Overnet kurulumu...

SiLvErGhOsT

New member
1- Giriş
1.1 - Bu Dökümanı Kim hazırladı
1.2 - Kısaltmalar ve Çeviriler

2-Overnet Nedir
2.1 Overnet'in getirdiği Yenilikler Ve Avantajlar
2.2 Dezavantajlar
2.3 Overnet'ten sonra.

3 - Overnet PC'nizde
3.1 Overnet'i nereden indiririm.
3.2 Kurulumda dikkat edilmesi gerekenler

4- Overnet Sekmeleri (Tabs)
4.1 Home Sekmesi (Açılış sayfası)
4.2 Search Sekmesi (Arama)
4.2 Transfers Sekmesi
4.3 Shared Sekmesi
4.4 Friends Sekmesi
4.5 Statistics sekmesi

5- Overnet Ayarları
5.1 Options (Ayarlar)- Genel Ayarlar.
5.2 Advanced (Gelişmiş) Ayarlar.
5.3 Network Ayarları

6- Overnet ile Nasıl hızlı dosya indiririm?
6.1- 256/64 512/128 1024/256 ve 2048/512 ADSL kullanıcıları için Ayarlar!
6.2- Netlimiter ve Cfosspeed
7- Sık rastlanan problemler ve çözümleri

1- Giriş

İnternette 10larca P2P programı bulunmaktadır ve listeye sürekli yeni programlar eklenmektedir.. Ancak bunlardan sadece bazıları kalıcı olabilmekte ve bazıları ise yanlış kullanım sebebiyle son derece etkisiz kalabilmektedir... Overnet bu sayısız program içinde ön saflarda yerini almış bir program olmasına rağmen hala doyurucu bir Türkçe yardım dosyası bulunmamaktadır.. Amacımız bu açığı elimizden geldiğince kapatmak ve bu kullanışlı programın nasıl doğru ve etkili bir şekilde kullanılabileceğini açıklamaktır...

Not: Bu döküman yazılırken kullanılan overnet sürümü 0.53'dür ancak daha eski sürümler ile 0.53 arasında çok büyük farklar yoktur

1.1 - Bu dökümanı kim Hazırladı.
Bu döküman divxplanet.com üyeleri için Dark_MeN_X ve elleshar tarafından hazırlanmıştır. Umarız Yardımcı olur.

1.2 - Kısaltmalar ve Çeviriler.
Bu başlıktan en üst seviyede verimi alabilmeniz için bazı terimlerin Türkçe karşılıkları ve bazılarınında (karmaşa yaratmamak için) ingilizce orijinalleri kullanılmıştır.
Kullanılan bazı terimler,kısaltmalar ve anlamları şu şekildedir
Server = Sunucu
Upload = Yükleme (UL)
Download = İndirme (DL)
Maksimum (Max)
Minimum (Min)
Tab=Sekme
Priority = Öncelik
High = Yüksek (Hi)
Part = Parça
Low = Düşük/Alçak (Lo)
Connection = Bağlantı
Incoming = Gelen
Temp = Geçici
Peer to Peer = Eş'ten Eş'e (P2P)
Graphical User Interface = Görsel Kullanıcı Arabirimi yada kullanıcı arabirimi. (GUI)
Adware = Advertisement+Software. Yani reklam destekli yazılım.
Spyware = Spy+Software . Yani casus yazılım. Sizin isteğiniz haricinde kişisel bilgilerinizi 3. şahıslara göndermek gibi işler yapan yazılımlara verilen genel isim.
default = Varsayılan, hazır. (Bilgisayar programları için, halihazırda yapılandırılmış değerler ve seçenekler de denilebilir)

2- Overnet Nedir?

Overnet kullanıcıların ortak bir bağlantı sunucusu ihtiyacı olmadan birbirinden dosya alışverişinde bulunabildikleri (Hybrid) bir P2P programıdır.

2.1 Overnet'in Getirdiği Yenilikler Ve Avantajlar

Bugün itibariyle Overnet'in ayrı bir program olarak geliştirilmesi durdurulmuştur. Artık overnet ile edonkey2000 "edonkey2000" ismi altında birleştirilmiş olup benzerlerinden bir adım daha öteye geçen bir program halini almıştır.. Ancak overnet'in artık geliştirilmemesi bir sorun yaratmamaktadır. Varolan hatalarına rağmen yüzbinlerce kişi bu programın avantajlarından faydalanmaktadır... İlk olarak Overnet bir sunucu (server) gerektirmediği için hali hazırda kapatılmış napster,emule veya edonkey gibi ortadan kaybolma tehlikesi içermemektedir..Napster Silikon Vadisinde yerleştirilmiş merkezi bir sunucu ile ayakta dururken bu sunucunun kapatılması Napster'in sonu olmuştur. Aynı şekilde emule veya edonkey'de sunuculara bağlı çalışmaktadırlar. Her nekadar bu sunucular çok sayıda olsada 100000 kullanıcı ve yukarısına hizmet veren sunucu sayısı azdır... Yakın zamanda edonkey sunucusu "razoback2" nin geçici süre hizmet verememesi sebebiyle ortaya çıkan durum gözönüne alınırsa overnet'in değeri daha çok ortaya çıkar .. Overnet ağında bir sunucu bulunmadığından overnet kullanıcıları olduğu sürece dosya alışverişi mümkündür... Dosyaları öncelik sırasına koyma imakanınız vardır. Diğer bir avantajı ise "horde" özelliğidir. Bu özellik sayesinde en yüksek önceliğe sahip dosyanızı teoride hiçbir sınırlama olmadan indirebilme şansınız vardır... Overnet'in arabirimi ilk başta çok şaşalı görünmese bile son derece kullanışlıdır. Tek tuşla tüm overnet ayarlarına ulaşmak mümkündür ve sekmeli yapısı sayesinde düzenli bir görünüme sahiptir... Overnet'in en önemli özelliği yüksek hızlara kısa sürede ulaşabilmesidir.. Tam performans için genelde 1 saatten kısa bir süre yeterli olmaktadır.

2.3 Dezavantajlar

Herşeye rağmen Overnet eski bir programdır. En yeni sürümü 2003'ün ikinci yarısında yayınlanmıştır. Program içinde varolan aksaklıkların bir kısmı giderilip edonkey2000 adı altında tekrar yayınlanmıştır.. Varolan aksaklıklar arasında arama bölümünün tam çalışmaması,2GB yukarısı dosyalarla ilgili bazı problemler ve bazı durumlarda sisteme aşırı yük binmesi sorunları vardır. Ancak bu dezavantajlar genelde dosya indrimeyi çok etkilememektedir.

2.4 Overnetten sonra.
Bahsettiğimiz gibi edonkey2000 programı Overnet'in devamı niteliğindedir.. Bu iki programın yapımcıları olan Meta Machine grubu şu an edonkey2000 üzerinde çalışmaktadırlar ve bu yazı yazılırken edonkey2000'in en yeni sürümü V1.1 dir... edonkey2000 hem overnet hem de ed2k ağlarına bağlanabilmekte, tamamlanmamış dosyaları önizleme imkanı sağlamakta ve bir bit-torrent programı işlevi görebilmektedir.Yani tek bir programla hem torrent dosyalarını indirebilir, hem edonkey sunucularındaki kullanıcılardan dosya transfer edebilir, hem de overnet kullanıcılarıyla dosya paylaşabilirsiniz. Ayrıca edonkey2000 v1.1'de Overnet'te varolan arama sorunu, 2GB sorunu gibi bazı sorunlar ortadan kalkmış olup 1.1 den önce varolan lsass.exe ye aşırı yükleme durumu ortadan kalkmıştır... edonkey2000 overnet'in yerini alabilir mi? Teknik olarak zaten almıştır ancak kullanım kolaylığı ve kullanıcı memnuniyeti açısından overnet şu an için daha iyi bir seçenektir.

3 - Overnet PC'nizde

3.1 Overnet'i nereden indiririm.

Overnet 0.53 sürümünü aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Bizim virüs taramalarımıza göre bu dosya temiz olmakla beraber sizin de bir virüs taraması yapmanız tavsiye edilir.


http://downloads.vnunet.com/download/overnet/overnet/_547.html

Ayrıca, http://google.com.tr sitesinde overnet+download şeklinde bir arama da gerçekleştirebilirsiniz.Bu şekilde içinde hem overnet hem de download geçen sonuçlar karşınıza gelecektir

3.2 Kurulumda dikkat edilmesi gerekenler.

Overnet programını internetten edindikten sonra yapmamız gereken tek şey indirdiğimiz kurulum dosyasına çift tıklamak ve programın kurulacağı yeri göstermektir. Bu yer genelde X:program files\overnet dir.İsteğe göre başka bir yer de belirtebilirsiniz..
DİKKAT: Overnet sürekli "next" tuşuna basılarak kurulursa bazı reklam programcıkları yüklemektedir. Ancak bu programcıkların kurulup kurulmaması size kalmıştır.Kurulum sırasında karşınıza "webhancer" gibi bazı reklam programcıklarından hangilerini kurmak istediğinizi soran bir ekran gelmektedir.. Tavsiyemiz bu kutucukların hepsinin "boş" bırakılması şeklindedir.. Bu bilgiden habersiz bazı kişiler aksini iddia etsede Overnet bilgisayarınıza sizin istemediğiniz hiçbirşeyi kesinlikle kurmaz!. Overnet bir spyware olmadığı gibi bu seçenekleri boş bırakırsanız bir adware de değildir. Sadece 468x60 boyutlarında bir reklam grafiği içerir ki bu reklamın da kimseye bir zararı bulunmamaktadır. Kurulum sonrası işlemler ve yapılması gereken ayarlar aşağıdaki bölümlerde detaylı olarak anlatılmıştır.

4- Overnet Sekmeleri (Tabs)

Overnette 6 adet tab vardır.Bu tablardan seçili olan açık yeşil renkle belirtilir

4.1 Home Sekmesi (Açılış Sayfası)

Sekmelerin en sağda olanıdır. Programı açınca karşınıza çıkar... Overnet kullanıcıları için genelde gereksiz bir sayfadır.

4.2 Search Sekmesi (Arama)

Arama sekmesi istediğiniz bir dosyayı ed2k ağında aramanızı sağlar. Overnet'in arama kısmında bazı hatalar bulunmaktadır. Bu yüzden aramalarınızı programı açtıktan hemen sonra, hiçbir hız sınırlayıcı program kullanmazken yapmanız tavsiye edilir.




1: Arayacağımız dosya ismini buraya yazıyoruz.
2: Dilersek arayacağımız dosya formatını belirliyoruz. (audio-ses-, video, images-resimler- gibi)
3: Problemsiz bir arama gerçekleştirirsek sonuçlar bu gibi bir sekmenin altında beliriyor. Birbirinden farklı birden fazla arama gerçekleştirebiliyoruz. Her arama için sonuçlar farklı bir sekmenin altında görüntüleniyor. Ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere biz iki arama gerçekleştirmişiz.. Çok sayıda kaynağa sahip dosyalar siyah renkte görünürken az bulunur dosyalar mavinin tonlarında görünüyor.
4: Arama sonuçları burada görüntüleniyor.
Name: Bulunan dosyaların ismini,
Size: Boyutunu,
Type: Türünü,
Format: Dosya Tipini belirtir.
Availability (bulunabilirlik/kaynak sayısı): Bu bölüm ise aradığınız dosyayı kaç kişinin indirdiğini veya indirmekte olduğunu gösteriyor. (NOT: Arama sonucunda ortaya çıkan kaynak sayıları hiçbir zaman kesin değildir.)
Ayrıca, arama sonucunda karşınıza çıkan dosyaların tamamiyle indirilebilir olup olmadığını bu bölümden anlayamıyoruz. Örneğin 100 kaynağa sahip gibi görünen bir dosyada tüm kullanıcılar dosyanın ancak %99'unu indirebilmiş ve geriye kalan %1 hiçbirzaman paylaşılmamış olabilir.Bu gibi herkesin belli bir yüzdede takıldığı dosyaların tamamlanma şansı zayıftır ve tamamlanmayan dosyalar hiçbirişe yaramazlar.

4.2 Transfers Sekmesi

Transfers sekmesi indirmekte ve yüklemekte olduğunuz dosyalarla ilgili genel bilgiler içerir.





İndirdiğiniz dosyanın ismi.

2: ilgili dosyanın durumu.
Looking: Kaynak arama ve bekleme durumunu belirtir.
Queued: Dosya indirme sırasına henüz eklenmemiş durumda. Bu dosya için henüz kaynak aranmasına başlanmadı anlamındadır. Overnet bu işleri kendisi halleder. merak edilecek bir durum yok.
Transferring: İndiriliyor
Hash: "Hash" bir tanımlayıcıdır. Bir şifreleyici makina düşünün. Eğer bir dosyayı bu şifreleyiciye sokarsak karşılığında o dosyayı tanımlayan bir şifre alırız. İşte ortaya çıkan bu şifre o dosyanın "hash" kodudur.. P2P ağlarında dosyalar bu hash kodları sayesinde birbirinden ayrılırlar ve hangi dosyanın ne olduğu yine bu hash kodları sayesinde bilinir.. iki farklı dosyanın aynı hash numarasına sahip olması neredeyse mümkün değildir..
Hashing: Dosyaların hash kodlarının kontrol edilmesi ve yeni hash kodlarının oluşturulması işlemine verilen isimdir.. Dosyalarınızın sayısı ve boyutu ne kadar büyükse hashing süresi o kadar uzun olur. Bu süreç içinde bilgisayarınızın işlemcisine çok yük bineceği için bilgisayarınızda yavaşlamalar görebilirsiniz. Ancak "hashing" işlemi bitince PC'niz tekrar eski haline dönecektir.

3: Dosya boyutu.

4: Dosyanın ne kadarının indirilmiş durumda olduğunu belirtir.

5: O dosya için indirme Hızını belirtir.

6: Belirtilen hızda indirme sürerse dosyanın ne kadar süre sonra tamamlanacağını gösterir.

7: Dosyanın tamalanma oranını ve kaynak durumunu belirtir.
Siyah: Halihazırda indirilmiş kısımlar
Kırmızı: Henüz kaynak bulunamamış kısımlar. (dosyanın o bölümüne sahip kişilerle henüz bağlantı kurulamadı anlamında)
Mavi: Henüz bu bölümler indirilmemiş ama indirebileceğiniz kaynaklar mevcut. Mavi renginin koyuluğu kaynak bolluğunu ifade eder. Ne kadar koyu o kadar çok kaynak.

Not: Bu ekran görüntüsü overnet açılır açılmaz alındığı için henüz yeterli kaynağa ulaşılamamış. Eğer bir dosya ismi günlerce kırmızı renkte ise o dosya büyük olasılıkla ed2k ağında tam olarak paylaşılamamış demektir. Yani dosyayı tamamlamanız imkansız olabilir.

8: Öncelik anlamındadır. Öncelik sırası hızla ilgili bir seçenek değildir. Dosyalar bir eşten diğerine aktarılırken eşler arasında bir bağlantı kurulur ve bu bağlantı sayesinde dosya transfer edilir. Eşlerle yeni bir bağlantı kurulacağı zaman öncelik sırasına göre bu bağlantılar kurulur.. Örneğin Max bağlantı sayınız 100ken 99 kurulu bağlantınız olsun. Kalan 1 bağlantı tahsis edilirken yüksek öncelikli(high priority) dosyalar öncelik sahibidir.Dosyaların isimleri üzerinde farenin sağ tuşuna tıklayıp "set priority" seçeneğiyle dosyaların önceliklerini belirleyebiliriz. 3 alt seçeneğimiz vardır: high(yükek),low(düşük) ve normal.. Eğer 90 dosya indirmekteyseniz bunların 30 tanesi high, 30 tanesi low ve kalan 30 taneside normal öncelikte olması tavsiye edilir.

9: Herbir dosya için mevcut kaynak sayısını gösterir.

10: İndirmekte olduğumuz dosyaların listesi

11: O an için yüklemekte olduğumuz dosyalar ve bu dosyaları kime yüklediğimizle ilgili bilgiler.

EK 1: Ekranın en üstünde bulunan OVERNET D: XX U: XX ibaresi o an için sahip olduğunuz yükleme ve indirme hızını gösterir.
EK 2:Transfers sekemsinin hemen altındaki bilgiler.
Downloads : İndirilen dosya sayısı
Sources: Tüm dosyalarınız için o ana kadar bulunmuş kaynak sayısı.
Uploads: Yükleme yaptığınız kişi sayısı
Queue: Sizden dosya indirmek için bekleyen kişilerin sayısı

Ek 3: Ekranın en alt kısmındaki bazı değerler.
Users: O an için overnet kullanan kişi sayısı ( yaklaşık ve kabaca verilmiş bir rakamdır.. Genelde 500.000 ve üzeridir. Bu rakam çok çok az ise bir problemden şüphelenebilirsiniz)
Files: Ağdaki mevcut dosya sayısını temsil eder (tamamen yaklaşık bir rakamdır)
Reachable: Erişilebilir demektir. Overnetin diğer kullanıcılardan sıkıntısız dosya alışverişi yapabilecek durumda olduğunu belirtir. Problemli durumlarda bu kısımda "reachable" yerine unclear ve unreachable ibareleri görülebilir. Genelde bu ibareler yanlış port yönlendirilmesi ve/veya güvenlik duvarının yanlış yapılandırılması sebebiyle ortaya çıkar.

4.3 Shared Sekmesi



 

SiLvErGhOsT

New member
1: Dosyaları göster. Bu bölüm klasörlerin içindeki dosyaları görmemizi sağlar. Böylelikle her dosya için paylaşım durumunu belirleyebiliriz.

2: Paylaşımdaki dosyalarınızı gösterir.

3: Bilgisayarınızda paylaşıma açmak istediğiniz klasörleri seçeceğiniz yerdir. Bir klasörü paylaşıma açmak için hemen yanındaki yuvarlak ikonu yeşil hale getirmeniz yeterli olacaktır.. Eğer, yukarıda gördüğünüz gibi, beyaz daire içinde bir yeşil daire varsa bu o klasörün içinde bulunan alt klasörlerin sadece bazılarının paylaşılmış olduğunu belirtir. Ben C:,D:,E: ve F: sürücülerinde bazı yerleri paylaşıma açmışım.
Not: Overnet'i verimli kullanabilmek için fazladan dosya paylaşımında bulunmanız gerekmez. Çok büyük miktarlarda dosya paylaşmak bazı paylaşım programlarında olduğu gibi size fazladan birşey sağlamaz.. Siz overnet ile bir dosya indirirken biryandan indirmiş olduğunuz kısımları başkalarıyla paylaşmaktasınızdır. Bunun yanında Overnet, tamamlanan dosyalarınızın kopyalandığı klasör olan "\incoming" klasörünü otomatik olarak paylaşıma açar.. Tavsiyemiz bu klasörün paylaşımda kalmasıdır.

4.4 Friends Sekmesi:




1: Overnet kullanırken bazı kişilerin sizden diğer kullanıcılara oranla daha kolay dosya transfer edebilmesini sağlayabilirsiniz.... Overnet sizin bu önceliği verdiğiniz kullanıcılar bu bölümde listeler.

2: O an için sizin bağlantı kurduğunuz kullanıcıların listesidir. Bu listeden dilediğiniz kişiyi seçip yukarıdaki arkadaş listesine ekleyebilirsiniz.
Not: Bir kişiyi arkadaş listenize eklemek sizin o kişiden hızlı dosya indirmenizi sağlamaz... Durup dururken rastgele bir kişiyi arkdaş lstesine eklemenin pratikte kimseye bir yararı yoktur. (Tabi çok iyi niyetliyseniz o başka)

4.5 Statistics sekmesi:



1: Genel transfer istatistiklerinin gösterildiği bölüm. "Current Session" overneti en son açtığınızdan beri geçen süreyi. All sesions ise overnetin açık kladığı tüm zamanları belirtir... "Transfer" yapılan toplam dosya transferini overhead ise çeşitli sebeplerle gerçekleşen fazla dosya transferi miktarını belirtir. Yukarıdaki ekran görüntüsüne göre,
ben overneti en son çalıştırdığım andan itibaren 17 mb transfer yapmışım. Overneti bilgisayarıma ilk kurduğum andan itibaren ise 690.05 GB toplam transfer gerçekleştrmişim. Toplam transferden kasıt, toplam upload ve toplam download miktarı bu arada.. Yani 17 mb transfer örneğin, 10 mb DL+5MB Upload + 2 MB overhead verilerinin toplamıdır..
Transfers bölümü toplam rakamları veriyor dedik. Hemen alt taraftaki downloads sadece indirilmiş ve uploads ise sadece yüklenmiş verinin istatistiklerini gösterir.

2:Shared: Paylaşımda kaç sayıda dosya bulundurduğunuzu ve bu dosyaların toplam büyüklüğünü gösterir
Connections: Bağlantı sayılarını gösterir.
Misc: Bu bölümde bağlantı zamanları vardır. Current session overneti son çalıştırdığınızdan itibaren geçen süre, All sessions ise Overneti kurduğunuz andan itibaren geçen süredir.
NOT: Bu istatistikler, sadece overnet programının açık olduğu süreleri kapsar. Örneğin programı buğün kurup 1 hafta boyunca günde 1 saat çalıştırırsanız. "All sessions" süresi 7 gün değil, 7 saat olacaktır.

3: Anlaşılacağı üzere son "X" dakikadaki UL ve DL hızlarınızı gösterir. Yeşil ve mavi anlık değerlerken kırmızı renkteki değerler X dakikanın ortalamasıdır.

4: Son Y dakikada kurulan toplam bağlantı sayısıdır.

5- Overnet Ayarları
Overnet ile verim almak isteyen bir kullanıcı mutlak suretle ayarlarını doğru yapmak zorundadır.Aşağıdaki bilgiler bu ayarları düzgün bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır.

5.1 Options (Ayarlar)- Genel Ayarlar:



1: Kullanıcı adı. Buraya herhangi bir kullanıcı adı yazabilirsiniz.... Bu kullanıcı adını dilediğiniz an dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

2: Buradaki Ayarlardan gerekli olanların anlamları şu şekildedir. Kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Ekran görüntüsündeki seçenekler benim kişisel ayarlarımdır.
Launch on startup: Bilgiayar açıılır açılmaz overnet'i çalıştır.
Verify cancels and deletes: Silme ve iptal durumlarını onyalama seçeneği.(Seçiliyse bir dosyayı iptal etmeden önce size onya kutusu gösterecektir)
Simple Download progress: Durum çubuğunun görünümü.Eğer bu seçenek işaretliyse, indirlen kısım siyah bir şekilde çubuğun sol tarafına eklenir. Bu çubuğa eklenen her siyah çizgi indirilmiş bir parçayı temsil eder.
"Transfers" Sekmesinin aekran görüntüsüne bakacak olursanız durum çubuğunun hep sol tarafının siyah olduğunu görürsünüz.. Bu durumda overnet dosyanın hangi bölümünü indirmiş olduğunuzu önemsemeden size sadece genel ve toplu bir görünüm verir. Bu seçenek seçili değilse, çizgiler dosyanın indirilen bölümünün yerine göre dağınık olacaktır.
Display progress percentage: İndirilme yüzdesini göster. (Durum çubuğu üzerinde yüzdenin belirmesini sağlar)

3: Tamamlanmış dosyaların kopyalanacağı yer. (İsteğe göre değiştirilebilir)

4: İndirilmekte olan dosyaların "parçalarının" saklandığı yer. (İsteğe göre değiştirilebilir)
Not: Overnet sizin indirmekte olduğunuz dosyalrı parçalara ayırır ve herbir parçaya part.x.y gibi bir isim verir. Tüm parçalar indirilince bu dosyalar birleştirilerek sizin belirlediğiniz "incoming" klasörüne kopyalanır.

5.2 Advanced (Gelişmiş Ayarlar)



1: Eski tip part dosyaları.Bu seçenek işaretliyse indirdiğiniz dosyanın tümünü için sabit diskinizde yer atanır. Detaya girmeden söyleyeyim. Bu seçeneği işaretlerseniz hashing süresi uzar, sistem yavaşlar. Genelde zararlı bir durumdur.. Burayı boş bırakıyoruz.

2: Bu seçeneği seçin . Horde seçeneği en yüksek öncelikli dosyanız için (highest priority) size en hızlı veri gönderen ortakla (partner) eşleştirilmenizi sağlayan bir seçenektir.. Daha doğrusu en yüksek öncelikteki dosyayı siz kime en yüksek hızda gönderiyorsanız o da size en yüksek hızda gönderir ve bu gönderme işi genelde bir part dosyası tamamlanıncaya kadar kesintisiz sürer. Ortaklar için hız sınırı veya sıra bekleme durumu gözetilmez..

3: Overnet'in sizin ipnizi kendi kendine algılayamaması durumununda kullanması gereken IP değeri . Eğer burada bir IP yazılıysa overnet sizin IPnizi bulabilmiş demektir. Yoksa bulamamış anlamındadır. Sabit IP ye sahipseniz bu bölüme kendi IPnizi elle girebilirsiniz.. Buraya IP nizi yazmanızın veya burada IPnizin görüntülenmesinin güvenlşk olarak hiçbir sakıncası yoktur . Bu değeri overnet ve sizden başka kimse göremez.

4: Aynı anda kaç kişiye yükleme yapmak istiyorsunuz? (10dan büyük 5'den küçük bir değer GİRMEYİNİZ)

5: Her bir dosya için en fazla kaç kaynak bulunmasını istiyorsunuz? (0 iyidir)
6: En küçük boş sabit disk alanı. Diskinizde burada belirlediğiniz kadar alan kalırsa overnet indirme işlemini durduracaktır ve "Yetersiz disk alanı" (insufficient disc space) hatası verecektir. 100mb uygun bir rakamdır. Ancak diskinizi sonuna kadar doldurmak sistemin yavaşlamasına sebep olur. Mümkün mertebe diskinizi boş tutmanız sizin yararınızadır.

5.3 Network Ayarları:

 

SiLvErGhOsT

New member
NOT: Bu bölüm için en uygun ayarlar için tavsiye edilen Network ayarları bölümüne göz atınız.

1: Max indirme Hızı.. Sahip olduğunuz bağlantıya göre indirebileceğiniz en yüksek hız.
2: Max yükleme Hızı... Sahip olduğunuz bağlantı tipine göre en yüksek yükleme hızınız.
3: Hattınızın gerçek hızı
4: Overnet'in diğer overnet kullanıcılarıyla kurabileceği en fazla bağlantı sayısı.
5: Kullanılmak istenen TCP portu
6: Kullanılmak istenen UDP portu

6- Overnet ile Nasıl hızlı dosya indiririm?

6.1- 256/64 512/128 1024/256 ve 2048/512 ADSL kullanıcıları için Ayarlar!

6.2- Netlimiter ve Cfosspeed
*Overnet--Cfos Speed*

İlk önce Cfos Speed programını buradan indiriyoruz.Kolay kurulumundan sonra bilgisayarımıza bir reset atıp ayarların sağlıklı bir şekilde oturmasını sağlıyoruz.

Şimdi gelelim Overnet ile uyumlu çalışması için gereken ayarlara!
Sağ alt köşedeki Cfos speed logosuna sağ tıklıyoruz sırasıyla options/priorities sekmesine geliyoruz.Aşağıdaki resime yani...




1-File Name kısmına overnet.exe yazıyoruz.
2-Add yaparak listeye ekliyoruz

1-Overnet'in listemizde olduğunu tekrar kontrol ediyoruz
2-Bu seçenekte Cfos Speed'in Overnet'e nekadar ağırlık vermek istediğini seçiyorsunuz yani öncelik diyebiliriz.Ben bunu Normal olarak kullanıyorum sizede onu öneririm!
3-En sonunda Save diyoruz ve ayar işlemini bitiriyoruz!!!

Bundan sonra Netlimiter kullananı .Yani demek istediğim bu program sayesinde upload'ınızı sınırlamanıza gerek kalmıyor.Cfos Speed DL-UL arasını çok iyi ayarlıyor böylece hem paylaşımı artırmış hemde kaynak sıkıntısından kurtulmuş olduğuz.Sonuç aşağıda



7- Sık rastlanan problemler ve çözümleri

**Sahte dosya sadece overnet'in değil TÜM P2p lerin ortak problemidir.
Sahte(fake) dosyalara karşı ne yapabiliriz?

1- Film harici dosyalar için (örneğin windowsXP.rar): Dosya yeterli kaynağa ulaşıncaya kadar bekleyiniz.(dosya masmavi olacak ) Daha sonra indirilen dosyanın yanındaki + tuşuna basıp özellikle dosyanın tamamına sahip olan (simsiyah) kişilerin dosyayı ne isimle sakladıklarına bakınız... Eğer bu kişiler sizin windowsxp.rar diye indirdiğiniz dosyayı tamamen başka bir isimle saklıyorlarsa tereddütsüz dosyayı listenizden silebilirsiniz... + tuşuna basınca karşınıza çıkan yazıların ilk bölümü kullanıcı adı diğer bölümü ise bu kullanıcıların sizin de indirdiğiniz dosyayı "NE SANARAK" indirdiğini belirtir... Tamamı siyah olan kişiler ise bu dosyayı çoktan indirmiş ve HATTA dosyayı denedikten sonra büyük bir olasılıkla doğru bir şekilde isimlendirmişlerdir. + tuşuna bastınız, 100den fazla kişi aynı dosyayı indiriyor. Dosyanın tamamına sahip kişiler için dosya ismi windowsXP.rar olarak görünüyor. hala indirenlerin büyük çoğunluğu da windowsXP.rar olarak indiriyorlar. Bu dosya büyük olasılıkla sahte değildir.... Ama 50 farklı isim gördünüz o zaman hedeflediğiniz dosyayı indirme şansınız 1/50 dir (%2 yani).. Tabi yine de risk var. Bir keresinde en az 200 kişiyle beraber çok alengirli bir erotik filmi Maya6 programı sanarak indirmiştik... Sadece 1-2 kişi de farklı isim vardı. ( Film hala bilgisayarımda o ayrı mesele ). Ama o zamandan beri,biraz da şansımın yardımıyla,sahte dosya indirmedim bilgisayarıma.. Çok iptal ettim ama sahte indirmedim.

2- Filmler için: işte bu 1. seçeneğe göre daha kolay.. İlk işiniz 1. seçenekteki prosedürü uygulamak. Eğer sonuç alamazsanız veya aldığınız sonuçlar sizi tatmin etmezse. Hemen http://www.videolan.com sitesine girip oradan VLC media player'ı indirip kuruyorsunuz.. Daha sonra mesela 20MB ını indirdiğiniz bir dosyanın sahte olup olmadığını merak ettiniz.. VLC player'ı açıp "quick open file" seçeneğini seçiyorsunuz ve overnet/temp klasöründe şüpheli dosyanın saklandığı yeri bulup orada var olan "TÜM" part uzantılı dosyaları seçip "ok" tuşuna basıyorsunuz. Eğer şansınıza indirdiğiniz 20MB lik kısım dosyanın çalışabilmesi için gerekli bilgileri (boyut, renk, codec vs bilgileri) de içeriyorsa ok tuşuna basınca karşınıza 1-2 saniye de olsa filmden kesitler çıkacaktır. İstenmeyen görüntüler varsa bu dosya indirme işlemini iptal ediyorsunuz. Sahte dosyadan kurtuluyorsunuz.
yine de 100% bir çözüm olmayabiliyor. Sizin indirdiğiniz miktar filmin önizleme için gerekli bilgiyi içermiyor olabilir. Hatta belki bu bilgi indirdireceğiniz son 1 mb içinde saklı olabilir.. Belki 100mb daha indirmeniz gerekebilir.. veya, en vahimi, sizin bir film sanarak indirdiğiniz dosya bir filmle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir dosya olabilir (mesela X.ISO veya Y.tar)... Genelde bu durmlarda 1. yöntem işe yaramış olur ama 1.yöntemle ayıklayamayıp 2.yöntemle de bir fikir sahibi olamadığınız filmler için daha fazla yapabileceğiniz bir şey yok.

(Tabi overnette ilgili dosyanın üzerindeyken farenin sağ tuşuna basıp show file info seçeneğini seçerek bazı ipuçları alabilirsiniz... Ya da arama opsiyonuyla bir dosya bulduysanız o dosyayı indirmeye başlamadan önce hemen sağ taraftaki bilgilere göz atabilirsiniz. Çok sağlıklı olmaz ama yardımcı olabilir. Mesela codec:xvid olan bir RAR dosyası ben daha duymadım. Eğer arama sonucunda çıkan windowsxp.rar dosyası için codec:Xvid yazıyor ve süre olarak da 1.23.43 gibi birşey gösteriyorsa şüphelenmek gerek)

3- genel çözüm, gerçekten ümitsiz değilseniz overnet'in arama seçeneğini kullanmayınız.. ed2k link siteleri bu amaçla vardır. Mesela bu forumlardan indireceğiniz dosyaların çoğu sahte çıkmaz. internette bu site gibi 10larca site var (sayıları azalsa da ). Her zevke uygun onaylanmış/denenmiş (ing. verified) linkler veren siteler mevcut. Mümkün mertebe bu siteleri kullanınız.. Bu siteleri bulmak için ayıracağınız zaman, sahte dosya indirerek duyacağınız pişmanlığın yanında hiçbirşeydir.



Elektrik kesintisi sonrası, yanlış reset veya sistemin kendiliğinden attığı resetler sonucu overnet/edonkey/emule 'i açtığınızda hiç gözükmeyen veya *.part.met dosyası hatası veren sorunlarınızı çözebileceksiniz, Numaralı adımları izleyin:

1. Öncelikle overnet/edonkey/emule 'i kapatın, görmediği dosyanın *.part ve *.part.met dosyalarını aynı klasör içine kopyalayın, böylece yedekte almış olacaksınız, sorun çıkmadan işlem gerçekleşir ise eski *.part ve *.part.met i silersiniz..
bu dosyayı çekiniz ve kurunuz..
(yukarıda ki link çalışmaz ise BU adrese girerek Windows (Offline Installation) hizasında ki Download yazısına tıklayarak en güncel Java yazılımını çekebilirsiniz)



http://www.bigwillystyle42.com/files/mfr/MetFileRegenerator.zip bu dosyayı da çekiniz ve *.part ı koyduğunuz klasöre açınız..

4. command prompt u açınız, *.part ın olduğu klasöre geliniz..

5. " regenerator -t x:*.part dosyasının olduğu klasörün adresi -f *.part " yazınız ve enterlayınız..

6. Program dosyayı kontrol ettikten sonra size bu dosyamı diye soracak, Candiate nin karşısında hangi sayı yazıyor ise onu giriniz ve enterlayınız, size yeni stil part dosyası yaratayım mı diye soracak, y ye basıp enter yaparsanız yaratır, direk enter a basarsanız çalışan bir *.part.met dosyası yaratacak ve klasörün içine kopyaladığınız *.part.met in adını da *.part.met.old yapacak..

7. Bundan sonra overnet in temp klasörünün içine *.part ile *.part.met i kopyalayınız ve overnet/edonkey/emule 'i açınız..


PROGRAM DOWNLOAD
 
Üst