Obsesif Kumpulsif Bozukluk

Kopuk Dadı

Moderatör
Moderatör
Katılım
18 Eyl 2006
Mesajlar
12,388
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Görelim Mevlam Neyler / Neylerse Güzel Eyler!
Obsesyon, kişinin isteği dışında ortaya çıkan yineleyici düşüncelerle tanımlanır. Kişi kendini bu düşüncelerden alıkoyamaz. Kompülsiyon ise kişinin düşüncelerini eyleme dönüştürmesi ile tanımlıdır. Tükel’e göre obsesyonlar, belirgin bir anksiyete’ye neden olan yineleyici ve zorla gelen düşünce, dürtü ya da düşmemler, kompulsiyonlar ise, obsesyonlara yanıt olarak yapılan ve anksiyeteyi azaltmayı amaçlayan, yineleyici törensel davranışlar ya da zihinsel eylemler (yineleyici olarak dua etme, belli bir tarzda örneğin üçer üçer sayma vs.) olarak tanımlanmıştır. (Tükel 1998)
Obsesif Kompulsif bozukluk genellikle genç yaşlarda başlar. Ortalama başlangıç yaşı 18-25 arasındadır. Hatta çok küçük çocuklarda da görülebilir.

Obsesyon ve Kompulsiyon için ortak özellikler:

1.Düşünce ve dürtüler, kişinin bilincine ısrarlı ve zorlayıcı bir şekilde gelir.
2.Kişinin OKB’de ki düşünce ya da dürtüye karşı önlem almasına yol açan yoğun bir anksiyete duygusu tabloya eşlik eder.
3.Kişinin isteği dışında gelişir, denetim altına alınamayan bir özellik gösterir.
4.OKB belirtilerinden rahatsız olan kişi, bunlara karşı direnme ihtiyacı hisseder.
5. Kişinin obsesyon biçimindeki düşüncelere karşı, bir tepki olarak yaptığı tekrarlayıcı davranışlar (örn: temizleme, düzene koyma, aşırı kontrol etme /kapı-tüp açık mı kapalı mı gibi/, tabelalara takılma gibi ya da zihinsel eylemler (örn; dua etme, törensel davranışlar, sayı sayma, bir takım sözcükleri sessiz biçimde söyleyip durma v.b.).kompülsyonu tanımlar.
6.Davranışlar ya da zihinsel eylemler, sıkıntıdan kurtulmaya ya da var olan sıkıntıyı azaltmaya veya korku yaratan durumdan korunmaya yöneliktir; ancak bu davranışlar ya da zihinsel eylemler ya etkisizleştirilmesi veya korunması tasarlanan şeylerle gerçek anlamda ilişkili değildir, yahut açıkça çok aşırı bir düzeydedir.
7.Obsesyon ve kompulsiyonlar, belirgin bir sıkıntıya neden olur, zamanın boşa harcanmasına yol açar (günde en az bir saatlik zaman alırlar), ya da kişinin olağan günlük işlerini, mesleki görevlerini ya da olağan toplumsal etkinliklerini önemli ölçüde bozar.

OKB’de kişiler genellikle aşırı titiz, düzenli ve kurursuzluk arayan bir kişilik yapısı gösterirler. Dışa vuran davranışları da bu doğrultuda düzenli, titiz, aşırı kontrollü ve kuralcıdır. Konuşmaları düzgün fakat kelimeleri aşırı derecede denetimlidir, cümlelerinde gözlemlenecek derecede ayrıntıcılık vardır. Kişi obsesyon ve kompulsyonların kendisine çok büyük bunaltı verdiğini anlatır. Genellikle zeki, bellekleri güçlü kişilerdir. Yineleyen saplantılar nedeniyle dikkatleri dağılabilir, verimleri düşebilir.
 
Geri
Üst