Matematik oLimpiyatLarından ßir Soru..:)

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Ayakkabi magazasina gelen müsteri dükkanda dolastiktan sonra bir ayakkabi begenir. Fiyatinin 35 YTL oldugunu ögrendigi ayakkabiyi satin almak istedigini söyler ve saticiya 50 YTL para uzatir. Kasasina bakan satici kasasinda bozuk para olmadigini görür ve yan dükkana gider, bu 50 YTL'yi bozdurur ve magazasina geri dönüp para üstünü ve ayakkabiyi müsteriye teslim eder. Aradan 10 dk zaman geçer ve yan dükkan sahibi gelerek kendisine verdigi 50.-YTL 'nin sahte oldugunu ve parasini iade etmesini ister. Satici duruma çok üzülür ama ilgili tutari iade eder ve sahte parayi teslim alir.

Bu durumda ayakkabi saticisi ne kadar zarardadir?

NOT: Sadece cevabınızı değil, çözüm mantığınızı, cevabınızın nedenini ve yolunu da açıklarsanız, tartışarak daha iyi olur sanırım. Kolay gelsin..:)

65 YTL çünkü satıcı bozdurduğu parayı iade etmiş 50 YTL + şerefsiz müşteriye 15 YTL vermiş :)

a = ayakkabı parası
b = para üstü
c = 50 ytl

a+b+c kadar :):):):) uzun uzun yazmak istemedim hemen programlama şekliyle yazdım

yani

50+15+35 = 100 ytl

Uzunefe' Alıntı:
a = ayakkabı parası
b = para üstü
c = 50 ytl

a+b+c kadar :):):):) uzun uzun yazmak istemedim hemen programlama şekliyle yazdım

bncede öle :)

Uzunefe' Alıntı:
a = ayakkabı parası
b = para üstü
c = 50 ytl

yani

50+15+35 = 100 ytl

ayakkabıları unutmuşum harbiden :)

ya bence ayakkabıdan nekadar kar ettiğini bilmemiz lazım...

yanıldık arkadaşlar hep beraberce..; )

soruyukafama taktığımdan soru gün boyu aklımdaydı ve cvp ı buldum

adamın 50 ytl zararı var eğer dikkatlice düşünülürse sizde bulursunuz ama kıvrak bi zeka gerekir sanırım ben bile bulduğuma şaşıyorum :cool:

bence de 100 kaat zarar 50 yi nerden buldun nasıl buldun izah edersen sevinirim

Biraz düşünün bakalım..; ) yada karşınıza birini alın başlayın olayları yaşamaya ..; )

50 ytl zaten çöpe gitti. satıcının diğer satıcıye bi kere 50 ytl borcu var , 35 ytl de ayakkabı parası o da gitti , bi de 15 ytl üstüne para verdi...

50+35+15 = 100

efe senle bu konuda da tartışmak istemiyorum

ama madem idda ediyosun aciklim:D

şimdi müşteri geldi parayı verdi

adam bozdurmak için karşıya gitti ve bozuk 50 ytl cebinde ve gerçek para

o 50 ytl den adama 15 ytl verdi

1 giden para 15 ytl

kaldı 35 gerçek ytl

adam geldi bu para sahta 50 ytl geri ver dedi

elindeki 35 e 15 daha koyarak 50 ytl yaptı ve verdi

çıkan para 15 ytl bu bir

giden ayakabı 35 ytl buda iki

şimdi al karşına birini kağıttan paralar yap ve az dikkatlice uğraş

onay için X i davet ediyorum matematikçi olarak:cool:

zaten benimle tartış diyen de yok . bütün polemik yaratma çabası sende . sana göre 50 bana göre 100 o kadar....

Uzunefe' Alıntı:
zaten benimle tartış diyen de yok . bütün polemik yaratma çabası sende . sana göre 50 bana göre 100 o kadar....

ahaha izninle gülüyorum kardeşim:D

oke oylamaya sunalım sen 100 ben 50 diyorum sana en açık şekliyle açıkladım hatta al karşına birini uygula dedim daha diyecek lafım yok..; )

Şimdi ayakkabıcı sahte 50 ytl zarardadır ;)

bırakın yaaa:) ayakkabıcıya yazık olmuş..:D

eldekiler = 35 ytl asıl para satıcıda kaldı bozdurulan para
gidenler= 15 ytl para sütü gitti + birde ayakkabı (35) + 50 ytl de sahte para

100 - 35 = 65 bence :)

kafam karışık yanıştır belki rica üzerine uğraştım...

captan sende karşına birini alıp paralarla bi dene :cool:
X üstad giden 15 ytl bide ayakkabı sen de 65 bulduysan ben prof olcam :D

buldum buldum....

ayakkabıyı alan kişiyle dükkan sahibi önceden tanışır... ve ayakkabıyı alan kişi parayı verir.... herneyse parayı bozdurduktan sonra yan dükkanın sahibi geliyoya bu para sahte diye tam o sırada kapının önünden ayakkabıyı alan kişi keçer....

dükkan sahibi: muhittin olm bu para sahte:)
muhittin: yaff git işine yaa...:D
dükkan sahibi: lem olm walla lan...:eek:
muhittin: ii tamam der ve parayı tekrar verir....

dükkan sahibi zarardan kurtulur....... olay bu kadar basit niye uğraşıyonuz ki:D

Geri