Portekizce yi destekliyor.
 
bilgi için tşk ederim kardeş:):):)
 
Bilgi için teşekkürler çok güzel bir proje pardus ama bizlere program yazabileceğimiz yani visual studio tarzı ideler verdiği gün daha da güzel olacak....Şu an güvenli sörf ve eğlence yazılımları sağlıyor daha ilerisi yok.....Ama bir gün muhteşem olacağına inanıyorum...
 
Windows'a yetişemezler...

Windows A Hiç Kimse Yetişemez


Windows kullanmaya başlarken neyi nekadar kullanabiliyorduk ki, pardus'da bir başlangıç yapıp devam etmek gerekir. Bu gün bile forum sitelerinde bilgisayarında windows yüklü olup sorunlar yaşayanlar var. Windows'un katetiği yola bakarak Pardus'unda bu kadar kısa sürede bu yolu katetmiş olması ümit vericidir. Ayrıca Microsoft bünyesindeki çok sayıda profesyönel geliştirici ve uzman yazılım ekibine göre PARDUS ekibi doğa üstü çalışıyor.

PARDUS bence harika bir yazılım ve kutluyorum.
 
ya bu pardus gibi işletim sistemleri windowsta çalışan programları çalıştırsa çok süper olacak ama biz göremeyeceğiz herhalde :D:D
 
Win programları için wine yazılımı mevcut..

Çoğu işi görür.ama endüstri yazılımlarını biraz zorlanarak çalıştırıyor..
 
aslında hepimizin desteklemesi ve kullanması gereken bir o.s ama korktuğumuz ve windows suz hiç bişey yapamayacağımızı düşündüğümüz için zor :D:D
 
şimdi Bütün oyun ve donanım sürücülerimde sorun yaşar mıyım yaşamazsan hemen bu gün geçerim vista ultimate den pardusa
 
şimdi Bütün oyun ve donanım sürücülerimde sorun yaşar mıyım yaşamazsan hemen bu gün geçerim vista ultimate den pardusa

Oyunların çalışmasında aksaklıklar olacağı bir gerçek..Ya hiç çalışmayacak yada performansı istediğin gibi olmayabilecek.Fakat donanım konularında sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.Yine de donanımını pardus içerisinde araştırmanı öneririm
 
Windows oyunlarını Linux'a nasıl kuracak ki? ha bi program vardı onunla olur da ne kadar verimli olur bilemem. Ama donanım sorun olmaz sanırım. Linux aslında pek sürücü sorunu çıkarmıyo...
 
ilk defa pardus kullanacak arkadaşlara öneriler...

1- önce pardus çalışan cd yi indirip cd ye yazdırın. sonra bilgisayarı cd den başlatıp kurulumsuz pardus kullanmanın tadını çıkarın. bu sayede windowsa ve bilgisayarın hiçbir şeyine zarar vermeden pardusu deneyebilirsiniz. cd den çalışan pardus ayrıca windowsun çöktüğü durumlarda kurtarıcı cd olacaktır. bu cd ile windows çökmüş olsa bile tüm işlerinizi yapabilirsiniz. mesela internete girmek, msn, media player, müzik dinleme, word exell power point cd-dvd yazma......... gibi herkesin sık kullandığı işleri bu cd ile yapabilirsiniz.

2- çalışan cd ile ilk defa pardus denemesi yapıp pardus hakkında ön bilgiye sahip olacaksınız. çalışan cd yi ne kadar fazla kulllanırsanız (mesela 1 hafta) pardus hakkında o kadar çok bilgiye sahip olursunuz. pardus kurmak ve kullanmak için cesaretiniz artar.

3- çalışan cd ile tecrübe kazandınız.... ama tam olarak pardus hakkında uzmanlaşamadınız. o halde aynı bilgisayara yani windowsun yanına pardus kurmanızı tavsiye ederim. bu sayede bilgisayar açılınca size soracak : windows mu açılsın ? pardus mu ?
siz pardusu seçeceksiniz ve pardus açılacak. windowsu seçerseniz windows açılacak. böylece bazen pardus bazen windows kullanıp pardusun üstün özelliklerini keşfedeceksiniz :D

4- sonunda 3-5 ay pardus ve windowsu aynı bilgisayarda kullanınca pardusa tam anlamı ile hakim olduğunuzu ve windowsun aptallar tarafından yazıldığını tecrübelerinizle anlayıp windowsu terk edeceksiniz.

5- bu basamakları geçmek için azıcık istek ve gayret gerekir. çok fazla değil ama.
 
windowsa kafa tutan mac os x düşünüyorum pardus kimmiş deneme için yapılmış işletim sistemi
 
bence linux bir 5 sene sonra windowsa alternatif olabilecek düzeye gelecek ama şu an ki windowsa. O zamana kadar windows daha da gelişeceği için lınux her zaman geriden gelmeye mahkum kalacak.

bu süre içinde linux kullanıcı ile dost olmayı başarırsa iş değişebilir.

bir de anlamadığım bir nokta var . nerdeyse 50 tane linux dağıtımı var. hepside belli grupların kendi arasında geliştirdi dağıtım. neden ortak bir dağıtım oluşturulmuyor ve buna yazılım desteği daha çok verilmiyor..
 
Geri
Üst