..:: OSmanLı CESmeLeгi ( Süpeг ) ::..

Giovane

Altın Üye
Katılım
6 Haz 2006
Mesajlar
5,648
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
40
01-4.jpg

Osmanlı Öncesi İstanbul'da Su Tesisleri​

İstanbul'un bilinen en eski su tesisleri: Roma İmparatorluğu dönemine tarihlenmektedir. Sahip oldukları kentlerde su tesislerine büyük önem veren Romalılar, Antik Byzantion / Konstantinopolis / İstanbul'da da geniş bir su şebekesi kurmuşlar; kendilerinden önceki uygarlıklarda olduğu gibi şehre anıtsallık ve hareket kazandıran çok katlı, sütunlu ve heykellerle süslü nympheumlara, hamamlara, evlere, saraylara su getiren yapıları inşaa etmişlerdir. Vitruvius, roma dönemi mimarlığı yapı tipleri ve inşaa tekniklerini anlattığı on kitaptan oluşan De Architecture adlı eserinin VIII. Kitabında Roma'daki su yapılarını (sukemerleri, kuyular, sarnıçlar, suterazileri), IX. ve X. Kitaplarda da su aletlerini (su saati, su orgu, su basma makinaları, su çarkı, su değirmeni, Ctesibius pompası) anlatırken Roma dönemi maksemlerinin, suyollarının, kanalların, büyük su toplama havuzlarının tanımlarını vermektedir.


Roma dönemi ile ilgili bilgi veren yayınlardan, şehre uzak kaynaklardan kanallarla taşınıp getirilen suların, yüksek yerlerdeki su toplama havuzlarında ve taksimlerde toplanarak ve kanallarla sarnıçlara, evlere ve çeşmelere dağıtıldığı anlaşılmaktadır. Strzygowski ve Forchheimer, İstanbul'un Bizans dönemi su yapılarını anlattıkları Die Byzantinischen Wasserbehalter von Konstantinopel (1893) adlı kitapta, Belgrad Ormanları'ndaki bendlerde toplanan suların bir boru hattı ile buradan alınıp Haliç'e akan iki derenin oluşturduğu vadiler üzerinden sukemerleri yoluyla taşınarak şehir sularında Eğrikapı'ya kadar geldiğini, buradan kente dağıtılmak üzere üç ayrı semtteki (Atpazarı, Yenibahçe, Ayasofya) taksimlere ulaştığını belirtmektedirler.​

02-4.jpg


03-4.jpg


04-3.jpg


05-2.jpg


06-1.jpg


07-1.jpg


08-1.jpg


09-1.jpg


10-1.jpg


11-1.jpg


12-1.jpg


13-1.jpg


14-1.jpg


15-1.jpg


16-1.jpg


17.jpg
 
guzel bır calısma ellerıne saglık

guzel bır calısma ellerıne saglık
 
Türkün en şaşaalı en muhteşem dönemleri çeşmelerimiz bile sanat eseri
 
emeğine sağlık güzel bir çalışma olmuş.
Devamını bekliyoruz
 
evet cok ama cok güzeller
ellerine , emegine saglik :goz: :clap
 
Osmanlı suya ve temizliğe fazlasıyla önem vermiş bunun üzerinde titizlikle durmuştur...Çeşmeye gelenin amacı bellidir...İçmek içinse miğdesi bulanmamalı, abdest içinse üstü batmamalı...Osmanlı da bu intizama böyle bir meyil vermiştir..Sonuç ortada..;)

Paylaşım için saolasın üstat..
 
Arşivindeki bu resimleri bizimle paylaşman büyük bir incelik paylaşımın icin teşekkür ederim.Saygılarımla
 
kardesım eline yüregine saglık..........
 
emeğine sağlık güzel paylaşımm
 
Geri
Üst