'Norşin'i eleştiren MHP'li Vural, 'Tillo' için kampanya yapmıştı

ISHYnum846

New member
Reaction score
0
'Norşin'i eleştiren MHP'li Vural, 'Tillo' için kampanya yapmıştı

vural.jpg

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis gezisi sırasında Güroymak'tan bahsederken ilçenin bilinen ismi 'Norşin'i kullanması, yer isimlerini tartışmaya açtı. Cumhurbaşkanı'na en büyük tepki, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'dan geldi.

Adı sonradan 'Aydınlar' olarak değiştirilen Siirt Tillo kökenli Vural, Gül'e 'Bizans tekfuru' benzetmesi yapacak kadar sert bir üslup kullandı. Ancak, MHP'li Vural'ın, bundan 10 sene önce Aydınlar'ın isminin Tillo şeklinde düzeltilmesi için başlatılan kampanyaya destek verdiği ortaya çıktı. MHP'nin hükümet ortağı olduğu 1999 yılında, Fazilet Partisi Siirt Milletvekili Ahmet Nurettin Aydın, Meclis'e bir yasa teklifi vererek, 'Tillo' isminin resmî olarak ilçeye iade edilmesini istedi.

Teklife en büyük destek Tillolu siyasetçilerden geldi. Bunlardan birisi de koalisyon hükümetinde Ulaştırma bakanlığı yapan Oktay Vural'dı. Öneriye DSP dışında tepki gösteren parti olmamıştı.

Cumhurbaşkanı Gül'ü eleştirmesinin ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da "Sorsan, 'Tilloluyum' der." diyerek Vural'a tepki göstermişti. Vural da "O toprakların adını anmadan önce salavat getir." karşılığını vermişti. Nereli olduğu sorusuna, "Ben Diyarbakır doğumluyum. Asıl nüfusum Siirt. Köy de Aydınlar. Söz konusu yer annem ve babam tarafından da Aydınlar olarak bilinir." cevabını vermişti. Halbuki Tillo, bundan sadece 19 yıl önce, 1990 yılında isim değişikliğine uğradı. Bucak iken ilçe yapılarak ismi Aydınlar olarak değiştirildi. Buna rağmen halk arasında yine Tillo diye anılmaya devam ediyor.

Aydınlar (Tillo), yetiştirdiği evliyalar ve ünlü siyasetçileriyle de biliniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eski ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, eski DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük bunlardan bazıları. Eski büyükelçilerden Volkan Vural da Oktay Vural'ın amca çocuğu. Arapça "yüksek yer, mertebe" anlamına gelen Tillo, Samiler, Baliller ve Asurlar döneminden beri kültür, medeniyet merkezi olarak biliniyor. İbrahim Hakkı Hazretleri'nin defin yeri de Tillo. Fakirullah Hazretleri'nin Tillo'da bulunan türbesine her yıl yurdun değişik yörelerinden binlerce ziyaretçi geliyor.

Bazılarının kimliğinde hâlâ 'Norşin' yazıyor

Güroymak'ta yaşayan bazı ilçe sakinlerinin nüfus kağıtlarında hâlâ Norşin yazıyor. 05.06.1959 doğumlu Baha Mutlu, bunlardan biri. Mutlu, "İlçede 50 yaşın üzerinde olan birçok vatandaşın kimliğinde Norşin yazıyor. Ben sadece bunlardan biriyim." dedi. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden alınan bilgilere göre, ilçede yaşayan 42 bin 683 kişiden 3 bin 580'i 50 yaşın üzerinde bulunuyor.

Şehirlerin orjinal isimlerinin değiştirilmesine her zaman karşı çıktım. Bu işlem sadece doğu ve güneydoğuda değil, yurdun her köşesinde uygulanmıştır. Yanlıştır. Tarihi silmek demektir. Şimdi çıkıp semerkadın, buharanın, yesinin ismini değiştirebilirmisiniz? Ne büyük bir hatadır.

sırgf muhalaefet edeceğim diye daha dün tükürdüğünüzü bugün yalamayın

biraz tutarlı olun

Teşekkürler =)..
Diyecek bişi yok :D

Haber kaynağı eleştirilemz diye bir kuralımız var.Biliyoruz ancak,
ısrarla insanları yanlış yöne yada yalan haberlere sevkeden kaynakları sonuna kadar eleştri hakkımız doğar.
Abd den transfer ettiği paraları bedava gazete ile dağıtan zihniyetin uydurma haberleri artık sıkıntı yaratmaya başladı.
İte size işin merkezinden bir kaç haber...

Hemşehrime bak Hemşehrime !

Tillo'lu MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, 1991'de ismi Aydınlar olarak değişen memleketinin adını an(a)madı.

Bitlis'in Güroymak İlçesine 'Norşin' Dediği İçin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü 'Bizans Tekfuru' şeklinde nitelendiren Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Oktay Vural'ın, Siirt'in Aydınlar (Tillo) İlçesinden Olduğunun Ortaya Çıkmasının Yankıları Sürüyor. Vural, Aydınlar'ın Eski İsmi Tillo'yu ısrarla telaffuz etmezken, doğduğu ilçe isminin ne zaman değiştiğini ise bilemedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vural, Tillo'lu olup olmadığı yönündeki ısrarlı sorulara rağmen ilçenin eski ismini anmadı. Vural, daha sonra resmi olarak değiştiği için ilçenin eski ismini söylemeyeceğini ifade etti. Diyarbakır doğumlu olduğunu, ancak anne ve babasının Aydınlar'dan geldiğini anlatan Vural, ilçenin isminin ne zaman değiştiğini ise bilmediğini söyledi.

Vural, bir gazetecinin, 'Atatürk'ün de Nutuk'ta Güroymak'ın ismini Norşin olarak kullanması' ile ilgili sorusuna, "Atatürk kullanmış olabilir. Hiçbir mahsuru yok." karşılığını verdi. Gül'ün bu şekilde kullanmasının ne tür bir sakıncasının olacağının sorulması üzerine Vural, "Bunların amacı halkı etnik kökenlere bölmektir. Çünkü bunların hangi niyetle söylediklerini biliyoruz." dedi.

1991 SENESİNDE TİLLO, AYDINLAR OLDU

Hıristiyanlık ve İslam'ın ilk dönemlerinde kültürel bir merkez olan Tillo, Alparslan'ın Anadolu'ya girişinden sonra Selçukluların hakimiyetine girdi. Süryanicede 'Yüksek ruhlar' anlamına gelen Tillo, 1514'te Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferinde Osmanlı egemenliğine girdi.

İlçe, türbe ve ziyaret yerlerinin fazla oluşu nedeniyle yöre halkının ve diğer bölgelerden gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Yörede yaşamış ve türbesi bulunan bazı alim ve evliyalar şunlar: İsmail Fakirullah Hz., İbrahim Hakkı Hz., Şeyh Hamza El Kebir Hz., Şeyh Mücahit Hz., Gavsul Memduh Hz., Zemzem'il-Hassa Hz. (kadın evliya).

Cumhuriyet döneminde Bucak olan Tillo'nun adı, 18 Mayıs 1990 tarih ve 20522 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3647 Sayılı '2 İl ve 5 İlçe Kurulması Hakkındaki Kanun' ile 10.11.1991 tarihinde Aydınlar ismini aldı.

Siirtçe Haber Servisi

http://www.siirtce.net/Siirt/hemsehrime-bak-hemsehrime/

Buda ikincisi:

Bitlis'in Güroymak ilçesine 'Norşin' dediği için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü 'Bizans tekfuru' olmakla suçlayan MHP'li Oktay Vural'ın, Siirt'in Aydınlar (Tillo) ilçesinden olduğunun ortaya çıkmasının yankıları sürüyor. Vural, Aydınlar'ın eski ismi Tillo'yu ısrarla telaffuz etmezken, doğduğu ilçe isminin ne zaman değiştiğini ise bilemedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vural, Tillo'lu olup olmadığı yönündeki ısrarlı sorulara rağmen ilçenin eski ismini anmadı. Vural, daha sonra resmi olarak değiştiği için ilçenin eski ismini söylemeyeceğini ifade etti. Diyarbakır doğumlu olduğunu, ancak anne ve babasının Aydınlar'dan geldiğini anlatan Vural, ilçenin isminin ne zaman değiştiğini ise bilmediğini söyledi.

Vural, bir gazetecinin, 'Atatürk'ün de Nutuk'ta Güroymak'ın ismini Norşin olarak kullanması' ile ilgili sorusuna, "Atatürk kullanmış olabilir. Hiçbir mahsuru yok." karşılığını verdi. Gül'ün bu şekilde kullanmasının ne tür bir sakıncasının olacağının sorulması üzerine Vural, "Bunların amacı halkı etnik kökenlere bölmektir. Çünkü bunların hangi niyetle söylediklerini biliyoruz." dedi.

"1991'DE AYDINLAR OLDU"

Hıristiyanlık ve İslam'ın ilk dönemlerinde kültürel bir merkez olan Tillo, Alparslan'ın Anadolu'ya girişinden sonra Selçukluların hakimiyetine girdi. Süryanicede 'Yüksek ruhlar' anlamına gelen Tillo, 1514'te Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferinde Osmanlı egemenliğine girdi.

İlçe, türbe ve ziyaret yerlerinin fazla oluşu nedeniyle yöre halkının ve diğer bölgelerden gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Yörede yaşamış ve türbesi bulunan bazı alim ve evliyalar şunlar: İsmail Fakirullah Hz., İbrahim Hakkı Hz., Şeyh Hamza El Kebir Hz., Şeyh Mücahit Hz., Gavsul Memduh Hz., Zemzem'il-Hassa Hz. (kadın evliya).

Cumhuriyet döneminde bucak olan Tillo'nun adı, 18 Mayıs 1990 tarih ve 20522 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3647 Sayılı '2 İl ve 5 İlçe Kurulması Hakkındaki Kanun' ile 10.11.1991 tarihinde 'Aydınlar' oldu.

(CİHAN)

http://sondakika.com/haber-tillolu-vural-1991-de-aydinlar-adini-alan-ilcenin-1736015/

yukarıdaki haber kaynaklarını geç,zaman tayfası dışında hiç bir haber kaynağında bir destek verdiği geçmemektedir.Ve ısrarla Türk isminin telaffuz edilmemesini doğduğu yere ihanet olarak göstermeye çalışan bu tayfanın en başındaki adama sorarım:
Madem bu kadar memleket sevdalısısın,ne halt işin var amerikada?

Doğruya,daha torbalarınız dolmamıştır.
Bölün bakalım gizli dağ takımı,siz oldukça bizim varlığımızın kaynağı olacaksınız.

ya arkadaşlar bende dinledim konuşmaları ama es geçtiğiniz bi nokta var oktay vural nirşo veya başka bir isim üzerine değil atatürkün doğrudur o isimle seslendiği nirşolular ama atatürkü örnek veren insanlar şunları unutmasınlar her konuşmasından sonra soylediği şu sözü (NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE) Değilmi oktay vuralında soylemek istediği bu yer ismi önemli değil benim ismim mehmet bana maykıl da diyebilirsin bu hiç önemli değil,önemli olan kalbimdeki beynimdeki değilmi bende şunu solemek istiyorum EY TÜRK TİTRE VE KENDİNE DÖN.........

Norşin dediğiniz yerin adı kürt isimi değilki isim arapcadır Abdullah gül ne oldugunu bilmiyor ve ya kasıtlı söylüyor. Kelimenin anlamı Nur veya Nurlu demektir Nurşin demesi lazımdı

ya arkadaşlar bende dinledim konuşmaları ama es geçtiğiniz bi nokta var oktay vural nirşo veya başka bir isim üzerine değil atatürkün doğrudur o isimle seslendiği nirşolular ama atatürkü örnek veren insanlar şunları unutmasınlar her konuşmasından sonra soylediği şu sözü (NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE) Değilmi oktay vuralında soylemek istediği bu yer ismi önemli değil benim ismim mehmet bana maykıl da diyebilirsin bu hiç önemli değil,önemli olan kalbimdeki beynimdeki değilmi bende şunu solemek istiyorum EY TÜRK TİTRE VE KENDİNE DÖN.........

Bırakın bu laf sarmalarını beyler. Yok dille söylemesi önemli değilmiş te kalpten bilmemne.. Benim iki dedemde istiklal savaşı gazisi hatta bir tanesi 1914 ile 1922 arası sekiz yıl askerlik yapmış. Ama çıkıpta ortalık yerde NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE dediklerini hiç duymadım. Ama çıkmış bir grup serseri. Başbakan " Ne Mutlu Türküm Diyene" demedi diye onu ermenilikle rumlukla itham etmeye kalkıyor. O bahsettiğim serseriler 100 sene titrese olacakları müfteriliktir. Müfterilikten ileri gidemez.

Geri