Obama kesenin ağzını açtı
Kesenin ağzı açıldı
ABD Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar, Obama'nın yeni ekonomik kalkınma planını açıkladı. 825 milyar dolarlık paketin üçte biri vergi kesintilerine, üçte ikisi ise altyapı çalışmalarına ayrılacak. Hedef ise 3 milyon üzerinde istihdam yaratmak
Yarın gerçekleştirilecek yemin töreniyle ABD Başkanlık koltuğuna oturacak Obama'nın ekonomik yardım paketinin ayrıntıları kesinleşti. Seçim kampanyalarında da ekonomiye acil şekilde yardım etmeleri gerektiğini üzerine basa basa vurgulayan Obama, günden güne kötüleşen ekonomiyi canlandırmak için 825 milyar dolarlık bir paketi Senato'nun onayına sunacak. Demokratlar yaklaşık bir ay içinde paketin Obama'nın masasında olacağını savunuyor.
Paketin açıklanmasının ardından bir bildiri yayınlayan siyahi Başkan Obama, planla ilgili şu ifadeleri kullandı: 'Açıklanan paket 3 milyonun üzerinde iş imkanı yaratacak, istihdam sunan şirketlere ve ekonomik krizde zor günler geçiren ailelere vergi indirimi sağlayacak ve 21'inci yüzyılda ABD'yi daha güçlü ve daha rekabetçi konuma getirecek sağlık, eğitim ve enerji gibi konulara yatırım yapacak'. Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi de Obama gibi, plan için övgü dolu ifadeler kullandı: Bu paket istihdam yaratmakla ilgili. Bu temiz enerjiyle ilgili. Bu teknoloji ve bilime yatırım yaparak, ABD ekonomisini değiştirmekle ilgili. Bu 21'inci yüzyıl için yollarımızı, köprülerimizi ve eğitimimizi modernize etmekle ilgili...
Bekar çalışanlar için 500, çiftlere 1.000 dolar yardım
825 milyar dolarlık paketin üçte ikisine karşılık gelen 550 milyar dolarlık bölümü alternatif enerjilere, yeni yol ve okul yapımına ve altyapı çalışmalarına ayrılacak. Kalan 275 milyar dolarlık kısım ise bireylere ve şirketlere uygulanacak vergi indirimlerinde kullanılacak. Paketle ilgili en önemli nokta, ABD'de yaşayan hemen hemen herkesi etkileyecek olması. Öyle ki çalışanların yüzde 95'i 500 dolar, çalışan evli çiftler ise 1000 dolarlık vergi indiriminden yararlanacak. 1 Ocak ile 30 Haziran arasında ilk evlerini alacak kişilere de 7 bin 500 dolarlık vergi kredisi sağlanacak. 1 Eylül 2008 tarihinden sonra işten çıkarılanların sağlık sigortası primlerinin üçte ikisine yakın kısmı da devlet tarafından karşılanacak.
Vergiye kaynak % 38'den % 33'e indi
DEMOKRATLAR, 825 milyar dolarlık paketle ilgili yoğun eleştiriler alıyor. Bunların başında da vergi indirimlerine harcanacak payın aşağı çekilmesi geliyor. Nitekim ilk olarak 775 milyar dolar olacağı belirtilen paketin 300 milyar doları vergilere ayrılmıştı. Şimdi ise 825 milyar dolar içinde vergiler 275 milyar dolarda kaldı. Dolayısıyla vergi indirimlerine sağlanacak kaynağın oranı da yüzde 38'den yüzde 33'e inmiş durumda
Kaynak