Namazı Bir Dava Ve Dert Edinin

-HaKiKaT-

Altın Üye
Altın Üye
Katılım
22 Haz 2007
Mesajlar
10,386
Reaction score
0
Puanları
0
1. Namazla ilgili kitap okuyun

Ülkemizde namazın şekil olarak nasıl kılınacağıyla ilgili birçok kitap bulunuyor. Fakat namazın “niçin” ve manevî bakımdan “nasıl” kılınması gerektiği konusunda çok az kitap var.
Namazın manasını ve mahiyetini, ehemmiyetini ve hikmetlerini anlatan şu kitapları mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum:

1- Risale-i Nur’da Namaz ve Hikmetleri, Bediüzzaman Said Nursî,
2- Niçin Namaz, Vehbi Karakaş, Timaş Yayınları
3- Nasıl Namaz, Vehbi Karakaş, Timaş Yayınları
4- Namaz: Bir Tevhid Eylemi, Abdullah Yıldız, Pınar Yayınları
5- Namaz Gözaydınlığım, Mehmed Göktaş, İstişare Yayınları
6- Namaz Bilinci, Hasan Büyür, Denge Yayınları
7- Gece İbadeti, Abdülhakim Yüce, Işık Yayınları
8- Nur Dede Anlatıyor, Mehmed Paksu, Nesil Yayınları
9- Namazla Dirilme, Mustafa Meşhur, Ravza Yayınları
10- Namazın Hayatî Özellikleri, Süleyman Arif Emre, Kitap Dünyası Yayınları


Namazı anlatan kitaplar bunlardan ibaret değil elbette. Ama, benim üzerinde durduğum daha çok ehemmiyeti ve manası olduğu için bu üç kitabı tespit ettim. Belki bizim bilmediğimiz başka namaz kitapları da vardır. İnşallah tespit ettikçe değişik vesilelerle okuyucularımıza duyuracağım.

Namazla ilgili bilgilerinizi derinleştirmek istiyorsanız, daha köklü çalışmalar yapmalısınız. Bunun için namazla ilgili ayetlerin tefsirlerini, hadis kitaplarında namazla ilgili bölümleri, büyüklerin namaza dair sözlerini okuyabilirsiniz. Ayrıca kendiniz bir dosya edinip, namazla ilgili her bilgiyi toplayabilirsiniz. Bir başka yapacağımız iş, peygamberlerin, sahabelerin, evliyaların, İslâm büyüklerinin namazla ilgili yaşadığı olayları okumaktır. Bunları da hadîs kitaplarında, kıssalarda, evliyâ menkîbelerinde, hâtıra kitaplarında bulabiliriz. Böylece o büyük zatların yaşayışları bize örnek olacak, namaza karşı büyük bir şevk hissedeceğiz.

2. Namazla ilgili yaşadığınız, duyduğunuz, ilginç olayları, sorunları, soruları, bizimle paylaşır mısınız?

Namazla ilgili yaşadığınız ilginç hatıralarınız, çevrenizde duyduklarınız, karşılaştığınız sorunlar, içinden çıkamadığınız sorular varsa bizimle paylaşabilirsiniz.

Yazacağınız mektuplar, bundan sonra namazla ilgili yapacağımız çalışmalara ışık tutacaktır.

Kitabımızda işlediğimiz konuları değerlendiren, geliştiren, eleştiren görüşlerinizi bize yazabilirsiniz.

Namaz kılmak için giriştiğiniz çabaların sonucunda karşılaştığınız güzel olayları, ikram ve ihsanları bize yazarak, başka kimselerin şevkle namaz kılmalarına katkıda bulunabilirsiniz.
Mektuplarınızda mutlaka adres ve telefon bulunmalı, kitaplarımızda veri olarak kullanılıp kullanılmamasını belirtmelisiniz.


3. Namaz vakıfları ve dernekleri kurulmalı

Dinimizin imandan sonra en büyük emri olan namazla ilgili özel dernek veya vakıflar kurulmalıdır.
Spor, çevre, eğitim, kültür vs. konularında özel vakıf ve dernekler var. Ama özellikle namazın mana ve önemini anlatacak, konuyla ilgili toplumu aydınlatacak ve bilgilendirecek gönüllü teşekküller kurulmalıdır.

Bu kuruluşlar, medya organlarını da kullanarak, toplumun tüm kesimlerini namaz konusunda bilinçlendirecek yazılı ve görsel malzemeler üretmeli, namaz davasını bayraklaştırmalı ve büyük bir dert edinmelidir.
Söz gelişi, emekliler, işi olmayanlar, camiden eve evden camiye gidenler, maddî bir sıkıntısı olmadığı için çalışmak zorunda bulunmayanlar veya dinî bir hizmet için ne yapsam diye çırpınanlar!

Namaz davasını bütün insanlığa anlatmak için örgütlenemez misiniz?

Vakıf, dernek, plâtform veya “namaz gönüllüleri” adıyla bir şeyler yapın. Ülkemizde namazın önünde yığınla engel var. Memurlar, öğrenciler, işçiler değil beş vakit namazı, bazen Cuma namazını bile kılamıyorlar. Fabrikalarda, yolculuklarda, devlet dairelerindeki engelleri aşmak için toplumsal bir duyarlılık kazanmak şarttır.

Başörtüsü yasağına karşı verilen mücadelenin bir benzerini, hatta daha fazlasını namaz için sergilemek gerekir. Çünkü, namaz, başörtüsünden ve her ibadetten daha mühimdir.
Ayrıca cami ve mescit problemleri, daha kaliteli imam ve müezzin yetişmesi gibi konularda yarışmalar, toplantılar, dayanışmalar ortaya konmalı.

Herkes her gün namaz için bir şeyler yapmalı. Sıradan bir insan gibi yaşamak veya televizyon karşısında zaman öldürmek yerine namazla ilgili faaliyetler yapılabilir.
Ne dersiniz?

 
Teşekkürler alperen güzel yazı::
 
Geri
Üst