Okul mu, toplama kampı mı?

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

ےσℓđ
Altın Üye
Reaction score
0
Yıl 2007, bir okul önü. Öğrenci kuyrukta, öğretmen kıyafet kontrolünde. 26 yıllık yönetmeliğe 'aykırı' kıyafetler toplanıyor, saçlar makasla kırpılıyor

10.gif
50.gif

Öğrenciler bir telaş içinde, kimi kravatını bağlamaya çalışıyor, kimi saçını topluyor. Çünkü okul girişinde kalabalık bir öğretmen grubu bekliyor onları. Kıyafet ve saç kontrolünden geçiyorlar. 26 yıllık bir yönetmelikle öğrencilerin kılık kıyafetlerinin denetlendiği ilköğretim ve liselerde, öğretmenlerin denetim yöntemleri ve cezaları bir türlü değişmiyor. Gençler hâlâ pedagojik olmayan yöntemlerle uyarılıyor ve cezalandırılıyor.

Kılık kıyafet timi

Bahçelievler'deki Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrenciler her sabah içtimaya alınıyor. Okul bahçesine yaklaştıkça öğrecilerin suratı değişiyor. Saçına bant takan bir kız öğrenci, sıraya dizilmiş öğretmenlerini görünce, öflüyor, 'Nefret ediyorum' diyor. Bandını çıkarıp saçlarını topluyor.
Yedi-sekiz öğretmen tek tek okula giren öğrencilerin giysilerine bakıyor. Okulun hizmetlilerinden biri de kılık kıyafet timine dahil. O da öğrencilerin gömleklerinin üzerindeki değişik renkteki kazakları topluyor. Geç kalan öğreciler, okul bahçesinde toplanıyor ve birinci ders bitene kadar ayakta bekletiliyor.
Sonunda bahçede yaklaşık 30 öğrenci toplanıyor. Müdür önce "Herkes yakasını açsın" diyor ve kravatları kontrol ediyor. Öğrenciler okul aile birliğinin karar verdiği arkası lastikli kravatları takmak zorunda. Saçları uzun olan öğrenciler çağırılıyor. Müdür, elinde makasla kimi öğrencinin saçının üstünü kısaltıyor, kiminin de ensesini. Yere döküler saçlarsa, danışmadaki nöbetçi öğrenci tarafından süpürülüyor. Saçının kesilen bir öğrenci "Kestirmek zorunda kalayım diye üstünden aldılar. Bir saat müddet verdiler" diyor. İsmini vermek istemeyen bir öğrenci şöyle konuşuyor: "Sınıfta da kontrol oluyor, bazen dersten çıkarılıyor öğrenci. Kapıda sakalı biraz uzamış olanlar varsa, permatik aldırıyorlar. Kapıda kuru kuru tıraş ediyorlar."

"Şakalaşarak kesiyorum"

Okul Müdürü Muhitdin Kaya'ya yaptıkları denetimleri soruyoruz. Karşılığında okulun AB ülkeleriyle yürüttüğü projeleri anlatıyor. Kaya, öğrencileri bahçede bekletip derse almamalarının sınıf geçme yönetmeliğine uygun olduğunu söylüyor. Öğrencilerin saç ve favorilerini kesmesini ise şakalaşarak yaptığını anlatan Kaya, "Şakalaşarak demokratik zemini bozmadan yapıyoruz" diyor.
Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi kontrol konusunda tek örnek değil. Esenler İbrahim Turhan Lisesi 10. sınıf öğrencisi Ufuk Erhan da kıyafeti uygun olmayan öğrencilerin derse alınmadığını anlatıyor: "Aklınıza gelebilecek her şeye karışılıyor. Herkesi aynılaştırmaya çalışıyorlar."
Eğitim-Sen Üyesi öğretmen Ekber Işık, okuldan okula kılık kıyafet denetimlerinin farklılaştığını belirterek şöyle konuşuyor:
"Okul ziyaretlerine gittiğimde kapının önünde öğrenciler görüyorum. Ya saçından ya eteğinden dolayı okula alınmamış. Bu öğrencileri hangi yasal dayanağa göre almıyorsunuz. Yönetmeliklerde bunu besleyen tek madde bulamazsınız. Saç kesme hâlâ okullarda var. Sınıftan atma çok yaygın. Öğrenci çıktı gitti okuldan, kaza geçirdi, ne olacak o zaman?"
Uzman psikolog Aynur Sayım, gençlerin lise döneminde farklı olma eğiliminde olduklarını vurguluyor. Sayım şunları söylüyor:
"Okul idaresi kuralları uygulamak zorunda ama cezalandırma yöntemi olarak, ailelerle iletişime geçmesi, çocukla konuşması ve gençleri rehberliğe göndermesi gerekiyor. Gençlerin grup içinde utandırılmaması önemli."
Uzman psikolog Orhan Gümüşel, 13-17 yaş arasındaki gençlerin otoriteyi kimliğini sınırlayan bir engel olarak gördüğünü belirterek "Böyle olunca makaslar çıkıyor" diyor.

Siyah önlük beyaz yaka şart

26 yıl önce çıkarılan yönetmelikte bulunan maddeler şöyle:
İlköğretimde kız öğrenciler siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde baş açık saçlar temiz olup düzgün taranır. Saçlar, uzatılması halinde, örülür, imkân varsa beyaz kurdela takılır. Erkek öğrenciler siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde başı açık, saçlar kısa kesilmiş ve temiz olur.
Giyilecek çoraplar, pantolon ve ayakkabıların rengi, türü ise okul yöneticileri ve okul aile birliklerinin kararına bırakılıyor. Yönetmeliğin eskiliğinden kaynaklı olarak şimdi ilköğretim ikinci kademede olan çocukların kılık kıyafetleri 'ortaokul' başlığı altında veriliyor. Kızların siyah önlük giydiği, beyaz yaka taktığı anlatılıyor. Saçlar uzunsa örülür ya da arkadan toplanır deniyor. Zincir, kolye, küpe takmak yasak. Erkekler içinse kurallar şöyle: 'Ceket, gömlek ve pantolon giyerler; kravat takarlar. Ancak, okul yönetimince uygun görülmesi halinde, sıcak mevsimde sadece gömlek ve soğuk mevsimde ceket altına kapalı yakalı kazak giyilebilir. Okul içinde baş açık, saçlar kısa ve temiz olur.
Liselerde kızların vücut hatlarını belli etmeyecek şekiyde yırtmaçsız, kolsuz ve diz kapağını örtecek forma giymesi gerekiyor. Saçlar uzunsa örülecek ya da toplanacak. Makyaj yapılması, kaşların alınması, tırnakların uzatılmasıyla cilanlanması, takı takılması yasak. Erkeklerin ense düz ve açık olup favori, sakal ve bıyık olmaması gerekiyor.

11 Kasım tarihli haber olduğu için güncel bir haber değil ama okullarda çok sık rastlanan bir uygulama bu

Sizlerin bu konudaki görüşleri nelerdir?
Okurken sizlerin başından geçen bu tür bir olay varsa anlatırsanız sevinirim

Bir Lise öğrencisi oLarak açıkcası aLışıLmışım durumLar bunLar,bi keresinde bizim arkadaşın sakaLLarı uzun ( o kadar abartlcak kadar diil fauller fln ) die adamı okuLa almadılar çocuk permatik aldı geldi okuLda tıraş oldu =).................

bizim okuldada vardı böle uygulama hergün değilde 2haftada bir olurdu
bunların yaptığı gibi beklemezdik veya saçlar kesilmedi bir kaç arkadaşın tuvalette sakal tıraşı olduğunu hatırlıyorum bunlar çok abartmışlar

Liseyi bitireLi bu sene iLe beraber 3 sene oLacak...Ben Lisedeyken bu tür oLayLara rastLamıyordum diyemem ama bu kadar uç noktaLarda değiLdi.MeseLa birgün benimde başımdan geçti geneLLikLe Lise öğrenceLerinin başından geçer bu.SaçLarı uzun oLupta okuLa aLınmayanLar,koLunda biLekLik oLanLar,saçLara şekiL veripte geLenLer veya değişik renkte poLar giyenLer için okuLa girmek pekte koLay değiLdi bizim okuLumuzda.Hergün sabah sıradan geçerken bizi kontroL eden yakLaşık 5-6 kişiLik öğretmen kafiLesi kafasına uymayan öğrenciLeri sıradan çekiyor ve numaraLarını aLıyor saçı uzunsa kestir geL meseLa bir daha yakaLarsa disipLine veriyor.
HatırLadıkLarım bu kadar.

Sorma ben bu olayı her gun yasıyorum

2 kere kafamı suyun altına sokmak zorunda kaldım

okulda jole yasak :D

ßizimde Lise hani pek rahat geçmedi spor ayyakkabısı yasak JöLe yasak.​

Ben askerde çok rastladım bu time :) ama okulda pekte üstüne düşmüyorlardı...

okuLda veriLen eğitim dört dörtLük oLduğu için göze batan sadece öğrencinin kıLık ve kıyafeti oLuyor (!)

biz okulda bunları her gün yaşıos bana normal geldi :D

Her işin bir nizamı bir usulu var...Kıyafet tek tip olması biraz yanlış olabilir ancak aksi bir durumda işler çığrından çıkacaktır...Şu an bile kızlar nasıl giyineceğini bilemiyo, neresini ne kadar açabilirim yarışı içinde...Daha ilk öğretimde başlayan bu ucuz tavır lisede akıl almaz boyuta geliyor...Erkeklerin de bu durum adeta işine geldiği için savunuyorlar....Ancak bu iş ancak bu şekilde bir kısıtlamayla mümkün...Saçlarda biraz serbest brakılsa hemen suistimal ediliyor...Müdahale şekli yanlış asnlında...Saçı kesmeler, kafasını suya sokmalar felan gereksiz...Bir kaç uyarıdan sonra kişiler okula alınmaya bilir, geri gönderilebilir hatasını düzeltmesi için..Ancak öğretmenlerin ve müdürlerin de tavrı önemli...Ve kesinlikle bir eğitimde dayak asla olmamalı diyen hata eder...Kimseyi dverek eğitemezsin ancak gerçekten öğrenenleri engelleyen biri varsa ve bu dur demeyle durmuyorsa kötekleyeceksin...Hele ki edep haya yönünden zerre kalmamışsa o kişide dayak gerekliliği artıyor...Öğrenmiyor veya ödevini yapmıyor diye kimse dövülmez....Ancak edepsizlik veya saygısızlığın cezası ağır olmalı ki devamı gelmesin....

Burda yaşananlar hoş olmaya bilir ancak bende bir öğrenciydim ve asla yönetimden şikayet etmiyorum..Haklı veya haksız beni almış olabilir ler..Ancakeminim işlerini layıkıyla yerlerine getirmeyi planlıyolardı...Kimse duruma şikayet etmemeli...Sistemde kötüye gidiş var ise eğer bunda büyük pay öğrencinin...Ancak öğretmenlerin de bu aralar safsata şlerle meşgul edilmesi öğretmenin öğrenciyle daha çok ilgilenebilmesini engelliyor...

NEyse paylaşım için saol...

walla şöyle diyim bizim okul disiplin açısından inanılmaza yakın..yani okuyanlar bilir..bizim kantinde permatik satılıyo..fauller hafif uzun olsa bile bi yönetici gördüğünde arkadaşlarınızın yanında azar işitiyosunuz..geçenlerde arkadaş spor ayakkabı giydi die müdür avazı çıktığı kadar bağırıyor..spor ayakkabısıda böyle belli bile olmuyo yani siyah işaretsiz filan..ama durum böyle işte napalım..

Geri