Matematik oLimpiyatLarından ßir Soru..:)

abi 35 lira ayakkabı gidio + 50 yan dükkandaki elemana verio + 15 lirada para ustune gidio toplam 100 iste budur tum olay :D :D

MaΨèŔcİķ;522289' Alıntı:
efe senle bu konuda da tartışmak istemiyorum

ama madem idda ediyosun aciklim:D

şimdi müşteri geldi parayı verdi

adam bozdurmak için karşıya gitti ve bozuk 50 ytl cebinde ve gerçek para

o 50 ytl den adama 15 ytl verdi

1 giden para 15 ytl

kaldı 35 gerçek ytl

adam geldi bu para sahta 50 ytl geri ver dedi

elindeki 35 e 15 daha koyarak 50 ytl yaptı ve verdi

çıkan para 15 ytl bu bir

giden ayakabı 35 ytl buda iki

şimdi al karşına birini kağıttan paralar yap ve az dikkatlice uğraş

onay için X i davet ediyorum matematikçi olarak:cool:

cevap 50 ama bu kadar karmaşık hesaplamaya gerek yokki...
şimdi dolandırıcı ne kadar dolandırıyo? 35YTL lik bi ayakkabı ve 15 YTL de para üstü alıyo. (tabii kalpazanlıkta kullandığı mürekkep ve kağıt parasının işlemimizle bi alakası yok:))

bu paranın hepsi ayakkabıcıdan çıkıyo çünkü para bozdurduğu kişinin ne karı ne de zararı var bu işten... ayakkabıcının de itibarı sarsılmıştır biraz ama... :D

:hhman:

Zarar bence asağıdaki şekilde hesaplanır:

İlk anda elimde olanlar = Ayakkabı (35 YTL)
Son durumda elimde olanlar = -15 YTL (Yan dükkana 50 YTL yi iade ettim ama zaten elimde 35 kalmıştı)

Bu durumda zarar = Son durum - ilk durum = -15 -35 = 50 YTL

zararı 50 ytl hiç olmasa elnde sahtede olsa bi 50 ytl kalms yanii

bence ayakkabı satıcısı 35 tl zararda oysa kadın 15 tl karda diger dükkandaki adam icin degisen bisey yok :)
dikkatli okuyun adamın zararı 35 tl

ya mayercik sana hak verdim ama pişman oldum...
adam düzenbaza 15 ytl verdi bu bir
adamın ayakkabısı gitti kdv si saymıyorum 35 ytl bu iki
yan dükkandaki adamada çıkardı 15 ytl verdi bu üç

ettimi sana 65 ytl

peki ayakkkabından da zarar etmiyor mu ? sonucta dükkandan çıkmış oluyor sahibi denetime geldğinde eksik gördüğünde 50 TL yi satıcandan alacaktır :)

ya mayercik sana hak verdim ama pişman oldum...
adam düzenbaza 15 ytl verdi bu bir
adamın ayakkabısı gitti kdv si saymıyorum 35 ytl bu iki
yan dükkandaki adamada çıkardı 15 ytl verdi bu üç

ettimi sana 65 ytl

arkadaşlar bizatihi denedim para yapıp. 50 çıktı. düzenbaza verilen 15 lira sizi şaşırtmasın. o para yan komşunun parasından çıktığından benim parayla ilgisi yok. Neyse sahteliği birisine kakalarım artık :))

beyler bu tür sorular hep yanıltır..adamın zararını öğrenmek için çakalın yaptığı kara bakmanız yeterlidir..
çakalın yaptığı kar
35 liralık ayakkabı+15 lira= saf dayının yaptığı zarar 50 lira!!!

abi bumu olimyat sorusu ozaman bennasılolsa birinciyim hiç çalışmıyım

bakın adam yan dükkana 50 verdi sahte 50 aldı zarar yok kakala birine bitti

toplam zarar 65 dir..
Giden ayakkabı 35
Para ustu 15
yan dukkana 50 vermesi gerek ama zaten aldığı 35 cebindeki o ayakkabbı parası ki kesişen küme kuralı :D olduğnda yan dukkana 15 veriyor

35 + 15 +15 = 65

yaw arkadaşlar bu sahte para gerçek olsaydı zarar olmayacaktı.ama sahte oldugu için 50 tl zarar var.boşa hesap yapmayın cevap 50 tl dir.

10 dk'lık gecikme faizi de var aslında

sahte para miktarı 50 lira iken zaten diğer rakamların telafuz edilmesi bile saçma :)

Satıcının zararı 35 TL (Ayakkabı) + 15 TL (Para Üstü) = 50 TL olarak görünse de ayakkabının satıcıya maliyeti 35 TL mi ki? 35 TL Ayakkabının satış fiyatı. Belki satıcının elde etme şansını kaybettiği bir 35 TL ve Para üstü olarak cebinden çıkan bir 15 TL var ama bedavaya giden ayakkabıdan kesinlikle 35 TL zarar ettiğini sanmıyorum :)

Geri