Hubble teleskobu da aynı insan gözü gibi, Güneşe doğrudan bakamıyor. Dolayısıyla Venüsün Güneşin önünden geçişini izlemek için NASA, uydumuz Ayı bir ayna olarak kullanmayı planlıyor.
Venüs Güneşin önünden 5-6 Haziran tarihlerinde geçecek. Hubble ise bu süre içinde Aya yöneltilecek. NASA Aydanyansıyan güneş ışıklarını yakalayıp Venüsün atmosferinden geçen küçük bir kısmı izole ederek gezegenin atmosferine ait bilgiler elde edecek.
Astronomlar bizim galaksimiz dışındaki dev gezegenlerin atmosferlerini de aynı yolla, yani kendi güneşlerinin önünden geçerken izole edilen ışık aracılığı ile araştırıyorlar.
Venüs atmosferinin kimyasal oluşumu ve gezegende yaşam belirtisi olmadığı zaten biliniyor, ancak bu teknikle galaksi dışındaki gezegenlerde de Dünya benzeri izler aranabiliyor.
Astronomlar bu teknikte mor ötesi ve kızılötesi arasında dalga boyları kullanıyorlar. Geçiş sırasında Hubble, Ayı 7 saat boyunca izleyecek ve transit sona erdiğinde veriler karşılaştırılabilecek. Güneş ışığının yalnızca 100 binde biri Venüs atmosferinden geçerek Aydan yansıyacak.
Venüsün Güneş önünden geçişi bu yüzyıl bir daha gözlemlenemeyecek. Gezegenin Güneşin önünden bir sonraki geçişi ise 2117 yılında olacak. Zira Venüsün transitleri iki kez 8 yıl, iki kez 121.5 yıl ve iki kez 105.5 yıl arayla gerçekleşiyor. Bir önceki transit 2004 yılında olmuştu.