opel vectra manuel mi otomatik vites mi?

2000 cc motor hacmine sahip bir arac 1600 cc motor hacmine sahip aractan hem teorik olarak hemde pratik olarak daha cok yakar..
Silindir hacmi ne kadar büyük olursa silindir icine alınan yakıt+hava miktarı o denli cok olur.1600 cc arac her zaman 2000cc bir aractan daha az yakıt yakar.
Yük bindirmesi falan filan ayrı olaydır.

Araclara ve modelere göre bu olay farklılık gösterebilir.. Turbo-charge destekli araclarda silindir icine a$ırı bir hava bindirmesi yapıldıqından buda doqrudan yakıta etki eder.. ne kadar cok hava o kadar cok yakıt demektir.Fakat normal ko$ullarda bu gecersizdir. Bunlar istisnadır..

Mesela fazla yük atılmayan ve zorlanmayan 1300cc lik bir araç gayet az yakar. Fakat 1300cc lik motor takılı araca yüklü şekilde rampalarda zorlama yapılırsa yakıt 2000 cc lik motorun yakıtını geçer. 2000 cc lik motor ise aynı yük ve aynı rampayı vites dü$ürmeden ve fazla devire ihtiyaç duymadan çıkacağı için daha az yakacaktır. Ama 2000cc lik bir motor $ehir içinde dur kalk dur kalk yaparken 1300 cc lik motorun yaktıqınından fazla yakacaktır.

Sonuca qelirsek qüzel karde$im..
Normal $artlarda ve normal ko$ullarda ne kadar kücük hacim o kadar ekonomi demektir.. Yük bindirmesi, rampalar normal ko$ulların dı$ında kalan unsurlardır

Anlattıklarında haklısın kardeşim..

Ama aynı aracı bende almak istedim ve bir çok araştırmada bunu okudum.

En başta bende senin gibi düşündüm mantığa ters gelen bir durum düşündüğün zaman 1.6nın daha az yakması gerekir.En sonunda dedim bunda bir iş var.

Ankarada oturanlar bilir konya yolu üstünde OPAN servisi var.Ordaki kaportacı ustası tanıdığımızdı ve gidip ordakilerden yardım aldığımızda bize söyledikleri tek şey 1.6dan uzak durun 2.0 manuel alın.

Otomatik vites hem çok yakar hemde parçası pahalı dediler.

Geri