İηvictus
Banned
- Katılım
- 2 Haz 2007
- Mesajlar
- 3,529
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Oruç tutarak zayıflayamazsınız
Ramazan ayında oruç tutmaya bağlı olarak beslenme alışkanlıklarımızda meydana gelen değişiklik aşırı kilo alımına yol açtığı gibi, pek çok hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Ancak bunu da engellemek kendi elinizde
Ramazan'da kişilerin besinlere olan ihtiyacında fazla bir değişiklik olmasa da, beslenme alışkanlığında (öğün sayısı, besin tercihi) ciddi değişiklikler meydana gelmektedir. Beslenme alışkanlığındaki bu değişimler de insan metabolizmasını oldukça zorlamaktadır. Peki metabolizmayı zorlamamak için Ramazan'da nasıl bir beslenme tarzı uygulanmalıdır? Bu konuyla ilgili sorularımı Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanlarından Gürsel Doğan cevapladı:
# Ramazan'da kilo almak mümkün müdür?
Ramazan ayında normal beslenme düzenimiz değişmektedir. Normal zamanda 4-5 öğünde beslenirken, oruç tutarken genelde 2 öğüne düşmektedir. Sağlıklı insanlar oruç tutarken de sağlıklı beslenir ve iftardan sonra az ve sık yerlerse sağlıklarına kavuşurlar, toksinlerin atımını sağlarlar, kilo almalarını engellerler.
Ancak kişi oruç nedeniyle uzun süre açlık çekmekte, bu da insan metabolizmasını yavaşlatmaktadır. Yenilen ağır iftar yemekleri sonrasında kişilerde rehavet oluşmaktadır. Kişi eğer bir de hareketsiz kalmış ve televizyon karşısında bir yaşam sürdürmeye devam etmişse, bu durum vücut ağırlığında önemli ölçüde artışı da beraberinde getirecektir. İnsan metabolizması bu besinleri yakmakta zorluk çekecektir.
# Oruç tutmak, zayıflatır mı?
Halk arasında oruç bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirilir. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Gün boyu aç kalmak, metabolizmayı yavaşlatmakta, bu da Ramazan ayının özellikle ikinci yarısından itibaren zayıflamayı zorlaştırmaktadır.
# Oruç tutmak kişiyi hasta eder mi?
Oruç kişiyi hasta etmez. Kişi, yanlış beslenme ve yaşam tarzından dolayı hasta olur.
# Bu ayda en sık görülen sorunlar nelerdir?
Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlar, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü ile kabızlıktır. Reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak. Bunun dışında kabızlık problemi çekenler için posalı besinlerin daha fazla tüketilmesi önerilir. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin arttırılması; ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin arttırılması gerekir.
# İftar sofralarında kaçınılması gereken besinler ve pişirme yöntemleri nelerdir?
İftarda fast-food, kızartmalar, hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler, salam, sucuk, sosis, kavurma vb doymuş yağ içeriği yüksek besinler, sakatatlar (beyin, karaciğer vb) gibi besin maddelerinden kesinlikle kaçınmalıyız.
Sahurda bol bol su için
# Ramazan'da beslen memizde nelere dikkat etmeliyiz?
Beslenme alışkanlıklarımızda meydana gelen değişimden mümkün olduğunca az etkilenmek için şu konulara dikkat edilmesi gerekiyor:
# Sahur öğününü geçiştirmeyin, gece yatmadan önce yiyip yatmayın
# Sahurda gün içi susamanıza ve halsizleşmenize yol açacak aşırı tuzlu besinler ve yüksek miktarda kahve tüketmeyin
# Sahurda sıvı almayı unutmayın
# Sahuru sıkı yapılacak bir sabah kahvaltısı gibi düşünerek, bu öğünü tükettikten sonra tekrar yatmayın
# İftar yemeğinizi ailece yenen bir yemek ve sohbet ortamı gibi düşünüp, yemeklerinizi çok hızlı değil, yavaşça az yeyin
# İftar yemeğinden sonra 2 saat yürüyün.
Ramazan için örnek mönü
İftar
# 1 kase çorba
# Bol salata (az yağlı)
# 1-2 ince dilim esmer ekmek
1 saat sonra
# 1 porsiyon sebze yemeği (susuz)
# 2 köfte kadar ızgara beyaz et
(tavuk, balık, hindi)
# 1 kase yoğurt
# 1-2 ince dilim esmer ekmek
# Bol salata (az yağlı)
2 saat sonra
# 1 kase sütlü tatlı
# Açık çay veya bitkisel çay
3 saat sonra
# 2 porsiyon meyve
Sahur
# 1 bardak süt
# 1 haşlanmış yumurta
# 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
# 5 adet zeytin
# Domates - salatalık(yağsız)
# 2 ince dilim esmer ekmek
# 1 porsiyon meyve
Yemeğe ılık su içerek başlayın
İftar yemeğine çok sıcak ya da çok soğuk besinlerle değil, ılık su içerek başlamalısınız. Hazırlayacağınız zengin sofraları da hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerle doldurmamakta fayda var.
Ramazan ayında oruç tutmaya bağlı olarak beslenme alışkanlıklarımızda meydana gelen değişiklik aşırı kilo alımına yol açtığı gibi, pek çok hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Ancak bunu da engellemek kendi elinizde

Ramazan'da kişilerin besinlere olan ihtiyacında fazla bir değişiklik olmasa da, beslenme alışkanlığında (öğün sayısı, besin tercihi) ciddi değişiklikler meydana gelmektedir. Beslenme alışkanlığındaki bu değişimler de insan metabolizmasını oldukça zorlamaktadır. Peki metabolizmayı zorlamamak için Ramazan'da nasıl bir beslenme tarzı uygulanmalıdır? Bu konuyla ilgili sorularımı Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanlarından Gürsel Doğan cevapladı:
# Ramazan'da kilo almak mümkün müdür?
Ramazan ayında normal beslenme düzenimiz değişmektedir. Normal zamanda 4-5 öğünde beslenirken, oruç tutarken genelde 2 öğüne düşmektedir. Sağlıklı insanlar oruç tutarken de sağlıklı beslenir ve iftardan sonra az ve sık yerlerse sağlıklarına kavuşurlar, toksinlerin atımını sağlarlar, kilo almalarını engellerler.
Ancak kişi oruç nedeniyle uzun süre açlık çekmekte, bu da insan metabolizmasını yavaşlatmaktadır. Yenilen ağır iftar yemekleri sonrasında kişilerde rehavet oluşmaktadır. Kişi eğer bir de hareketsiz kalmış ve televizyon karşısında bir yaşam sürdürmeye devam etmişse, bu durum vücut ağırlığında önemli ölçüde artışı da beraberinde getirecektir. İnsan metabolizması bu besinleri yakmakta zorluk çekecektir.
# Oruç tutmak, zayıflatır mı?
Halk arasında oruç bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirilir. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Gün boyu aç kalmak, metabolizmayı yavaşlatmakta, bu da Ramazan ayının özellikle ikinci yarısından itibaren zayıflamayı zorlaştırmaktadır.
# Oruç tutmak kişiyi hasta eder mi?
Oruç kişiyi hasta etmez. Kişi, yanlış beslenme ve yaşam tarzından dolayı hasta olur.
# Bu ayda en sık görülen sorunlar nelerdir?
Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlar, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü ile kabızlıktır. Reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak. Bunun dışında kabızlık problemi çekenler için posalı besinlerin daha fazla tüketilmesi önerilir. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin arttırılması; ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin arttırılması gerekir.
# İftar sofralarında kaçınılması gereken besinler ve pişirme yöntemleri nelerdir?
İftarda fast-food, kızartmalar, hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler, salam, sucuk, sosis, kavurma vb doymuş yağ içeriği yüksek besinler, sakatatlar (beyin, karaciğer vb) gibi besin maddelerinden kesinlikle kaçınmalıyız.
Sahurda bol bol su için
# Ramazan'da beslen memizde nelere dikkat etmeliyiz?
Beslenme alışkanlıklarımızda meydana gelen değişimden mümkün olduğunca az etkilenmek için şu konulara dikkat edilmesi gerekiyor:
# Sahur öğününü geçiştirmeyin, gece yatmadan önce yiyip yatmayın
# Sahurda gün içi susamanıza ve halsizleşmenize yol açacak aşırı tuzlu besinler ve yüksek miktarda kahve tüketmeyin
# Sahurda sıvı almayı unutmayın
# Sahuru sıkı yapılacak bir sabah kahvaltısı gibi düşünerek, bu öğünü tükettikten sonra tekrar yatmayın
# İftar yemeğinizi ailece yenen bir yemek ve sohbet ortamı gibi düşünüp, yemeklerinizi çok hızlı değil, yavaşça az yeyin
# İftar yemeğinden sonra 2 saat yürüyün.
Ramazan için örnek mönü
İftar
# 1 kase çorba
# Bol salata (az yağlı)
# 1-2 ince dilim esmer ekmek
1 saat sonra
# 1 porsiyon sebze yemeği (susuz)
# 2 köfte kadar ızgara beyaz et
(tavuk, balık, hindi)
# 1 kase yoğurt
# 1-2 ince dilim esmer ekmek
# Bol salata (az yağlı)
2 saat sonra
# 1 kase sütlü tatlı
# Açık çay veya bitkisel çay
3 saat sonra
# 2 porsiyon meyve
Sahur
# 1 bardak süt
# 1 haşlanmış yumurta
# 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
# 5 adet zeytin
# Domates - salatalık(yağsız)
# 2 ince dilim esmer ekmek
# 1 porsiyon meyve
Yemeğe ılık su içerek başlayın
İftar yemeğine çok sıcak ya da çok soğuk besinlerle değil, ılık su içerek başlamalısınız. Hazırlayacağınız zengin sofraları da hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerle doldurmamakta fayda var.