Migren Nedir? Tedavisi Nedir

admiral

New member
Katılım
30 Haz 2006
Mesajlar
12,510
Reaction score
0
Puanları
0
MİGREN:
Daha çok kadınlarda görülen, tek taraflı zonklayıcı olarak tabir edilen bir baş ağrısı, bulantı, kusma, ışıktan sakınma, sesten sakınma gibi bulguları olan bir hastalıktır. Genelde ailede migren hikayesi olan mevcuttur.

4-5 gruba ayırmak mümkün olmakla birlikte en çok
Auralı (klasik) migren ve Aurasız (genel migren) olarak sınıflandırılabilir.
Auralı migrende baş ağrısı ile birlikt genelde görsel bazı semptomlarda olabilir. Ve ağrı başlamadan bir süre önce sinirlilik, alınganlık gibi bazı bulgular verebilir. Genelde 2 saatten fazla sürer. Beraberinde bulantı-kusma, ışık ve sesten sakınma gibi bulgularda olabilir.

Aurasız migren daha sık görülen bir tipidir. Genelde göz çevresinde çift taraflı zonklayıcı bir ağrı ile karekterizedir. Görsel semptomlar görülmez.

Migren Tedavisi:
Migren atağında Ağrının şiddetine göre
Basit Ağrı kesicilerden (Asprin, parasetamol, naproksen vs), Narkotik ağrı kesicilere (kodein vs) kadar bir çok ilaç verilebilir. Bunun yanında 5-HT agonisti (Sumatriptan) da sık kullanılan bir ilaçtır.

Migreni olan birisinde ağrının oluşmasını engellemek içinse:
Antiinflamatuar ilaçlar, Bazı Antidepresanlar verilebilir.​
 
Her Ay Tekrarlayan Migren Ağrılarına Dikkat

Her Ay Tekrarlayan Migren Ağrılarına Dikkat!

Sadece adet döneminde yaşanan şiddetli ve tek taraflı baş ağrısı, hayatı kâbusa çeviren migrenin en önemli belirtisi olabiliyor


Normal zamanda başınız hiç ağrımıyor, ancak adet günlerinizde tek taraflı, şiddetli bir baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı ve kusma sorunu yaşıyorsanız dikkat! Çünkü migren, özellikle bu özel günlerde vücutta değişen hormonların da etkisiyle kendini gösterebiliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Umut Sarı, gerek adet öncesi, gerekse adet dönemlerinde kadının vücudundaki östrojen dengesinin büyük bir değişikliğe uğradığını belirterek,“Artan östrojen seviyesi de migrene neden olabiliyor” uyarısında bulunuyor.

Adet öncesi dönemde kadınların vücutlarında bazı hormonel değişiklikler meydana geliyor. Artan östrojen değerinin yanı sıra vücutta su tutulumu ve ödem oluşuyor. Tüm bu etkenler birleştiğinde de migren belirtileri ortaya çıkabiliyor. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin ağrı sıklığı olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Umut Sarı,“Ağrı birkaç saat sürüyorsa bu durum migren olarak değerlendirilmemeli. Migren tanısı için özellikle tek taraflı olan baş ağrısıyla birlikte bulantı ile kusma gibi şikâyetlerin her adet döneminde ortaya çıkması ve tüm gün boyunca devam etmesi gerekiyor” diyor. Dolayısıyla bu sorunu yaşayan kadınların mutlaka uzman bir hekime görünmeleri gerekiyor.

Ergenlik dönemine kadar erkek ve kız çocuklarında migren oranları birbirlerine yakın bir seyir izliyor. Fakat ilk adet kanamasıyla birlikte bu oran kadınlarda 3 kat artıyor. Hatta yapılan çalışmalar her 100 kadından 2’sinde ilk adet kanamasıyla birlikte migren geliştiğini ortaya koyuyor. Adet dönemlerinde kendini gösteren migrenin görülme oranı menopozda ise büyük oranda düşüyor. Öyle ki her 100 kadından 60’ında görülen migren menopoz döneminde yüzde 10’a kadar iniyor. Hamilelik döneminde de östrojen dengesinde herhangi bir değişiklik yaşanmadığı için migren atakları azalıyor.

Modern yaşamın en olumsuz getirilerinden biri de hormonlu besinler. Gerek sebze ve meyve, gerekse hayvansal besinlerde üretimi artırmak amacıyla östrojen hormonu kullanılıyor. Bu durum da vücuda zarar veriyor ve migren ataklarını tetikliyor. Öyle ki menopoz döneminde olan bir kadına bile östrojen verildiğinde migren atakları yeniden tekrarlayabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Umut Sarı, bu nedenle mümkün olduğu kadar organik besinlerin yenmesine özen göstermek gerektiğini belirtiyor.​
 
Geri
Üst